USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÖDENEKLERİ KULLANIN

ÖDENEKLERİ KULLANIN

ÖDENEKLERİ KULLANIN
17-07-2013 18:40
Google News


ERSAN ARSLAN

Sivas 2013 yılı 3. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı İl Özel İdaresi, İl Genel Meclisi Toplantı Salonu’nda yapıldı. Sivas Valisi Zübeyir Kemelek Başkanlığı’nda gerçekleştirilen toplantıda, 2013 yılı yatırım programı, karşılaşılan sorunlar ve darboğazlar ile ilgili çözüm önerileri, izleme ve koordinasyon çalışmaları değerlendirildi.

Toplantıya, Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, CÜ Rektör Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, kurum emirleri ve bazı İl Genel Meclisi üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Kemelek, proje tutarları, harcamalar ve proje sayıları ile ilgili bilgi verdi. Vali Kemelek, ‘3. Dönem koordinasyon toplantısını yapmaktayız. Başbakanlık Yüksek Planlama Kurulu Kararları doğrultusunda yılda 4 defa yapılan Koordinasyon Toplantısı’nın 3. Dönemini bugün değerlendireceğiz hep birlikte. İlimizde halen yapılmakta olan yatırımların aksayan yönleri ile önümüzdeki yıl yapılması planlanan yatırımların durumlarını görüşeceğiz. Bu yıl içerisinde 30 yatırımcı kuruluşun yatırımları bulunmakta. Toplam proje bedeli 4 milyar 460 milyon TL. Önceki yıllarda bu yatırımların harcaması 1.7 milyar TL civarında gerçekleşmiştir. 2013 yılı, şuana kadar olan ödenek 531 milyondur. Proje sayısı 367, inşaatı devam eden 179, inşaatı biten 48, inşaatı henüz başlamayan 140’tır. Sektör olarak da ağırlıklı, tarım, ulaştırma, eğitim, spor ve diğer kamu hizmetlerinden oluşmaktadır. Yatırımları özellikle bölge müdürlüklerimizden başlamak üzere davet etmek suretiyle devam eden yatırımlar, aksayan yönler ve arkadaşlarımızın soruları şeklinde toplantımızı sürdüreceğiz’ ifadelerini kullandı.

KURUM MÜDÜRLERİ

ÇALIŞMALARI ANLATTI…

Vali Zübeyir Kemelek konuşmasının ardından ilk sözü Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp’e verdi, Ürgüp toplantıda Sivas Belediyesi olarak 2013 yılında yapılan, yapımı devam eden ve yapılması planlanan çalışmalarla ilgili sunum yaptı. Ürgüp, Cumhuriyet Üniversitesi’ne ulaşım konusunda sıkıntı yaşanan Fadlum Köprüsü’ne alternatif bir köprü yapılması konusundaki çalışma ve girişimlerin devam ettiğini söyledi. İl Genel Meclisi Üyelerinin sorularını da yanıtlayan Ürgüp, Paşa Fabrikası yolu ve Fadlum Köprüsü’ne alternatif olarak düşünülen köprünün gecikme nedeni ile ilgili de bilgi verdi.

Başkan Ürgüp’ün ardından CÜ Rektör Yardımcısı Hüseyin Yılmaz Cumhuriyet Üniversitesi’nde yapılan yapımı devam eden ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi sundu. Daha sonra konuşan Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Ali Veral ise restorasyon çalışmaları hakkında bilgi verdi. Bu konudaki soruları da yanıtlayan Veral, özellikle Gökmedrese ile ilgili çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini. Büyük önem verdikleri tarihi yapının restorasyonun en kısa surete tamamlanması için yoğun mesai harcadıklarını söyledi.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan ise idare bünyesindeki yatırım ve faaliyetler hakkında slayt eşliğinde sunum yaptı. Ayhan, sunumunda Yıldız Dağı, Et Entegre Tesisi ve Kültür Merkezi projelerine geniş yer ayırdı. Ayhan, Kalkım Balıklı Kaplıcası ile ilgili yöneltilen soruları da yanıtladı.  Ayhan’ın ardından diğer kurumların müdür ve bölge müdürleri de kurum çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

HEDEFİMİZ YÜZDE 100…

Kurum amirlerinin sunumlarının ardından konuşan Sivas Valisi Zübeyir Kemelek, kentte planlanan yatırımların yüzde 100’ü tamamlanmasa bile hedefin, yatırımlara ayrılan ödeneğin yüzde yüzünün gerçekleşmesi yönünde olduğunu söyledi.

Vali Kemelek,  ‘Özellikle okul yatırımlarında ve diğer kamu yatırımlarında hedefimiz yüzde yüz nakdi gerçekleşmeyi sağlamak. Fiziki gerçekleşme yüzde 100 olmasa bile en azından ayrılan ödeneğin yüzde 100’ünü gerçekleştirmeyi ümit ediyoruz. Ama önümüze bazı engeller çıkıyor. Bazı ilçelerimizde kadostral sınır ile imar sınırı çakışmıyor. Hiç umulmadık benzer sorunlar çıkıyor. Bazı yerlerde özel mülkiyet çıkıyor, hep bizim okul yeri olarak bildiğimiz yerler içerisinde. Kamulaştırma konusunda şuanda 5 okulun yapımını durdurduk kamulaştırmaya çevirdik. Kamulaştırmanın 3-5 ayda veya 1 senede bitmesi bazen mümkün olmuyor. Aslına bakarsanız çok kısa sürede de bitirilebilir. Bedel konusu sonradan karar verilmek suretiyle ama olmuyor. Bazen çok mirasçısı oluyor ve tebligatlar yapılamıyor. Bizim hedefimiz yüzde 100 nakdi gerçekleşmeyi sağlamak. Bazı kalemlerde herhalde yüzde 100’ü de aşacağız’ dedi.

ET ENTEGRE TESİSİ…

Et Entegre Tesisi’nin bitiminin öne çekilmesi konusunda da gerekli çalışmanın yapılacağını belirten Vali Kemelek, tesisin Türkiye’de ilk 3’e girecek nitelikte, AB Standartlarında bir tesis olacağının altını çizdi.

Kemelek; ‘Et Entegre Tesisi’nin bitimini İlkbahar’a çekebilir miyiz? Biran önce oranın faaliyete geçmesi lazım. Bu yatırım için kullanılan arazi çok geniş. 160 bin metrekarelik bir arazi. Tesis yerleştiği zaman arsamız kapanmıyor. Çok geniş bir alanı ele aldık. İmalat kısmı daha ağırlıkta... Soğuk hava deposu ve etin özellikle işlenerek, kıyma, biftek, köfte, kavurma, sucuk ve pastırma gibi diğer ürünlere dönüşmesi için alanlarımız da var. İddia ediyoruz Türkiye’de de ilk üçe rahat gireceğiz. Belki daha önde olacağız da bu tesis bittiği takdirde hem kapasite bakımından hem AB standartlarına uygunluğu bakımından. Her yerde artık et kesilemeyecek veya işlenemeyecek. Çok ağır düzenleme ve kriterler getiriliyor. Bizim ki ona en uygun olan tesislerden biri olacak inşallah’ ifadelerini kullandı.

KALKIM KAPLICASI…

Vali Kemelek, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan’ın sunumu sırasında gündeme gelen Kalkım Balıklı Kaplıcası ile ilgili de kısa bir değerlendirme yaptı.

Kaplıcanın çok önemli olduğunu belirten Kemelek; ‘Kalkım Balıklı Kaplıcası ile ilgili öncelikle tabi projelendirme ve planlamasını yapmamız gerekiyor. Kalkım’ın çok iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Sıradan bir kaplıca değil de bir güzellik merkezi gibi sunmak, pazarlamak lazım. Daha zengin, daha varlıklı turistlere açmak lazım orayı. Onun için çok da acele etmiyoruz, sistemli bir şekilde çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Buranın geleceği ile ilgili önemli bir proje’ şeklinde konuştu.

YILDIZ DAĞI…

Sivas için en önemli projelerden bir tanesi olan Yıldız Dağı Kayak Merkezi Projesi’ne de değinen Vali Kemelek, projenin Sivas’a büyük değer katacağını söyledi.

Bölgenin bu proje ile birlikte değer kazandığını belirten Vali Kemelek, oradaki doğal güzelliklerin ve sportif imkânların da çok önemli olduğunu ifade etti.

Vali Kemelek, ‘Yıldız Dağı’nda şunu gördük, ilk gittiğimizde köyden katılım çok azdı. Daha doğrusu ne yapacağımızı pek bilmiyorlardı.  Ama sağ olsunlar kamulaştırma konusunda bize zorluk çıkarmadılar. En son bu gezimizde köyün gurbettekileri de geldi. Sanki bir bayram havası içerisindeydi köylüler. Yamaç paraşütünden tutun da orada bot gezisine kadar birçok sportif faaliyet yapılabildi. Yoksa affedersiniz hayvan otlatmaktan başka hiçbir ekonomik katkısı olmayan yerlerdi buralar. Ama bundan sonra Türkiye’nin en gözde kayak merkezlerinden biri olacak inşallah’ ifadelerini kullandı.

Toplantı, soru-cevap, görüş ve önerilerin değerlendirilmesi ile sona erdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!