USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sivas Yıllardır Hizmet Bekledi?

?Sivas Yıllardır Hizmet Bekledi?

?Sivas Yıllardır Hizmet Bekledi?
02-09-2016 21:27
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ / OĞUZHAN SARZEP

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 33 tesisin temel atma töreni ve 4 tesisin de açılışını gerçekleştirmek üzere Sivas’a geldi. Kongre Müzesi bahçesinde düzenlenen programda konuşan Bakan İsmet Yılmaz ve Bakan Veysel Eroğlu, tesislerin ilimize hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.

Kent meydanında düzenlenen program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Programa Bakan Yılmaz ve Bakan Eroğlu’nun yanı sıra, Sivas Valisi Davut Gül, AK Parti İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem, Sivas Milletvekilleri Mehmet Habib Soluk, Hilmi Bilgin ve Selim Dursun, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Âlim Yıldız, Başsavcı Murat İrcal ile diğer protokol üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda DSİ tarafından Sivas’ta yapılan 325 Milyon TL toplam yatırımla gerçekleştirilen 37 adet tesisin temel atma ve açılış töreninin yanı sıra yeni müjdeler de verildi. Sivas’ta verdikleri sözleri yerine getirdiklerini belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, önümüzdeki dönemlerde yapılacak 47 adet projenin de müjdesini verdi.

Açılış ve temel atma programında konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ‘Türkiye gerçekten de yıllardır hizmete hasret kaldı. Buraya sadece Gemerek Barajı’nın temelini atmak için bile gelseydik biz yine de Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Veysel Eroğlu’ya dua edecektik. Sivas ve Gemerek’in de tarihine en büyük hizmet yapan insanlardan birisi Veysel Eroğlu oldu diyecektik. Oysa Gemerek Barajı’nın yanında artı 32 tane daha temel atıyoruz, 4 tanede açılış yapacağız’ dedi.

Sivaslının yıllardır hizmet beklediğini belirten Bakan Yılmaz, ‘Sadece Türkiye veya sadece Sivas değil, Türkiye yıllardır hizmet bekledi. Sadece bizim dönemimizde 16,5 Milyar TL hizmet aldı. Türkiye’de kaç il var. 81 il var. bu aldığı hizmet rakamıyla toplam iller arasında kaçıncı sıradayız. 13. Sırada. Eğer sadece bizim dönemimizde Türkiye 13. Sırada en fazla yatırım alan iller arasında olmasaydı da bizden önce de bizim dönemde yapılan yatırımlar gibi olsaydı, o zaman Sivas bir başka olurdu. En çok göç veren il Sivas dedik, doğrudur. Birçoğumuzun akrabası eşi, dostu… Hepsi Sivas’ın dışında. Niye? Çünkü kendisi için de evlatları için de daha iyi bir gelecek göremedi. Ama inşallah hem Türkiye’nin kaderi, makus talihi değişiyor, hem de Sivas’ın kaderi değişiyor. İstiyoruz ki insanımız doğduğu yerde doysun. İstanbul’da hastane mi var? En iyisi Sivas’ta da olması lazım. Okul mu var? En iyi okul Sivas’ta da olması lazım’ ifadelerini kullandı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz konuşmasını şöyle sürdürdü:

‘Muhakkak ki 14 yılda Allah için çok büyük şeyler yaptık. Sivas artık eski Sivas değil. Her gün güzelleşiyor. Ancak bazen şu oluyor. Eğer siz Yıldız Dağı’nın başına çıkarsanız, Yıldız Dağı’nın ne kadar büyük olduğunu anlayamazsınız.  Ancak biraz ileriye giderseniz, gerçekten de ne kadar büyük olduğunu fark edebilirsiniz. Dolayısıyla bazı şeyleri fark edebilmek için oradan uzaklaşmak lazım. Sivas’a da dışarıdan gelenler görüyor ki, Sivas değişiyor, gelişiyor ve büyüyor. Biz buna şahidiz. Hem Türkiye’nin yarını bugünden daha iyi olacaktır, hem de Sivas’ın yarını bugünden daha iyi olacaktır. Hep şunu söyledik. Türkiye büyürken, Sivas küçülür mü? Türkiye’nin geleceği aydınlık olurken, Sivas’ın geleceğinin karanlık olması düşünülebilir mi? yeter ki biz bir olalım, beraber olalım, kardeş olalım ve inşallah bu birlikteliği sağladığımız sürece aşamayacağımız hiçbir engel yok.’

37 adet tesisin temel atma ve açılış töreninin gerçekleştirildiğini kaydeden Bakan Yılmaz, ‘Yaklaşık bedeli ne kadar? 325 Milyon TL. Bunları yapınca yaklaşık 100 dekar tarım arazisi suya kavuşacak. Bu projelerle 57 milyon dekar su depolayacağız ve 6 mahalle ile 12 köyü de taşkınlardan koruyacağız’ dedi.

Bakan Yılmaz, ‘Yine inşallah önümüzdeki dönemde 2016 ile 2019 yılları arasında 42 adet baraj ve göleti tamamlayacağız, 45 adet sulama tesisini tamamlayacağız, 2 adet içme suyu projesini tamamlayacağız, 48 adet dere ıslahı ve tesisini hayata geçireceğiz. Tamamlanan ve tamamlanacak projelerle birlikte Sivas’ın şuanda sulanabilecek arazilerin yarısını suluyoruz. Ancak yüzde 15’inin çalışmaları da devam ediyor.  Bunların tamamını sulayabilmemiz lazım. İnşallah 2019 sonuna geldiğimizde 700 bin dekarın üzerinde alanı sulamaya açacağız. 2019’a geldiğimizde Sivas’ta zirai gelir artışı 325 Milyon TL olacak ve HES’lerin kurulu gücü 198 MegaWatt’a çıkacak. Yüzde 65 yerleşim yerinin 32 bin dekar alan arazisi de taşkından koruyacağız. Bu aziz millet her şeyin en iyisine layıktır. Sivaslı kendisine hizmet edenleri ilelebet unutmaz ve hayırla yâd eder. Açılışını ve temel atmasını yaptığımız tüm tesislerimizin ilimize, ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyorum’ şeklinde konuştu.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANI

VEYSEL EROĞLU

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ise yaptığı konuşmada, eskiden Türkiye’de temel atıldığını ancak bunların bitmediğini belirtti. Bir göletin 22 yılda ancak bittiğini dile getiren Eroğlu, şöyle konuştu:

‘Dere ıslahı bitmiyordu. Neden? Paralar hep hortumlanıyordu. Bunu unutmayın. Geçen gün yabancı biri, 'Bu kadar yatırımı nasıl yapıyorsunuz?' diye soruyor. Ben de 'Gayet basit' dedim. 'Bir havuz düşünün, oraya bir yerden su geliyor. Fakat birisi 30 santimlik, birisi 60 santimlik, birisi bir metrelik hortumlarla havuzun sularını bir yere götürürse havuzda su birikir mi?' dedim. 'Peki, ne yaptınız?' dedi. 'Biz bu hortumları kestik' dedim. Kimisini Sivas baltasıyla, kimisini Ankara testeresiyle kestik, artık havuzda su doluyor.’

Eski Türkiye'de vergilerin yüzde 86'sının faiz lobisi tarafından hortumlandığını bildiren Eroğlu, ‘Artık faiz lobisinin hortumu kesildi mi? Eskiden 30 metre yükseklikteki bir gölet, sulaması hariç 22 yılda 45 trilyona yapılıyordu. Şimdi biz 30 metre yükseklikteki göleti, sulaması dahil 4,5 milyon liraya 18 ayda bitiriyoruz. Demek ki ihale lobisinin de hortumları kesildi’ ifadelerini kullandı.

‘MİLLETİMİZİN ŞANLI DESTANI

DÜNYA TARİHİNDE KAYDA GEÇTİ’

Bakan Eroğlu, 15 Temmuz darbe girişimine değinerek, şunları kaydetti:

‘Terör örgütüne karşı gerçekten bir destan yazdınız. Bu terör örgütünü perişan eden, etkisiz hale getiren kahraman Türk milletidir. Milletimizin şanlı destanı dünya tarihinde kayda geçti. Dolayısıyla milletimizin kahramanlığıyla gurur duyuyoruz. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın dirayeti, Başbakanımız, bakanlarımızın ve bütün siyasi partilerin kararlılığı neticesinde darbe püskürtüldü. Ben size teşekkür ediyorum. Bakanımız 'Sivas'ta meydanda 50 bin kişi var' deyince size teşekkür için geldik. Sizler her şeyin en güzeline layıksınız.’

VALİ DAVUT GÜL

Programda konuşan Sivas Valisi Davut Gül de konuşmasında, ‘Sivaslılar en çok dışarıda Sivaslıların sayısı ile övünürler. Derler ki ‘2 milyon Sivaslı var. 3 milyon Sivaslı var.’ Aslında bu Sivas için dramatik bir şey. Neden 2 milyon, 3 milyon Sivaslının dışarıda olduğunu kimse düşünmez. 2 milyon Sivaslının dışarıda olmasının sebebi 50 yıldır yapılmayan Gemerek barajının beklemesi. Yâda bugün hizmete açacağımız, temelini atacağımız 37 tesisin bugüne kadar beklemesi. Dolayısıyla da 50 yıllık, 100 yıllık ihmaller şimdi telafi ediliyor. Bu millet 50 yıldır bu hizmetlerin gelmesini bekliyor. Bu hizmetleri buraya getiren Orman ve Su İşleri Bakanımıza, Milli Eğitim Bakanımıza, milletvekillerimize ve şüphesiz Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.

EKREM ERDEM

İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem ise, ‘Sizlerin İstanbul’daki bir temsilciniz olarak bugün aranızda bulunuyorum. Böyle bir güzel günde, Sivas’a muhteşem eserlerin açılışının ve temel atma töreni yapıldığı anda sizlerle bulunmak bu güzellikleri sizlerle paylaşmak bize gurur veriyor. İktidarda bulunduğumuz dönemde gerçekten her sahada ulaşımda, eğitimde, ormanda, suda muhteşem işler yapa yapa geldik. İşte o halkanın bir devamını bugün birlikte şahitliğini yapıyoruz. Toprağımızın her parçası kıymetli ve Sivas artık bir cazibe merkezi haline geldi dersek abartmış olmayız.  Bu ülkeye emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum. Açılışını yaptığımız, temelini attığımız projelerin Sivas’ımıza hayırlı olmasını diliyorum’ dedi.

HİLMİ BİLGİN

Temeli atılan ve açılışı yapılan tesislerin ilimize, ülkemize, milletimize hayırlı uğurlu olmasını temenni eden AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, ‘Sayın Bakanım Sivas’a her geldiğinde eli dolu geliyor. Sivas’ımız için, ülkemiz için, şehrimiz için çok önemli projelerle Sivas’a müjdesiyle ve açılışıyla birlikte geliyorsunuz. Milletimizin hayır duası ve desteği arkamızda olduğu müddetçe, milletimizle birlikte Cumhurbaşkanlığımızın liderliğinde 79 milyonun, 780 bin kilometrenin her bir karışına hizmet etmek üzere sizlerle birlikte her türlü iç ve dış engellemelere rağmen çalışmaya, koşmaya bu millete hizmet etmeye devam edeceğiz. Bizim milletimizden ricamız bizlere destek olmaları. Tesislerimiz hayırlı olsun’ şeklinde konuştu.

HABİB SOLUK

Sivas Milletvekili Habip Soluk ise yaptığı konuşmada, ‘Sayın Bakanım su, orman, yeşillik, yol, iletişim, medeniyettir dediniz. Göçün önlenmesi için ulaşım olmalı, iletişim olmalı ve arkasından da insanların aş ve iş bulabileceği bir ortamın ancak yapılan barajlarla, verilen hizmetlerle olacağını ifade ettiniz. Sivas’ımıza yapılan bu yatırımların ülkemize, milletimize, hayırlara vesile olmasını diliyorum’ ifadelerini kullandı.

SELİM DURSUN

Yatırımların Sivas’ın önünü açacağı ve halkımızın mutluluğa kavuşacağına inandığını kaydeden Sivas Milletvekili Selim Dursun da konuşmasında, ‘Sivas’ımız adına bugün bu güzellikleri yaşıyoruz. Tabii 37 tesis, 33 temel atma, 4 açılış dahası da gelir inşallah. Su varsa hayat var, orman varsa hayat var deniyor. İnşallah, su medeniyettir ve toprakla buluşur, bereket olur, Sivas’ımızın havası değişir, insanımızın hayatı değişir, farklılaşır, gelecekte daha güzel bir yaşam inşallah olur. Her illerimiz için böylesi tesisleri kazandırdıklarından ülkemiz adına, Sivas’ımız adına teşekkür ediyorum’ ifadelerini kullandı.

DSİ GENEL MÜDÜRÜ

MURAT ACU

Yapılan hizmetlerle ilgili detaylı bilgi veren Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, ‘325 Milyon TL’ye mal olacak bu projeler. Çok büyük bir rakam bu. 13 Yılda Devlet Su İşleri olarak 1 milyar TL harcamışız Sivas’a. Bizlere her zaman destekleriyle güç veren Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Binali Yıldırım’a, Orman ve Su İşleri Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz’a, valimize ve vekillerimize şükranlarımızı sunuyorum. Yüklenici firmaların çok değerli çalışanlarına, değerli DSİ mensubu arkadaşlarıma emeği geçen herkese özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Temelini atacağımız ve açılışını yapacağımız bu tesislerin değerli Sivaslılara hayırlı olmasını temenni ediyorum’ şeklinde konuştu.

SAMİ AYDIN

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise, ‘Sivas’ımıza yapmış oldukları bu güzel ve önemli yatırımlardan dolayı başta Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza, milletvekillerimize Sivas adına teşekkür ediyorum. Sivas’ımızın onuru, gururu, gerçekten Sivas’ın gelişmesinde büyük katkısı olan Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz gerçekten bu şehrin büyük bir şansı. Çok çalışkan milletvekillerimiz var onlara da şükranlarımız iletiyorum. Yeni valimiz var, heyecanlı. Çözüm odaklı ve gerçekten projeci bir valimiz. Sivas’ta iyi bir kadro var. Ben Sivas’ın geleceğini ülkemizin geleceği gibi çok parlak görüyorum. Açılışını ve temelini attığımız bu tesislerin şehrimize ve sizlere hayırlar getirmesini diliyorum’ dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve Bakan Eroğlu ile diğer protokolü üyeleriyle birliktes temel atma ve açılış töreni tamamlandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!