USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sivas DAP İle Kalkınacak

Sivas DAP İle Kalkınacak

Sivas DAP İle Kalkınacak
02-08-2016 17:24
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ

Doğu Anadolu Projesinin ana hedefi, Doğu Anadolu Bölgesi’nin sosyo-ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmak, devlet katkısının yanında özel sektör katkısını bölgeye çekmek olan projeye dahil olan ilimizde proje bilgilendirme toplantı düzenlendi.

Toplantıya Sivas Valisi Davut Gül’ün yanı sıra AK Parti Sivas Milletvekilleri Mehmet Habip Soluk, Hilmi Bilgin, CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız, Belediye Başkanı Sami Aydın, Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım, İlçe Kaymakam ve Belediye Başkanları ise diğer protokol üyeleri ile çok sayıda yatırımcı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan program protokol konuşmaları ile devam etti.

15 Temmuz darbe kalkışmasında ülkemizin birlik ve beraberliğini bir kez daha gösterdiğini belirten Vali Davut Gül, daha sonra DAP hakkında bilgi verdi.

Vali Gül, ‘DAP kamu yatırımlarına dair uygulamaları yerinde koordine etmek, kapsadığı bölgenin kalkınmasını hızlandırmak amacıyla kurulmuştur. Bölgeler arası gelişmişlik farklarının azaltılması ve kalkınmanın ülke içerisinde dengeli bir şekilde gerçekleşmesinin sağlanması, gelir düzeyi düşük bölge ve şehirlerin ülke ortalamasına yaklaşması için gösterilen çabalar temel hedeflerindendir.  Bakanlar Kurulu Kararıyla 8 Haziran 2016 ilimizde Doğu Anadolu Projesine dahil edilmiştir. Kurumlarımız yapacakları projelerde DAP’ın belirlediği hususlar çerçevesinde hareket edilmesi, sürekli DAP görevlileri ile iletişim halinde olunması elzemdir. Zira projelerin başarılı bir şekilde yürütülmesi bu istişareye bağlıdır. İlimizde bölgesel kalkınmanın önemli bir ayağını oluşturan DAP Projesinin hayırlı olmasını diliyor, emeği ve katkısı olan tüm kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkür ediyor, başarılar diliyorum’ dedi.

DAP BAŞKANI KATILIMCILARI

BİLGİLENDİRDİ

DAP Başkanı Adnan Demir, ‘DAP projesine dahil olan 14 ilimize ilave olarak Sivas ilimizin de eklenmesinden dolayı bugün DAP idaresinin tanıtımı ve bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenledik’ dedi.

DAP’ın kuruluşundan bahseden Demir, ‘DAP İdaresi 08/06/2011 tarihli ve 27958 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 642 sayılı KHK ile 14 ile hizmet etmek amacıyla kurulmuş olup, 08/06/2016 tarihli ve 29736 sayılı resmi Gazete’de yayımlanan 2016/8870 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Sivas İli Bölge illerine dahil edilerek hizmet bölgesi 15 il olarak değiştirilmiştir’ ifadelerini kullandı.

DAP İdaresi’nin görevleri hakkında da katılımcılara bilgi veren DAP Başkanı Adnan Demir şöyle devam etti:

‘Eylem planı hazırlamak, uygulanmasını koordine etmek, izlemek ve değerlendirmek. Kamu yatırımlarının etkili ve verimli bir şekilde yürütülmesi için kurumlar arası koordinasyonu sağlamak. Bölgedeki kurum ve kuruluşlar tarafından yürütülen yatırım projelerini izlemek ve değerlendirmek. İlgili kamu kurum ve kuruluşlarınca talep edilmesi halinde yatırım projelerinin geliştirilmesine yardımcı olmak, bu sürece gerektiğinde Kalkınma Bakanlığı’nın belirleyeceği usul ve esaslara göre mali ve teknik destek sağlamak. Kalkınma ajanslarının ortak ve etkili çalışmalarına yardımcı olmak ve bu konuda görüş ve öneriler geliştirmek. Bölgenin gelişme potansiyeline, sorunlarına ve imkânlarına dair araştırma, etüt, proje ve incelemeler yapmak. Kamu kesimi, özel kesim ve sicil toplum kuruluşları için başta kurumsal kapasite ve beşeri kaynak konuları olmak üzere Kalkınma Bakanlığının belirleyeceği usul ve esaslara göre mevcut proje ve programlarla mükerrerlik oluşturmayacak yenilikçi destek programları tasarlamak ve uygulamak. Kalkınma Bakanlığı tarafından verilecek diğer görevleri yapmak.’

DAP Başkanı Demir, konuşmasında geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmaları anlatarak, ilimizde uygulanabilecek projeler hakkında da açıklamalarda bulundu.

DAP BAŞKANIMIZIN

PEŞİNE DÜŞECEĞİZ

AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk, Sivas’ın da DAP kapsamına alınmasının ilimize yapacağı katkılarla ilgili bilgi verdi. Bundan sonra DAP Başkanı Adnan Demir’in peşini bırakmayacaklarını belirten Soluk, şöyle devam etti:

‘15 Temmuz karanlık ihaneti lanetlemeden geçemeyeceğim. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Milletimizin başı sağ olsun. Gerçekten de tarifi mümkün olmayan bir ihanettir. 2016 yılı Haziran ayı itibariyle Sivas 15 il olarak DAP kapsamına alındı. DAP Başkanımız faaliyetlerle ilgili bizleri de bilgilendirecek. Ondan sonra da teşbihte hata olmasın. Atımızı nallayacağız, DAP Başkanımızın peşine düşeceğiz. Şunu da isteriz, bunu da isteriz diye. İlimizde yaptığımız her çalışmada sektör olarak tarım ve hayvancılık hep ön plana çıkmıştır. DAP ile birlikte de ilimizdeki tarım ve hayvancılık adına önemli çalışmalara imza atacağımızı ümit ediyorum.’

‘DAP İLİMİZE

HAYIRLI OLSUN’

CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ise konuşmasında DAP Projesinin Sivas’a ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ederek, bu çalışmada emeği geçen herkese teşekkür etti.

Aklızdız konuşmasında, ‘Öncelikle tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. DAP Projesi ilimiz için gerçekten çok büyük bir önem arz ediyor. 1 Mart’ta bütçe görüşmeleri sırasında Grubum adına DAP projesiyle ilgili bir konuşma yaparak, Sivas’ın tekrar bu kapsamdaki iller arasına alınması gerektiğini vurgulamıştım. Bugün tekrar Sivas’ı DAP projesi kapsamına alan başta Sayın Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız olmak üzere Bakanlar Kurulu’na ve Milletvekili arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum. 15 Temmuz bizlere bir şeyi daha hatırlattı. Toplumun uzun süredir özlemini çektiği o uzlaşı kültürünü, bu birlik ve beraberliğin olması gerektiğini bir kez daha hatırlatmış olması adına çok önemli. Sivas adına da bundan sonraki süreçte de Sivas’ın yararına ve menfaatine kim bir çivi çakıyorsa, biz ona teşekkür etmesini de biliriz. Eksiklik, noksanlık ve yanlışlık olduğunda da yapıcı bir muhalefet yaparak, onu da eleştirip ama doğru olanı söylemesini de biliriz. Bu kapsamda DAP Projesinin ilimize ve ülkemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum’ ifadelerini kullandı.

‘HALKIN TALEPLERİ

YERİNE GETİRİLDİ’

AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Sivas ilinin DAP kapsamına alınmasıyla birlikte Sivas halkının taleplerinin yerine getirildiğini belirtti.

Bilgin, ‘Bu proje halkımızın haklı taleplerinin bir kez daha yerine getirildiği bir proje. Bugüne kadar Sivas biz siyasetçilerden ortak akılla, istişareyle bize ilettiği her talebi biz yerine getirmenin huzuru ve mutluluğuyla karşınızdayız. Bugüne kadar Sivas’ın sivil toplum örgütleri, Sivas’ın kanaat önderleri, Sivas’ın iş adamları ve Sivas’a dair benim de bir fikrim var denilen her projeyi biz verdiğimi tarihten önce veya verdiğimiz süre içerisinde yerine getirmenin huzurunu yaşıyoruz. Bu proje de onlardan bir tanesiydi. Haklı bir talepti. Sivas, Doğu Anadolu Projesi kapsamına alındı’ dedi.

Darbe girişimiyle ilgili konuşan Bilgin şunları kaydetti:

‘15 Temmuz akşamından itibaren ülkemiz belki de hiç birimizin aklına dahi gelmeyecek, hain bir saldırıyla karşı karşıya kaldık. Ordumuzun içine sızmış, asker kıyafeti giymiş, bir grup Fethullahçı Terör Örgütü’nün yıllardır yapmış oldukları kadrolaşmanın neticesinde ülkemizin birliğine beraberliğine ve istikrarına kasteden ve hiçbir vatan evladının tasavvur dahi edemeyeceği bir alçaklığı yaşadık. Türk siyasi tarihini yazanlar, 15 Temmuz’u yazarken iki açıdan değerlendirecekler. Bir bu alçaklığa şerh düşecekler. Kendisine asker diyen ve emri dışarıdan alan bur grup teröristin yaptığı alçaklığı yaparken, esas önemli olan, belki ilk yapılan alçaklığı bastırmada da çok etkisi olan bu milletin zor günlerde nasıl bir ve beraber olduğunu ülkesi için birliği ve beraberliği için, vatanı ve bayrağı için, ezanı için neler yapabileceğini bir kez daha tarihe yazdı.’

‘HÜKÜMET VERDİĞİ

SÖZÜ YERİNE GETİRDİ’

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, ise önceki Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun verdiği sözü yeni Başbakan Binali Yıldırım’ın yerine getirdiğini belirtti. Başkan Aydın şunları kaydetti:

‘Önceki Başbakanımız Ahmet Davutoğlu Sivas’a teşriflerinde bizim birkaç talebimiz olmuştu. Bunlardan bir tanesi de Sivas’ın tarım ve hayvancılık noktasında desteklenmesiydi. Sağ olsun kendileri o dönemde söz vermişti. Daha sonra yeni Başbakanımız Binali Yıldırım göreve geldikten sonra da yönetimde devamlılık esastır ilkesiyle çok kısa bir zaman içerisinde Sivas’ı Doğu Anadolu Kalkınma Projesi kapsamına aldı. Hem söz veren, hem de verilen sözü yerine getiren çok değerli Başbakanlarımıza, ayrıca bu süreci takip eden başta Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz ile Sivas Milletvekillerimize şükranlarımızı, teşekkürlerimi sunuyorum. Türkiye çok özel bir süreç içerisinde. 15 Temmuz aslında bize birçok şeyi daha farklı düşünmemiz gerektiğini ortaya koydu. Öyle ki Türkiye gerçekten son yıllarda çok önemli aşamalar kaydetti. Artık savaşların silahla değil, daha çok ekonomi ile olduğu bir süreci yaşıyoruz. Bu bakımdan Türkiye’nin bu dünyada güçlü olması için sadece askeri anlamda değil, ekonomik anlamda da güçlü olması gerekiyor. İşte bu anlayıştan yola çıkan hükümetlerimiz çeşitli bölgelerde farklı potansiyellere göre destekleme projeleri oluşturdular. Sivas İç Anadolu’da köklü, tarihi ve çok önemli bir şehir konumunda. Bu şehirler yıllardan beri göç veren şehirler iken, inanıyorum ki son yıllarda izlenen politikalar bu destekler birleştiği zaman bu şehirler artık göç veren şehirler değil,  kendi nüfusunu kendi bünyesinde tutan hatta dışarıdan da göç alan şehirler konumuna getirilmelidir.’

‘PROJE SUNARSAK

DESTEK VAR’

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Yıldırım da DAP Projesinin ilimize hayırlar getirmesini temenni ederek, bundan sonraki süreçte Sivas’ın destek alabilmesi için proje üretilmesinin şart olduğunu kaydetti.

Yıldırım, şöyle devam etti:

‘Ülkemizin her açıdan kalkınması için bazı kuruluşlar var. Biz Sivas olarak bu tür kuruluşlara bağlanmayı talep ediyorduk. 2010’da Ziraat Odamızla beraber bunu daha çok hayvancılık projesi olarak algıladığımız için o dönemlerde Tarım Bakanlığımıza sık sık talepte bulunmuştuk. Bildiğimiz üzere en son da önceki Başbakanımız Sayın Ahmet Davutoğlu seçimler öncesinde ilimize geldiğinde Sivas’ın da bu kapsama alınacağının müjdesini vermişti. DAP bünyesinde 14 il vardı. 15 Haziran tarihinden itibaren Sivas’ta 15. İl olarak bu projeye alındı. DAP kapsamında destekler var ama biz proje sunarsak, destek var. Devletimiz bu tür destekleri bizlere sunuyor. Ama bu desteklerden bizlerin faydalanması için proje üretmemiz gerekiyor. İnşallah ilimiz bu DAP’tan en azami derecede faydalanarak, istediğimiz gelişmişlik düzeyine kavuşmamıza destek olmasını ümit ediyorum.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!