USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kızılay´ın Bölge Olması İçin Talep Dile Getirildi Karar Beklenecek

Kızılay´ın Bölge Olması İçin Talep Dile Getirildi Karar Beklenecek

Kızılay´ın Bölge Olması İçin Talep Dile Getirildi Karar Beklenecek
28-06-2016 16:45
Google News


ADEM NALBANT

Kızılay Kan Merkezi Müdürü Ahmet Günaydın Ramazan ayında vatandaşların haklı olarak kan bağışından kaçındıklarını belirterek, ‘18 saat açlık ve sıcaklık durumu var. Bundan dolayı vatandaşlarımız biraz çekinceli davranıyorlar. Biz de her sene olduğu gibi bu Ramazan’dan önceki son bir ayda sıkıntı yaşamamak adına çok yoğun bir tempoda ekiplerimizi düzenleyerek Ramazan ayı boyunca ilimize yetecek hatta fazlasıyla yetecek stoklarımızı temin ettik. Şu an ve hatta bayram da dahil olmak üzere Sivas’ımızın il ve ilçelerimizdeki özel ve devlet hastaneleri olmak üzere kan ihtiyacımızı karşılayabiliyoruz. Bundan yana bir sıkıntımız yok’ dedi.

Dr. Günaydın stokların kritik seviyede olduğunu ve bayram sonuna kadar daha da azalacağını dile getirerek, ‘Bunun için biz her bayramdan sonra yoğun şekilde Cumhuriyet Meydanı’na TIR ekibi faaliyeti gerçekleştiriyorduk. Sağolsun vatandaşlarımız da oruçtan çıktıkları için çok yoğun talepleri oluyordu. Tekrar kritik stok seviyemizin üstüne çıkıp stoklarımızı yeterli şekilde dolduruyorduk. Tabi bu sene Kongre binası tadilatı ve çevre düzenlemesi var. Bundan dolayı TIR’ımızı oraya koyamayacağız. Daha farklı köşelere koyacağız. Bu bağlamda kan alımının biraz düşeceğinden korkuyoruz. Bunda vatandaşlarımızın duyarlılığı ve Türk Kızılay’ına vereceği destekle beraber biz bu yoksunluğu hissetmeden inşallah Ramazan’dan sonra özellikle stok seviyemizi tekrar eski haline getireceğiz’ diye konuştu.

Kışın yaşanılan kan sayısındaki sıkıntının atlatıldığını da kaydeden Kızılay Kan Merkezi Müdürü Günaydın, şöyle devam etti:

‘Malumunuz Sivas’ın yüzölçümü çok büyük ve kışın ulaşımda sıkıntı yaşadığımız yerler oluyor. Özellikle Aralık, Ocak ve Şubat aylarında çok yoğun kar yağışı olduğu zamanlarda ilçelere ekip yapmayı engelliyor. Araçlar gidemiyor. Biz bu sıkıntıyı yaşamamak için diğer aylarda yoğun stoklarla çalışmayı tercih ediyoruz. Ramazan’da da kan bağışı sayılarımız minimum seviyeye düşüyor. Önceki senelerde iftardan sonra meydanda kan bağışı alıyorduk. Ancak meydanda yapılan çalışma nedeniyle onu da gerçekleştiremedik. Ama vatandaşlarımızın Ramazan ayından önceki aylarda yoğun kan bağışı talepleriyle stoklarımızı en üst seviyeye tutmayı başardık.’

Son olarak Sivas Kızılayı’nın bölge olması talebine ilişkin yaşanan gelişmelerle ilgili olarak da Günaydın, şunları söyledi:

‘Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Genel Müdürlüğü 17 bölge ve 65 kan bağışı merkezinden oluşmaktadır. Bölge nedir? Bölge; bir veya birden fazla kan bağışı merkezini bünyesinde bulunduran, kan bağışı merkezlerinin aldığı kan bağışlarının laboratuar olarak çalışıldığı ve yönetildiği birimlerdir. Bölge olmanın stratejik önemleri vardır. Kan bağışı verileri, yüzölçümü, nüfus gibi etkenlere göre bölge olmada önemli etkenler. Buna genel merkez karar veriyor. Biz şu an Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir ve Kayseri kan bağışı merkezleri olmak üzere İç Anadolu Bölge Kan Bağış Merkezine bağlıyız. Yani Kayseri’ye bağlıyız. Ancak bizim bu yönde Şube Başkanımız Mustafa Sarılar’ın talepleri olmuştur. Yüzölçümümüzün geniş olması, Kayseri’de laboratuarda işlenen kanların Sivas’a geç gelmesi, Sivas’tan da uzak ilçelere ulaşması 5-6 saati bulacağı için Sayın Başkanımız ‘burayı bölge yapalım. Coğrafyamızın genişliği nedeniyle kendi kanımız, laboratuarımızla Sivas’ta çalışalım. Ve uzak ilçelerimize daha kısa sürede hizmet götürelim’ mantığıyla yaklaşmaktadır. Bunu da kendisi genel merkeze iletmiştir. Genel merkezimiz yönetim kuruluda alacağı kararla önümüzdeki dönemlerde nasıl bir yol çizileceği netleşecek.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!