USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bin 155 Yeni Esnaf İş Yeri Açtı 766 Esnaf İş Yerini Kapattı

Bin 155 Yeni Esnaf İş Yeri Açtı 766 Esnaf İş Yerini Kapattı

Bin 155 Yeni Esnaf İş Yeri Açtı 766 Esnaf İş Yerini Kapattı
30-12-2015 00:03
Google News


Sivas ile ilgili 2015 yılına ilişkin bazı bilgileri de paylaşan Köksal; ‘2015 yılında Birliğimiz siciline bin 155 yeni esnaf kayıt yaptırırken, 766 esnafta çeşitli nedenlerden dolayı işyerini kapatmıştır. Bakanlığımızın kayıtlarında Birliğimize bağlı şu anda 12 bin 650 faal esnafımız bulunmaktadır.’ Dedi.

MUSTAFA IŞIK

SESOB Başkanı Beşir Köksal, 2016 yılında uygulamaya geçecek esnaf ve sanatkârlarla ilgili yeni düzenlemeler hakkında bilgi verdi. Esnaf ve sanatkârın yeni düzenlemelerle birlikte önemli kazanımlar elde ettiğini belirten Köksal, özellikle Sosyal Güvenlik Destekleme Priminin kaldırılması ve 100 liralık seyyanen zam ile birlikte emeklilerin maaşlarında yaklaşık 230 liralık bir artışın gerçekleşeceğini söyledi.

Sözlerine bu düzenleme ile ilgili bilgileri paylaşarak başlayan Köksal; ‘Bildiğiniz gibi Bağ-Kur ve SSK’dan emekli olan esnaflarımızın daha önce emekli maaşlarından yüzde 15 sosyal güvenlik destekleme primi kesiliyordu. Tabi biz teşkilat olarak bu konuda yıllardır uğraştık. Bunun yüzde 5’ini hükümet indirdi ve kademeli olarak sıfırlayacağını söylüyordu. Seçimler dolayısıyla Sayın Başbakanımız Hükümet programına koydurdu ve o yüzde 10’u da indirdi. Şimdi şuanda Ocak’tan itibaren bu kesilen yüzde 10 Sosyal Güvenlik Pirimi tarihe karışıyor. Hayırlı uğurlu olsun. Yine Bağ-Kur emeklilerimizin maaşlarına seyyanen 100 lira zam ekleyecekler. Yapılan bu 100 lira zam, kesinti ile birlikte enflasyon farkını da koyacaklar. Yani emeklilerimiz yaklaşık 230 lira eskisinden daha fazla maaş alacaklar.’ Dedi.

Bir diğer önemli düzenlemenin ise basit usul vergi mükellefi olan esnaflarla ilgili olduğunu belirten Köksal; ‘basit usul vergi mükellefi olan esnaflarımız var.  Bunlar da 8 bin liraya kadar ödeyecekleri vergiden muaf olacaklar. Bu da tabi esnafımız için güzel bir olay. Yine yeni iş yeri kuran gençlerimiz 3 yıl boyunca gelir vergisinden muaf olacaklar. Yani gençlerimiz yeni bir iş yeri açıyorsa bunlar 3 yıl gelir vergisi ödemeyecekler.’ Dedi.

Düşük faizli kredi uygulamasının devam edeceğini ve esnaflara faizsiz kredi desteği sağlanacağını belirten Köksal; ‘30 bin liraya kadar faizsiz kredi desteği sağlanacak. Tabi bunun bazı şartları var. O şartları da geçen hafta yaptığımız toplantıda dile getirdik. Bu şartlarda bazı sıkıntılı konular. Borcu olan, ticari sicili bozuk olan esnaflarımız bundan pek faydalanamıyor. Biz de bu esnaflarımızın da faydalanabilmeleri için yeniden talepte bulunduk.’ İfadelerini kullandı.

Köksal, yeni dönemde uygulanacak diğer düzenleme ve yenilikler ile ilgili bilgileri şu ifadelerle paylaştı:

‘Küçük ve Orta ölçekli işletmeler TSE ve patent belgelerinin maliyetleri devlet tarafından karşılanacak. Esnafımız bununla ilgili para ödemeyecek. Vergi beyannameleri ile ilgili bir düzenleme var. Esnafımız bir vergi beyannamesi veriyordu esnaf bir de Sosyal Güvenlik Kurumu’na (SGK) beyanname veriyordu. Şimdi bunun ikisini birleştiriyorlar. Hem SGK’ya hem de vergi dairesine bir defa beyanname verecek. Perakende ticaretin düzenlenmesi hakkında kanunun uygulamasını gösterecek yönetmelikler çıkarılacak. Henüz daha çıkarılmadı.

Alışveriş merkezlerinin düzenlenmesine, perakende ticarette uyulması gereken ilke ve kuralların belirlenmesine, perakende sektörüne yönelik politika oluşturulmasına katkı sağlamak amacıyla Perakendeciler Konseyinin oluşturulmasına, ikinci el motorlu kara taşıtı ve taşınmaz alım satımı ile panayır ve tanıtım günleri gibi organizasyonların düzenlenmesine ilişkin yönetmelikler de yine 2016 yılı ocak ayında çıkarılacak.

İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarında kolaylıklar sağlanacak. Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. İşletmeler için izin başvurularının ortak başvuru noktasından yapılması veya izinlerin ilgili kurumlar ve yerel yönetimlerden oluşan bir heyet tarafından verilmesinin sağlanması amaçlanıyor. Bu konudaki çalışmalar da devam ediyor.

Mesleki ve teknik eğitim okul-kurum yönetim modeli geliştirilecek. Mesleki ve teknik eğitim kurumlarının yönetim yapısına iş piyasası aktörleri ve sektör temsilcileri dâhil edilerek sektörün mesleki ve teknik öğretimi yönlendirmedeki etkisi artırılacak. Bu yönetmelik ve eğitimlerde mutlaka ilgili olan oda başkanlarımız da bu toplantılara katılacak.

Meslek Yüksek Okulları yeniden yapılandırılacak. Kamu ve özel kesim işbirliği ile meslek yüksek okulları, bulundukları bölgenin istihdam şartları ve yerel ihtiyaçlarına göre esnek ve bir yapıya kavuşturulacak ve uygulama ağırlıklı eğitim verilmesi sağlanacak.

Çıraklık eğitiminin altyapısı güçlendirilecek. Çıraklık eğitimi yeniden gözden geçirilerek zorunlu eğitime dâhil edilmesi sağlanacak. Ayrıca çırak eğitiminin altyapısının güçlenmesi için meslek standartlarına dayalı, önceki öğrenmelerin tanınması ve uzaktan öğrenmeye de fırsat vermeyi hedeflemek üzere başlatılan uygulamalar yaygınlaştırılacak. Meslek Lisesi ve üniversite öğrencilerinin staj yapmalarını özendirici tedbirler alınacak.

KOBİ’lerin taşınırlarının teminat olarak kullanılması sağlanacak. KOBİ’lerin finansmana erişimini kolaylaştırma amacıyla KOBİ’lerin teminat olarak gösterebilecekleri taşınır varlıkların kapsamı genişletilecek. Taşınırların teminat olarak kullanılması için acil sistemi kurulacaktır. Yani önceden kredi alanlar gayrimenkullerini teminat gösteriyordu. Fakat bundan sonra yürüyen, yani taşınır olan makine ve ekipmanları da teminat olarak gösterebilecek.

Esnaf ve Sanatkârlarımıza Hazine Destekli Yeni Sıfır Faizli Kredi Destekleri başlatıldı. 16 Aralık 2015 tarihli Resmi gazetede yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile esnaf ve sanatkârlara iki yeni sıfır faizli kredi imkanı getirildi. Bu kredilerden birincisi kapsamında, esnaf ve sanatkarlar; makine, ekipman ve demirbaş alımları, işyeri modernizasyonu veya hammadde ve döner sermaye ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla 30 bin TL’ye kadar yüzde %100 faiz indirimli kredi kullanabilecek. Diğer yeni kredi imkânı sayesinde ise KOSGEB tarafından sağlanan hibe ve faizsiz kredi desteğinden yararlananlar hariç olmak üzere; KOSGEB Girişimcilik Destek Programını bitiren, başvuru tarihinde 30 yaşını tamamlamamış olan genç girişimci esnaf ve sanatkarlar KOSGEB tarafından onaylanan projelerini Bankaya sunmaları durumunda 100 bin TL’ye kadar %100 faiz indirimli kredi kullanabilecekler. 2015 yılında başlayan ustalık belgesi sahibi girişimci esnaflar ile kaybolmaya yüz tutmuş meslek kollarında faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârımıza %100 faiz indirimli kredi imkanı da 2016 yılında devam edecek. Söz konusu kredilerden faydalanmak için esnaf ve sanatkârlar Halk Bank Şubelerine doğrudan başvuru yapabilecekleri gibi, Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri aracılığı ile başvuru yapabilecek. Biz, esnaf teşkilatı olarak bankalar biraz sıkıntılı olduğu için kooperatifler tarafından bu kredilerin verilmesini talep etmiştik. Onu da programa aldılar.’

766 ESNAF İŞYERİNİ KAPATTI

2015 yılına ilişkin bazı değerlendirmelerde de bulunan Köksal, esnaf ve sanatkârın 2016 yılında, huzur, güven ve barış ortamını arzuladığını söyledi. Sivas’ta çok sayıda esnafın çeşitli nedenlerden dolayı işyerini kapattığını ancak, bunun üzerindeki bir oranda da yeni esnafların odaya kayıt yaptırdığını belirten Köksal, bazı esnafların ise iş değişikliği yaptığını belirtti.

Köksal, sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘2015 yılında Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğimiz siciline 1155 yeni esnaf kayıt yapılırken, 766 esnafta çeşitli nedenlerden dolayı işyerini kapattı. Bakanlığımızın kayıtlarında Birliğimize bağlı şu anda 12 650 faal esnafımız bulunmakta. 2016 yılının esnaf ve sanatkârlarımıza, ülkemize, size ve tüm sevdiklerinize sağlık, mutluluk, neşe, sevgi ve huzur getirmesini diliyorum.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Alanyaspor3345-3
9Sivasspor3244-5
10Antalyaspor3242-1
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3336-13
16Fatih Karagümrük3333-5
17Hatayspor3233-8
18Gaziantep FK3231-15
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!