USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

100 Kişiyle Anılacaklar

100 Kişiyle Anılacaklar

 100 Kişiyle  Anılacaklar
25-06-2020 07:00
Google News


Fatih TABUR

2 Temmuz Perşembe günü Madımak Olayları´nın yıl dönümünde ilimizde anma programlarına izin verilip verilmeyeceği hususunu önceki gün ?2 Temmuz Muamması? başlıklı haber ile gündeme taşımıştık.  Gazetemizin gündeme getirdiği konu dün Vali Salih Ayhan başkanlığında toplanan İl Hıfzıssıhha Kurulunda masaya yatırıldı. Kurul, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu´nun 26. maddesi gereğince olağanüstü toplanarak 2 Temmuz´da gerçekleştirilecek olan anma etkinlikleri için en çok 100 kişinin kurallara uyarak yürümesine izin verdi.

Çin´in Wuhan Kentinden başlayarak, tüm dünyayı etkilemeye devam eden ve Dünya Sağlık Örgütü´nce (WHO) pandemi olarak nitelendirilen koronavirüs salgınından, vatandaşları korumak ve salgının yayılmasını engellemek amacıyla, İçişleri Bakanlığının koronovirüs tedbirleri kapsamında Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerilerini dikkate aldıklarını ifade eden Vali Salih Ayhan, ?Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları doğrultusunda salgının bulaşmanın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmiştir. Koronavirüs salgınından, ülkemizi ve vatandaşlarımızı korumak, salgının yayılmasını engellemek amacıyla, 5361 sayılı ve 16.03.2020 tarihli İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü genelgesi kapsamında belirtilen konular gündemde görüşülerek karara bağlanmıştır? dedi.

Kurulun aldığı kararların toplum sağlığını yakından ilgilendirdiğini anımsatan Vali Ayhan, sivil toplum kuruluşlarının eğitim ve etkinlikleri dâhil olmak üzere, üyelerini toplu olarak bir araya getiren her türlü toplantı ve faaliyetlerin mart ayında alınan kararla ertelendiğini ve sürecin devam ettiğini hatırlattı. Bu kapsamda, ilimizde 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan 2 Temmuz 1993 Madımak Olaylarını anma etkinliklerinde izlenecek yol haritasının belirlendiğini vurgulayan Vali Ayhan, WHO tarafından pandemi olarak nitelendirilen koronavirüs salgınıyla mücadeleye yönelik alınan ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunca teyit ve tavsiye edilen sosyal izolasyon, sosyal mesafe, maske ve hijyen konularındaki direktiflere bağlı kalınarak kamu sağlığının riske edilmemesi ve İçişleri Bakanlığı´nın ilgi talimatları doğrultusunda etkinliklere izin verileceğini söyledi.

2 Temmuz 1993 tarihinde meydana gelen ve tüm toplumu derinden üzen olaylar nedeniyle, bazı STK´ların organizasyon ve sorumluluğunda, olayların mağdurları ile vefat eden vatandaşların yakınlarının katılımıyla, bu yıl da düzenlenmesi söz konusu olan faaliyetlerin, Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu direktiflerinde belirtilen sosyal mesafe kuralına uygunluğunun sağlanması amacıyla, bazı kriterler belirlendiğini vurgulayan Vali Ayhan, ?Olaylarda mağdur olan veya vefat eden vatandaşlarımızın birinci derece yakınları, geçmiş yıllarda düzenleme komitesinde görev alanlar, siyasi parti il başkanı veya temsilcileri, düzenleme kurulunca belirlenecek isimleri, Valilik Makamına bildirecekler. İdarece izin verilen etkinlik alanında sosyal mesafe kuralını uygulamak amacıyla, düzenleme kurulu tarafından gerekli yasal işaretlemeler yapılacak. Etkinliğe katılmasına izin verilen 100 kişinin uzaktan ateş ölçer veya termal kameralar ile ateş ölçümleri yapılacak. Etkinlikte sosyal mesafe, maske ve hijyen koşullarına uyulacak ve takibi yapılacak? dedi.

ETKİNLİĞE İL DIŞINDAN KATILIMCI KABUL EDİLMEYECEK

İlimizin koronavirüs ile mücadelede başarılı bir sınav verdiğini hatırlatan Vali Ayhan, ?Söz konusu etkinliklere il dışından hiçbir şekilde katılımcının davet edilmemesi ve etkinliklerin pandemi koşulları dikkate alınarak gerçekleştirilmesini istiyoruz. İsim listesinde belirtilen kişilerin dışında hiç kimsenin katılmamasına dikkat edeceğiz. Etkinlik, Bilim ve Kültür Merkezi önündeki alan ile sınırlı kalmak kaydıyla, Sağlık Bakanlığının pandemiye yönelik direktifleri doğrultusunda ve İçişleri Bakanlığı talimatları ile ?2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu´nun amir hükümleri çerçevesinde yerine getirilecek? ifadelerini kullandı.

ETKİNLİK, İZİN VERİLEN BÖLGELERDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK

İzin verilen yer dışında toplanma, yürüyüş ve miting şeklindeki etkinliklere izin verilmeyeceğini dile getiren Vali Ayhan, ?İl Hıfzıssıhha Kurulunun almış olduğu pandemi ve bulaş riskinin artmasına yönelik tedbirlere uyulmadığının tespiti halinde, başta düzenleme kurulu olmak üzere tüm katılımcılar ses yükselten cihaz ile iki kez ikaz edilecek. Uyarılara riayet edilmemesi halinde durum bir tutanakla tespit edilecek, yetkili kolluk amiriyle düzenleme kurulu başkanına tebliğ edilecektir. İkazlara riayet edilmemesi halinde etkinlik sona erdirilecek ve ikazlara riayet etmeyenler ile düzenleme kurulu üyelerine Hıfzıssıhha Kanunu´nun 282. Maddesi gereğince idari yaptırım cezası uygulanacaktır? şeklinde konuştu.

Söz konusu etkinlik için İl Hıfzısıhha Kurulu´nun pandemiye yönelik kararlarını denetlemek amacıyla, İl Sağlık Müdürlüğünden uzman personeller görevlendirilecek. ?2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu´ ve bağlı mevzuatına uygun olmak kaydıyla, etkinliğin sonlanmasına kadar geçecek süreçte düzenleme kurulunun yasal sorumluluğu devam edecek. Etkinlikte bulaş riskinin önlenmesine yönelik tüm tedbirlerin de alınmasının sorumluluğu düzenleme kuruluna ait olacak.

Alınan kararlara uyulmaması halinde Hıfzıssıhha Kanunu´nun 282. Maddesi gereğince 3 bin 150 lira para cezası uygulanacak. Kabahatler Kanunu´nun 32. maddesi gereğince 392 lira para cezası, Türk Ceza Kanunu´nun Bulaşıcı Hastalıklara İlişkin Tedbirlere Aykırı Davranma başlıklı TCK 195. Maddesi gereğince 2 aydan 1 yıla kadar hapis cezası da uygulanabilecek.

 

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!