USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas Optikte Merkez Olacak

Sivas Optikte Merkez Olacak

Sivas Optikte Merkez Olacak
28-05-2016 16:35
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ / SERCAN ÇETİNEL

Sivas ASELSAN Hassas Optik Üretim Merkezi’nin açılışı Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Açılışa Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Sivas Valisi Âlim Barut, ASELSAN Hassas Optik Yönetim Kurulu Başkanvekili Osman Yıldırım, AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin ise diğer protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlanan programda ASELSAN Hassas Optik tanıtım filmi ile devam etti. Protokol konuşmalarının ardından kurdele keserek tesis hizmete açıldı. Daha sonra ise Bakan Yılmaz ile diğer protokol üyeleri tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

Açılışta konuşan Milli Eğitim Bakanı Yılmaz, ‘Gerçekten de güzel bir güne şahitlik ediyoruz. ASELSAN tesisinin Sivas’ımıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bir eser ortaya çıkarmak çok zor. Bu tesis büyük emek ve gayretlerin üst üste biriktirilmesiyle ortaya çıkmıştır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum’ dedi.

Bu ülkede refah içinde, barış içinde, özgürce yaşamak için mutlaka bu ülkenin güçlü kılınması gerektiğine vurgu yapan Bakan Yılmaz, ‘Güçlü kılınması için de daha çok çalışmak, daha çok üretmek gerekiyor. İşte bugün katma değeri çok yüksek olan ve bilgiye dayalı ürün üretebilecek bir tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz. Burası sıradan bir tesis değil. Bir çiçekle yaz gelmez ama her yaz bir çiçekle başlar. İnşallah ilimizdeki bu tesis ileride optik alanında kümelenmeyi de sağlayacaktır ve Türkiye’de optik denildiğinde de inşallah Türkiye’nin merkezi Sivas olacaktır’ ifadelerini kullandı.

Gündemdeki terör olayları ile ilgili konuşan Yılmaz, ‘Türkiye’de hem zor bir dönemden geçiliyor, hem de zor döneme bakarak Türkiye normal yaşantısını da ihmal etmiyor. Bu zor günleri birlik ve beraberlik içerisinde aşacağız. Çünkü Türkiye bilir ki 40 yıldır bu terör mücadelesi devam ediyor. İnşallah bu mücadelemizi de bir nihayete erdireceğiz’ dedi.

Bakan Yılmaz şöyle devam etti:

‘Zaten doğu ve güneydoğuda yaşayan halkımızın tek bayrak, tek millet, tek devlet olmada hiçbir çekingesi olmadığından bugün dış güçlerin maşası olanların hiçbir kazancı olmadı. İnşallah bundan sonra da olmayacaktır. Bu milletin birliğini, dirliğini bozamayacaklardır. Milletimiz inşallah bu zor günlerden de yüz akıyla çıkacaktır. Zira devletimiz buna muktedirdir. Devletimizin insan haklarına saygıdan, hukuka saygıdan bazı şeyleri çok dikkatli yapması, kendisinde bir zafiyet değil, aksine onun gücünün göstergesidir. Biz bu topraklarda bin yıldır beraber, kardeşçe bir arada yaşadık. Bundan sonra da ilelebet birlikte yaşamaya devam edeceğiz. Bundan milletimiz emin olsun. Türkiye bölünmez, ezan dinmez, ay yıldızlı bayrak bu semalardan inmez…’

Bu tesis ile birlikte Sivas’ın ihracatının katlanacağını belirten Bakan Yılmaz, ‘Bugüne kadar bu aziz millete çok hizmetler ettik. Az zamanda çok büyük hizmetler de yaptık. Allah’a hamdolsun ki bundan sonra da aynı inançla devam edeceğiz. Yatırımları artıracağız, istihdamları artıracağız. Çünkü biliyoruz ki işsizlik en büyük problemimiz. İş bulamayan mezun gençlerimizin istihdamını sağlayacağız. İşte bu tesiste bunlardan bir tanesidir. Bir Türkiye’nin 2023 yılında dünyanın en büyük ekonomisine sahip 10 ülkeden birisi olmasını arzu ediyoruz. Bunu sağlamanın yolu da 78 Milyon insanla aramızdaki gönül bağını güçlendirmekten geçiyor. 2023 hedeflerine ulaşabilir miyiz? Ulaşırız. İnşallah tüketen değil, üreten bir ülke olacağız. Sivas’ımızın şuandaki ihracatı 100-200 Milyon Dolar. Şuanda açılışını yaptığımız bu tesis sadece kendi başına yılda 1 Milyar Dolarlık ihracat hedefliyor. Bu tesis ilimizin ihracatını katbekat artıracaktır. Hayal etmek gerçekleştirmenin ilk aşamasıdır’ dedi.

Savunma sanayinde yapılan çalışmalar ve eğitim alanındaki yatırımlarla ilgili de bilgi veren Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz şunları kaydetti:

‘Savunma sanayinde de çok güzel işler yapıldı. Geçen dönemde kendi helikopterimizi ürettik, silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. Kendi insansız hava araçlarımızı ürettik, silahlı kuvvetlerimize teslim ettik. Dışarıdaki müttefik ülkelerden silahlı insansız hava araçları almak istiyorduk ama bu ana kadar bir teslimat yapmadılar. Güzel bir söz var. ‘Kötü komşu insanı ev sahibi yapar…’ onlar bize vermeyince biz de kendi insansız silahlı hava aracımızı ürettik. İnşallah önümüzdeki günlerde silahlı kuvvetlerimize de teslimatını yapacağız. Önümüzdeki dönemlerde inşallah uçak gemisine de sahip olacağız. Kendi uydumuzu Türkiye’de yapacağız. Kendi tankımızı, kendi zırhlı araçlarımızı yapıyoruz. Kendi milli gemilerimizi yapıyoruz. ASELSAN bu yola kendi uçağını kendin diye başladı. İnşallah önümüzdeki dönemlerde kendi uçağımızı da kendimiz yapacağız.

Türkiye’nin gelişmesi lazım ancak gelişimin temelinde de eğitim vardır. Çünkü beşeri sermayeniz güçlü olursa, siz bütün bu hedeflerinizi yakalayabilirsiniz. Beşeri sermayenin de güçlendirilmesi eğitimden geçer. İnşallah eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacağız. Yani İstanbul’daki öğrenci hangi haklara sahipse, inşallah Sivas’taki öğrenci de Hakkâri’deki öğrenci de aynı haklara sahip olacak. 2002 yılında 7,5 Milyar olan eğitim bütçemizi şimdi 76 Milyar’ın üzerine çıkardık. Çünkü biz biliyoruz ki bir nesi yetiştirmek, bir medeniyet inşa etmektir. Türkiye’nin yarını inşallah bugünden çok daha parlak olacaktır. Eğitimde öğretmenlerimiz için öğretmen akademisi hazırlayacağız. Öğretmenlerimiz ne kadar kaliteli olursa, ürün de yani öğrenci de o kadar kaliteli olur.’

30 MİLYON TL’LİK

DEV YATIRIM

Tesis ile ilgili önemli bilgiler paylaşan Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve ASELSAN Hassas Optik Yönetim Kurulu Başkanvekili Osman Yıldırım, tesisin toplam yatırım tutarının 30 Milyon TL olduğunu belirtti.

Yıldırım, ‘Sayın Bakanımız İsmet Yılmaz’ın büyük destekleriyle savunma sanayinde önemli güce sahip olan ve bu stratejik yatırımı Sivas’a ve ülkemize kazandırmanın haklı gururunu ve mutluluğunu hep beraber yaşıyoruz. Yaklaşık 2 yıl önce fizibilite çalışmaları başlatılan ASELSAN Hassas Optik Üretim Tesisi’nin bugün resmi açılışını gerçekleştiriyoruz’ dedi.

Yıldırım şöyle devam etti:

‘ASELSAN’a bu vesileyle şehrimize yapmış olduğu katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Bu yatırım sadece Sivas’a yapılan bir fabrika değildir esas itibariyle yüksek teknolojinin Anadolu’ya gelmesidir. Sivaslı ve Cumhuriyet Üniversitesi’nin mezunu öncelikli olmak üzere sınavla ve titizlikle seçtiğimiz personellerimiz 2014 yılı başından itibaren ASELSAN’da eğitim almaya başlanmış ve gerekli izinlerin almasına müteakip 2015 Ağustos’ta başladığımız üretim tesisi inşaatımız 7 ay gibi kısa sürede tamamlanarak Şubat 2016’da pilot üretimine başlanmıştır. ASELSAN Hassas Optik tesislerimizde görünür mor ötesi ve yakın kızılötesi optik birimlerinin seri üretimiyle ASELSAN tarafından tasarlanan elektrooptik cihazların seri üretimi yapılmaktadır. Mart ayından bu tarafa yoğun bir tempoda üretim yaparak bugün itibariyle ASELSAN’ın Ürdün’e yapacağı A341 gece görüş cihazlarının optik ve optimekanik iş paketinin büyük bir kısmını teslim ettik. Aslında dolaylı ihracatımıza da başlamış olduk. Şuanda burada gördüğünüz üretim tesisimizin yanı sıra CÜ TEKNOKENT bünyesinde arge binası yatırımını da tamamladık. İnşallah yakın gelecekte Ar-ge merkezimizde gerçekleştireceğimiz tasarımlarımızı buradaki tesisimizde üreteceğiz. Bu çerçevede üniversitemizde optik mühendisliği bölümü de açılmıştır. Bir başka önemli konu da yatırımımızın şehrimizde yan sanayinin gelişmesine şimdiden katkı sağlamaya başlamış olmasıdır. Ayrıca Sivas’ı optik merkezi yapma doğrultusunda ülkemizin hizmet alacağı tüm uyduların merceklerini de burada yapmaya talibiz. Yani 2020’de Göktürt uydusunu arazimizin yanındaki yer de bize ait. Burada üretmek istiyoruz. Bunun altyapısı da tesislerimizde mevcuttur. Yıllık üretim tesisi ve arge binası toplam yatırımı 30 milyon TL’dir, sermayesi tamamen ödenmiştir.’

Bu yatırımın bir ilk olduğunu ve kümeleştirilmesi gerektiğini belirten Başkan Yıldırım, ‘Bu yatırım burada ilk. Burayı kümelendirmemiz lazım. Bu yatırımdan çok daha fazla yatırımlar yapmamız lazım. Onun için de Sivaslı hemşerilerimizle bundan sonraki yapılacak olan yatırımlarda da birlikte olacağımız umudunu görüyorum’ ifadelerini kullandı.

Yıldırım şunları kaydetti:

‘Yıllık üretim kapasitesi 100 bin adet mercek olacaktır. Mekanik üretim altyapısı da kurulmuştur. Böylece tüfek üstü nişangâhlar, gece görüş cihazları, keskin nişancı türbinleri tesislerimizde üretilmektedir. ASELSAN tasarımı bu ürünlerin pilot üretimleri de tamamlanmıştır. Üretimin yanında mevcut türbinlerin bakım ve onarım için önemli bir kabiliyet de kazanılmıştır. Böyle bir tesisin sadece yurtiçine üretim yapması düşünülemez.  Şimdiden ihracat çalışmaları başlamıştır. Fuar katılımları sağlanmakta, yurtdışı müşterilerle görüşmeler yapılmaktadır. Hedefimiz yüzde 50 yurtdışı, yüzde 50 yurtiçi ürün satmaktır. Bu yakın gelecek planlarımızın başarılı olabilmesi için çok çalışıyoruz. Yatırımımızı planlarken ordumuzun ihtiyaç duyduğu tüfek üstü termal nişangâhlar, gece görüş termal eklenti birimlerinin üretimini de dikkate aldık.  Yüksek miktarda üretimimizle özelikle Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın yakında ihalesine çıkaracağı komando modernizasyonu kapsamında gündüz görüş türbini keskin nişancı türbini, termal eklenti ve gece görüş eklenti cihazlarının üretimi ASELSAN Hassas Optik Şirketi için çok önemlidir. Türkiye’de bu nişangâhları mercekleriyle birlikte yüzde 100 yerli olarak yapacak başka hiçbir firma yoktur. Tam bağımsız olmamız için savunma sanayimizin bağımsız ve milli olması gerekmektedir. Kısaca yüzde yüz milli tüfek, yüzde yüz milli nişangâh diyoruz. Bu inşaat süresinde katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. İsmet Yılmaz Milli Savunma Bakanlığı döneminde Sivas’a ne yaptı diyorsanız bunu yaptı. Görünüşte ufak gibi görünebilir. Yükte hafif pahada ağır. Bu sadece bir fabrika değil. 20 sene sonra bizim buradan 1 milyar dolarlık mercek ve yan ekiplerini ihraç etme hedefimiz var. Bunun altyapısının tohumları atıldı. Bundan sonra inşallah koyduğumuz hedeflere varacağız.’

‘SİVAS’TA ASELSAN

HIZIN GÖSTERGESİDİR’

Açılışta konuşan Vali Âlim Barut ise, ASELSAN’ın temelini kısa süre önce Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın attığını ve bugünde açılışını yine İsmet Yılmaz’ın yapması hızın bir göstergesi olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

‘Burada güze bir tesisin açılışında birlikteyiz. Tabi ki Türk Silahlı Kuvvetleri güçlendirme Vakfı ve ASELSAN kelimelerinin bende yaptığı çağrışımı ifade etmek istiyorum. 1974’te bir kampanya başlatılmıştı. Kendi uçağını kendin yap. Çünkü özellikle Kıbrıs Barış Harekâtından sonra bir ambargo uygulanmıştı ve çok şeyi yapamıyorduk. Elimizdeki aletler çalışmıyor. Bu sırada Silahlı Kuvvetleri Vakıfları kurulmaya başladı. Her kuvvet komutanlığı bir vakıf kurdu ama rahmetli Turgut Özal zamanında bunlar birleştirildi ve çok güçlü bir hale geldi. İşte bu gücün yansımalarından birisi ASELSAN’dı. Değerli Sayın Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz, Sivas’ta ASELSAN önce temelini attı şimdi ise açılışını yapıyor. Bu bir hızın ifadesidir. Bu bir gayretli çalışmanın ifadesidir. Bu gayretli çalışmayı yapan ve destek olan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, Sivas’ta ki yerli müteşebbislerimize, gerekse ASELSAN’a teşekkür ediyorum.’

‘İNŞALLAH BU TESİS

BAŞLANGIÇ OLUR’

Katma değer olarak ileri teknoloji tesisisin olan ASELSAN yatırımının Sivas’ta bir başlangıç olmasını temennileri ile sözlerine başlayan Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, ‘Sivas’ın bugün dünden daha iyi, yarını ise bugünden daha iyi olacak’ dedi.

Bilgin konuşmasında şunları kaydetti:

‘Bugün açılışını yaptığımız tesisin başta ülkemize, milletimize, ordumuza, savunma sanayimize hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum. Bugün önemli bir gün. Milli Eğitim Bakanımız son 4 yılda ülkemize ve milletimize Milli Savunma Bakanı olarak hizmet eden değerli hemşerimiz, büyüğümüz sayın bakanımızın önderliğinde, onun girişimi ile onun ufuk açmasıyla, onun Sivaslı müteşebbislere yol göstermesiyle, özgüven aşamasıyla, ASELSAN’ın ve savunma sanayi müsteşarımızın katkısıyla bugün Sivas’ta yükte hafif pahada ağır bir tesisisin katma değer olarak ileri teknoloji tesisinin açılışını sizlerle birlikte gerçekleştiriyoruz. İnşallah bu tesis bir başlangıç olur. Bir çiçekle bahar gelmez ama her çiçek baharın müjdesidir sözünün gereği olarak bu tesisler, bugün burada Sivas’ta organize sanayi bölgemizde farklı alanlarda zor şartlarda üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapan, ülkemizin ekonomisine katkı sağlayan diğer işadamlarımızla birlikte inşallah Sivas önümüzdeki süreçte savunma sanayi noktasında farklı bir yere gelecek. Bu noktada sayın bakanımıza ve katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz. İnşallah nasıl bugün ki Sivas dünden çok iyiyse, yarının Sivas’ı da bugünden çok daha iyi olacak.’

‘2.ORGANİZE SANAYİYE

YATIRIMA DAVET EDİYORUM’

Sivas’a yapılacak olan 2.Organize Sanayi bölgesinin çok farklı bir alan olacağını ve her işletmeye bir demiryolu hattı gireceğini belirten Milletvekili Bilgin, yatırımcıları bu alanda 2.Organize Sanayi Bölgesinde yaptırım yapmaya davet ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

‘Sayın Bakanım değerli misafirler, Sivas’ta da Türkiye’de de önemli gelişmeler oluyor. Bugün açılışını yaptığımız bu tesis bunun bir örneği bunun bir başlangıcı. Farklı alanda yine bugün organize sanayi bölgemizde müteşebbislerimiz, farklı alanda istihdam sağlayarak aynı gayretle, aynı eforla Sivas’a, ülkemize, ekonomimize katkı sağlamaya devam ediyorlar. Tamamlanma aşamasına gelen, yatırım aşamasına giren ve alt yapısı inşallah bu sene yapılacak 2.Organize Sanayi Bölgemiz ile birlikte Sivas yine farklı bir alan gelecek ki, bu 2. Organize Sanayi Bölgesi Türkiye’de farklı bir organize sanayi olacak. Her üretim alanına, her işletmeye demir yolu hattı gireceği bir organize sanayi bölgesiyle inşallah önümüzdeki süreçte Sivas’ı demiryolunun merkezi yapacağız. Katma değeri yüksek olan ürünleri Sivas’ta üreteceğiz. Bu nokta da şimdiden yatırımcılarımızı Sivas’ın bu noktada farklı olacağına ve şimdiden Sivas’a yatırım yapmayı planları içerisine almalarını öneriyorum.’

Protokol konuşmalarının ardından ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanvekili Osman Yıldırım, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, ASELSAN Hassas Optik fabrikasında üretilen ilk gündüz görüşlü dürbünü takdim etti.

Sonrasında yapılan kurdele kesiminin ardından protokol üyeleri tesisi gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!