USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hazır Olmamız Lazım

Hazır Olmamız Lazım

Hazır Olmamız Lazım
08-10-2013 17:57
Google News


Ama zaman ilerledikçe, unutabiliyoruz. Biraz daha gündemimizden düşebiliyor. Afetlerin ne zaman geleceği belli değil. Biz özellikle eğitim camiası olarak, okullar olarak her zaman bu duruma hazır olmamız lazım’  dedi.

MUSTAFA IŞIK

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’nca (AFAD) ‘Afete Hazır Aile’, ‘Afete Hazır Okul’, ‘Afete Hazır İşyeri’, ‘Afete Hazır Gönüllü Gençler’ başlıkları altında 2013 Mayıs ayından itibaren yürütülen proje kapsamında Sivas’ta, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nce okul müdürlerine yönelik ‘Afete Hazır Okul Semineri’ düzenlendi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen seminere, Vali Yardımcısı Vefa Kaya, İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar, Milli Eğitim Şube Müdürleri ve okul müdürleri katıldı.

Seminer öncesinde konuşan, Sivas İl Afet ve Acil Durum Müdürü Nafiz Ekinci, proje kapsamında Mayıs ayı itibariyle ‘Afete Hazır Aile’ semineri yapıldığını ve eğitimlere bugüne kadar bin 200 kişinin katıldığını söyledi. Okulların açılması ile birlikte, ‘Afete Hazır Okul’ eğitim seminerlerine start verdiklerini belirten Ekinci, çalışmalar kapsamında bireyleri afet öncesi, afet anı ve afet sonrasında yapılması gerekenler konusunda bilgilendirildiğini söyledi.

Ekinci, şu ifadeleri kullandı:

‘Özellikle Van depreminden sonra kurumsal bir proje olarak ortaya çıkan ve temelde 4 modülden oluşan eğitimlerimizi 2013 yılı Mayıs ayı itibariyle başlatmış bulunmaktayız. Bu modüllerden birisi Afete Hazır Aile modülüydü. Afete hazır aile dediğimiz zaman Lise ve dengi okullardan başlamak üzere, iş yerleri, aile ortamı olarak burada verilen eğitimler her fert aynı zamanda bir aile reisi düşüncesi ile bugüne kadar devam etti. Bugüne kadar bu eğitimi yaklaşık bin 200 kişi aldı. Okulların açılması ile birlikte Afete Hazır Okul modülümüz yürürlüğe giriyor. Bana göre, bu faaliyetlerin, bu bilincin en iyi verileceği ortam okul olduğu için, beklide bu modüllerin içerisinde en önemli modül, afete hazır okul modülü olsa gerek. Ben çeşitli yaş gurubundaki bu çocuklarımızın kişisel korunma tedbirlerini öğrenmeleri anlamında hem de toplu olarak bir okul ortamında bulunmaları ve acil bir durumda bilinçli bir şekilde tahliye veya kişisel korunma gibi kişisel önlemleri alabilmeleri için gerekse ileriki zamanlarda bir takım eğitimler yoluyla ufak organizasyonlara da dahil olarak beklide bir gurubun parçası olmaları açısından da bizim için önemlidir. Bu modül eğitimi bittiği zaman kazandırmayı hedeflediğimiz davranışlardan bir tanesi okul-afete hazırlık planını hazırlamak. Sadece afetlere, depremlere yoğunlaşmak beki doğru değil. Bu da bizim yanlış yaptığımız bir şey ülke olabilir. Yangın olabilir, acil tahliyeyi gerektiren, günlük hayatta başımıza gelen bir olay olabilir. Böyle bir hal başımıza geldiği zaman ne kadar sistematik, bilinçli bir şekilde bu tahliyeyi yaparsak, tahliyedeki bir takım bileşenleri önceden planlamışsak eğer, bunu çok kısa ve etkin bir şekilde yerine getirir ve bir takım tehlike ve risklere karşı kendimizi koruyabiliriz.’

‘BU İLK ÇALIŞMAMIZ DEĞİL’

Bu çalışmanın Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen ilk çalışma olmadığını, birlikte birçok çalışma yürüttüklerini belirten AFAD Müdürü Nafiz Ekinci, bu çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Okul müdürlerinden afet eğitim faaliyetleri ile ilgili planlamalarını bütün bir yıla yaymalarını isteyen Ekinci, şu ifadeleri kullandı:

Ekinci, ‘Milli Eğitim Müdürlüğümüzle ilk çalışmamız değil bu. Uzun zamandır birlikte çalışmalarımız devam ediyor. 2011 yılında 6 okul öncesi eğitim kurumunda, 75 ilköğretim okulunda, 16 lise ve dengi okulda eğitim verilerek akabinde bina tahliye tatbikatları ve yangın söndürme tatbikatları yapılmıştır. Afganlı öğrencilere yine, Polis Meslek Yüksek Okulu’nda 15 gün süre ile eğitim verilmiş ve birlikte tatbikat yapılmıştır. 2012 yılında yine 6 anaokulu, 92 ilkokul, 25 lise ve 3 adet engelli öğrencilerimizin eğitim gördüğü okullarda eğitim verilmiş ve yine tatbikatlar yapılmıştır.

Bu yıl ise, 6 anaokulu, 105 ilköğretim okulu, 44 lise, 8 engelli okulu, milli eğitime bağlı 36 kurum ki, bunların içerisinde dershane ve yurtlar mevcut. Yine YİBO’larda eğitim verilmiştir. Ayrıca 1-7 Mart deprem haftasında Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğü, AFAD, Milli Eğitim Müdürlüğü, Sağlık Müdürlüğü, UMKE ve İtfaiye Müdürlüğü’nün katılımları ile ortaklaşa afet eğitimleri ve toplantıları yapılmıştır. Sivas dışında da yine Ovacık İlköğretim Okulu ve Olukman İlköğretim Okulu’nda da benzer çalışmalar yapılmıştır.

Okullarımızdaki bu eğitimleri resmi olarak başlatmış bulunuyoruz. Benim okul müdürlerimizden özellikle istirhamım şu, özellikle 1-7 Mart Deprem Haftası gibi belirli bir zamana, ya da sadece bir aya sığdırmadan bugünden itibaren beklide karşılıklı istişare yaparak zaman belirlersek eğer yıla yayabiliriz. Bu yıl içerisinde yetişmese bile zaten bu paket eğitimler 5 yıllık bir zamanı ön görüyor. Kaldığımız yerden önümüzdeki eğitim-öğretim döneminde de devam edebiliriz.’

‘HAZIR OLMAMIZ LAZIM’

İl Milli Eğitim Müdürü Turan Akpınar ise, her zaman afetlere karşı hazırlıklı olunması gerektiğini söyledi. Millet olarak, bu tür olayların daha çok yaşandığında gündemde tutulduğunu belirten Akpınar, bu alanda yapılan eğitim faaliyetlerini önemsediklerini söyledi.

Akpınar, şu ifadeleri kullandı:

‘Millet olarak belki, bir olay, bir durum olduğunda belirli bir zaman o konuyu gündemimizde fazla tutuyoruz. Ama zaman ilerledikçe, unutabiliyoruz. Biraz daha gündemimizden düşebiliyor. Afetlerin ne zaman geleceği belli değil. Biz özellikle eğitim camiası olarak, okullar olarak her zaman bu duruma hazır olmamız lazım. AFAD İl Müdürlüğümüz ile birlikte bu eğitimleri başlatmış bulunuyoruz. Bizim camiamızla bu eğitimleri paylaşan il müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. İl Müdürümüz de ifade ettiler. Geçmiş yıllarda bu konuda gerçekten çok verimli çalışmalar gerçekleştirildi. Bu yıl, önce yöneticilerden başlamak üzere daha sonra özellikle yaygın eğitime katılan kursiyerlerimize, mesleki eğitim merkezi müdürlüklerimizdeki kalfa ve çıraklarımıza, yıl boyunca okullarımızda düzenleyeceğimiz veli toplantılarında velilerimize, okula aile birliği toplantılarında katılımcılara inşallah bu eğitimler yıl boyunca verilecek.

Biz her konuda olduğu gibi eğitimlere küçük nesillerden başlanılmasının ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu kapsamda okullarınızdaki eğitimlerin daha verimli olması açısından bu eğitimler siz yöneticilerinize verilerek başladı.’

Konuşmaların ardından AFAD Eğitim Uzmanı Kemal Demet Çiçek, bireylerin afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında yapmaları gerekenler konusunda seminer verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!