USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Güven Sarsılıyor ?

?Güven Sarsılıyor ?

?Güven Sarsılıyor ?
05-09-2013 17:34
Google News


ERSAN ARSLAN

Baro Başkanı Muharrem Eliş, halkın hukuka güveninin sarsıldığını söyledi.

Adli yılın başlamasıyla ilgili olarak bir açıklama yapan Baro Başkanı Muharrem Eliş ‘  Cumhuriyetimizin kurucusu, büyük devlet adamı Atatürk ‘İstiklal, İstikbal, Hürriyet her şey adaletle kaimdir.’ Sözleriyle adaletin ehemmiyetini vurgulamıştır. Toplumlarda devlete duyulan ihtiyaç, adalete olan ihtiyaca bağlı olarak gelişmiştir. Devletler ancak hukukun üstünlüğü esası üzerine kurulursa daha sağlıklı ve daha uzun yaşarlar.

Hukukun üstünlüğü, bu kuralları koyan ve uygulatan devletin ve uygulayıcıların üstünlüğü olarak algılanmamalıdır. Sivas Barosu, kurulduğu günden bugüne demokrasi, insan hakları, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti, kurum ve kurumlarını savunmuş, bu ilkelerin yenileşmesini ve gerçekleşmesi için mücadele etmiştir. Bu ilkeler toplumsal, eşitlik, kardeşlik, huzur ve refahın temelini oluşturmaktadır. Hukuk devleti olmanın ön şartı toplumda hukuk bilincinin yerleşmesini ve hukuka saygı duyulmasıdır. Hukuk devletinde yaşamak isteyen herkes bu konuda kendisini sorumlu ve görevli saymalıdır. Hem Anayasamızda, hem de Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesin de düzenlenen ve teminat altına alınan adil yargılanma hakkı hukuk devletinin vazgeçilmez unsurudur. Silahların eşitliği ilkesi, savcının delillere eriştiği anda savunmanın da delillere erişmesini emreder. Türkiye uygulamasında; avukat, dosya ve delilleri bırakın, soruşturma aşamasını, kimi davalarda kovuşturma aşamasın da dahi erişmekte güçlük çekmekte ve halka tam anlamıyla erişememektedir. Adli yargılanma ile silahların eşitliği ilkelerine göre hakim, savcı ve avukatların eşit muhatap olarak kabul görmesi gerekir.

Uzun süren tutukluluk süreleri ve hazırlanan iddianamelerin akabinde beraat ile sonuçlanma oranı halkın hukuka güvenini sarsmaktadır. Hukuk devletinin olmazsa olmaz şartı yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığıdır. Yargı bağımsızlığının en önemli özelliği de savunma ve savunmanın özgürce yapılabilmesidir. Anayasamızın 2. Maddesinde de belirtilen demokratik hukuk devletinin en önemli göstergelerinden biri, savunmaya verilen değerdir. Bu nedenle savunmayı temsil eden avukatların önemi; sadece avukatlık mesleği bakımından değil, adil yargılanma, adaletin gerçekleşmesi ve kamu yararı ile de doğrudan bir bağ içinde olup yargının bağımsızlığı savunma ile değer ve anlam kazanmaktadır

Anayasa Mahkemesi kararlarında vurgulandığı üzere, güçlü ve bağımsız savunma mesleği, hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin, hukuksal uzlaşmanın, adil yargılanma duygusunun ve toplumsal barışın güvencesi olup, bu değerler ancak savunmayı temsil eden bağımsız avukatlarla teminat altına alınabilir.

BAROLAR SİYASİ DEĞİL

Baroların Siyasi partiler gibi çalışmasının beklenilmemesi gerektiğini de  sözlerine ekleyen Baro Başkanı Muharrem Eliş ‘ Barolar siyasi partiler gibi çalışmamalıdır. Barolar öncelikle kamu kurumu niteliğinde meslek örgütleridir. Barolar resmi idarenin muhalifi ya da muadili değildir. Barolar hükümetler ile restleşme makamları değildir. Halka ve mesleğe hizmet makamlardır. Çekişme ve çatışma kültürü değil, iletişim ve uzlaşma kültürü önceliği olmalıdır.

Dileğimiz İnsan Hakları ihlallerinin yaşanmadığı, temel hak ve hürriyetlerin yaşandığı, barış, kardeşlik ve huzurun  hakim olduğu yeni bir adli yılın yaşanmasıdır. ‘dedi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!