USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bosna ve Kosova Gezisi Sona Erdi

Bosna ve Kosova Gezisi Sona Erdi

Bosna ve Kosova Gezisi Sona Erdi
15-12-2015 10:39
Google News


HABER MERKEZİ

Tarih, kültür, sanat, turizm ve idari uygulamalarının yerinde incelenmesi ve bilgi alışverişinde bulunulması amacıyla 'Evlad-ı Fatihan' diyarı olan Bosna Hersek ve Kosova Cumhuriyetlerine düzenlenen inceleme gezisi 6 gün sürdü. Geziye İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ve İl Genel Meclisi Başkanı Sedat Özata’nın yanı sıra İl Genel Meclisi üyeleri, kaymakamlar, ilçe ve birim müdürleri katıldı.

Osmanlı Devleti tarihinden ve kültüründen büyük izler taşıyan, Bosna Hersek ile Sırbistan arasında 1200 gün süren savaşın izlerini başkent Sarajevo’da yerinde gören heyet, ilk gün şehir turuna çıkarak savaş yıllarında Bosna Hersek halkı tarafından yapılan ‘Ulıca Tüneli’ni gezdi. Türkiye ve diğer ülkelerden gelen yardımları alabilmek için 1 metre genişliğinde, 1,6 metre yükseklikte ve 800 metre uzunluğundaki tüneli ve tünelin başlangıç noktası olan evi gezen heyet o günleri anlatan sinevizyonu izledikten sonra yetkililerden bilgi aldı. Sarajevo şehir merkezinde Osmanlı Devleti'nden kalma çarşıyı da ziyaret eden Sivas heyeti daha sonra Boşnak devlet adamı ve bağımsız Bosna-Hersek'in ilk Cumhurbaşkanı Alija İzetbegovi?'in kabrini ve savaşta hayatını kaybeden Bosnalıların mezarlarını ziyaret ederek hep birlikte dua etti.

‘BİZ SİZİN AYAK İZİNİZİZ’

Sivas heyeti daha sonra Sarajevo'da Stari Grad Belediyesini de ziyaret etti. Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajriç tarafından karşılanan İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ve beraberindekiler burada Başkan Hadzibajriç ve ekibiyle bir süre görüşerek fikir alış verişinde bulundu.

Sıcak ve samimi bir ortamda yapılan görüşmede bölgenin Türkiye için çok anlamlı ve önemli olduğunu kaydeden İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, 'Buraya karşı çok büyük ilgimiz var. Hiçbir şekilde burayı kendimizden ayrı görmüyoruz. Burada sorun olduğu zaman onu bizim sorunumuz olarak görüyoruz. Başarılarınız bizim mutluluğumuzdur. Sivas ile Sarajevo arasındaki kardeşliğimizin artması için böyle bir ziyarette bulunduk. Kendilerini de Sivas'ta çok güzel bir şekilde ağırlamak isteriz.' İfadelerini kullandı.

Belediye Başkanı İbrahim Hadzibajriç ise Türkleri kendilerine kardeş olarak gördüklerini ifade ederek, 'Biz, sizin ayak iziniziz. Burası sizin izlerinizi taşıyan bir yer. Dolayısı ile bizler mutlu olduğumuz zaman sizler de mutlu oluyorsunuz. Ülkemize gelip bizleri ziyaret ettiğiniz için sizlere teşekkür ediyorum. Kurduğumuz bu köprüyü ben de kardeş ülke olarak iade-i ziyaret ile taçlandırmak istiyorum.' diye konuştu.

‘TÜRKİYE BİZİM İÇİN

BİR SİGORTADIR’

Buradaki temasların ardından Kosova'ya geçen Sivas heyeti, yol üzerinde Sırbistan'da Sancak'ın eski yerleşim merkezlerinden, Müslümanların yaşadığı Sjenica şehrini ziyaret ederek Belediye Başkanı Hazro Mucidi ile bir araya geldi. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan görüşme esnasında Başkan Hazro Mucidi'ye Sivas hakkında bilgi verirken, Hazro Mucidi ise Türkiye'nin başarılarının Sjenica'da her zaman gururla takip edildiğini kaydetti. Türkiye'yi her zaman arkalarında gördüklerini kaydeden Başkan Mucidi, 'Türkiye'nin varlığı bizim burada yaşama sebebimizdir. Türkiye'nin yardımları olmasa biz büyük ihtimal burada olamazdık. Türkiye bizim için bir sigortadır' diye konuştu. Ziyarette Ayhan, Hazro Mucidi ve ekibine Sivas'a özgü hediyeler takdim etti.

Daha sonra Osmanlı'nın derin izlerini taşıyan ve Türkçe'nin yaygın olarak kullanıldığı Kosova'nın Prizren şehrine geçen heyet burada Osmanlı eserlerini gezerek Sinan Paşa Camisi’nde cuma namazı kıldı. Cuma namazı öncesi Yıldızeli İlçe Meclis Üyesi Ziyaeddin Mad bölge halkına vaaz verdi.

Namaz sonrası Kosova'nın başkenti Priştina'ya hareket eden heyet Kosova Meydan Muharebesinde şehit olan Sultan I. Murat'ın (Meşhed-i Hüdavendigah) kabrinde Kuran-ı Kerim tilaveti okudu. Priştina'da Fatih Sultan Mehmet Camisini de ziyaret eden heyet daha sonra İstanbul üzeri aktarmalı olarak Sivas döndü.

Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, İl Genel Meclis üyeleri Aytekin Kulmaç, Ali Yaman ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Sekreteri İbrahim Turan, ziyaret sonrası programı değerlendirdi.

İlk olarak düşüncelerini dile getiren İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan; ‘Buraları ilk defa görenler oldu. Kitaptan okumak farklı, sahada görmek farklı. Giderken burada yaşayan insanların ülkemize muhabbeti, ülkemize olan bağlılıkları ve beklentilerini görmüş olduk. Bizimde buraya olan bakışımızı ve ilgimizi yeniden revize etmemiz gerektiğini düşünmekteyim. Kâh mutlu olduk, kâh duygulandık, kâh üzüldük.’ dedi.

İl Genel Meclis üyesi Aytekin Kulmaç ise Osmanlı'nın bıraktığı mirası yerinde görmek, incelemek ve Bosna Hersek ile Kosova arasında diyaloglar kurmak için yapılan programın çok faydalı geçtiğini kaydetti. İl Genel Meclis üyesi Ali Yaman ise 'Evlad-ı Fatihanı ve Avrupa'yı ziyaret ettik. Osmanlı'dan kalma camilerimizi ve tarihi eserleri tek tek gezerek, atalarımızın izlerini gördük. Türkiye'ye Türk halkına karşı çok büyük bir teveccüh var. Gezimizde emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.' Dedi.

Köylere Hizmet Götürme Birliği Genel Sekreteri İbrahim Turan ise çok faydalı bir gezi olduğunu belirterek, 'Ecdadımızın 600 yıllık geçmişi olan toprakları ziyaret ettik. Orada ki soydaşlarımızı gördük. Onların Türkiye'ye olan ilgisini yakından gözlemledik. Bizlerin o bölgeye daha sık gidip gelmesi gerektiğini düşünüyorum. Sabah ezanları birbirine karışıyordu. Sivas'taki, Bursa'daki, Antalya'daki havayı orada gördük. Bu fırsatı bize veren Sayın Valimiz Âlim Barut'a, Genel Sekreterimiz Salih Ayhan'a, İl Genel Meclisi Başkanımız Sedat Özata'ya ve il genel meclis üyelerimize teşekkür ediyorum.' Şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!