USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Önemli Çalışmalara İmza Attık

Önemli Çalışmalara İmza Attık

Önemli Çalışmalara İmza Attık
17-12-2015 17:15
Google News


2015 yılında önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Balkan, 2016 yılında da yoğun bir çalışma temposu içerisinde olacaklarını belirterek; ‘İnşallah elimizden geldiğince din hizmetleri noktasında Sivas’a hizmet etmeye gayret edeceğiz. 2016 yılı itibariyle yoğun bir şekilde Buruciye Medresesi’nin restorasyonu, Morali Baba Kur’an Kursu’nun yıkılıp yeniden yapılması ve Eski Merkez Komutanlığı’nın yerine yeni bir Kur’an Kursu yapılması konusunda çalışmalarımız olacak.’ Dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, 2015 yılında gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili gazetemize özel açıklamalarda bulundu. 2015 yılında birçok önemli hizmete imza attıklarını, bu hizmetlerinin bazıları ile çalışmaların 2016 yılında da devam edeceğini belirten Balkan, 2016 yılı için öncelikli çalışma alanlarının Buruciye Medresesi ve yeni Kur’an Kurusu Projeleri olacağını söyledi.

MADDEDEN MANAYA…

Sivas’ta gerçekleştirdikleri ve büyük önem verdikleri çalışmalardan bir tanesinin kentteki madde bağımlılarının tedavi ve rehabilitasyonu için başlattıkları ‘Maddeden Manaya’ projesi olduğunu belirten Müftü Balkan, bu kapsamda hayattan kopma noktasına gelmiş çok sayıda madde bağımlısını yeniden hayata kazandırdıklarını söyledi.

Balkan, şu ifadeleri kullandı:

‘2015 yılındaki en önemli projemiz Maddeden Manaya isimli, madde bağımlılarını topluma kazandırma projemiz. Bunu yaklaşık 1,5 yıldan beri başarılı bir şekilde sürdürüyoruz. Çok fazla bu konuyla ilgili kamuoyuna çıkmıyoruz. Çünkü bunun gizliliği biraz daha esas olduğu için bu kardeşlerimizi de deşifre etmemek adına Tokat Alkol ve Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi’nde (AMATEM) tedavilerini yaptırdıktan sonra müftülüğümüz bünyesindeki hocalarımızla birlikte tedavi ve rehabilitasyon sürecini devam ettiriyoruz. İŞKUR müdürlüğümüzle yaptığımız protokol kapsamında da madden kurtardığımız kardeşlerimizden işi olmayanları iş sahibi yapıyoruz. Büyük oranda da bunların işleri cami temizliği olduğundan yine, kontrolü bizde olmuş oluyor. Hem camiler, hem görevlilerimizle iç içe bir şekilde çok ciddi manada bir başarı elde ettiğimizi söyleyebilirim. Bugüne kadar 65 madde bağımlısı ile bu çalışmayı yürüttük. Bunların yaklaşık 3’te birinde muvaffak olamadık. Hastaneden kaçıp gidenler, tedaviyi yarıda bırakıp gidenler oldu. Maalesef kişi istemedikten sonra zorlayarak bu işte başarı sağlamak mümkün olmuyor. Yaklaşık 18-19 kişiyi de tutundurmaya çalışıyoruz. Zaman zaman gidip geliyorlar. Hala kullandıkları maddeyi bırakmak istiyorlar. Tedaviyi, bizi bırakmış değiller. Ama zaman zaman maalesef kaçırıyorlar. Onu da biz sürekli yapmış olduğumuz kontrollerde tespit edebiliyoruz. 3’te bir, 21-22 kişilik grubun da Allah’ın izniyle çok başarılı, tamamen kurtulduklarını söyleyebiliriz. Bu sayı belki az gibi görünebilir ama bu işin zorluğunu bu işin içinde olanlar bilir. Gerçekten çok zor bir iş… Hem bizim için zor bir süreç hem de maddeyi bırakmak isteyenler için çok çok zor bir süreç. Biz çok hikâyeler yaşadık bu süreçte. Onun için tamamen kurtulmuş olan 20 kişilik sayı bizim için çok büyük bir sayı. Biz zaten rakamlara takılarak iş yapmıyoruz. Bizim için bir kişi bile burada çok önemli. Bir insanın kurtulmasını insanlığın kurtulması olarak görüyoruz. Allah nasip ederse doktorlarımızla son yapacağımız görüşme neticesinde, onların olumlu rapor verdikleriyle inşallah başlarına hocalarımızı da katmak suretiyle hak ettikleri umre ödülünü Şubat ayında kendilerine vereceğiz.’

ONARIM VE YENİ

KUR’AN KURSU PROJELERİ

Bu yıl içerisinde gerçekleştirdikleri bir diğer çalışmanın ise köylerdeki din görevlilerinin kullandığı lojmanların yenilenmesi ve modernize edilmesi olduğunu belirten Müftü Balkan, bunun yanı sıra kentte yeni Kur’an kursları kazandırılması ve var olan Kur’an kurslarının yenilenmesi noktasında da önemli çalışmalara imza attıklarını söyledi.

Müftü Balkan; ‘2015 yılında köyde görevli personelimizin kaldığı lojmanları restore ettirmek gibi bir projemiz vardı. Bunlarla ilgili de 81 tane lojmanımızın restoresi tamamlandı. 21 tanesi de 2016 içerisinde inşallah tamamlanacak. Bu konuda Sayın Valimize ve Özel İdare Genel Sekreterimiz Salih Ayhan’a çok teşekkür etmek istiyorum. Çünkü lojmanların restorasyon ve tadilatında özel idaremizden bir miktar, bir miktar da Ankara Diyanet Vakfımızdan aldığımız katkıyla lojmanları oturabilir hale getirdik. Böylece köyde görev yapan hocalarımızın da huzurlu bir ortamda hayatlarını sürdürmelerini sağlamaya çalıştık.

Onun dışında Morali Baba Kur’an kursumuz var. Orası gerçekten adına ve Kur’an hizmetine yakışmayacak durumda, deforme olmuş durumdaydı. Bu binanın yıkılıp yeninden yapılması için çalışma başlattık. Yapım projesi çizildi şuan onayını bekliyoruz. Kuruldan onay alındıktan sonra Sivas’a yakışır, çok modern, Kur’an hizmetine yakışır bir yatılı Kur’an kursunu kazandıracağız.

Bunun dışında Genel Kurmay Başkanlığımızın da anlayışı, hoşgörüsü ve destekleri ile eski dikimevinin yan tarafında bulunan Eski Merkez Komutanlığı’nın yerini müftülüğümüze devraldık. Oradaki binaların kurallar çerçevesinde yıkımını gerçekleştirdik. Oranın da projesini çizip, alt katı 4-6 yaş grubuna yönelik, üst katı da yetişkinlere yönelik olmak üzere bir Kur’an kursu da oraya inşa edeceğiz.’ Dedi.

BURUCİYE MEDRESESİ

Sivas’taki en önemli çalışmalardan bir tanesinin de Buruciye Medresesi’nin İl Müftülüğüne tahsisi ve restorasyonuna ilişkin olduğunu belirten İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, medresenin aslına uygun bir şekilde restore edilmesi için titiz bir çalışma yürüttüklerini, 2016 yılı içerisinde proje çalışmalarını tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.

Buruciye Medresesi’nin İl Müftülüğü’ne tahsisi ve bu konuda verilen destekler için Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’e teşekkür eden Balkan, şu ifadeleri kullandı:

‘Gündemde olan en önemli çalışmalarımızdan birisi de Buruciye Medresesi ile ilgili. Buruciye Medresesi’nin de Sayın Valimizin ve Öze İdare Genel Sekreterimizin anlayış, hoşgörü, destekleri ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün de ciddi manada katkılarıyla Diyanet İşleri Başkanlığımıza, dolayısıyla İl Müftülüğümüze 10 yıllığına tahsisi sağlandı. Orada restorasyon çalışmaları başlatılacak. Restorasyon sürecinde hem restorasyona yönelik paranın temini, hem projenin çizimi ve kuruldan geçiş süreci belirli bir zaman alacak. O zamanı da kapalı geçirmemek adına geçici olarak orada bir takım faaliyetlere başladık. Restorasyondan sonra orada çok ciddi ilim ve kültür faaliyetlerimiz olacak. Şuanda ziyarete gelen vatandaşlarımıza çay ikramımız var. Orada hem çaylarını yudumlayıp, hem de tarihi dokuyu gezebiliyorlar. Her ne kadar elektrikli ısınma aletleriyle ısıtmaya çalışsak da ortanın açık olması, ısınmaya en gel oluyor. İnşallah restorasyonda oraya açılır kapanır bir çatı ve doğalgazlı ısınma sistemini yerleştireceğiz.

Bizim hedefimiz yaza kadar restorasyon projesini hazırlamayı hedefliyoruz. Tabi bunun maddi kaynağını da sağlamamız gerekiyor. Onun için şuanda ciddi bir efor sarf ediyoruz. Buruciye Medresesi’nde Milli Savunma Bakanımız ve Diyanet İşleri Başkanımızın görüşmeleri neticesinde ortaya çıkan bir hadisedir. Her iki büyüğümüzün de bu konuda destekleri var. İnşallah restorasyon sürecinde de maddi anlamda da bize destek vereceklerini ifade ettiler. Hedefimiz yaza kadar proje sürecini tamamlamak ama bu yazın sonuna da sarkabilir. Çünkü bizim elimizde olmayan bir süreç var. Projenin kuruldan onay alması gerekiyor. Elimizden geldiğince bu süreci hızlandırıp Buruciye Medresesi’ni aslına uygun şekilde restore ettirmek istiyoruz. Burada tarihi medresenin duvarları, aslına uygun olarak düzenlenecek.’

‘KURSLARIMIZ DEVAM EDİYOR’

Buruciye Medresesi’nde gerçekleştirilen kurs ve diğer faaliyetlere de değinen Müftü Balkan, şuanda her gün medresede bir cüz mukabele okunduğunu belirtti. Balkan; ‘Şuanda orada faaliyette olan Osmanlıca, Arapça, Hadis, Fıkıh, Tefsir, Ney, Musiki gibi bir takım kurslar düzenledik ve şuanda orada faaliyette. Ebru, Hat, Tezhip gibi kurslar için iki tane odayı tahsis ettik ve malzemelerini hazırladık. Türbeyi de biraz daha güzel bir hale getirdik, zeminini güzel bir şekilde dizayn ettik ve her gün, öğlen namazını müteakip hafız bir hocamız tarafından orada bir cüz mukabele okunmaya başlandı. Her ay bir hatmin duasını da inşallah orada tüm Sivaslıların geçmişlerine ithafen yapacağız inşallah.  Orada çeşitli faaliyetlerimiz olacak. İnşallah restorasyon sürecine kadar da yine orayı usulüne uygun bir şekilde işletmeye çalışıyoruz, çalışacağız. Sivas İl Müftülüğü bünyesinde geçen yıl bir Türk tasavvuf musikisi topluluğu oluşturduk. İlahiyat Fakültesi’nden Yrd. Doç. Mehmet Tıraşçı Hocamızın rehberliğinde her hafta Salı günü yine Buruciye Medresesi’ne aldık o dersleri. İnşallah havalar düzeldiğinde oradaki orta bölümde her ay canlı tasavvuf musikisi konserimiz de olacak.’ İfadelerini kullandı.

MÜFTÜLÜK BİNASI…

Son olarak müftülük binasında gerçekleştirilen çalışmalara değinen İl Müftüsü Recep Şükrü Balkan, hizmet binasının Sivas’a yakışır bir duruma getirildiğini söyledi. Balkan, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Müftülük binamız gerçekten pek yakışmıyor ve günün şartlarına uygun olmaktan çıkmıştı. İstanbul’dan hayırsever bir vatandaşımızın destekleri ile dış cepheyi, Diyanet İşleri Başkanlığımızın destek ve katkılarıyla da iç bölümünü dizayn ettik. Eski bir bina olduğu için ancak bu kadar oldu ama uzun süre burayı güzel bir şekilde idare edecek bir hale getirdik. Giriş kısmındaki dinlenme alanı oluşturduk.  Modern bir halde oraya yayın evimizi de kurduk. Vatandaşlarımız burada yayın evimizden de istifade edebilirler.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!