USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Şahin İrenc´in Kullandığı Şeyin Vücut Geliştirme İle Alakası Yok?

?Şahin İrenc´in Kullandığı Şeyin Vücut Geliştirme İle Alakası Yok?

?Şahin İrenc´in Kullandığı Şeyin Vücut Geliştirme İle Alakası Yok?
14-12-2013 18:31
Google News


ERSAN ARSLAN

Dünya ve Avrupa Şampiyonu, Türkiye’nin en güçlü adamı olarak tanınan eski Milli Sporcu Ersin Kuruel Sivas’a geldi. Sivas’taki bir vücut geliştirme salonunda sporcularla bir araya gelin Kuruel, bilgi ve deneyimlerini paylaştı.

Gençlerle olan birlikteliğinde supplementlerin ilaç olmadığını, besin takviyesi olduğunu, dikkatlice ve belirli bir düzende kullanıldığı zaman hiçbir zararının olmayacağını belirten Kuruel, bir süre önce doping kullanarak hayatını kaybeden vücutçu Şahin İrenc’in, kullandığı şeyin vücut geliştirme sporu ile ilgisinin bulunmadığının da altını çizdi.

Halil Rıfat Paşa Mahallesi Hakan Şahbaz Sokak’taki 58 Sağlık Spor Salonu’nun işletmecisi, vücut geliştirme antrenörü Suat Düzgün’ün davetlisi olarak Sivas’a gelen Kuruel, spor merkezindeki genç sporculara sağlıklı spor yapma, sağlıklı, beslenme, dopingin zararları, vücut geliştirmenin püf noktaları hakkında bilgiler verdi.

Sivas’a ikinci gelişi olduğunu ve kenti çok sevdiğini belirten Kuruel, ‘Sivas’a ikinci gelişim. Bir de 2001 yılında gelmiştim. Türkiye Şampiyonu olmuştum burada, ağır siklette. İnşallah bundan sonra da eğitim amaçlı, sık sık gelmeyi düşünüyorum. Ben geldiğim andan beri çok sevdim Sivas’ı… Soğuk olmasına rağmen benim çok hoşuma gitti. Enteresan bir şey daha söyleyeceğim, yeni bir film var ya Düğün Dernek diye, onun çekildiği otelde de kalıyorum. Her lobiden geçişimde gülüyorum. Her Sivaslının mutlaka seyretmesi gereken bir film olduğunu düşünüyorum’ dedi.

‘SUPPLEMENTLER İLAÇ DEĞİLDİR’

Türkiye’de, özellikle şampiyon sporcu Şahin İrenc’in, hayatını kaybetmesi ile birlikte, bu sporu yapan sporcuların kullandığı besin takviyelerinin ‘zararlı olduğu’ yönünde bir algı oluştuğunu ya da oluşturulmaya çalışıldığını belirten Kuruel, supplement olarak tanımlanan bu ürünlerin asla ilaç olmadığını söyledi.

Kuruel; ‘Supplementler ilaç değildir. Bunlar besin takviyesidir ve bunları dikkatlice ve belirli bir düzende kullandıkları zaman hiçbir zararının olmayacaktır.

Abartarak kullansanız da aminoasitten, ya da protein tozundan adam öldüremezsiniz. Bir adam fazla et yiyerek ne kadar ölebilirse, fazla aminoasit alarak ya da protein tozu içerek de okadar ölebilir. Burada şu kanıyı ya da yargıyı yıkmaya çalışıyorum üstüne basa basa, ilaç ve supplementler yani besin takviyeleri iki ayrı dünya. Bunu birbirine karıştırmamamız lazım. İnsanlar konuşurken bile ‘ilaç içiyorum’ diyorlar.

Protein tozu, L-Carnitine, Creatine, B.C.A., bunlar Supplementtir, yani besin takviyeleridir. Bugün siz hastalandığınızda, komaya girdiğinizde, burundan ya da damar yolu ile beslendiğiniz zaman, bu aminoasitlerin, proteinlerin damar yolu ile verilmesiyle besleniyorsunuz. Bunların hepsi, gıda tüzüğü ile üretiliyor. Bu Türkiye’ye çok ciddi, Gıda ve Tarım Bakanlığı testleri ile sokuluyor. Yani insanların dediği gibi zararlı şeyler değil. Ama tabi, saçma sapan kullanırsanız her şey hayatta zararlı. Cep telefonunuzu bile gereksiz bir şekilde kullanırsanız gözünüzü kör eder. Ben her şeyi dengeyle kullanmaktan yanayım ben ve bununla ilgili insanları bilgilendirmeye çalışıyorum’ dedi.

‘AĞZI OLAN KONUŞUYOR’

Türkiye’de, hemen her konuda birilerinin çıkıp ahkâm kestiğini, ufacık bir salon açanların hocaların hocası, iki kişiye ne yemesi gerektiğini söyleyenlerin ise diyetisyen olduğunu belirten Kuruel, ‘Ağzı olan konuşuyor’ dedi.

Kuruel, ‘İnsanların bilgisizliğinden kaynaklanıyor. Her konuda birileri gidip ahkâm kesiyor. ‘Her işi yaparım ağabey’ kültürü bizde çok yaygın. Herkes, ufacık bir salon açıp hocaların hocası oluyor, iki yarışmaya girip şampiyon oluyor, iki tane adama ne yemesi gerektiğini söylediği zaman diyetisyen oluyor, iki tane adamı koşturduğu zaman kondisyoner oluyor. Torba değil ki büzesin ağzını, ağzı olan konuşuyor.

Ama bu işte insanların backgrounduna bakmak lazım. Derler ya, ‘söze bakarım söz mü diye, konuşana bakarım adam mı diye’, bu bence çok önemli bir kıstas’ ifadelerini kullandı.

SÜREKLİ ŞAMPİYON OLUYOR DİYE

AHMET TAŞÇI’YI YUHALADILAR

Türkiye’de kıskançlığın hat safhada olduğunu savunan Kuruel, ‘Kıskançlık, ata sporumuz olmuş’ dedi. Kırkpınar’da Ahmet Taşçı’nın sürekli şampiyon olduğu için yuhalandığını, belirten Kuruel, ‘Başka bir ülkede yaşasa adamın heykelini dikerler her yere’ ifadelerini kullandı.

Kuruel, şu şekilde konuştu:

‘İnsanlar başarısızlıklarını muhakkak bir şeylere yüklüyorlar ve kıskançlıkta var. Çünkü karşınızda vücudu çok güzel, ya da gelişmiş biri olduğu zaman bu konuda pislik atmayı seviyoruz.

Kedi uzanamadığı ete mundar dermiş. Vücudu güzel olan birini gördüğü zaman vücudu iyi olmayan adam bundan çok keyif almıyor maalesef bizim ülkemizde. Biz birbirimizle gurur duymayı bilmeyen bir milletiz maalesef. Birbirimizi çekemiyoruz ve kıskançlık bizim ata sporumuz olmuş.

Bugün Kırkpınar’da bile, Ahmet Taşçı çok yuhalanıyor son zamanlarda. Çünkü hep o şampiyon oluyor diye yuhalıyorlar adamı. Başka bir ülkede yaşasa adamın heykelini dizerler her yere, çok şampiyon oldu, artık başkalarına bıraksın diye adamı yuhalayan bir zihniyetiz biz. Plajda ya da bir yerde tişört giymiş vücudu güzel olan birini gördüğümüz zaman insanlara gülümsemiyoruz ki.

İki tane çocuk beni görüyor, yanımdan geçiyorlar ve ben fark etmiyorum konuştuklarını. Arkamda da arkadaşım dinliyor. Bir tanesi diyor ki, ‘adama bak, ne kadar iri’, öbürü de diyor ki, ‘beni döver ama ben de onu bıçaklarım’ şimdi insanların beni gördüğü zaman aklından geçirdiklerine bakın… Bunlar 17 yaşında iki tane çocuk.’

‘FUTBOL DAHA ÇOK ZARARLI’

Vücut geliştirme sporunun ve bu sporu yaparken kullanılan besin takviyelerin zararlı olduğunu söyleyenlere tepki gösteren Kuruel, futbolun daha zararlı olduğunu savundu.

Formula yarışlarında, futbol müsabakalarında daha çok insanın öldüğünü belirten Kuruel, ‘Futbol daha çok zararlı. Vücut geliştirmede bir tane çocuk öldü, holiganizmden her sene binlerce insan ölüyor statlarda, dünyada… Türkiye’de en son 3 tane adam öldü derbilerde. 2013 yılında 3 tane ölü var. Futbolu yasaklıyor muyuz? Ralli yarışmalarında, F1 yarışmalarında ölen insan yok mu? Bacakları kopan insanlar yok mu? Bir tane yasak gelmez, çünkü orada para dönüyor’ dedi.

‘ŞAHİN’İN KULLANDIĞI ŞEYİN

VÜCUT GELİŞTİRME İLE ALAKASI YOK’

Bir süre önce, kullandığı doping ürünü nedeniyle hayatını Kaybeden Şahin İrenc’in kullandığı şeyin vücut geliştirme ile bir alakasının olmadığını, bu konuda sergilenen tavır ve tutumların çok yanlış olduğunu belirten Kuruel, federasyonun hedef alınmasını da eleştirdi.

‘Flips Morris, adamın canına okur, sen Marlboro’yu yasaklayabilir misin? Ama bir tane gariban vücutçu ölmüş, salak saçma bir şey kulanmış ki vücut geliştirme ile alakası yok Şahin kardeşimizin kullandığının. Şimdi çıkıp da bakanın ya da birinin ‘bu ayıp federasyon başkanına yazar’ demesi kadar talihsiz bir açıklama var mı? Bu ayıp herkese yazıyor. Yani illa birine yazacaksa ki, burada ayıp yazacak kimse yok. Onun kendi tercihi yani. Ben şimdi tenis oynarken 10 tane aspirin içtim öldüm, tenisi mi yasaklayacağız? Bunun gibi bir mantık, maalesef biz hedeften sapmayı çok seven bir millet olduğumuz için bazen çok gereksiz saptamalar ya da açıklamalarımız oluyor.

‘ÇOCUKLARININ SİGARA

İÇMESİNDEN KORKSUNLAR’

Son olarak çocuklarının spor salonlarına gitmesinden endişelenen anne babalara mesaj veren Kuruel, anne babaların, çocuklarının spor salonlarına gitmesinden değil, sigara, alkol içmesinden, kahvehaneye gitmesinden korkması gerektiğini söyledi.

Kuruel, ‘Ebeveynler çocuklarının spor salonlarına gitmelerinden korkacaklarına, sigara içmelerinden, alkol tüketmelerinden, alkollü araba kullanmalarından ya da kahvelere alışmalarından korkmalılar. Vücut geliştirme salonlarında kötü insana hiç rastlamadım ben şu ana kadar’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!