USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Trafik Sigortasında PTT ve Ziraat Spekülasyonu

Trafik Sigortasında PTT ve Ziraat Spekülasyonu

Trafik Sigortasında PTT ve Ziraat Spekülasyonu
08-08-2016 16:57
Google News


ÂDEM NALBANT

Şadi Kotan Sigorta Acentesi’nin sahibi Şadi Kotan, konuyla ilgili bir açıklama yaptı. 20 yıldır sektörün içerisinde olan Kotan, sigorta şirketi olmayan PTT’nin acente mantığıyla çalıştığını ve dolayısıyla diğer sigorta acenteleriyle aynı fiyatları verdiğini aktardı. Ziraat Bankasının ise sigorta şirketi bulunduğunu belirten Kotan, ‘İnternette yer alan o fiyatlar motosiklet için verilen fiyat. O da sigorta şirketlerinde 215 TL’ye bulunabiliyor. Sigorta fiyatları son 2 yılda 5 kat arttı. Hal böyle olunca vatandaş da ucuz fiyat görünce kafa karışıklığı yaşıyor’ dedi.

 ‘ACENTELERE GÜVEN ARTTI’

Vatandaşların Ziraat’e gidip fiyat aldıktan sonra yeniden acenteye dönüş yaptığını bildiren Kotan, ‘Ziraat Bankasının fiyatları var mı var. Fiyat veriyor. Bankadan çok çok daha düşük fiyat veren firmalar var. Ama burada şöyle bir durum var. Biz gelen insanları fiyat almaya oraya yönlendiriyoruz. Acentemizin elindeki firmalardan daha uygun fiyat söylediğimizde tekrar geliyorlar. İyi de oluyor. Müşterinin bize olan güveni artıyor böylece’ diye konuştu.

Kotan, fiyatlandırma farklılıklarına ilişkin poliçeyi paylaştı. Öyle ki Şadi Kotan Sigorta Acenteliğinde 2012 model Mercedes marka bir çekici (Dorsesi olmayan TIR)’a verilen fiyatlara şahit olduk. Araç için Ziraat Bankasının sigorta şirketince 6 bin 315 TL fiyat veriliyor. Aynı araç için acentenin elindeki bir başka şirket ise 3 bin 882 TL fiyat çıkarıyor.

 ‘TRAFİK SİGORTASI DEVLETE DEVREDİLMELİ’

Trafik sigortalarının aynı deprem sigortası sistemi gibi olması gerektiğini söyleyen Kotan, ‘Sigorta şirketleri trafik sigortalarını devlete devretmeli. Pazarlamasını biz yapalım, komisyonu alalım. Para devlette toplansın, hasarı da devlet karşılasın. Ancak buna devlet karşı çıkıyor. Niye? Çünkü devlette bu işin istatistiğini tutuyor. Bu fiyatlar üzerinden kurtarmıyor’ ifadelerini kullandı.

‘HASARIN BOYUTUNA GÖRE FİYAT VERİLMELİ’

Kotan ayrıca yükselen trafik sigortası primleri ile ilgili vatandaşları ufak hasarlar için evrak vermemeleri ve sigortayı deldirmemeleri konusunda uyardığını da vurgulayarak, ‘Çünkü 500 TL için de hasar ödese, 30 milyar TL için de hasar ödese seneye cezası aynı. Yani burada bir ayrıma giderken sigorta şirketleri hasarın boyutuna göre fiyat vermesi lazım’ dedi.

‘FİYATLARI ACENTELER FİYAT BELİRLEMEZ’

Sigorta primleri ile ilgili fiyatları acentelerin değil, sigorta şirketlerinin verdiğine dikkat çeken Kotan şöyle devam etti:

‘Böyle bir yanlış anlaşılma var. Acenteler fiyat vermiyor. Acenteler, hazine müsteşarlığının ruhsat verdiği ve kontrol ettiği sigorta şirketlerinin verdiği fiyatlar üzerinden müşteriye fiyat veriyor. Bu fiyatların yükselmesinden biz de mağduruz. Müşteri geliyor, yükselen fiyatlar nedeniyle bize kızıyor, sitem ediyor. Ama fiyatları belirleyen biz değiliz. Bunları da Hazine kontrol ediyor. Hazine Müsteşarlığı bir alt ve üst limit belirliyor. Mesela Hazine diyor ki 700 TL’nin altına düşemez, 2000 TL’nin de üstüne çıkamazsın. Tabi biz burada müşteriye elimizden gelen kolaylığı sağlamaya çalışıyoruz. En azından ödeme kolaylığı yapıyoruz. Sigorta şirketleri bizden peşin alıyor. Ama biz müşteriden taksitle alıyoruz. Yani hem müşteri hem sigorta acenteleri mağdur.’

Devletin bu durumu kontrol altına alması gerekliliği mesajını yineleyen Kotan, ‘Son 3 ayda istatistiklere göre sigortasız araç kullanımı yüzde 300 artmış. Yüksek fiyatlar nedeniyle. Önceden 10 araçtan 1’i sigortasızdı. Şimdi 10 araçtan 3’ü sigortasız. Yani bir kaza durumunda mağduriyetler artacak. Geçen gün bir otomobilin trafik sigortası 2 bin 300 TL geldi. Bu bir otomobil. Tempra marka’ şeklinde konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!