USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

DAP´TA Proje Kabulü Ocak´ta Başlıyor

DAP´TA Proje Kabulü Ocak´ta Başlıyor

DAP´TA Proje Kabulü Ocak´ta Başlıyor
18-10-2016 17:04
Google News


ADEM NALBANT

Yaklaşık 4 ay önce göreve gelen İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Seyit Yıldız, basın mensuplarıyla kahvaltıda buluştu. Tanışma amaçlı düzenlenen programda Yıldız ayrıca hem göreve geldiği günden bu yana yaptığı çalışmaları hem de kurum olarak yürütülen faaliyetlerde gelinen son nokta ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.

Konuşmasına basının önemine değinerek başlayan Yıldız, ‘Yapılan çalışmaları basın olmasa kimse okuyamaz. Hem yazılı hem görsel basını çok önemsiyoruz. Çünkü bizim hitap ettiğimiz sektör çok geniş bir sektör olduğundan dolayı mecburen yaptığımız çalışmaları duyurmamız gerekiyor’ dedi. 

Bir kamu hizmeti verdiklerini ve bu hizmeti verirken de çiftçi, esnaf ve sanayiciye en hızlı ve en etkili bir şekilde hizmet vermek için çalıştıklarını ifade eden Yıldız, ‘Bu çalışmaları yaparken de paydaş kurumlarımızla koordineli bir şekilde çalışmaya gayret ediyoruz. Çünkü Sivas bizim için çok önemli. Sivas’ın tarımsal anlamda belli bir seviyeye gelmesi için hep beraber çalışmamız gerekiyor. Ve çalışmalarımızda bize her zaman yardımcı olan başta Sayın Valimize, tüm kurum müdürlerimize, sivil toplum kuruluşu örgütlerimize, emeğini esirgemeden çalışan değerli mesai arkadaşlarıma ve basın mensuplarına çok teşekkür ediyorum’ diye konuştu.

‘İLÇE ZİYARETLERİNİ ÇOK ÖNEMSİYORUM’

Göreve geldiği günden itibaren ilçe ziyaretlerine başladığını ve bunu çok önemsediğini bildiren Seyit Yıldız, ‘İlçe personelimiz, ilçe müdürlerimizle görüşmek, o ilçedeki sorunları ve o ilçede yapmamız gerekenleri yerinde öğrenmek için ilçe ziyaretlerimize başladık. Personelimizle görüştük. Personelimizin kesinlikle bir dostluk içersinde çalışması işlerin daha hızlı yapılması açısından çok önemliydi. İlçede kaymakamlarımız, belediye başkanlarımız, ziraat odası başkanlarımız, varsa sulama birlik başkanlarımız yani tüm paydaş kurumlarımıza, tarım kredi kooperatiflerimize ziyaretlerde bulunduk. Onlarla istişarelerde bulunduk’ ifadelerini kullandı.

‘BÖLGELERE UYGUN BUĞDAY VE ARPA YETİŞECEK’

Sivas’ta bir demonstrasyon çalışması eksikliği gördüğüne dikkat çeken İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Yıldız şunları söyledi:

‘Bununla ilgili çalışmalara hemen başladık. Bu çalışmalarımızda bize yardımcı olan Tarım Kredi Kooperatifleri Bölge Başkanımıza özellikle ve Pancar Ekicileri Birliği Kooperatifi Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Biz buğday ve arpada özellikle bakanlığımıza bağlı araştırma kuruluşlarından getirttiğimiz 8 çeşit buğday ve arpa ve özel sektörden aldığımız 3 çeşit buğday çeşidiyle toplam 5 bölgede demonstrasyon çalışmalarına başladık. Ve ekimleri yaptık. Bu buğday ve arpalardaki verim miktarlarını öğrenmek, onların hastalıklara ve zararlara mukavemetini görmek için böyle bir çalışma yaptık. Bu 1 yıl değil 3 yıl sürecek bir çalışma. Bu çalışma sonucunda bu bölgedeki çiftçilerimize bölgeye uygun hangi buğday çeşidi öne çıkıyorsa, o bölgeye hangi tür adapte olacaksa bununla ilgili daha sonra çiftçilerimize gerekli tavsiyelerde bulunacağız. Bu bölgelerde 10 ve 12 dekar alanlarda çalışmaları yapıp sonuçları paylaşacağız.’

‘6 İLÇEDE ARAZİ TOPLULAŞTIRMASI UYGULANIYOR’

Arazi toplulaştırması konusundan da bahseden Yıldız, şöyle devam etti:

‘Bakanlığımızın arazi toplulaştırma çalışmaları biliyorsunuz çeşitli nedenlerle şekli bozulmuş ve parçalanmış arazilerin bir araya getirilerek yeniden kadastro çalışması yapılması anlamına geliyor. Arazi toplulaştırılmasında en önemli etkenlerden bir tanesi ekonomik olarak tarım yapılması. Yani girdilerin biraz daha azaltılması, aynı zamanda makineli tarıma uygun alanların oluşması, en önemlisi de bu arazi toplulaştırılmasındaki her parselin bir tarafı su kanalına sulu tarım varsa tabi, bir tarafı da arazi yoluna çıkması. Bu da aynı zamanda çiftçimize bir kolaylık sağlayacaktır. Tabi ilimizde 6 ilçede toplam 47 yerleşim biriminde bu çalışma yapılmakta ve 864 bin 442 dekar alanda bu arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri projesi uygulanmakta.’

DAP PROJE KABULÜ OCAK’TA BAŞLIYOR

Yıldız, bu yıl içerisinde ilimizin DAP kapsamına alınması konusuna ilişkin yürütülen çalışmaları aktararak, ‘Ben başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere milletvekillerimize ve bu işle ilgilenen tüm yetkililerimize teşekkür ediyorum. Proje kapsamına alındıktan sonra biz de hızlı bir şekilde bununla ilgili proje timini oluşturduk. Çalışmalarımızı yaptık ve 2017 yılı Ocak ayından itibaren proje kabulüne başlanacaktır. DAP projesi kapsamındaki iller bir Erzurum’da bulunan ve Kalkınma Bakanlığı tarafından desteklenecek projeler var. Bir de bu 15 il arasında Sivas var. Hayvancılık Genel Müdürlüğümüzün de DAP kapsamındaki illere de desteklemeleri var. Onlarla ilgili proje kabulüne Ocak ayında başlayacağız’ dedi.

GENÇ ÇİFTÇİLERİN PROJESİ ÇALIŞMALARI SÜRÜYOR

Genç Çiftçi Projesi ile ilgili taleplerin geldiğini belirten İl Müdürü Yıldız, ‘Bakanlık olarak 2016 yılında başlayan Genç Çiftçi Projesi çalışmalarımız devam ediyor. 5 Nisan’da başladı. İlimize ayrılan ödenek 8 milyon 820 bin TL. Bunun karşılığı da 294 adet proje demek. Şu ana kadar 70 arıcılık ve bir kanatlı projesinin tamamlanmış ve ödeme icmalleri hazırlanmış bir şekilde gönderilmiştir. Büyük baş ve küçükbaş hayvancılık projelerine ise hayvan teslimleri büyük ihtimalle Kasım’ın ilk haftası olabilir’ şeklinde konuştu.

Yıldız yürütülen diğer çalışmalarla ilgili şu bilgileri verdi:

YEŞİL MASA UYGULAMASI BAŞLADI

 ‘Verilen hizmetlerin daha hızlı ve etkin bir şekilde yapılabilmesi için böyle bir uygulamamız var. İl Müdürlüğümüzün girişinde ofisimizi hazırladık. Bürokratik işlemlerin azaltılması, çiftçimize, esnafımıza daha hızlı hizmet vermek amacıyla böyle bir çalışma başladı. Bu yeşil masa şikayet, istek, önerileri talepleri alınıyor ve hızlı bir şekilde 5 gün içerisinde yine biz bu sorunları cevaplandırmak üzere kayıt altına alıyoruz.

TARIMSAL İŞLETME DANIŞMANLIĞI

Bakanlığımız 2016 yılı içerisinde Tarımsal İşletme Danışmanlığı sistemini hayata geçirdi. Tüm merkez ve ilçelerimizde bu hizmeti veriyoruz. Tüm veteriner hekim ve mühendis arkadaşlarımız köylere giderek bu çalışmalarını yapıyorlar. İlimizde şu ana kadar bitkisel olarak 1236, hayvansal işletme olarak da 790 adet toplamda 2026 tarımsal işletme ziyareti gerçekleştirdik. Şu an çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. Bu çalışmalarımızı biz 172 ziraat mühendisi ve 75 veteriner hekim ile birlikte yürütüyoruz.

30 ÇİFTÇİYE 57 DAMIZLIK KOÇ

Bakanlığımızın uygulamış olduğu 2005 yılında başlatmış olduğu genel bütçe kaynaklı koyunculuğu geliştirme projesi kapsamında 2013 yılına kadar koçluk verildi. Ancak 2014 yılından itibaren bu projenin ismi Koyun ve Keçilerde Verimliliği Arttırma olarak değiştirildi. Bu yıl ise biz bu kapsamda Ulaş TİGEM’den aldığımız 57 adet damızlık koçu 30 adet çiftçimize yüzde 25 çiftçi katkısıyla birlikte çiftçilerimize teslim ettik.

AFET ZARARI GÖRENLERE BORÇ ERTELEMESİ YAPILDI

Bu yıl içerisinde doğal afetlerden zarar gören dolu, don ve kuraklık gibi zararlardan etkilenen çiftçilerimizin bakanlık kurulu kararıyla borç ertelemesi yapıldı. Bununla ilgili olarak biz 2500 civarında bir dilekçe müracaatı bekliyoruz. 31 Aralık’a kadar devam edecektir. Biz bize müracaat eden çiftçilerimizin dilekçelerini icmal haline getirip ilgili banka veya Tarım Kredi Kooperatiflerine gönderiyoruz.

36 MİLYON TL HİBE ÖDEMESİ YAPILDI

Kırsal Kalkınma Yatırımlarını Desteklenmesi Projesi kapsamında bitkisel ürün, hayvansal ürün, işleme, paketleme ve depolama konularında 10.etabı tamamlamış durumdayız. Bu kapsamda yeni tesis, teknoloji yenileme, kapasite arttırma, tamamlama yatırımı, basınçlı sulama konularında desteklerimiz var. 11. etabın tebliği henüz yayımlanmadı. Bugünlerde açıklanmasını bekliyoruz. Bu kapsamda şu ana kadar 126 projeye destek verildi. Toplam tutar olarak 36 milyon 112 bin 185 TL’lik ilimize şu ana kadar 10 etapta hibe ödemesi gerçekleştirildi. Bu da şu demek. Aynı zamanda 1350 kişiye de istihdam kapısı açılmış oldu. Bu işletmelerimiz şu anda aktif bir durumda.’

BARAJ GÖLETLER YAPILIYOR, SULU TARIM GELİŞİYOR

Sulu tarım ile ilgili gelinen noktayı anlatan Seyit Yıldız, ‘Her geçen yıl artarak devam ediyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yoğun bir şekilde baraj gölet çalışmaları var. Bu kapsamda ilimizde de çeşitli yerlerde bu gölet çalışmaları var. Dolayısıyla alanlar sulu tarıma açılıyor. En yakın zamanda Hafik ve Zara bölgesinde İmranlı Barajı ve Özen Barajı’ndan gelecek suyla yaklaşık 200 bin dekar alan o bölgede sulamaya açılacak. Sulu tarım demek ekonomik olarak ilin gelişmesi demek. Ürün desenin değişmesi demek. Bu kapsamda bizlere de düşen görevler var. Çiftçilerimize biz yeni ürünleri yetiştirmeleri konusunda öncelikle eğitim çalışmaları şu anda başlattık. Bundan sonra da devam edecek çalışmalar. Yani sulu tarımla ilgili çalışmalarımız devam edecek’ ifadelerine yer verdi.

Son olarak Yıldız, bundan sonraki süreçte de çalışmaların yoğun bir şekilde devam edeceğini vurgulayarak, ‘Biz Sivas için hep birlikte elimizden gelenin en iyisini yapmak için buradayız’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!