USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Afetlere Hazırlıklı Olmak Zorundayız

Afetlere Hazırlıklı Olmak Zorundayız

Afetlere Hazırlıklı Olmak Zorundayız
01-01-2016 10:09
Google News


Projenin tanıtım toplantısında konuşan Sivas Valisi Âlim Barut, ‘Türkiye Anadolu coğrafyası olarak, Trakya olarak gerçekten de yüzde 95’i doğal afetlere maruz bir bölge. Bunu da özellikle deprem olarak zaman zaman görüyoruz. Ne büyüğünü de 1999’da yaşadık. Dolayısıyla toplum olarak afete hazırlıklı olmak zorundayız. Depremleri önleme imkânı henüz yok. Depremleri önceden haber verme imkânı da yok. Dolayısıyla deprem olacaktır. Biz, depreme hazırlıklı olmak zorundayız’ dedi.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ve Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü tarafından düzenlenecek olan Afete Hazır Toplum Projesi konulu SODES projesinin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.

Büyük Otel’de gerçekleştirilen toplantıya Sivas Valisi Âlim Barut, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nazif Ekinci ile ilimizdeki diğer kamu, kurum temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ile çok sayıda işitme engelli vatandaşlarımız katıldı.

Bu proje kapsamında işitme engellilere temel afet bilince verilecek, afet türleri anlatılacak ve afetler öncesi, sırası ve sonrasında alınması gereken tedbirler anlatılacak. Yangın konusunda eğitim verilecek. Eğitimler sonrasında gerekli emniyet tedbirleri alınarak, yangın ve deprem tatbikatı yapılacak.

Toplantıda konuşan Sivas Valisi Âlim Barut, ‘Bugün burada kamu kurumuyla bir sivil toplum kuruluşunun iş birliğinde çok güzel bir projenin ortaya çıktığına şahit oluyoruz. Sadece isimlerden hareket ederek bile bu durumu izah edebiliriz. Birincisi İl Afet İl Müdürlüğü… Türkiye Anadolu coğrafyası olarak, Trakya olarak gerçekten de yüzde 95’i doğal afetlere maruz bir bölge. Bunu da özellikle deprem olarak zaman zaman görüyoruz. Ne büyüğünü de 1999’da yaşadık. Dolayısıyla toplum olarak afete hazırlıklı olmak zorundayız. Depremleri önleme imkânı henüz yok. Depremleri önceden haber verme imkânı da yok. Dolayısıyla deprem olacaktır. Biz, depreme hazırlıklı olmak zorundayız’ dedi.

Vali Barut şöyle devam etti:

‘İkincisi İşitme Engelliler Spor Kulübü… Hepimiz engelli olmaya adayız. Benim de sağ kulağımda yüzde 70 oranında işitme kaybı mevcut. Sol kulağımla idare ediyorum. Dolayısıyla ben de bir engelli adayıyım. Herkes gibi engelli kardeşlerimizin de doğal afetlere hazırlıklı olması gerekiyor. Bu projede İl Afet ve Acil Durumlar Müdürlüğü ile Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü bir araya gelmiş. Bu her zaman arzuladığımız bir şey. Ben bu projenin uygulamasında emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum.’

160 İŞİTME ENGELLİYE

AFET EĞİTİMİ VERİLECEK

Sivas İl Afet ve Acil Durumlar Müdürü Nazif Ekinci ise bu proje ile ilimizdeki 160 işitme engelliye Afet bilinci eğitimi verileceğini kaydetti.

İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü olarak müştereken hazırlanan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından onaylanan Afete hazır toplum konulu SODES projesinin tanıtımını gerçekleştirdiklerini belirten Ekinci, ‘Yüzde 95’i doğal afet kuşağı üzerinde olan ülkemizde özellikle afetin birçok türünü görmek mümkündür. Başta deprem olmak üzere, çığ, heyelan, sel, kaya düşmesi gibi birçok afet türleri günlük hayatımızı kesintiye uğratmakta, birçok can ve mal kaybına sebebiyet vermektedir’ dedi.

Ekinci şunları kaydetti:

‘Özellikle engelli vatandaşlarımıza temel afet bilinci kazandırma amacıyla hazırladığımız bu proje bu anlamda ülkemiz açısından ilklerden birisidir. İlerleyen zamanlarda diğer engelli vatandaşlarımıza temel afet bilinci kazandırmaktır. Sadece bizlerin ya da diğer paydaş kurumların doğal afetlere hazır olması tabi ki asla yeterli değildir. Zincirin halkaları gibi kamu, kurum ve kuruluşlarıyla, Sivil Toplum Kuruluşlarıyla hep birlikte sımsıkı kenetlendiğimiz takdirde tıpkı Japonya örneğinde olduğu gibi doğal afetlerden zarar görmeden doğal afetlerle iç içe yaşamayı öğrenmemiz mümkündür.’

İl Afet ve Acil Durumlar Müdürü Ekinci, ‘Bu projeyle 160 işitme engelli vatandaşımıza ve 340 gönüllü gencimize temel afet bilinci eğitimi vereceğiz. Ayrıca engelli vatandaşlarımızdan 20 kişiye hentbol, 20 kişiye masa tenisi, 20 kişiye satranç ve 20 kişiye de izcilik kursları Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğümüz ile koordineli olarak verilecektir’ dedi.

Sivas İşitme Engelliler Spor Kulübü Koordinatörü Mustafa Epik ise, ‘İşitme Engelliler Derneği olarak amacımız kuruluş amacımıza göre hareket etmektir. Kuruluş amacımızda belirtilen görevleri yerine getirerek, kamu kurumlarıyla iş birliği yapmak ve bu yolda çalışmaya devam etmektir. Kulübümüzün üyelerinin yüzde 90’ı işitme engellidir. İşitme engelliler geçmişten gelen sorunları nedeniyle bugün eğitimsiz olma durumuyla karşı karşıyadır. Ayrıca işaret diliyle ilgili sorunlarımız mevcuttur. Şuan toplumumuzun çoğunluğu işaret dilini bilmiyor. Bu da işitme engellilerin iletişimine engel olmaktadır. Bu projemizle birlikte bu engelli bir nebze olsun aşmak istiyoruz’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!