USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Belediyeleri Kapatmak Halkı Yok Saymaktır?

?Belediyeleri Kapatmak Halkı Yok Saymaktır?

 ?Belediyeleri Kapatmak Halkı Yok Saymaktır?
20-11-2013 17:42
Google News


RUHİ DEMİR

İç Anadolu Belediyeler Birliği aylık olağan encümen toplantısını Sivas’ta yapacak. Bu kapsamda Sivas’a gelen Çankaya Belediye Başkanı ve İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Bülent Tanık ile birlik yönetim kurulu üyeleri Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İl Başkanı Ulaş Karasu’yu ziyaret etti.

Ziyarettin duyduğu memnuniyeti dile getiren CHP İl Başkanı Ulaş Karasu, Sivas’ta 6 belediyeyi kapsayacak bir ziyaret turu ve ardından Delilyas’ta birlik toplantısının gerçekleştirileceğini söyledi.

Yerel seçim sürecine de değinen Karasu, Türkiye’de CHP’li belediyelerin en başarılı ve örnek belediyeler olduğunu savundu.

Karasu, şu şekilde konuştu:

‘Sayın Başkanımız ve yönetim kurulu 2 gün Sivas’ta bulunacaklar. Zara, Kangal, Divriği, Delilyas, Şarkışla ve Gemerek ilçelerimizi ziyaret edecekler ve belediye başkanlarımızla görüşecekler. Bu ziyaretlerin akabinde de Delilyas’ta encümen toplantısını gerçekleştirecekler.

Türkiye yerel seçimlere gidiyor. 30 Marta az bir süre kaldı. Artık Türkiye tam anlamıyla seçim startını vermiş durumda. Bu noktada da CHP’li belediyeler, Sivas’ta olduğu gibi Türkiye’de örnek belediyelerdir. Türkiye’de başarılı belediyeleri sıraladığımızda CHP’li belediyeler en başta gelmektedir. Belediyecilik sosyal demokratların işidir. Sivas’ta da Zara ve Divriği ilçe belediyelerimiz ilimizdeki belediyeler anlamında en başarılı belediyelerimizdir. Başkanımız da buraları gezecek, belediye başkanlarımızın çalışmalarını da görecek. Belediye başkanlarımıza, örgütlerimize dinamizm verme anlamında Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Kendisinin yol göstericililiğine de ihtiyacı var belediyelerimizin. Çünkü kendisi, Türkiye’nin en büyük ilçelerinden birisinin Çankaya Belediyesi’ni yönetiyor. Türkiye’nin belkide en önemli belediyesini, tüm Ankara’nın, bürokrasinin merkezini yönetiyor.’

‘ENCÜMEN TOPLANTIMIZI

SİVAS’TA YAPACAĞIZ’

Çankaya Belediye Başkanı ve İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Bülent Tanık ise konuşmasına kısaca birlik faaliyetlerinden bahsederek başladı.

Birlik encümen toplantısını Sivas’ta gerçekleştireceklerinin de altını çizen Tanık, bu toplantıda Sivas’tan gelen talepleri değerlendireceklerini, karşılıklı olarak bilgi ve birikimlerin masaya yatırılıp paylaşılacağını söyledi.

 ‘Cumhuriyetin tohumlarının atıldığı en önemli il olan Sivas’ta bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumu belirtmek istiyorum. İç Anadolu Belediyeler Birliği, dünyamızda yaşanan küresel buhran ile birlikte şehirlerimizin yaşamakta olduğu sıkıntıların çözümünde, kırsal alanın boşalmasına yol açan tarım buhranının, kırsal bölgedeki, yoksulluğun, işsizliğin yol açtığı sorunların, kente götürüp oraya yığdığı sorunları çözmek açısından kırsal yerleşmelerle, kent yerleşmelerinin arasında dayanışma ağları oluşturmayı, belediyeler arasında ve beldelerde yaşayan topluluklar arasında dayanışma oluşturarak hayatı daha kolay hale getirmeyi hedefleyen bir örgütlenmedir. İç Anadolu Belediyeler Birliği Encümen toplantısını İç Anadolu’daki illerde değişik dönemlerde gerçekleştiriyor. Bu en cümen toplantılarına gelen belediye birliği üyesi, belediye başkanları arkadaşlarımız hem deneyimlerini, hem o yörenin sorunlarını görüyorlar, kokluyorlar, hissediyorlar.

Biz bu ziyarette bir encümen toplantımızı Sivas’ta yapma kararı aldık. Beldeleimizin sorunlarını ve deneyimlerini yerinde görüp paylaşarak birliğimizin birikimini hem yöreye taşımak, hem de yöreden beslenmek temel hedeflerimizdendir. Karşılıklı bir  güç birlikteliği üretmeye çalışacağız.

Birlik dayanışması bağlamında Sivas’taki üye beledeyilerimize 160 bin liralık, iş makinası, silindir yardımı yaparak bir dayanışma örneği şuana kadar hayata geçirmiş bulunuyoruz. Bundan sonra da bu paylaşımımız sürecekler.

Birliğimizin üye kriterleri arasında CHP’li olmak mecburiyeti yoktur. Hangi partiden olursa olsun, belediyeler bizim üyemizdir. Şuanki parti dağılımında bütün siyasi parti yelpazeleri de bağımsızlar dahil olmak üzere 120 üyemiz var’ dedi.

‘SİVAS’A 160 BİN TL’LİK DESTEK’

Birlik olarak Sivas’taki üye belediyelere 160 bin liralık maddi destekte bulunduklarınıb elirten Tanık, bunun çok büyük bir rakam olmadığını ancak, Anadolu’daki bir çok belediyenin bir çok ihtiyacını karşılamasına yardımcı olabildiğini söyledi. Bir çok belediyenin iş makinelerinin lastiğini dahi değiştiremeyecek duruma gelebildiğini belirten Tanık, bu nedenle yapılan bu katkıların önemli olduğunu belirtti.

Birliğe sadece CHP’li belediyelerin üye olmadığının da altını çizen Tanık,  ‘Sivas’ta birliğimize üye olan 6 belediyemiz var. Olağan rutin toplantımızı yapacağız. Bilgilendirme ve genel bölge sorunları, belediyelerimizin sorunlarını konuşacağız. Bunun yanı sıra belediyelerimizden birliğe gelen taliplerle ilgili gündemi değerlendireceğiz.

Sivas’taki belediyelerimizin birliğimizden talepleri genellikle park, yol gibi alanlarla ilgili destek ve malzeme ihtiyacı, kültürel bir etkinlik yapılacaksa teknik donanım, kimi zaman iş makinası, kamyon çöp makinesi gibi ihtiyaçlara dönüktür. Nakdi yardım konusu da var ve şuana kadar 160 binliralık 6 belediyemize yapılmış bir yardım profilimiz var’ ifadelerini kullandı.

 ‘BELEDİYELERİ KAPATMAK

HALKI YOK SAYMAKTIR’

Çankaya Belediye Başkanı ve İç Anadolu Belediyeler Birliği Başkanı Bülent Tanık konuşmasında belde belediyelerinin kapatılması konusuna da değindi.

Belediyelerin kapatılmasına karşı olduklarını belirten Tanık, ‘belediyeler, o yöredeki hayatiyeti en çok savunan toplumsal örgütlenmelerdir’

Belediyeleri kapatmanın halkı yok saymak anlamına geleceğini belirten Tanık, sözlerini şu şekilde noktaladı:

‘Ayakta kalmaya gayret gösteriyoruz. Beldeler, yerleşmeler, belediye yönetimleri olarak. Zor bir dönem yaşanıyor. Bu zorluk içerisinde en önemli konulardan bir tanesi hiç kuşku yok ki işsizlik ve tarımın yaşamakta olduğu buhrandır. İşsizlik ve tarımsal buhranın kırsal alanda yol açtığı boşalma ve zayıflama bir çok belediyenin kapatılması sürecini de kışkırtan bir konum arz etmiştir. Belediyeleri şirketler olarak gören anlayış, zarar ediyor diye onları kapatır konuma geliyor. Oysa belediyeler, o yöredeki hayatiyeti en çok savunan toplumsal örgütlenmelerdir. Biz belediye kapatılmasını sağlıklı bulmadığımızı ifade ediyoruz. Belediyeyi kapatmak, oradaki topluluğu, halkı kapatmak, onu yok saymaktır. Oysa siyasi temsil gücüne ve demokrasi deneyimine önemli bir okul olarak hizmet eden belediyeler bir çok yerde halkın hemen ilk başvurduğu kurumdur. Ölümünden, düğününe, doğumundan, hastalığına belediye halkın ilk başvurduğu kurumdur ve belediye başkanları kendi belediyelerinin insanlarının anası, babası konumunda iş yapmaktadır. 7 gün 24 saat orayla ilgili hizmetleri üretmektedirler ama en önemli işlevlerinden bir tanesi siyasi temsildir ve o toplumun haklarını koruması açısından, ulusal yönetimle, ille, daha büyük kurumlarla görüşürler, tartışırlar, oralardan hizmet gelmesini sağlama konusunda oranın haklarını da temsil ederler. Bu bakımdan belediye örgütünden yoksun bırakılan toplulukların haklarının korunması ile ilgili ciddi bir boşluk ortaya çıkacağı ve demokrasi eksikliği, siyaset yapabilme eksikliğinin ortaya çıkacağı çok açıkdır. İç Anadolu Belediyeler Birliği olarak, 2009’dan bu yana 50’den 120’ye çıkan bir yapıya sahip olduk. Ama son düzenlemelerle yine bu 50 civarına düşecek gibi görünüyor.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!