USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Terminal Hizmete Açıldı

Terminal Hizmete Açıldı

Terminal Hizmete Açıldı
24-11-2013 15:59
Google News


RUHİ DEMİR

Sivas Belediyesi, yeni şehirler arası otobüs terminalini hizmete açtı. Turgut Özal Caddesi üzerindeki eski terminal alanına inşa edilen yeni terminal binasının açılış programında Grup Ayna, konser verdi.

Açılış törenine Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, İl Genel Meclisi ve Terminal Dernek Başkanı Sedat Özata, BBP Merhum Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu, il protokolü ve yaklaşık 2 bin 500 Sivaslı katıldı.

Açılış töreninde konuşan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, AK Parti iktidarına yönelik eleştirilerde bulundu. Yeni anayasa çalışmaları, dershanelerin kapatılması ve hükümetin çözüm süreci ile ilgili adımlarını eleştiren Destici, Başbakan Erdoğan'ı hedef aldı.

Destici sözlerine yeni şehirlerarası otobüs terminali ve Sivas Belediyesi'nin çalışmaları ile ilgili görüşlerini dile getirerek başladı.

Destici, 'Ben daha önce de Sivas'a geldim gittim. Askerliğimi Sivas'ta yaptım ve Sivas eski otogarının hangi durumda olduğunu en iyi bilenlerdenim. Tabi ki sizler benden daha iyi biliyorsunuz. Allah'a şükür ki, Sivas'ımızı, Sivaslı kardeşlerimizi, burada okuyan öğrencilerimizi, çalışanlarımızı, buradan transit olarak geçen, yolculuk yapan kardeşlerimizi böyle güzel bir terminale kavuşturmak Doğan Ürgüp vasıtasıyla, Sivas Belediyesi aracılığıyla bizlere, BBP'ye, Muhsin Yazıcıoğlu kadrolarına nasip oldu. Aynen geçtiğimiz hafta açılan Şehitler Parkı gibi, aynen önümüzdeki günlerde açılacak Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarı gibi, aynen önümüzdeki ay hep birlikte açılışını gerçekleştireceğimiz Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi gibi.

Topluma şöyle bir anlayış yerleştirmeye çalışıyorlar, 'iktidarda olmayan belediye hizmet getiremez, iktidarda olmayan belediye yatırım alamaz, çalışamaz' ben geçtiğimiz aylarda Sivas'ta yapılan bir açılışta, 3 bakan vardı onların huzurunda da söyledim. BBP bu anlayışı yerle bir etmiş bir siyasi partidir ve yerle bir etmeye de devam edecektir. Hele ki, Sivas bizim göz bebeğimizdir ve elimizden gelen bütün gayreti, bütün fedakarlığı Sivas için, Sivaslı için yapmaktan biran bile geri durmadık ve bundan sonra da Allah'ın izni ile geri durmayacağız' dedi.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Milletin gündeminin farklı, iktidarı yönetenlerin, muhalefetin ve meclisin gündeminin farklı olduğunu savunan BBP Lideri Destici, yeni anayasa çalışmaları ile ilgili görüşlerini dile getirdi.

Destici; 'Bundan iki sene önce Meclis'te bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kuruldu. Millet neyi bekliyor? Millet bizi yönetenlerden ve meclistekilerden sivil, demokratik ve milletin hayrına, zengin bir anayasa bekliyor. 1980 yılında Kenan Evren ve havarisi bir darbe gerçekleştirdi, 1982 yılında anayasayı yaptı, 1983 yılında da sivillere teslim etti ve gitti. 2-3 yılda işi bitirdi.

30 yıldır Türkiye'yi siviller yönetiyor. Bakın, 30 yıldır biz aynı anayasa ile yönetiliyoruz ve bugün ortaya bir taslak dahi koyamadılar. Milletvekilleri hür bir şekilde fikirlerini ifade edemiyorlar, düşüncelerini dile getiremiyorlar, doğruya doğru, yanlışa yanlış diyemiyorlar. Doğruya 'doğru', yanlışa 'yanlış' dediklerinde hemen ihraç talebi ile disiplin kurullarına sevk ediliyorlar.

Eğer biz demokratik ve sivil bir anayasa istiyorsak, önce meclisi demokratik bir seçimle yenilememiz lazım. Milletvekillerinin tercihli sistemle seçilmesi lazım. Milletvekillerinin kaderinin liderlerin iki dudağı arasında belirlenmemesi lazım. Seçim barajlarının kalkması lazım. Hazine yardımının adil bir şekilde düzenlenmesi lazım. Siyasi partiler yasasının değiştirilmesi lazım, demokratikleştirilmesi lazım ve siyasi partilerde lider suntasına son verilmesi lazım. Ama hiç birisi buna yanaşmıyor. Ne, AK Parti, ne CHP, ne MHP buna yanaşıyor. Çünkü bu sistemden geçiniyorlar. Çünkü, bugünkü konumlarını bu sisteme borçlular. Onun için asla yeni bir anayasa yapmayacaklar. Ben iki sene önce söyledim, 'bu mecliste kurulan anayasa komisyonu, anayasa yapma değil, anayasa yapmama komisyonudur' dedim.

Millet iradesini hakim kılacak bir seçim sistemine kavuşmadan, bu meclisin yeni anayasa yapması mümkün değil ve yapmayacaklar. Olan milletin 3 trilyonuna oldu. Bu komisyona bütçeden 3 trilyon para harcandı. Bunun bedelini kim ödeyecek? BBP Genel Başkanı olarak teklif ediyorum, Partiler yılbaşında hazineden 300 trilyon para alacaklar. 3 parti, AK Parti, CHP ve MHP... Bu 3 trilyonu millete geri ödesinler' şeklinde konuştu.

ÇÖZÜM SÜRECİ ELEŞTİRİSİ

Hükümetin çözüm süreci ile ilgili attığı adımları eleştiren BBP Genel Başkanı Musatafa Destici, önceki hafta sonu Diyarbakır'da gerçekleştirilen programına dikkat çekerek, Barzani'nin ağırlanma şekline tepki gösterdi. Barzani ve Diyarbakır Belediye Başkanı Baydemir'in sözlerine de tepki gösteren Destici, Baydemir'in Türkiye'nin Güney Doğu Anadolu’sunu 'Kürdistan' olarak nitelendirme cesaretini Başbakan Erdoğan'dan aldığını söyledi.

Destici, şu şekilde konuştu:

'Çözüm süreci diye bir süreç başlattılar, PKK ile çözüm ortaklığına girdiler, bu sürecin yanlış olduğunu söyledik. Bu sürecin önce PKK'yı meşrulaştıracağını, daha sonra siyasallaştıracağını ve daha sonra da devletleştireceğini söyleyerek karşı çıktık ve bugün ne kadar haklı olduğumuzu görüyoruz.

Önceki hafta Barzani'yi ağırladı Sayın Başbakan. Sanki Rusya Devlet Başkanını, Amerika Devlet Başkanını ağırlıyormuş gibi, sanki Diyarbakır'da G20 toplantısı yapılıyormuş havasında bir ağırlama yaptılar. Biz bunun doğru olmadığını söyledik. O toplantıdan sonra Sayın Başbakan iki kişiye serzenişte bulundu. Birincisi Barzani'ye. Barzani gittikten sonra dedi ki, 'Benim anladığım kadarıyla Apo affedilecek, terörist başı cezaevinden çıkacak' dedi. Başbakan, 'Ben böyle bir şey söylemedim' dedi. Sayın Başbakan sen, 'Cezaevleri boşalacak, hapistekiler çıkacak, dağdakiler inecek' dersen, Barzani de elbette ki, 'Apo affedilecek' der, başka ne desin? Sen yolunu yapmışsın, yolunu açmışsın, adam da haliyle böyle diyecek. Adama kızma, sen dön önce kendine bak.

Bir de Diyarbakır Belediye Başkanına serzenişte bulundu. Ne dedi Diyarbakır Belediye Başkanı? Başbakan Irak'ın güneyine Kürdistan deyince, Osman Baydemir de Güneydoğu Anadolumuza, 'Türkiye'nin Kürdistan'ı' dedi. Sayın Başbakan, sen daha birkaç ay evvel devletin en tepedekilerine ağza gelmedik lafları söyleyen ve yine sen, 'Bu BDP'li belediyeleri, belediye başkanları değil, PKK'lı komiserler, PKK'nın atadığı komiserler yönetiyor' deyip, ondan sonra da onların ayağına gidip belediyelerini ziyaret edersen biz de o zaman sana şunu sorarız, 'Acaba bu ziyarette, bu görüşmede PKK'nın atadığı komiserler de var mıydı? Sayın Başbakan, onlarla da görüştünüz mü orada Sayın Başbakan? Bu milletin de herhalde bu soruların cevabını öğrenmek hakkıdır diye düşünüyorum. Sen Irak'ın toprak bütünlüğünü tanımaz, sen 4 parçayı birleştirip bölgede İsrail'in yalnızlığını sona erdirecek, batıya şartsız destek verecek kukla bir büyük Kürdistan kurulacağını, bu yol haritasından haberin yokmuş gibi Irak'ın bir bölgesine Kürdistan dersen, Osman Baydemir'de Türkiye'nin bir bölgesine 'Kürdistan' der. Onu sen cesaretlendirdin Sayın Başbakan.'

'BU TARTIŞMANIN

KİMSEYE FAYDASI YOK'

BBP Lideri Destici konuşmasında dershanelerin kapatılması ile ilgili tartışmalara da değindi. Milletin kendi okulunu, kendi camisini kendisinin yaptığını, dershaneye de çocuğunu isteyenin gönderip isteyenin göndermediğini belirterek, 'Bu tartışma derhal kesilmeli' dedi.

Destici, sözlerini, şu ifadelerle noktaladı:

'Dershaneleri, hiçbir zaman okulların karşısında gibi düşünmemek lazım. Dershanede çalışan öğretmenler ile okullarda çalışan öğretmenleri karşı karşıya getirmemek lazım. Çünkü her ikisi de eğitim vazifesi görüyor. Dershaneler okulda eksik kalan eğitim ve öğretimdeki birtakım eksiklikleri tamamlıyor. Onun için şu anda siz, bütün okullarımızı aynı seviyeye, aynı kaliteye getirmediğiniz sürece dershaneye olan ihtiyaç sürecektir. Ankara'nın göbeğinde bile eğer insanlar çocuklarına iyi okul arıyorsa, çocuklarına iyi öğretmen arıyorsa ve üniversiteye, liselere hala sınavla giriliyorsa o zaman bu dershaneleri kapatmanın bir anlamı yoktur. Sayın Başbakan dedi ki, 'dershaneleri kapatmıyoruz, okullara çeviriceğiz ve okulları destekleyeceğiz.' Sayın Başbakan, bizim bir arkadaşımız bir ilimizde okul açmak istedi. Arsa kendisinin, okul tahsisi olarak yapılmış. Buradan soruyorum, belgesi elimizde. Bırak desteği, 500 bin lira bağış adı altında haraç istediler arkadaşımdan. Sen hangi destekten bahsediyorsun.

Millet kendi okulunu kendi yapıyor, kendi camisini kendi yapıyor, kendi dershanesinin parasını kendi ödüyor ve buralar zorunlu değil. İsteyen gönderiyor, isteyen göndermiyor. Onun için bence bu tartışmanın millete bir faydası yok. Bu tartışma derhal kesilmeli. Zaten milleti yeterince ayrıştıran, bölüştüren konular var.'

ÜRGÜP; 'HALKIMIZIN

DESTEĞİYLE YAPTIK'

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp ise konuşmasında yeni terminali aynı alana halkın desteği ile yaptıklarını söyledi.

Bu konuda yapılan kamuoyu yoklamalarında ciddi bir halk desteği olduğunu belirten Ürgüp, terminalin daha önce yapılabileceği yönündeki eleştirilere, yaşanan süreci değerlendirerek cevap verdi.

Ürgüp, şu şekilde konuştu:

'İlimize yakışan eserlerin yapılması gerekiyordu. 'Terminal burada mı başka bir yerde mi yapılsın, yenilensin mi yenilenmesin mi?' fikirleri varken, yönetim olarak halktan aldığımız destekle, kamuoyu yoklamaları ile bu terminalin burada yapılmasını doğru bulduk. Halkın ilk anketlerde yüzde 73-74 desteği vardı, son anketlerde bu destek yüzde 93'lere kadar çıktı. Ciddi bir halk desteği vardı. Tabi farklı fikirlerin olması da mümkündür. Yeni bir yere, taşınması, yapılması gibi görüşler vardı. Çevre yolları oluşmamış, planlar yeni oluşuyor. Planı da çizen yine bu belediye yönetimidir. Daha yeni revizyon bitmek üzere, tam bitmiş dahi değil. İleriki yıllarda 20-30 yıl bu terminal burada gider bize. Zaten bu tür teknolojik yapıların ömrü de 20-30 yıl arasıdır.

Sivas Belediye başkanlığının ilk iki yılı projelerle, projelerin oluşturulması, fikri altyapının oluşturulması, belediye ekiplerinin yeniden dizaynı, belediye bütçesinin oluşturulması ile geçti. 3. yıldan itibaren eserleri ortaya koymaya başladık. Şöyle bir algı var, 'keşke bunlara 6 ay, 1 sene önce başlasaydınız' gibi. Olmuyor... Burası mahkemeden döndü, ihalesi iptal edildi, ancak yetişti.'

'İSTİŞAREYE

ÖNEM VERİYORUZ'

Belediye yönetimi olarak istişareye önem verdiklerini gerçekleştirdikleri çalışmaları istişare ile hayata geçirdiklerini belirten Başkan Ürgüp, bunu öyle algılamayanların da olduğunu belirterek, İstişareyi istişare edilecek kişilerle istişare etmek zorunda olduklarını söyledi.

Ürgüp; 'Bizim yönetimimizin en önemli işi şudur, istişareye çok önem veriyoruz. Öyle algılamayanlar da var. İstişareyi istişare edilecek kişilerle istişare etmek mecburiyetindesiniz. Yani her konuyu, herkesle istişare etmek bazen, yanlış çözümler de ortaya koyabiliyor. Bu projenin hazırlığı iki yıl sürdü. Türkiye'de ilk defa uygulanan bir projedir. Hiç bir terminale benzemiyor, ama bundan sonraki terminallerin bir kısmı bu projeden örnek alınarak yapılacaktır diye düşünüyorum.'

'ESNAFIMIZI KORUDUK'

Terminal esnafının bu süreçte mağdur edilmediğinin altını çizen Başkan Ürgüp, tüm esnafların yerlerini aldığını belirtti.

Yap-işlet-devret modelini esnafın mağdur olabileceği düşüncesi ile tercih etmediklerinin altını çizen Ürgüp, sözlerini şu şekilde noktaladı:

'Uçak kanatlarını andıran, sağlı sollu sosyal alanların oluştuğu, yani bir tarafında lokantası, restoranı, bir tarafında pastanesi, çay ocağı, çay bahçeleri, diğer tarafında alışveriş merkezleri, 18 tane büro var. Şimdi 18 tane esnafımızın hepsi aynen yerlerini aldılar. Bütün müstecirler yerlerini aldılar. Sadece buradaki tuvaletlerin müsteciri açıkta kalıyordu, ona da bir yer verildi. Şehrin esnafının korunduğu bu proje önemli bir projedir. Başka şehirlerde yap-işlet-devret formülü ile de yaptılar. Aslında kolay, hiç 11 trilyon para harcamazsınız. Yap-işlet-devrete verirsiniz, bir de üste para alırsınız, ama adam gelir ihaleyi yapar, sizin esnafınızın alayı ortada kalır. Belki güçlü 3-4 tanesi yerini alır, diğerleri harcanır ve yeni firmalar bizim firmalarımızın rekabet gücünü kırarak şehrin ekonomisine zarar verebilirlerdi. Bu şehir kendi geleneği, kendi gerçekleri kalkındıracak.'

'ÇOK MUTLUYUZ'

İl Genel Meclisi ve Terminal Dernek Başkanı Sedat Özata ise Sivas'a yeni ve modern bir terminal binası kazandırıldığı için terminal esnafı olarak çok mutlu olduklarını söyledi.

Özata, 'Şehrimiz adına bir yıl içerisinde bu değerli eserin kazandırılmasından dolayı terminal esnafı olarak çok mutluyuz. Biz aslında çok güzel bir meslek yapmaktayız. Dostları dostlarına, sevenleri de sevenlerine kavuşturmaktan çok mutluyuz. Öncelikle terminal esnafımızı mağdur etmeyen belediye başkanımıza, yüklenici firmaya, belediyemizin tüm çalışanlarına teşekkür ediyorum' dedi.

Konuşmaların ardından BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sivas Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Aydın, İl Genel Meclisi ve Terminal Dernek Başkanı Sedat Özata, BBP Merhum Lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun ağabeyi Yusuf Yazıcıoğlu ve il protokolü yeni terminal binasının açılış kurdelesini kesti.

Açılış töreninin ardından Grup Ayna sahne aldı. Ayna konserine Sivaslı vatandaşlar büyük ilgi gösterdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!