USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan

Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan

Hoş Geldin Ya Şehri Ramazan
06-06-2016 11:31
Google News


Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam âleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Dün gece idrak ettiğimiz sahurun ardından bu akşam yapacağımız iftarla birlikte Ramazan’ın ilk orucunu geride bırakmış olacağız. Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda ilimizde Ramazan ayı dolu dolu geçirilecek. Sivas İl Müftülüğü tarafından ilimiz genelindeki hatimle teravih kılınacak camiler, Kadir Gecesi günü Sakalı Şerif ziyareti yapılacak camiler ve itikâfa girilecek camiler belirlendi. Ramazan’ın vazgeçilmezi olan Ramazan pideleri fırınlardaki yerini alırken, Ramazan klasiği olan hurmalarda sofralardaki yerini aldı… Sivas İrade Gazetesi olarak Ramazan ayının ilimize, ülkemize ve tüm Müslüman coğrafyasına hayırlar getirmesini dileriz.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Milyarlarca Müslüman’ın iple çektiği Ramazan ayı nihayet geldi. Pazar gecesi yapılan ilk sahurun ardından bugün yapacağımız iftarla beraber ilk orucu icra etmiş olacağız.

Dünyanın her yerinde milyarlarca Müslüman için büyük önem arz eden 11 ayı Sultanı olarak adlandırılan Ramazan-ı Şerif geldi.

İslam dini için en önemli günleri içinde barındıran Ramazan ayı için sayılı günler geride kaldı. Ramazan ayını bu kadar önemli kılan hadiselerden en önemlisi Kur’an-ı Kerim’in indiği gün olan Kadir Gecesi’ni içinde barındırıyor olması…

Ramazan Bayramı ya da Şeker Bayramı, İslam âleminde, oruç tutma ayı olan Ramazan'ın ardından üç gün boyunca kutlanan dinî bir bayram. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç gününde kutlanır. Bayramdan bir önceki gün, Ramazan ayının son günü ise arife olarak adlandırılır.

Hicri takvim bir ay takvimi olduğu için yıllar güneş temelli miladi takvimden 11-12 gün kısadır. Bu nedenle Ramazan Bayramı her sene bir önceki seneden 11-12 gün daha erken kutlanır. Yaklaşık olarak her 33 senede bir Ramazan Bayramı aynı günlere tekabül eder. 2016 yılı Ramazan Bayramı 5-6-7 Temmuz’da kutlanacak.

RAMAZAN’IN

VAZGEÇİLMEZLERİ…

Ramazan ayının ilk günlerinden itibaren ilimizde bu manevi havaya büründü. Ramazan pideleri raflardaki yerini alırken, Ramazan’ın vazgeçilmezi olan hurmalar da sofralardaki yerini aldı.

Geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yılda Sivas İl Müftülüğü tarafından Sakalı Şerif ziyaretleri yapılacak camiler, itikâfa girilecek camiler ve hatimle teravih kılınacak camiler belirlendi.

SAKALI ŞERİF ZİYARETİ

Kadir Gecesi günü teravih namazı sonrasında ilimiz merkezindeki 11 ayrı camide Sakalı şerif ziyarete açılacak.

Müftülük tarafından belirlenen camiler şu şekilde sıralandı: ‘Bilali Habeşi Cami, Hacı Zahit Fertelli Cami, Paşa Camii, Sait Paşa Cami, Selim Ağa Cami, Ulu Cami, Uzunhacıoğlu Cami, Regaip Cami, Vişneli Cami, Korkmazoğlu Cami ve Şeyh Çoban Cami.’

10 CAMİ’DE

İTİKÂFA GİRİLECEK

Yine geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Ramazan ayının son 10 gününde İl Müftülüğü tarafından belirlenen camilerde itikâfa girilecek.

İtikâfa girilecek 10 cami şu şekilde belirlendi: ‘Ulu Cami, Meydan Cami, Yıldırım Beyazıt Cami, Şirinevler Cami, Çiçekli Alaca Cami, Kütüklü Cami, Cevher Cami, Şeyh Şamil Cami, Mevlana Cami, Gazi Osman Paşa Cami.’

8 CAMİDE TERAVİH

HATİMLE KILDIRILACAK

Ramazan ayı boyunca hatimle teravih namazı kılınacak camilerin isimleri ise şu şekilde belirlendi: ‘Meydan Cami, Yeni Şeyh Çoban Cami, Yeni Cami, Uzun Hacıoğlu Cami, Yemenlioğlu Cami, Pulur Cami, 94 Evler Cami, İhramcızade Cami.’

Ayrıca geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın İl Müftülüklerine gönderdiği yazı ile birlikte tüm camilerdeki teravih namazlarının 2’şer rekâtta bir selam vermek suretiyle kıldırılacağı öğrenildi.

FİTRE

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından bu yılki fitre miktarı 15 TL olarak belirlendi. Yapılan açıklamada, ‘2016 yılı Sadaka-ı Fıtır miktarı mevcut sosyo-ekonomik hayat şartları ve bir kişinin günlük asgari gıda ihtiyacı göz önünde bulundurularak 15,00 TL (Onbeş TL) olarak belirlenmiştir’ denildi.

İSLAM’DA RAMAZAN

Kur’an’ın ilk ayetlerinin vahyedildiği Kadir Gecesi bu ayın içindedir. Hangi gün olduğu bilinmemekle birlikte Ramazan ayının 27. gecesi Kadir Gecesi olarak kabul edilir.

Kadir gecesi ile ilgili Kur’an’ın 97. Süresi olan Kadir Suresi’nin ilk üç ayeti şöyledir:

‘Şüphesiz, biz O'nu Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.’

RAMAZAN ORUCU

Bakara Suresi’ne göre Kur’an’ın İslam Peygamberi Muhammed'e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde ‘oruç’ tutmak Müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

‘O Ramazan ayı ki irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur'an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara 185)’

Bu ay boyunca gündoğumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek ve cinsel ilişkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!