USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Akyıldız´dan TBMM´ye Kanun Teklifi

Akyıldız´dan TBMM´ye Kanun Teklifi

Akyıldız´dan TBMM´ye Kanun Teklifi
20-12-2015 10:12
Google News


Akyıldız, önceki gün İl Genel Meclis üyeleriyle ilgili TBMM’ye kanun teklifini sundu. Akyıldız, teklifin gerekçesinde İl Genel Meclisi Üyeleri’nin hizmet alanının genişliği ve zorluğu, huzur haklarının azlığı, yolculuk, akaryakıt, iletişim ve konaklama giderlerinin fazlalığına dikkat çekti.

RUHİ DEMİR

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sivas Milletvekili Ali Akyıldız İl Özel İdare Kanunu için TBMM’ye teklif verdi. Akyılız, geçtiğimiz aylarda ilimizde İl Genel Meclisi toplantısına katılarak, Meclis üyelerinin özlük haklarının iyileştirilmesi için girişimlerde bulunacaklarını ve konuyu TBMM’ye taşıyacaklarını ifade etmişti. Akyıldız, önceki gün konuyu TBMM’de gündeme getirerek, kanun teklifi verdi.

CHP Milletvekili Akyıldız, İl Genel Meclis Üyeleri’nin huzur haklarının iyileştirilmesi, pasaport hakkına sahip olmaları ve İl Özel İdare Sekreteri seçiminde İl Genel Meclisi’nin onayı olmadan İç İşleri Bakanlığı’na teklif edilememesi ile ilgili 25. dönemde vermiş olduğu kanun teklifini güncelleyerek yeniledi. Daha önce vermiş olduğu kanun teklifine ek olarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan İl Genel Meclis Üyeleri'nin meclis toplantısı süresince idari izinli sayılmaları gerektiğini dile getirdi.

Akyıldız, 5302 Sayılı İl Özel İdaresi Kanunu’nun Bazı Maddelerinin Değiştirilmesi ve 5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nun Bir Maddesinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.

Teklifin gerekçesinde İl Genel Meclisi Üyeleri’nin hizmet alanının genişliği ve zorluğu, huzur haklarının azlığı, yolculuk, akaryakıt, iletişim ve konaklama giderlerinin fazlalığına dikkat çeken Akyıldız şunları kaydetti:

‘İl genel meclis üyelerine meclis ve komisyon toplantılarına katıldıkları her gün için; İl Genel Meclisi Başkanı’na 6000 gösterge, diğer meclis üyelerine 2200 gösterge rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenmektedir. İl Genel Meclis Üyeleri her oturum için bugünkü şartlarda 151,6 TL huzur hakkı almaktadır. Ayda 758 TL ile asgari ücretin altında bir gelir ile seçildikleri ildeki en önemli kararlara imza atmaktadır. Ayda sadece 5 kez toplanmaları söz konusu ise de, yüklendikleri görevleri yerine getirebilmeleri için ay boyunca çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu nedenle aldıkları huzur hakkı hiç de yeterli değildir. Bu güne kadar İl Genel Meclisi Üyeleri herhangi bir sigorta kurumu ile ilişkilendirilmemişlerdir. Sigorta primleri ödenmesi, üyelerin emekli olabilmeleri için hiçbir düzenleme yapılmamıştır. Ayrıca sigortası olmayan üyeler devletin sağlık hizmetlerinden de yararlanamamaktadırlar. Ayrıca İl Genel Meclis Üyeleri büyükşehir il ve ilçe belediye başkanları kadar önemli görevleri yerine getirirken, yeşil pasaport haklarından yararlandırılmamaktadırlar. Böylece önemli bir görevde uluslararası yapılabilecek çalışmalarda görev süreleri içerisinde kullanılabilecekleri yeşil pasaport hakkından mahrum bırakılan İl Genel Meclis Üyeleri’ne bu hakkın tanınması gerekmektedir.’

Gerekçede, ‘İl Genel Meclisi Üyeleri’ne Huzur Hakları ve Diğer Sosyal Haklar’ şeklinde ifade olunmuşsa da, huzur hakkı dışında bir ödemenin olmadığı ve başkaca bir özlük ve sosyal hak anlamında düzenleme bulunmadığı, İl Genel Meclisi Üyeleri’nin özlük hakları ile sosyal hakları konusunda acil olarak yasal düzenlemeler yapılmasının amaçlandığı ifade edildi.

TEKLİF NE GETİRİYOR

Teklif ile 5302 Sayılı Kanunun 24’üncü maddesinde ‘‘İl Genel Meclis Üyeleri’nin huzur hakları’’ maddesinde değişiklik öngörülüyor. Teklif ile ‘‘Meclis toplantılarına katıldıkları her gün için; İl Genel Meclisi Başkanı’na 6400 gösterge, diğer meclis üyelerine 6000 gösterge rakamının, memur aylıklarına uygulanan katsayı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda huzur hakkı ödenir. Merkez ilçe dışından gelerek meclis toplantılarına, komisyon toplantılarına katılan; il dışı toplantılara görevlendirilen İl Genel Meclis Üyeleri’ne yol masrafı, gündelik konaklama ve yemek masrafı İl Özel İdaresi bütçesinden ödenir. İl Genel Meclisi Üyeleri taleplerine göre bir Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilişkilendirilir. Bu ilişkilendirme İl Genel Meclisi’nin görev süresini aşamaz. Sosyal güvenlik prim ve benzeri giderlerden kurum karşılıkları İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanır.’’

5302 Sayılı Kanun’un 43’üncü maddesinin (a), (b) ve (j) bentlerindeki değişiklik ile ‘‘İl Özel İdaresi binaları, tesisleri ile araç, grup başkanlıklarına araç ve malzemelerinin temini, yapımı, bakımı ve onarımı için yapılan giderler; İl Özel İdaresi’nin personeline ve seçilmiş organlarının üyelerine ödenen maaş, ücret, ödenek, huzur hakkı, yolluklar, hizmete ilişkin eğitim harcamaları, İl Genel Meclisi Üyeleri’ne ödenen yol masrafı, gündelik konaklama ve yemek masrafı, sosyal güvenlik prim ve benzeri giderleri ile diğer giderler; Temsil, tören, ağırlama ve tanıtım giderleri, Grup Başkanlıkları temsil, tören, ağırlama giderleri İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanması öngörülüyor.

5682 Sayılı Pasaport Kanunu’nun 14’üncü maddesinin A fıkrasının üçüncü bendindeki ‘‘Büyükşehir il ve ilçe belediye başkanlarına’’ ifadesinden sonra gelmek üzere ‘‘İl Genel Meclisi Üyeleri’’ ifadesi eklenerek İl Genel Meclis Üyeleri’nin pasaport hakkına sahip olmaları amaçlanıyor.

5302 Sayılı Kanun’un 36’ncı Maddesinin yürürlükten kaldırılan 3’üncü fıkrasının yerine ‘‘İl Özel İdaresi’ne Genel Sekreter olarak atanacaklar Vali tarafından İl Genel Meclisi’nin bilgisine sunulur. Meclisçe uygun görülmeyenler İç İşleri Bakanlığı’na teklif edilmez’’ ibaresi eklenerek halkın iradesinin İl Özel İdare Meclisi’ne yansıması planlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!