USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas´tan Kenya´ya Uzanan Sağlık

Sivas´tan Kenya´ya Uzanan Sağlık

Sivas´tan Kenya´ya Uzanan Sağlık
22-02-2016 09:37
Google News


ADEM NALBANT

Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu ‘İyilik ve Sağlık Yolunda Gönüllü Olmak’ adlı bir konferans düzenledi. Bir Sivil Toplum Kuruluşu olan ‘Yeryüzü Doktorları’nın genç ekibinin organize ettiği konferansa Yeryüzü Doktoru Op. Dr. Ahmet Elbay konuşmacı olarak katıldı. Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezinde gerçekleştirilen etkinlikle ilgili Genç Yeryüzü Doktorları Topluluğu Başkanı Sümeyra Bölükbaşı bilgilendirmede bulundu.

Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi 4. Dönem Öğrencisi Bölükbaşı, Genç Yeryüzü Doktorlarının 4 yıldır faaliyet gösterdiğini söyleyerek, ‘Cumhuriyet Üniversitesinde 2014 yılında kuruldu. Faaliyetlerimiz genellikle ‘Donanımlı hekim nasıl oluruz’ amacıyla sürdürülüyor’ dedi.

Topluluğun çalışmalarını anlatan Bölükbaşı, ‘Eğitimlerimiz oluyor. İngilizce ve diksiyon kurslarımız var. Yine konferanslarımız bir yandan devam ediyor. Halk Sağlığı Müdürlüğü ile birlikte okullara gidiyoruz. Burada çocuklara diş sağlığı, el yıkama, hijyen gibi konularda eğitimler veriyoruz. Yine huzurevlerine ziyaretlerde bulunuyoruz’ diye konuştu.

Yeryüzü doktorları topluluğunun 2000 yılında İngiltere’de kurulduğu bilgisini veren Sümeyra Bölükbaşı, ‘Yeryüzü doktorları gönüllü doktorlar. Yardım götürüyor. Biz de genç yeryüzü doktorları olarak bu faaliyetlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmek üzere çalışmalarımızı yapıyoruz. Genç Yeryüzü Doktorları deyince akla tabi Tıp Fakültesi gelebilir ilk etapta. Ancak bir yapılandırmaya gittik. Sağlığın yanında yardım deyince iyilik deyince herkesi ilgilendiren bir durum ortaya çıkıyor. Mesela UMKE ya da AFAT ile birlikte çalıştık. Birçok kurumla ya da sağlık kurumuyla koordineli bir şekilde çalışıyoruz. Topluluğumuz bünyesinde Tıp Fakültesinin yanı sıra diğer sağlık bölümlerinden de insanlar var’ ifadelerini kullandı.

GENÇ TOPLULUĞUMUZ 41’E ULAŞTI

Bezmialem Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Yeryüzü Doktorları Yönetim Kurulu Üyesi Op. Dr. Ahmet Elbay da Gazetemize açıklamalarda bulundu. Kurulduğundan bu yana Yeryüzü Doktorları Topluluğunun içerisinde olduğunu kaydeden Elbay, ‘Genç Yeryüzü Topluluklarımız Türkiye çapında 41 sayıya ulaştı. Topluluğumuzun eğitim ve çalıştay faaliyetleri oluyor. 11 üniversiteden arkadaşlar gelecek. Burada çalıştay yapacaklar. Bizim her üniversitenin bir bölgesi var. Sivas’ın olduğu bölge Kenya Bölgesi. Bu eğitim ve çalıştay programında Kenya konuşulacak. Yine topluluğumuzun bilimsel çalışmaları var. Bilimsel makale nasıl yazılır? Bunların eğitimi var ve bir de proje eğitimi var’ dedi.

İNSANİ YARDIMDA PROFESYONELLEŞİYORLAR

80’li yıllardan bu yana dünyada insani yardım konusunda bir profesyonelleşmeye gidildiğini dile getiren Op. Dr. Elbay, şunları söyledi:

‘Biz belki insani yardım konusunu profesyonel bir şekilde bilmiyorduk. Alaylı yetişmiş olduk. Ancak bu arkadaşlar daha profesyonel bir şekilde yetişiyor. Modern bir toplum olduğumuz için olayı daha derinlemesine hissedebilme şansı biraz zor. Ama şimdiden bu işlerin içerisinde olmak işleri daha kolaylaştıracaktır. Genç topluluğumuz bu çalışmaları okul dönemlerinde yaparak hem kendi gelişimlerine katkı sunuyor. Hem de profesyonel insani yardım noktasında güzel bir altyapı oluşturmuş oluyorlar.’

40’TAN FAZLA ÜLKEYE YARDIM

Şu an Yeryüzü Doktorlarının 40’tan fazla ülkeye insani ve tıbbi yardım götürdüğünü aktaran Ahmet Elbay,şöyle devam etti:

‘İlk yardımlarımızda tedavi edici yani cerrahi ya da dahili olarak tedavi eden ekiplerle gidildi. Belli bir süre sonra gördük ki orada basit bir cibinlik olmadığı için ve gereken altyapı olmadığı için sıtmadan her 3 dakikada bir çocuk ölüyor. Bizim bir dozluk antibiyotikle üstesinden geldiğimiz tifodan çocukların bağırsakları dışarı çıkmış ve patlayacak hale geliyor. Yani burada koruyucu hizmetlerin de çok büyük öneme sahip olduğu görülüyor. Beslenme Merkezleri açtık. Anne Sağlığı Merkezleri açtık. Onun dışında cibinlik projelerimiz var. Kataraktla alakalı çalışmalarımız var. Bir de oralarda kalıcı hizmetler olması lazım. Hastaneler kuruyoruz. 4 ülkede hastanemiz var. Beşincisi psikososyal  destek. Bu da yeni yeni gelişen bir şey. Ama çok güçlü ve fazla miktarda gönüllümüz var. Avrupa Birliği fonlarında da özellikle mültecilerle alakalı projeler var. Koruyucu ve önleyici hizmetlerin dışında savaş ve afet durumlarında hazır bir ekibimiz var. Hemen bölgeye gidip orada ilk müdahaleleri yapıyor. Sonra takviye ekipler gidiyor. Bir de eğitim faaliyetlerimiz var. Afrika’ya gittiğimiz zaman sadece tıbbi müdahale ya da koruyucu hizmetler vermiyoruz. Oradaki sağlık personelini de eğitiyoruz. Ayrıca Türkiye’deki bazı hastanelerle anlaşmalar var. Oradan doktor getirip, bölgedeki personelin uzmanlık eğitimi almalarını sağlıyoruz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!