USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Surp Kevork Kilisesi İnanç Turizmine Kazandırılsın

Surp Kevork Kilisesi İnanç Turizmine Kazandırılsın

Surp Kevork Kilisesi İnanç Turizmine Kazandırılsın
06-01-2016 09:43
Google News


İnanç turizmi için çok büyük bir öneme sahip olan kilisenin hizmete girmesiyle ilimizdeki Ermeni cemaatine mensup kişiler ile çevre illerdeki Ermeniler Kayseri’ye gitmek zorunda kalmayacak. İlimizdeki Ermeni Cemaatine mensup kişilerden olan Yervant Durmaz Güler, daha önce bu kilisenin restorasyonunun yapılması için gerekli girişimlerde bulunduklarını ve resmi sürecin devam ettiğini belirtti. Güler, bu kilisenin restorasyonunun yapılmasıyla hem Sivas’ta inanç turizminin gelişeceğini, hem de Sivas’ın ekonomisine çok büyük bir katkısı olacağını vurguladı.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

5. Piyada Eğitim Tugay Komutanlığı sınırları içerisinde Temeltepe bölgesindeki Surp Kevork Kilisesi’nin ilimizde ibadete açılarak, inanç turizmine kazandırılması bekleniyor.

İlimizde ticaretle uğraşan 54 yaşındaki Yervant Durmaz Güler, Surp Kevork Kilisesi’nin restorasyonunun yapılmasıyla ilgili çalışmaların devam ettiğini belirterek, burasının ibadete açılmasının Sivas’a önemli bir katma değer katacağını söyledi.

Konu ile ilgili daha önce Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ile birçok kez görüştüğünü belirten Güler, restorasyonu için çalışmaların devam ettiğini kaydetti.

Ermeni Cemaatinden olan Yervant Durmaz Güler, ilimizde yaklaşık 30 olmak üzere toplam 80-100 nüfus arasında Ermeni Cemaatine mensup kişinin olduğunu belirtti.

Ermeni Cemaatine mensup kişilerin de yılda iki kez dini bayramları olduğunu belirten Güler, bu günlerde dini ayinleri için imkanları doğrultusunda Kayseri’deki Kiliseye gitmek zorunda kaldıklarını aksi halde Sivas’taki evlerinde dini törenlerini yaptıklarını belirtti.

Yervant Durmaz Güler, ‘Şuanda ilimizde ayakta olan sadece Temeltepe’deki askeri bölgenin içerisinde bulunan Surp Kevork Kilisesi var. Biz bu kilisemiz ile ilgili daha önce Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz ile birkaç kez görüştük. Bu konuyla ilgili çeşitli girişimlerde bulunduk. Gerek Milli Savunma Bakanımız İsmet Yılmaz gerekse diğer yetkililerde konuyla yakından ilgilendiler. Ama bu gibi işlerde süreç uzayabiliyor’ dedi.

Şuan konuyla ilgili İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği’nin çalışmalarının devam ettiğini belirten Güler,  ‘Bu konuyla ilgili Salih Bey’le de daha önce görüştük. Bildiğimiz kadarıyla resmi prosedürün tamamlanmasının ardından İl Özel İdaresi ihaleye çıkarak, buradaki kilisenin restorasyonunu yaptıracak. Restorasyonun tamamlanmasının ardından da bu kilise İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’ne devredilecek. Bu süreçten sonra da bizler Surp Kevork Kilisesi’nde ibadetlerimizi yapabileceğiz. Bizler de bu kilisede cenaze törenlerimizi, düğün törenlerimizi ve diğer ibadetlerimizi gerçekleştirebileceğiz. Sivas’ta böyle bir kilisenin hizmete girmesiyle çevre illerdeki Ermenilerde ilimize gelerek ibadetlerini gerçekleştirebilecekler. Biz şuanda dini ibadetlerimiz için yeri geldiğinde Kayseri’ye gidiyoruz. Sivas’ta bir kilise olsa Tokat’tan, Samsun’dan, Erzincan’dan, Malatya’dan ve hatta Elazığ’dan a Sivas’a gelecekler. Böylelikle Sivas’ta hem inanç turizmi gelişmiş olacak, hem de Sivas’ın ekonomisine bir katkısı olacak. Bu illerdeki Ermeniler dini günlerde Kayseri’ye veya diğer illere gidiyorlar. Sivas’taki kilisenin ibadete açılmasıyla bu insanların hepsi ilimize gelecekler. Ayrıca ilçelerimizde de yaşayan dostlarımız var. Bu kilisenin ibadete açılması Sivas’a çok büyük bir artı değer katacaktır’ dedi.

6 OCAK SURP

DZINUNT BAYRAMI

6 Ocak tarihinde Surp Dzınunt bayramını kutladıklarını belirten Yervant Durmaz Güler, ‘Bu bayramımız İsa Peygamberin Vaftiz olayıdır. Yani bizler İsa Peygamberin Vaftiz olayını kutluyoruz. Bayramımız 3 gün sürüyor. Biz bayramlarda büyüklerimizden gördüğümüz geleneklerimizi halen devam ettiriyoruz’ dedi.

Nüfuslarının az olmasına rağmen geleneklerini sürdürdüklerini belirten Güler şöyle devam etti:

‘Müslümanlarda olduğu gibi bizde de bayramlarda tatlılar yapılır, yaprak sarması yapılır, bize özel çöreklerimiz var onlar yapılır, bir de paça çorbamız var. Ama bu paça çorbası sadece Sivas’a özgü bir gelenektir. Nüfusumuz az olsa da bütün evleri gezerek, yaşlıları ziyaret ederler. Yine ev ziyaretleri yapılır. Ama Sivas’ta kilisemiz olmadığı için dini konulardan biraz mahrum kalıyoruz. Dini konularda da İstanbul’daki Ermeni Patrikhanesi’nden dini liderimiz Sivas’a bir din adamı gönderir. Bu din adamları bayramdan bir hafta sonra gelir. Burada bir evde toplanarak dini ayinlerimizi gerçekleştiririz. Bizde mezarlık ziyaretleri Bayramın ikinci günleri yapılır. Bizde evliliklerde resmi nikâhtan önce dini nikâh yaptırılması gerekiyor. Sivas’ta kilisemiz olmadığı için bu gibi konularda da Kayseri’deki kiliseye gidip geliyoruz.’

‘49 GÜN ORUÇ TUTUYORUZ’

Şubat ayı sonlarında 49 günlük oruca başladıklarını belirten Güler, bu 49 günün ardından da Surp Zadik Bayramını kutladıklarını söyledi.

Yervant Durmaz Güler, şunları kaydetti:

‘49 gün boyunca oruç tutarız ve bu oruç sürelerinde hayvansal olarak hiçbir besin yemeyiz. Yani et, süt, yağ, peynir gibi ürünleri tüketmeyiz ve genellikle sebze ağırlıklı yiyecekler yeriz. Bu 49 günlük orucun sonunda da Yumurta Bayramını kutlarız. Bu yurt dışında Paskalya Bayramı olarak kutlanır. Bu bayramın ismi de Surp Zadik’tir. Bu da 4 gün sürer. Bu bayramımız da İsa Peygamberin çarmıha gerilmesini ve çarmıhtan kurtulmasını ifade eder. Bu bayramımız hep Pazar gününe denk gelir. Bu bayramımızda İsa Peygamber Perşembe günü Çarmıha gerilmiştir. O gün bizim yas günümüzdür. Pazar günü de çarmıhtan kurtulup, göğe yükselişini kutlarız. Bu bayramımızda da yine geleneksel olarak yemekler yapılıp, ev ziyaretleri yapılır.’

‘SİVAS HALKIYLA

AYRIMIZ GAYRIMIZ YOK’

Yıllardır Sivas’ta ikamet ettiklerini ve bu zamana kadar kendilerine yönelik herhangi bir dışlamanın söz konusu olmadığını vurgulayan Güler, sözlerini şöyle sonlandırdı:

‘Sivas’taki yaşantımızla Sivas halkıyla iç içe yaşıyoruz. Mahalle sakinleri bizlerin Ermeni olduğunu da bilirler. Yani hiçbir konuda saygıda kusur etmezler. Komşuluk ilişkilerimizde hiçbir sıkıntı olmaz. Yani şimdiye kadar hiçbir konuda bir dışlama söz konusu bu zamana kadar olmadı, bundan sonra da olamayacağına inanıyoruz.

Ben her zaman söylerim. Biz bir yılda 4 bayram kutluyoruz. 2 bizim dini bayramlarımız, 2 de Ramazan ve Kurban Bayramları… Yani bizim dini bayramlarımızda komşularımız bizleri ziyaret ederek, bayramlarımızı kutlarlar, Ramazan ve Kurban Bayramlarında da bir onları ziyaret ederek, bayramlarını kutlarız. Bu yüzden biz de komşularımız ve mahalle sakinlerimiz de yılda 4 dini bayram kutluyoruz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!