USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?VATAN BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR PARÇALANAMAZ?

?VATAN BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR PARÇALANAMAZ?

?VATAN BÖLÜNMEZ BİR BÜTÜNDÜR PARÇALANAMAZ?
04-09-2016 19:06
Google News


HAYRULLAH AĞKAŞ / OĞUZHAN SARZEP

Sivas Kongresi’nin 97. yıl dönümü dolayısıyla kentteki Cumhuriyet Meydanı’nda çeşitli etkinlikler düzenlendi. Program ilk olarak Atatürk Merkezi’nde Sivas Kongresi’nin temsili olarak canlandırılmasıyla başladı.

İlimizdeki programa katılan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Ahmet Aydın, Sivas Valisi Davut Gül ve diğer protokol üyeleri sonrasında ise kent meydanında Atatürk Anıtı önündeki tören programına katıldı.

Törende, TBMM Başkanvekili Aydın, Sivas Valisi Gül, Garnizon ve 5. Piyade Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, Sivas Federasyonu üyeleri Atatürk Anıtı’na çelenk koydu.

Saygı duruşunda bulunulan ve İstiklal Marşı okunan törene, AK Parti Sivas Milletvekilleri Hilmi Bilgin, Selim Dursun, Habib Soluk ve CHP Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ve diğer protokol üyeler katıldı.

Burada gerçekleştirilen törenin ardından TBMM Başkanvekili Aydın ve beraberindekiler restorasyonu tamamlanan Kongre Müzesi bahçesindeki törene geçtiler.

SİVAS MİLLİ MÜCADELEYE

108 GÜN EV SAHİPLİĞİ YAPTI

Sivas halkına seslenen Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Ahmet Aydın, ‘Tarihimizde çok önemli ve müstesna bir yeri olan 2 Eylül – 18 Aralık 1919 tarihleri arasında milli mücadele karargâhı olarak kullanılan Sivas Kongre binası TBMM tarafından tarihi dokusunu muhafaza edecek şekilde restore edilmiş, Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi haline getirilmiştir. Anadolu’daki milli mücadele hareketinin teşkilatlandırılarak, millet iradesinin her türlü baskı, kişi ve baskı idaresinin üzerinde olduğunun bütün dünyada ispatlanması ve Cumhuriyet yönetiminin temellerinin burada atılmış olması ile tarihi bir hüviyet kazanmış olan bu Kongre binasının restorasyonunda emeği geçen Sivas Valiliği ve Sivas İl Özel İdaresi adına bir kez daha teşekkür ediyorum’ dedi.

Sivas’ın 108 gün boyunca milli mücadeleye ev sahipliği yaptığını belirten Aydın, ‘108 gün boyunca milli mücadeleye merkezlik eden ve bir milletin kurtuluşunu hazırlayan kararların verildiği yer olan Sivas’ta insanlar milli mücadelenin azminde ve sevdasında idiler. Bu vesileyle Cumhuriyetimizin temellerinin atılmasına ev sahipliği yapılan, milli iradeyi hâkim kılan Sivas halkına da şükranlarımız sunuyorum. Milli iradenin akışı istikametinde Sivas yaylasının öz evlatları Yiğidoları istisnasız büyük bir heyecan ve üzerlerine düşeni yapmaktan bir an olsun geri durmadılar. Tarih, bu dönemde Sivas kongresi ve kongre de alınan kararlar kadar emin olun Sivaslıları da yazmıştır. Tarih sizleri fevkalade insaniyetli, vatansever, dava ve mücadele azmine her daim hazırdırlar diye yazdı. Valisi, Askeri, sivili, talebesi ve çeyizinden çıkardığı eşyaları bin bir düzenle Gazi Mustafa Kemal için kullanan Sivaslı genç kızı yazdı. Milli mücadele döneminde Sivaslı analarımız ve bacılarımızın gösterdiği fedakarlıklar hafızalarımızda yer etmelidirler. Savaş şartlarında kimsesiz kalmış kadınlara, çocuklara, maddi ve manevi destek veren vatansever Sivaslı analarımız cephedeki askere kıyafet dikmiş, özveriyle biriktirdikleri tüm paralarını toplayarak işgal yörelerine ulaştırmış, kendilerinden talep edilen tüm yardım çağrılarına ses vermiş, bütün Anadolu kadınlarına örnek olarak, milli mücadeleye kararlılıkla katılmış, bizlerin de medarı iftiharımız olmuşlardır’ ifadelerini kullandı.

TBMM Başkanvekili Aydın şunları kaydetti:

‘Milli mücadelenin Sivas’tan yönetildiği 108 gün boyunca yaşanan önemli olaylardan birisi de 20 Eylül 1919’da Amerikalı bir general ile yapılan görüşmede generalin Mustafa Kemal’e yönelttiği millet tasarlanıp yapılabilecek her türlü teşebbüs ve fedakârlığa başvurduktan sonra da başarı sağlanamazsa ne yapacaksınız? Sorusuna verdiği cevap tek kelimeyle mükemmeldi. Ya başaramazsa ne demek? O milletin ölmüş olduğu hükmüne varmış olmak demektir. Öyle ise millet yaşadıkça ve fedakârca teşebbüslerine devam ettikçe başarısızlıkta söz konusu olamaz. İşte bu millet Sivas’ıyla, Ankara’sıyla, Adıyaman’ıyla, Gaziantep’iyle, Rize’siyle, İzmir’iyle tüm Türkiye’siyle hiçbir zaman üzerine düşeni yapmaktan geri durmadı. Ne vatan müdafaasında, ne kurtuluş savaşında ne 1919’da, ne de 15 Temmuz’da…

Sivas Kongresi’nde alınan kararlardan biri milli sınırlar içinde vatan, bölünmez bir bütündür, parçalanamaz. Bu kararı şu an ben yine Sivas’ta var gücümle tekrarlamak istiyorum. Evet, milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür,  parçalanamaz. Ne kadar şer örgüt varsa, ne kadar terör örgütü varsa, FETÖ’sü, PKK’sı, DAİŞ’i, PYD’si, YPG’si… Hepinize söylüyorum. Nasıl parçalayacaksınız bu vatanı. Kimden aldığınız akılla, arkanıza aldığınız hangi güçle, hangi dirayetle bu milletin karşısına çıkacaksınız. Canları pahasına, tankların, silahların, bombaların karşısına dikilen vatandaşlarımızı yok sayarak mı? Kendisine vur emri verildiğinde, bu emrin aynı zamanda kendi şahadet emri olduğunu bile bile emri yerine getirmekten zerre tereddüt etmeyen Ömer Halisdemir’e karşı mı? Sivas’a karşı mı?, Bu millete karşı mı? Nafile, beyhude… 15 Temmuz’da o gecenin tek bir izahı vardır. O da, kimliklerini, akıllarını ve ruh sağlıklarını kaybedenlerin şer çetelerinin elinde maşa olanların milletine devletine, tarihine, mukaddesatına ve vatanına yaptığı ihanettir. Bu ihanete karşı bu asil millet milli idaresine sahip çıkmış, demokrasi meydanlarında nöbet tutmuş, Başkomutan’ının arkasında durmuş, sözünü asla ikiletmemiştir. Haydi sokağa, haydi meydanlara demesiyle akın akın, dalga dalga sel olmuş, tanklara, F16’lara, göğsünü siper etmiştir. Bu aziz milletimiz sizlerle Sivaslılarla, 79 Milyon insanla ne kadar gurur duysak azdır. Ne kadar iftihar etsek azdır, yetmez.’

‘Biz ülke olarak, millet olarak her zaman olduğu gibi bugün de yolumuza çıkanlara karşı dik durabilmeyi bir kez daha başardık’ diyen Aydın, ‘Milletimiz inançla, sabırla, özeriyle gerçekleştirdiği mücadele sonunda kararlılığını ve azmini tüm dünyaya ispatladı. Bu tavrıyla tüm dünyaya örnek gösterilebilecek milli bir duruş sergiledi. Bütün dünyaya milletin ne demek olduğunu, vatanın ne demek olduğunu, bayrağın ne demek olduğunu, değerler için canı vermek ne demekmiş bir gecede gösterdi. Bu millet onursuz bir şekilde yaşamaktansa, manda ve himaye altına yaşamaktansa, bir kez ölürüm onurlu bir şekilde ölürüm diye tüm dünyaya bir kez daha haykırdı. Milletimiz ahde vefa etmiş. Bizi bölmek, ayırmak isteyenlere karşı tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet olarak idrakinde olduğumuzu açıkça net bir şekilde bir kez daha ortaya koymuştur. Bu duyu ve düşüncelerle, konuşmama son verirken, Yüce Rabbimden bu millete bir daha böyle acılar yaşatmamasını diliyorum. Ne olursunuz, partisi, düşüncesi, fikri, zikri ne olursa olsun, söz konusu vatansa, gerisi teferruattır diyorum’ sözleriyle konuşmasını tamamladı.

Diğer protokol üyeleri ise konuşmalarında şunları kaydetti:

VALİ DAVUT GÜL

Sivas Valisi Davut Gül yaptığı konuşmada, ‘4 Eylül, Cumhuriyetin temellerinin atıldığı emin şehir olarak lanse edilen ve öyle olduğunu her daim gördüğümüz, Sivas’ın, Türkiye’nin en önemli günlerinden biri. Hiç şüphesiz 4 Eylül’de Sivas seçilirken, tesadüfen seçilmediğini bizler biliyoruz. Neden Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları Sivas’ı seçti? Çünkü Sivas’ın insanının yiğit olduğunu, Sivaslıların Yiğido olduğunu o zamanda biliniyordu şimdide biliniyor’ dedi.

Vali Gül, ‘Bunu bütün dünya biliyor ki Sivaslılar, bu toprakların, Müslüman Türk’ün yurdu olduğunu ve bunu ilelebet muhafaza edeceklerini tüm dünyaya gösterdiler ve gösterecekler. Bu Türkiye’nin temel değeridir ve bu değer yaşatılmaya, yaşanmaya mecburdur. Sivas emin şehirdir, Sivaslılar emin insanlardır ve Sivaslılar kutsal değerleri tehlike altında olduğunda ezan sesinin kesileceğini düşündüğünde, al bayrağın bir daha dalgalanmayacağını düşündüğünde her şeyini ortaya koyarak yöneticilerine, idarecilerine sahip çıkmıştır ve sahip çıkacaktır. 4 Eylül bu ülkenin, bu toprakların vatan olduğunun bir ruhudur. Bu 4 Eylül’de de 4 yıldır kapalı bulunan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin destekleriyle, İl Özel İdaresi tarafından restore edilen kongre müzesini açtık. Meydanı tekrardan düzenledik. Yaklaşık 18 milyon liralık bir yatırım var’ ifadelerini kullandı.

HABİB SOLUK

Sivas Milletvekili Habip Soluk, ‘4 Eylül istiklal mücadelemizin karargâhı, TBMM’nin kuruluşuna giden yolda milli iradenin tecellisi olarak Sivas kongresinin 97. yılını kutlamanın gururunu hep birlikte yaşıyoruz. Sivas ve ülkemiz için önemli bir tarihi anıyoruz. Yeni ve modern Türkiye Cumhuriyetinin temellerinin atıldığı Sivas Kongresinin 97. yılında hep birlikte bu mutluluğu yaşıyoruz. Başta gazi Mustafa Kemal Atatürk ve kongre delegeleri olmak üzere, milli mücadelenin tüm kahramanlarını şükranla anıyorum. ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ diyorum’ şeklinde konuştu.

HİLMİ BİLGİN

Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, ‘97 Yıl önce bugün 7 Eylül 1919 yılında ‘Ya İstiklal, Ya Ölüm’ parolasıyla yola çıkarak istiklal ve istikbal mücadelemize başkentlik yapmış Sivas’ımızdan tüm dünyaya bugün bir kez daha haykırıyoruz. Bu millet bu coğrafyayı, bu toprakları vatan yapmak için bin yıldır en kutsal canını, kanını, bu topraklara vermekten çekinmemiş millettir. Bu vesileyle vatanın birliği ve beraberliği için, bağımsızlığı için bin yıldır bu topraklarda şehit olan tüm şehitlerimizi rahmetle, minnetle anıyoruz. Terör kaybedecek, bayrağımız dalgalanacak, ezanlar susmayacaktır’ dedi.

SELİM DURSUN

Sivas Milletvekili Selim Dursun, ‘İnşallah nice 97. yılları kutlarız. Milletimiz en son Cumhuriyetin kuruluşu sırasında yine bir meşale yakmış, gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarına ev sahipliği yapmış, Türkiye Cumhuriyeti devletimizin kurulmasına vesile olmuş, bu meşale devam etmiş, milli mücadele burada başlatılmış. BU onur ve gurur herkes için övünülecek bir durum. Gerçekten bu millet pranga vurulamaz. Aziz milletimize bu noktada ne kadar teşekkür etsek azdır’ ifadelerini kullandı.

ALİ AKYILDIZ

Sivas Milletvekili Ali Akyıldız ise, ‘97 Yıl önce Kongre binasında bir ülkenin kuruluşunun ve kurtuluşunun kararlarının alındığı bir ilin milletvekili olarak görev yapmaktan onur ve gurur duyuyorum. 97 Yıl önce bu millet nasıl manda ve himayeye hayır diyerek haykırmışsa, 15 Temmuz’da da aynı şekilde bu millet burada, Cumhuriyet meydanında Atatürk’ümüzün ve onun dava arkadaşlarının 97 yıl önce haykırdığı gibi haykırdı. Birlik içerisinde beraberce ve kardeşçe yaşamayı bileceğiz’ dedi.

SAMİ AYDIN

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın da, ‘Sivas tarihte hep önemli kararların alındığı kökü çok derinlere uzanan Anadolu’nun önemli bir medeniyet beşiği olan şehrimiz. 4 Eylül Kongresi bu ülkenin milli iradesinde, kurtuluş savaşında çok önemli bir dönem noktasıdır. Sivas halkının o gün Mustafa Kemal Atatürk’e sahip çıkması, milli mücadeleye ev sahipliği yapması Türkiye Cumhuriyetinin sınırlarının belirlenmesinde özgür bir şekilde yoluna yürümesinde önemli süreçtir. İnşallah nice 97. yılları hep birlikte huzur içerisinde kutlarız’ diye konuştu.

Protokol konuşmalarının ardından Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Bölüğü Kongre Müzesi bahçesinde eşsiz bir konser verdi. Yaklaşık yarım saat süren konserde yüzlerce Sivaslının adeta kulaklarının pası silindi.

Eşsiz konserin ardından ise uzun bir aranın ardından restorasyon çalışmaları tamamlanan Kongre Müzesi’nin açılışı gerçekleştirildi. Meclis Başkanvekili Aydın, Vali Davut Gül ve beraberindekiler sonrasında ise Kongre Müzesi’ni gezerek, yetkililerden bilgi aldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!