USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?İnönü Konağı´nda, Yanlıştan Dönülmeli?

?İnönü Konağı´nda, Yanlıştan Dönülmeli?

?İnönü Konağı´nda, Yanlıştan Dönülmeli?
18-02-2016 10:23
Google News


Coşkun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Belediye Başkanlığı yaptığı dönemini de hatırlatarak, ‘Cumhurbaşkanımız sarayları, köşkleri halka açmıştı. Biz de tersine halka kapatıyoruz’ dedi. Mustafa Coşkun, konunun yeniden İl Genel Meclisi Toplantısı gündemine alınarak müzakere edilmesi gerekliliğini savundu

ADEM NALBANT

İl Genel Meclisi Şubat Ayı toplantısında, İnönü Konağı’nın Hakim Evi’ne dönüştürülmesi ile ilgili tepkiler sürüyor. Son olarak Müstakil İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Sivas Başkanı Av. Mustafa Coşkun da bir açıklama yaparak tepkisini dile getirdi.

Konuyla ilgili Gazetemize konuşan Coşkun, ‘Alınan kararla ilgili haberleri duyunca yetkililerden bilgi alma ihtiyacı hissettim. Bu haberi değişik ortamlarda tartıştım. Hemen hemen istisnasız bütün Sivaslıların bu kararı yanlış bulduklarını söylediklerini görünce bir araştırma yaptım. İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşlarımla görüştüm. Çoğunun bu konudan haberdar olmadığını, bir kısmının da kısmen haberdar olduğunu, bir kısmının ise bu konunun kesinleşmediği ve ilerde karara bağlanacağı gibi bir kanaatte olduğunu öğrendim’ dedi.

KONU ‘OLDUBİTTİYE’ GETİRİLMİŞ

Bu istişarelerin ardından İl Genel Meclisinde konunun tartışmaya açılmadığını, yeterince müzakere edilmeden karara bağlandığı sonucuna vardığını ifade eden Av. Mustafa Coşkun, ‘Meclis Üyelerine önceden bilgi vererek bu konuları düşünmeleri, Sivaslılarla istişare etmeleri konusunda bir fırsat verilmemiş. İl Genel Meclisinin gündeminde yer verilmemiş, toplantı sırasında ek gündem olarak gündeme alınmış. Son derece aceleye getirilerek ‘oldu bittiye’ getirilmiş’ diye konuştu. Sivaslıların uzun süredir çeşitli amaçlarla kullandığı konağın Sivas halkının elinden alınarak herhangi bir kuruma verilmesi konusunun acil bir konu olmadığını vurgulayan Coşkun, kapsamlı bir istişare yapılması gerektiğini kaydetti.

YANLIŞ VERİLMİŞ BİR KARAR

Alınan kararın hem usul hem de esas yönünden yanlış olduğuna dikkat çeken MÜSİAD Sivas Başkanı Coşkun, ‘Bu Konağın Sivas halkının kullanımına tahsisinden asla vazgeçilmemelidir. Bu konak ve arsasını, bahçesini Sivas halkı kullanmalı. Temel ilke bu olmalı. Burası ya bir sosyal tesis olarak Belediye ya da İl Özel İdare tarafından işletilmeli ya da yeme içme alanında Sivasımızdamarkalaşmış bir ya da birkaç firmaya tahsis edilmeli’ ifadelerini kullandı. Bu tür mekanların halkın kullanımından alınarak belli bir zümre, veya belli bir kuruma tahsis edilmesinin adil olmadığını bildiren Coşkun şöyle devam etti:

‘Sivas’ta bugün itibariyle 30’a yakın hakimimiz var. Bir o kadar da savcımızın olduğunu düşünürsek, Sivas’ın en büyük konağının çok az sayıdaki bir meslek grubuna tahsis edilmesi de adaletli değil. Bu şu anlama geliyor. Burası kullanılmayacak ya da çok az kullanılacak demektir. Bu da hem kaynak hem de zaman israfıdır. Bilindiği gibi son dönemde bu konak restorasyona alınmıştı. Bu restorasyon için 500 bin TL’ye yakın bir kaynak aktarıldı. Bu kadar harcama yapılan ve Sivas halkına hizmet verme amacıyla harcanmış paranın, harcama yapıldıktan sonra Hakimevi olarak tahsis edilmesi de adaletli değil.’

ATIL KONAKLAR DEĞERLENDİRİLMELİ

Coşkun, Sivas’ta atıl durumda bulunan ya da restorasyona ihtiyacı olan Sivas konaklarının kurum ve kuruluşlarca ele alınarak Sivas’a kazandırılmasını istediğini dile getiren Coşkun şunları söyledi:

‘Gerek resmi kurumlarımız, gerekse meslek odalarımız bu konakları alsınlar ve gerekli hibelerden, teşviklerden yararlanarak restore ettirerek, yine kendi meslektaşlarının kullanımına açsınlar. Bu yeme içme mekanları olur, bir kısmı müze olur. Yani hem kültürümüze hem turizme hizmet edilmiş olur. Hem de tarihi eserler, tarihimiz, bizim mimari değerlerimiz korunmuş olur. Böylece resmi ve özel kuruluşlarımız da büyük bir hizmete imza atmış olurlar. Sivas’a bir tarihi eseri kazandırmış olurlar. Aynı şekilde eğer hakimlerimiz ve savcılarımız da böyle bir amaç güdüyorlarsa, restorasyonu yeni bitmiş ve Sivas halkı tarafından kullanılan konağı hakimevine dönüştürmek yerine bu atıl konaklardan birini satın alarak restore ettirip oraları kendi amaçları doğrultusunda kullanmalarını öneriyorum.

HAKİM VE SAVCILARIMIZ DA RAHATSIZ OLACAKLAR

Ayrıca ben bir hukukçuyum. Ailemde üç hukukçu var. Önceki yıllarda iki dönem Baro Başkanlığı yaptım. Bir hukukçu olarak aynı yargı faaliyeti içinde bulunduğumuz hakimlerimiz ve savcılarımızın da böylesine adaletsiz bir uygulamadan rahatsız olacaklarını düşünüyorum. Yani böylesine toplumsal adaleti zedeleyici, Sivas halkını yaralayıcı, vicdanları kanatıcı bir uygulamayı hakimlerimiz ve savcılarımızın içlerine sindirebileceklerini düşünemiyorum. Yargı mensuplarının en kısa zamanda yapılan bu tahsis olayını İl Genel Meclisi Başkanlığı ya da İl Özel İdaresine tekrar başvurarak uygun görmeyeceklerini ve dolayısıyla bu konağı Hakimevi olarak kullanamayacaklarını bildirmelerini bekliyorum. Gerek Cumhuriyet Başsavcımıza gerekse Adalet Komisyonu Başkanımıza yakışan davranışında bu olduğu kanaatindeyim. ’

MEYDANDA OYLAMAYA SUNULSUN

Meslektaşlarını yakından tanıdığını ve bu mekanı kullanmayacaklarını, dolayısıyla buranın atıl kalacağını belirten Av. Mustafa Coşkun, ‘bu yanlıştan dönülmeli’ dedi. Coşkun şu ifadelere yer verdi:

‘Meclis üyesi arkadaşlarımızın yanı sıra, AK Parti İl Başkanımızın, Milletvekillerimizin böyle bir karardan haberdar olmadığını öğrendim.İl Genel Meclisi Ak Parti Grubunda da tartışılmamış. Buna da çok üzüldüm. Bu karardan Sivas halkı memnun diyenler varsa bir önerim olacak. Cumhuriyet Meydanı’na bir sandık koyalım. Böyle bir kararı onaylayıp onaylamadıklarını Sivas halkına soralım. Diğer önerim ise buna razı değillerse Mart ayında yapılacak İl Genel Meclisi Toplantısında bu konuyu yeniden gündeme alalım. Tekrar müzakere edip tekrar oylayalım. Bu konu tekrar gündeme alınırsa aynı kararın verilmeyeceğini hatta ezici bir çoğunlukla tam tersine bu tahsisin iptal edileceğini düşünüyorum.’

ERDOĞAN HALKA AÇTI, BİZ KAPATTIK

MÜSİAD Sivas Başkanı Mustafa Coşkun, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Belediye Başkanlığı dönemini de hatırlatarak, ‘Sayın Cumhurbaşkanımız İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olduğunda bu tür sarayları, köşkleri, konakları halka açtı ve bu yönde de ünlenerek sempati topladı. Tayyip Bey’in halka açtığı yerleri biz Sivas’ta halka kapatıyoruz. Bu da AK Partili arkadaşların üzerinde uzunca düşünmeleri gereken bir konu diye düşünüyorum’ şeklinde konuştu.

Son olarak Coşkun, bundan sonraki dönemde Sivas ile ilgili alınacak önemli kararlar verilmeden önce konunun Sivas kamuoyu ve bu yönde oluşturulan platformlarda istişare edilmesi gerekliliğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!