USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Madalyalı Ameliyat

Madalyalı Ameliyat

Madalyalı Ameliyat
05-02-2014 17:32
Google News


Çocuklar ayrıca yine hastane tarafından hazırlanan, ameliyat öncesi ve sonrasına yönelik önemli bilgilerin hikayeleştirildiği, ‘Numan Bademcik Ameliyatı Oluyor’, ‘Numan Sünnet Oluyor’ hikaye ve boyama kitapları ile de psikolojik olarak ameliyata hazırlanıyor.

ERSAN ARSLAN

Sivas Numune Hastanesi’nde bademcik ameliyatı ve sünnet olan çocuklar için örnek bir uygulama başlatıldı. Ameliyat öncesinde çocukların ve ailelerin yaşadığı korku ve tedirginliği ortadan kaldırmak için çalışma başlatan hastane yönetimi, ameliyat öncesi ve sonrasında yapılması gerekenlerin hikaye tarzında anlatıldığı ‘Numan Bademcik Ameliyatı Oluyor’ ve ‘Numan Sünnet Oluyor’ adlı iki farklı boyama ve hikaye kitabı hazırladı. Hastane yönetimi bunun yanı sıra bedemcik ameliyatı ve sünnet olan çocuklara ameliyat sonrasında ‘cesaret madalyası’ takarak, moral veriyor.

Uygulama kapsamında hastanede düzenlenen programda ameliyat olan çocuklara boyama ve hikaye kitapları ile cesaret madalyaları takdim edildi.

‘AİLELER TEDİRGİNDİ’

Sivas Numune Hastanesi Yöneticisi Uzm. Dr. Fikret Özkan, burada yaptığı konuşmada bu fikirlerin ailelerin  ve çocukların ameliyat öncesinde yaşadıkları tedirginliği ortadan kaldırmak yaptıkları çalışmalar neticesinde ortaya çıktığını söyledi.

Bu uygulama ile birlikte çocukların ve ailelerin memnuniyetlerinin de ölçüleceğini belirten Özkan, ‘Numan’ adlı iki ayrı hikaye ve boyama kitabı serisini ileride farklı ameliyat gurupları içinde hazırlayarak devam ettirmeyi düşündüklerini söyledi.

Bu çalışma ile çocukları ve aileleri ameliyata hazırlamayı hedeflediklerini, ameliyat olma cesaretini gösteren çocukları da madalya ile ödüllendireceklerini belirten Özkan; ‘Çocuk yaş grubu hastalarımızın ameliyatlarında çocuklarımızın ve ailelerinin, korkularının ve endişelerinin olduğunu gördük. Bu konuda, ‘ne yapabiliriz, ameliyat olan çocuklarımızı ve ailelerini nasıl rahatlatabiliriz’ diye bir dizi çalışma yaptı arkadaşlarımız. Eğitim birimimizin öncülüğünde arkadaşlarımızla, bir hikaye ve boyama kitapçığı yaparak hem çocukların eğlenmelerini, hem de öğrenmelerini amaçladık. Çocukların ameliyat öncesi ve ameliyat sonrasında neler yapması gerektiği, ameliyattan sonra ne yiyip içebilir, ne zaman banyo yapabilir, nasıl davranabilir, aileler nasıl davranmalıdır? Gibi konuları hikaye ederek hikaye kitapçığı oluşturduk. ‘Numan Bademcik Ameliyatı Oluyor’ ve ‘Numan Sünnet Oluyor’ kitaplarını hazırlayarak şimdilik iki ameliyat gurubu ile bu çalışmaya başladık. Daha önce çalışma yapmadığımız gurupla da memnuniyetlerini ölçeceğiz aynı zamanda. Çocuklarımız ve ailelerimiz rahatlıyor mu? Bunları değerlendireceğiz. Bununla birlikte tabi çocukarımız buraya kadar gelmişler, ameliyat için cesaret göstermişler ve sıkıntı çekmişler. Bu çocuklarımızı da nasıl ödüllendirelim diye düşündük. Arkadaşlarımız ‘çocuklarımıza cesaret madalyası takalım’ dedi. Madalyalarımızı hazırlattık ve ameliyat olacak her çocuğumuza da ameliyattan sonra taburcu olurken cesaret madalyası takacağız. Boyama kitaplarının da memnuniyeti artıracağını, çocuklarımızı rahatlatacağını düşünüyoruz. Daha sonraki dönemllerde Numan’ın belki başka eserlerini de yapacağız. Başka ameliyatları da hikaye ederek Numan serisini devam ettireceğiz’ şeklinde konuştu.

‘BAKANLIĞA SUNACAĞIZ’

Bu çalışmayı Sağlık Bakanlığı’na da sunacaklarını, diğer hastanelerle de tecrübe paylaşımına hazır olduklarını belirten Özkan, ‘Kitapların baskı maaliyeti bizim eğitim giderlerimizden karşılanıyor. Şuan için geçen yıl ki ameliyat sayısına göre 5-6 aylık yaptıracağız. Çocuklarımızın ve ailelerin memnuniyetini gördükten sonra bunu devam ettirmeyi düşünüyoruz.

Şuanda sünnet ve bademcik ameliyatı olan her çocuğumuza madalya veriyoruz. Sağlık Bakanlığımız hastae hizmetleri ve sağlık bakım hizmetleri ile ilgili bu tür şeyleri teşvik ediyor. Bunu inşallah bu yıl gerçekleştirilecek Sağlıktaki Kalite Kongresi’ne de götürmeyi düşünüyoruz. Diğer hastanelerle de tecrübelerimizi paylaşmayı düşünüyoruz’ dedi.

Özkan daha sonra KBB ve Üroloji bölümlerinde bademcik ameliyatı ve sünnet olan çocuklara cesaret madalyaları ile hikaye ve boyama kitaplarını takdim etti.

Numune Hastanesi’nin başlattığı uygulamanın memnuniyet verici olduğunu belirten aileler ise, Hastane Yöneticisi Uzm. Dr. Fikret Özkan ve  ekibine teşekkür etti. Bu uygulamanın diğer hastaneler için de örnek olması gerektiğini belirten aileler, ‘Çocuklarımız hem ameliyatları hakkında bilgi sahibi oluyor, hem neyapacaklarını hikaye aracılığı ile öğreniyor. Ayrıca, madalya almanın sevinciyle psikolojik olarak rahatlıyor’ ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!