USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?10 Yıllık Sorun Bizim Dönemimizde Çözüldü?

?10 Yıllık Sorun Bizim Dönemimizde Çözüldü?

?10 Yıllık Sorun Bizim Dönemimizde Çözüldü?
21-04-2016 09:18
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen ile Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu ve beraberindekiler Gazetemiz İmtiyaz Sahibi Muhittin Karahan’ı ziyaret etti.

Bir takım temas ve görüşmelerde bulunmak üzere Sivas’a geldiğini belirten Cankesen, demiryolları, ulaştırma ve TÜDEMSAŞ çalışanlarıyla ilgili birçok kurum ve kuruluşlarda ziyaretlerde bulunarak, çalışan personellerle bilgilendirme toplantıları yaptıklarını belirtti.

Ziyarete, Genel Başkan Can Cankesen’in yanı sıra Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Kenan Çalışkan, Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkanı Ömer Vatankulu, Ulaştırma Memur-Sen Sivas Şube Başkan Yardımcıları Uğur Tuğrul, Behzat Şimşek, M. Ali Avcı ve Bahri Çiftçi, Ulaştırma Genç Memur-Sen Başkanı Ömer Yıldız, Şube Disiplin Kurulu üyesi Atilla Bozkurt ve Memur-Sen TÜDEMSAŞ Baş Temsilcisi Uğur Tekin katıldı.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Gazetemiz İmtiyaz sahibi Muhittin Karahan, ile Cankesen Ulaştırma Memur-Sen’in yaptığı çalışmalar hakkında fikir alış verişinde bulundu.

Cankesen, ‘Dün Sivas’a geldik. Özellikle Demiryolları, Havalimanları, TÜDEMSAŞ olmak üzere birçok kurum ve kuruluşlarda ziyaretlerde bulunduk. Kurum ve kuruluşları gezerek, arkadaşlarımızla çeşitli konularda istişareler yaparak, bilgilendirme toplantıları düzenledik. Yaptığımız toplantılarda bazı önemli konular ön plana çıktı’ dedi.

İlimizde toplu sözleşme zamanında kazandıkları maddelerin istişarelerini yaptıklarını belirten Cankesen, ‘Bazı önemli konulara değinmek istiyorum. Bunlardan bir tanesi sözleşmeli personellerin temel ücret grupları konusu. Gittiğimiz her yerde havacı, demiryolcu ve TÜDEMSAŞ olmak üzere bize en fazla sorulan sorulardan bir tanesi bu konuyla ilgiliydi. Sözleşmeli personellerin temel ücret gruplarının bitim tarihine bakmak lazım’ ifadelerini kullandı.

Sözleşmeli personellerin temel ücret grupları ile ilgili konunun 10-11 yıllık bir geçmişi olduğunu belirten Cankesen, ‘10 yıldan beridir rakibimiz olan sendikaların da bunu çözemediği bunun üzerine tabi 10 tane toplu görüşme bir tane toplu sözleşme yaptıkları ve 11 görüşmenin arkasından 2013 ve 2015 sözleşmelerinde masada önümüzde bulduğumuz maddelerden bir tanesi bu. Allah’a hamdolsun ki bunu çözmek bize nasip oldu. Şimdi temel ücret gruplarını 3’e düşürdük. 3’e düşen gruplar YPK’ya gitti. YPK sizinde malum olduğunuz üzere Kalkınma Bakanlığı’nın Müsteşarlığı YPK’dır. 7 Bakan ve 1 Başbakan imzaladıktan sonra temel ücret gruplarıyla ilgili sıkıntımız giderilecek. Bunu çözerken de bir madde koymuştuk. Dedik ki 31 Ocak’a kadar bunu çözün. 31 Ocak’a kadar çözdükten sonra da izleyen ay başından itibaren bunları ücretlere yansıtın. Denetimlerde, kurullarda yansıtın demiştik. 31 Ocak tarihi itibariyle bu konu YPK’ya gitti. 31 Ocak’tan sonra özellikle şunun bilinmesini istiyorum. Ben bugün akşama kadar Sivas’taki arkadaşlarımıza da bunu anlattım. Geriye dönük olmak üzere kaç ay sonra çıkarsa dahi geri dönük olmak üzere hesaba işletilecektir. Ücretler yapılacak ilk yönetim kurulu toplantısı sonuncuda maaşlara yansıyacaktır’ şeklinde konuştu.

‘İLAVE HAVACILIK

TAZMİNATI İSTEDİK’

 Havacılık tazminatlarıyla ilgili bilgi veren Cankesen şunları kaydetti:

‘26 Nisan’da temel ücret gruplarıyla ilgili bize sayın bakanın bir bilgilendirmesi olacak. 10 Mayıs’ta da Havacılık tazminatıyla ilgili bir bilgilendirme olacak. Tabi bunun yanında havacılık maddesi de ayrı ve önemli bir konu. Havacılık tazminatı 2010 yılında çıkan yasayla ödemesi başlayan fakat 2012 yılında rakibimiz olan Kamu-Sen hizmet kolundaki Türk Ulaşım-Sen Sendikasının masada bunu 30 günde ödeyin, avansı bitirin. Gerçek manada ödeme yapın demesinin üzerine açıkçası çalışanların ek ödemeleri kesildi, rapor paraları kesildi, adamların aldığı para düştü. Bu düşen maaşların akabinde mahkeme süreçleri başladı. Mahkeme süreçleri içerisinde herkes mahkemeye koştu, bizde koştuk. Netice itibariye onlar 3’er tane dava kaybederken, bizim davamız içeriği dolu bir dava olduğu için 41 ay sürdü. 41 ay sonunda da bizim yüksek yargıya, temyize gittik. Davamız orada sürüyor. Bunun süreci devam ederken, 2015 yılında masaya oturduk. 9 bin 500 kişiyi ilgilendiren havacılık tazminatıyla ilgili özellikle ek ödemelerin mahsup edilmesi boyutu gibi bazı maddeleri orada gündeme getirince ilave bir havacılık tazminatı istedik biz orda. İlave havacılık tazminatıyla da arkadaşlarımızın cebine en azından ek ödeme miktarı kadar, örnek vermek gerekirse en aşağı alan 320 lira alıyor mesela. 320 lira maaşında iyileştirme yapılması yönünde bir ilave havacılık tazminatı olsun diye bir maddeyi de gündeme getirdik.’

2 ÖNEMLİ

KONU YPK’DA

YPK’da bekleyen 2 tane önem arz eden konunun olduğunu belirten Cankesen, ‘Birincisi havacılık tazminatı, diğeri de sözleşmeli personelin temel ücret grupları. Bunlarla ilgili de bizim talebimiz, bürokratik takibimiz sürüyor. Bakanımız Cevdet Yılmaz Bey’le randevu aldık. Ülke gündemi yoğun olduğu için erteledik. Muhtemelen önümüzdeki hafta bir görüşmemiz olacak. Ancak hep onunla görüşüp hem de Çalışma Bakanı Süleyman Soylu’nun da devreye girip de bürokratik haritayı da yavaş yavaş izlemesi ve yardımcı olması da bu olayın biraz daha çabuk çıkmasına sebep olacak’ dedi.

‘YIPRANDIĞIMIZI

KANITLAYACAĞIZ’

Havacılık ve demiryolu sektöründe 2008 yılında ellerinden alınan yıpranma hakkını yeniden alacaklarını belirten Ulaştırma Memur-Sen Genel Başkanı Can Cankesen, ‘Bizim hizmet kolumuz 7/24 çalışan ve yıpranan insanlar. Gazeteciler gibi bizlerde yıpranıyoruz. Onlarında saatleri yok, bizlerin de çalışma saatleri yok. Bizim sektörlerimizdeki personellerin çalışmalarında yıprandıklarını bilimsel olarak ispat etmeye çalışıyoruz’ dedi.

Cankesen şöyle devam etti:

‘Sağlıkçılar der ki; Gece 23.00’den sabah 04.00 saatleri arasında uyursanız, vücudunuzu dinlendirirseniz, vücudunuzda yıkılan hücreleriniz yerine gelir. Yani vücut kendi kendini tamer eder. Şimdi demiryollarında havacılarda veya diğer birimlerde çalışan arkadaşlarımız belirtilen saatlerde uyuyorlar mı onu da hesap etmek lazım. Uyumuyor. Biz vardiya ile çalışıyoruz. Yani bir revizörü gece yarısı 23.00 ile 04.00 arası tren geldiğinde hadi çık kardeşim bak dediğimiz zaman mecbur bakmak zorunda. Benim bilimsel olarak uyku saatim diyemezsiniz. 2008 yılında bu haklar elimizden alınmış. Biz bu hakların tekrardan talebini istiyoruz. Çünkü Gazeteci arkadaşlar aldıysa, mutlaka bir yıpranmanız vardır. Sizlerin yıpranma yapınızı aldığınız gibi bizlerde yıprandığımıza inandığımız için bunu bilimsel olarak da açıklayacağız. Bununla ilgili bir bilim kurulu kuruldu.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!