USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

5. Dönem Afgan Polis Eğitimleri Başladı

5. Dönem Afgan Polis Eğitimleri Başladı

5. Dönem Afgan Polis Eğitimleri Başladı
23-09-2016 09:59
Google News


ADEM NALBANT

Türkiye ile Afganistan arasında 2011 yılında imzalanan mutabakat çerçevesinde Afgan polis adaylarına yönelik Sivas Polis Meslek Yüksekokulunda verilen eğitimler sürüyor. Bu bağlamda 5. Dönem Kadın Afgan Ulusal Polis Eğitimleri 5 Eylül itibariyle start almıştı.

Yeni eğitim döneminin resmi açılışı ise Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesindeki Polis Meslek Yüksek Okulu’nda düzenlenen törenle gerçekleştirildi.

Programa, Vali Davut Gül ve eşi Gülden Gül, Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar, Belediye Başkanı Sami Aydın ile eşi Yurdagül Aydın, Garnizon ve 5. Piyade Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Kip, Afganistan'ın Ankara Büyükelçisi Amanullah Jayhoon, İl Jandarma Alay Komutanı Albay Sinan Şen, Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, Polis Akademisi Başkan Yardımcısı Fatih İnal, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan, Polis Meslek Yüksekokulu (PMYO)Müdürü Adnan Oran, kurum müdürleri ile Afganistan mülki ve askeri erkânı katıldı.

ORAN: EĞİTİMİN TEMELİNDE DOSTLUK VAR

Program, saygı duruşunda bulunulması ve her iki ülkenin ulusal marşlarının okunmasıyla başladı. Okulda yürütülen faaliyetler ile ilgili kısa bir sinevizyon gösterimi ile devam eden törende daha sonra PMYO Müdürü Oran bir açılış konuşması yaptı. Oran, 2011 yılında imzalanan mutabakattan bu yana Polis Meslek Yüksekokulunda toplam 2 bin 733 Afgan Polisin eğitim gördüğünü belirterek, ‘Temelinde dostluk ve güvene dayanan proje kapsamında hem evrensel değerler, insan hakları ve özgürlüklerini esas alan ileri demokrasi seviyelerine doğru önemli bir adım atılacak. Hem de dost ülke Afganistan’ın kalkınması, siyasi istikrarın korunması ve üretken bir ülke olması yolunda katkı sağlanacaktır’ dedi.

Daha sonra kürsüye gelen Polis Akademisi Başkan Yardımcısı İnal ise son iki dönemde icra edilen eğitim faaliyetlerine Afgan Kadın Polislerin katılıyor olmasının ve programın geçmiş dönemdeki uygulamalarının Afganistan’da olumlu yansımalarını görmekten büyük mutluluk ve onur duyduğunu ifade etti.

İNAL: AFGANİSTAN HUZUR BULUNCA HUZUR BULACAĞIZ 

5 senedir yürütülen eğitim faaliyetinin Afganistan polisinin ana iskeletinin oluşmasına önemli bir katkıda bulunduğunu aktaran İnal, ‘Tabi bu yeterli mi? Değil. Afganistan’ın birçok vilayeti huzur bulmadıkça Afgan kadınlarının çocuklarının gözyaşları dinmedikçe bizim Sivas’ta, İstanbul’da, Ankara’da, Diyarbakır’da ya da Anadolu’nun herhangi bir köşesinde huzur içinde yatmak ve sofralarımızdan tam doyarak kalkmak haramdır’ diye konuştu.

‘BURASI SİZİN EVİNİZ, YUVANIZ’

Fatih İnal, Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Yawar ve kadın polislere seslenerek, ‘Biliyorum ki siz Afganistan halkının gözbebeğisiniz. Afgan halkı bacılarını, eşlerini, kızlarını gönül rahatlığıyla her millete emanet etmezler. Biliyoruz ki sizi buraya taşıyan şey Afgan halkının sevgisidir, güvenidir Türk Milletine. Gönlünüz rahat olsun sayın Bakanım. Kızlarınız kızlarımız, eşleriniz eşlerimiz, evlatlarınız evlatlarımız, okulumuz da Sivas’taki eviniz, Türkiye sizin ikinci vatanınız ve yuvanızdır’ ifadelerini kullandı.

YAWAR: 15 TEMMUZ’DA DA TÜRKİYE’YE DESTEK VERDİK

Afganistan İçişleri Bakan Yardımcısı Ekramuddin Yawar de törende önemli mesajlar verdi. Yawar, ‘Bugün benim için bir bayram günüdür. Türkiye her zaman dostluğunu Afganistan'a ispat etmiştir. Afganistan da her zaman Türkiye'nin yanında olmaya ve Türkiye'ye yardımcı olmaya çalışmıştır. Başarısız darbe girişiminde de gördüğünüz gibi Afganistan darbeyi kınamıştır. Afganistan Türkiye'ye destek verdi ve Türkiye'nin yanında olduğunu ilan etti. Polisin en önemli görevlerinden biri yasaları icra etmektir. Bir polis yasaları tam olarak bilmiyorsa o zaman kesinlikle sıkıntı yaşayacaktır. Burada bulunduğunuz ve öğrendiğiniz şeyler gerçekten çok önemli ve etkili olacaktır’ dedi.

Son olarak mikrofonu Vali Gül aldı. Kısa bir konuşma yapan Gül, Sivas’ın emin bir şehir olarak bilindiğini dile getirerek, ‘Bu emin şehirde en iyi şekilde eğitildikten sonra ülkelerinize döneceksiniz. Herşeyin açığı olabilir. Bütçenin açığı olabilir. İthalat açığı olabilir. Ama güvenliğin açığı olmaz. O açıdan sizler burada 4 ay içerisinde olabildiğince çok şey öğrenmeniz gerekiyor’ şeklinde konuştu.

KURSİYERLERİ YOĞUN BİR EĞİTİM SÜRECİ BEKLİYOR

29 Aralık’a kadar sürecek projede 246 öğrenciye; Silah Bilgisi ve Atış, Simülasyon Atış Eğitimi, İlkyardım, Arama Teknikleri, Trafik Polisliği, Sürücü Eğitimi, Temel Sürüş, Olay Yeri İnceleme ve Delil Toplama, Güvenlik Sistem ve Cihazları, Rapor Yazma ve İfade Alma Teknikleri, Çocuk Suçluluğu, Aile îçi Şiddet, Bayanlara Karşı İşlenen Suçları içeren alan Bilgisayar Becerileri, Bayan Polislerin İş Ortamında Karşılaşabileceği Zorluklar, Mağdurlara Yardım, Toplum Destekli Polislik Stratejileri, Liderlik, Yönetim Becerileri, Özel Harekât Eğitimi, Eğiticilerin Eğitimi gibi farklı uzmanlık eğitimleri verilecek.

2011 yılından bu yana Sivas’ta da devam eden eğitim projesi ile Afgan Polisinin, hem suç ve suçlularla mücadelede gerekli fiziki kapasite ve bilgiyle donatılması hem de çağın ve demokrasinin gereklerine uygun donanımları elde ederek hak ve hukukun tesisinde her türlü erdem ve fazileti kazanmaları amaçlanıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Alanyaspor3345-3
9Sivasspor3244-5
10Antalyaspor3242-1
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3336-13
16Fatih Karagümrük3333-5
17Hatayspor3233-8
18Gaziantep FK3231-15
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!