USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Pembe Taksiye Tepkiler Büyüyor

Pembe Taksiye Tepkiler Büyüyor

Pembe Taksiye Tepkiler Büyüyor
18-02-2016 10:25
Google News


Müşterilerinin artık kendilerine farklı gözlerle baktıklarını ve kendilerinin zan altında kaldığını belirten erkek şoförler bu uygulamaya bayanlarında tepki gösterdiğini söylediler. Kadına şiddet ve cinsel saldırıların kadınların ’pembe taksi’ye binmesiyle çözülebileceğine inanılması, sosyal medyada da rağbet görmedi. Birçok kullanıcı bu fikri doğru bulmazken, sorunun pembe taksiyle değil, caydırıcı cezaların getirilmesiyle çözüleceğini söyledi.

HAYRULLAH AĞKAŞ / ÖZEL HABER

Geçtiğimiz günlerde Türkiye’de bir ilk olarak Sivas’ta uygulamaya konulan ‘Pembe Taksi’ uygulamasına tepkiler çığ gibi büyüyor. Kadın – Erkek ayrımcılığı yapılması nedeniyle hep diğer erkek taksi şoförlerinden hem de Sivas halkından tepkiler artarken, uygulamanın bir an önce sonlandırılması isteniyor.

Geçmişte ilimizde taksi şoförleriyle bayan müşteriler arasında hiçbir sorun yaşanmadığını ifade eden taksi şoförleri, Pembe Taksi uygulamasından sonra kendilerinin zan altında bırakıldığını ifade ettiler.

UYGULAMAYI KİMSE

TASVİP ETMEDİ

Sivas’ta 9 yıllık taksici Gökhan Şimşek'e ait ''pembe taksi'' sadece 08.00 ile 20.00 arasında çalışacak ve erkek müşteri almayacak. Araç kadınlara özel olduğu gerekçesiyle lambalarından koltuk kılıflarına, direksiyonundan vites topuzunu kadar pembeye boyandı. Aracı da bir kadın şoför kullanıyor. Ama pembe taksi beklenilen aksine bir tepki aldı. Sosyal medya kullanıcıları bu uygulamayı tasvip etmedi.

Kadına şiddet ve cinsel saldırıların kadınların ''pembe taksi''ye binmesiyle çözülebileceğine inanılması, Twitter’da pek de rağbet görmedi. Birçok kullanıcı bu fikri seksist bulurken, birçok kullanıcı da sorunun pembe taksiyle değil, caydırıcı cezaların getirilmesiyle çözüleceğini söyledi. Daha önce önerilen ‘pembe otobüs’ fikri de kabul görmemişti.

TAKSİCİLER ZAN

ALTINDA BIRAKILIYOR

Diğer yandan Sivaslı taksici esnafı da pembe taksi ile Sivas’ta taksicilerin bayanlara karşı tacizde bulunuyormuş havası yaratıldığını söyleyerek, bu uygulamadan vazgeçilmesini istediler.

20 yıldır taksicilik yapan İbrahim Uzunoğlu, pembe taksi uygulamasının çok uzun ömürlü olamayacağını belirtti. Uzunoğlu, ‘Bu uygulamayı her kim akıl ettiyse bilmiyorum ama Türkiye’deki bütün ilkler hep Sivas’ta uygulanıyor. Gidin emniyet müdürlüğüne sorun. Bu zamana kadar Sivas’ta taksicilerken şikâyette bulunan olmuş mu? Neden böyle bir uygulamaya ihtiyaç duydular anlamış değiliz. Sivas’ta geçmişte taciz ve darp gibi olaylar yaşanmış olsa biz de sesimizi çıkarmayız. Ama bu uygulamanın tutmayacağı aşikar. Ne kadar uzun ömürlü olur bakıp göreceğiz. Belediye bu araca ruhsat verirse, bizim söyleyecek sözümüz olmaz. Ben 20 yıldır taksiciyim Sivas’ta bu gibi konularda bir olay yaşandığını ne gördüm ne de duydum’ ifadelerini kullandı.

Park Taksi durağında çalışan bir taksici ise, ‘Adamın 4-5 tane taksisi var. Kendini yeri bir koridor açmak için bu izni almış. Bizlerin de gece geç saatlerde bayan müşterilerimiz oluyor. Bu zamana kadar ilimizde hiçbir taksiciyle bayan müşteriler arasında en ufak bir sorun yaşanmadı. Geçtiğimiz gün bir bayan müşterimiz taksimize bindi. Şoför bey biz bu pembe taksinin şoförüne nasıl güveneceğiz? Diye sordu. Yani Bayan müşteriler pembe taksiyi kullanan bayanın şoförlüğünden de endişe ediyor. Biz yıllardır bu işi yapıyoruz. Bizim taksilerimize sabah saatlerinde de gecenin geç saatlerinde de bayanlar rahatlıkla binebiliyor. Bu zamana kadar da hiçbir bayan müşterinin en ufak bir rahatsızlığı olmadı. Bu pembe taksinin ortaya çıkması diğer tüm taksi şoförlerine gölge düşürdü’ dedi.

Tüm Sivas halkının pembe taksi uygulamasına tepki gösterdiğini vurgulayan başka bir taksi şoförü ise ‘Bu uygulamaya göre pembe taksi sabah 8 ile akşam 8 arasında çalışacakmış. Akşam 8’den sonra hiçbir bayan dışarı çıkmayacak mı? Çıktıklarında hangi taksiye binecekler. Bu uygulama bence de yanlış. Ben 20 yıllık taksiciyim. Artık müşterilerimiz bizlere de farklı gözlerle bakar oldular. Bizlerde bunu kabullenemiyoruz. Türkiye’nin hiçbir tarafında böyle bir uygulama yok. Sadece Sivas’ta başlatıldı. Tüm Sivas halkı gibi bizler de bu uygulamaya karşıyız. Benim aracıma bayan da biniyor, ailelerde biniyor ve şimdiye kadarda hiç kimsenin baçına bir olay gelmedi. Ayrıca bu bayan aracın şoförü Sivas’ta hiçbir mahalleyi bilmiyor. Araç bir arıza yapsa müşteri ortada kalacak. Bu uygulamaya göre bayanlar akşam 8’den sonra dışarıya çıkamayacaklar. Bu uygulamaya biz taksicilerin yanı sıra tüm Sivas halkı da tepki gösteriyor’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!