USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Bir Taşla Bir Kuş Vurma Lüksümüz Yok?

?Bir Taşla Bir Kuş Vurma Lüksümüz Yok?

?Bir Taşla Bir Kuş Vurma Lüksümüz Yok?
21-02-2014 23:14
Google News


MUSTAFA IŞIK

AK Parti Sivas Belediye Başkan Adayı Sami Aydın, Sivas Genç Girişimciler Kurulu’nun düzenlediği toplantıya konuk oldu.

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası Çatı Restoran’da düzenlenen programa Aydın’ın eşi Yurdagül Aydın, AK Parti Kadın Kolları Başkanı Şadiye Öztürk ve partililer de katıldı.

Aydın ve Genç Girişimciler Kurulu üyeleri toplantıdan önce sabah kahvaltısı yaptı. Burada genç girişimciler kurulu üyelerine Aydın’ın projelerinin yer aldığı kitapçıklardan dağıtıldı. Kahvaltının ardından konuşan Aydın, Sivas’ta gerçekleştirmeyi düşündüğü bazı projelerden bahsetti. Aydın daha sonra genç girişimcilerin sorularını cevapladı. Aydın, ‘terminali yıkacak mısınız?’, ‘göreve geldiğinizde ilk ne yapacaksınız?’ sorularının yanı sıra Şehir şebeke içme suyu, mahallelere tankerle taşınan sular ve çocuklara yönelik projeler gibi birçok konuda sorulan sorulara cevap verdi.

Kendilerine dağıtılan kitapçıkta gerçekleştirmeyi düşündükleri projelerin yer aldığını ve bunlardan bazılarını paylaşmak istediğini belirten Aydın, projelerin önemli olduğunu ancak, projelerin Sivas’ın kalkınması için tek başına yeterli olmayacağını söyledi.

Aydın; ‘O kitapçıktaki projeler önemlidir. Ama Sivas’ı asıl kalkındırmak o projeleri Sivas’a kazandırmakla olmayacak. Sivas’ı ancak biz sizlerle kalkındıracağız. Eğer Sivas’ta esnafımız mutluysa, sürekli kendini geliştiriyor büyüyor ise, yatırımcımız sürekli kendini geliştiriyor, büyüyorsa, üretimimiz, istihdamımız ihracatımız sürekli artıyorsa ve Sivas’ta çok sayıda insan zenginleşiyorsa işte Sivas o zaman gelişmiş olacaktır.

Bunu başarmamız lazım. Bunun için inşallah önümüzdeki süreçlerde zaman zaman sizlerle gerek ülke içinde gerekse ülke dışında programlar organize edeceğiz. Ticaret odamızla, esnaf odalarımızla, sizlerle. Değerli arkadaşlar, dünyayı tanımak, keşfetmek, görmek lazım. Emin olun bunlar sizlerde çok farklı ufuklar açacaktır. Özgüveniniz çok yükselecektir. Eğer biz, her şeye Sivas’tan bakarsak, dışarıdaki gelişmeleri fark edemeyiz. Kendimizi, istediğimiz seviyeye çekemeyiz’

‘SİVAS’I İMRENİLEN

BİR ŞEHİR YAPTIK’

Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde gerçekleştirdikleri projelerle Sivas’ı imrenilen bir şehir haline getirdiklerini belirten Aydın, AKSU projesinden bahsettiklerinde kimsenin inanmadığını, ama bunu başararak o bölgeyi kalkındırdıklarını söyledi.

Aydın; ‘2004’te bir slogan kullanmıştık. İmrenen değil, imrenilen bir Sivas hedefliyoruz demiştik. Yani yaptıklarımız başka yerlere örnek olacak demiştik. O zaman ki imkânlarımız ve şartlarımızı önünüze koyduğunuz zaman bu kedinin aslana kafa tutması gibi bir şeydi. Ama emin olun belirli noktalarda biz unu başardık. Bakın biz, Mısmılırmak denen bir dereyi ıslah edeceğiz, burayı suyla buluşturacağız dedik. Bir proje ortaya sunduk. Emin olun kimse inanmadı. Hatta benim kendi arkadaşlarımın önemli bir bölümü dahi bana fazla söylemeseler bile, ‘başkanım keşke bu projeden çok bahsetmesek’ dediler. Neden, mahcup oluruz, yapamayız endişesi var. Ama biz onu yaptık ve gerçekten Türkiye’de içinde suyu olmayan, pislik içerisindeki bir dere suyla doldu, pırıl pırıl oldu. Sivas’a bir değer kattı. Hepsinden önemlisi 7 milyon 400 bin lira harcadık projenin tamamı için. Bu dönemde yapıldığı ifade edilen kısmında çimlendirilmesi ve üst peyzaj düzenlemesi hariç, onun da tamamını içine alan toplam değer 7 milyon 400 bin lira. O bölgeye ne kadar değer kattık? O zaman ki rakamlarla konuştuk 200 milyon lira. 7 harcıyorsunuz, 200 kazanıyorsunuz. Bundan güzel ticaret olur mu? Sivas’a bundan güzel değer katmak olur mu? Oradaki daireler biz projeye başladığımızda 40 bin liraydı,  biz 1 sene sonra projeyi ortaya çıkardık, 120 bin lira oldu. Orada müteahhitlik yapan, bizim karşımızda olan bir arkadaşımız bana geldi deki ki, ‘bana çok zarar ettirdin’ niye? Dedim. ‘Elimdeki bütün daireleri 40-45 bin liraya sattım. Ben senin bu projene inanmamıştım’ dedi.

Gıda Bankası’nı yaptık, Cumhurbaşkanlığı bunu örnek proje olarak Türkiye’ye yansıttı. AKSU’da dünya su örgütünden ve bizzat başbakanımızdan bir iş makinesi hediye olarak ödül aldık.’

‘3 YENİ MEYDAN

YAPACAĞIZ’

Göreve gelmesi halinde gerçekleştireceği projelerden en önemlilerinin 3 yeni meydan projesi olduğunu belirten Aydın, Ordu Evi, jandarma Binası ve Valilik binasının arkasında oluşturulacak yeni meydanlarla birlikte İrade-İ Milliye Meydanı’nı oluşturacaklarını ve bu meydanın Avrupa’nın saygın ve sayılı meydanlarından birisi olacağını söyledi.

Aydın; ‘Kent meydanını yaptık, emin olun Türkiye’de örnek bir meydandır. Tekrar göreve gelirsek inşallah Sivas’a yeni meydanlar kazandıracağız. Ordu Evi’nin bulunduğu alanı 4 Eylül Meydanı olarak düzenleyeceğiz. Yerin altına otopark yapacağız. Jandarma binasının olduğu alanı yeniden düzenleyeceğiz. Jandarma binası kalacak arkasını boşaltacağız. Orayı da Kışla Meydanı olarak düzenleyeceğiz. Yerin altı yine otopark olacak. Hükümet binasını koruyacağız. Adliye ve arkasındaki eklentileri komple kaldıracağız. Orasına da Kepenek Meydanı diyeceğiz. Yerin altına da otopark yapacağız. Bu yeni yapacağımız 3 meydan önceki yaptığımız meydanın tamamına da İrade-İ Milliye Meydanı adını vereceğiz. Sivas’ın tarihine yakışır bir meydan olacak. İrade-İ Milliye Meydanı Türkiye’nin alternatifsiz 1 numaralı meydanı olacak. Avrupa’nın saygın ve sayılı meydanlarından birisi olacak. Tek başına o meydanı görmek için Sivas’ı turist grupları gelecek. Ben inanıyorum’ ifadelerini kullandı.

‘YILDIZ IRMAĞI KENARINA

ŞEHİR KURACAĞIZ’

Sıcak Çermik ve turizm ile ilgili bir çok çalışmayı da hayata geçireceklerini belirten Aydın, Sıcak Çermik için Yıldız Irmağı’nı merkez olarak alacaklarını ve ırmağın her iki yakasında 5-10 bin kişinin yaşayacağı bir şehir merkezi oluşturacaklarını söyledi.

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

‘Sivas kaplıca bakımından çok zengin bir şehir… Doğru fakat yerin altındaki madenleri kullanmazsanız size ne faydası var? Eğer bunu işe yarar hale getirirseniz bir alam ifade eder. Evet, Çermikte belirli yatırımlar var onları da iyileştireceğiz fakat biz orada sıfırdan modern bir anlayışla, ticari bir zekâyla yeni bir termal kent oluşturacağız. Yine kent merkezinde olduğu gibi oradan da bir Yıldız Irmağı geçiyor. Yıldız Irmağı’nı projenin merkezine alacağız. Orayı AKSU benzeri bir çalışma ile düzenleyeceğiz. Irmağın her iki yakasında bir kent kuracağız. En az 5-10 bin kişinin yaşayacağı bir şehir kuracağız. Bunu biz yapmayacağız. Biz planlayacağız, projelerini ortaya çıkaracağız ve özel sektöre sunacağız. Kim, oradaki hangi projeyi yapmak istiyorsa biz o alanı o firmaya tahsis edeceğiz. Tabi ki o günün yasal şartları neyi gerektiriyorsa. Yapılmasını inşallah çok kısa zamanda sağlayacağımız kanaatindeyim. Bunun içerisinde 5 yıldızlı oteller, moteller, devre mülkler, spor alanları, ticari alanlar, aklınıza ne geliyorsa, her türlü aktivitenin olduğu sıfırdan doğru planlanmış, alt ve üstyapısı ile, fiziki yapısıyla bir bunu başardığımız zaman, burayı da kış turizmi ile entegre haline getirdiğimiz zaman burada çok ciddi bir kalkınma olacak. İnşallah orayla Yıldız Dağı arasındaki yol çalışmasını da yaptıracağız. Havaalanı bağlantısını sağlayacağız. Sivas’ta şöyle bir düşünün, bir tarafta vatandaş kayağını yapacak, ondan sonra gelecek termal kentte otelinde dinlenecek, oranın imkânlarından, termal turizmin imkânlarından faydalanacak. Bir tarafta istediği zaman gelecek dünyanın sayılı meydanlarından birisinde gezecek, oradaki üç farklı medeniyetin ortaya koyduğu eserleri ve o dönemleri orada gözlemleyecek.’

‘KALİFİYE ELEMAN

YETİŞİRECEĞİZ’

Sivas’ta işsizlik konusundaki en büyük problemin kalifiye eleman sıkıntısı olduğunu belirten Aydın, işsiz gençlerin eğitim almalarını sağlayacaklarını ve kalifiye eleman yetiştireceklerini söyledi.

Sivas’ın hızlı tren, Karadeniz yolu gibi önemli projelerle de büyük mesafe kat edeceğini belirten Aydın, ‘Önümüzdeki dönemde Sivas hızlı trenle buluşacak. Muhteşem bir şey bu. Ankara 2 saat, İstanbul 4 saat. Yine yakın zamanda Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan yolun Karadeniz bölümü tamamlanmış olacak. Sivas-Karadeniz, Sivas-Kayseri mesafesine inecek. İşte, ham maddenizi limandan alıp getireceksiniz. Ürettiğinizi limana yakın bir mesafeden ulaştıracaksınız. Her şeyimiz hazır, Sivas’ın altyapısı hazır. Biz bunu göreceğiz şimdiden pozisyonumuzu alacağız. Tabi ki şunu da biliyoruz. Sivas’ta bu tür imkânların olması çok önemli ama bu şehirde kalifiye insan sayısını artırmamız lazım. Bir tarafta ‘işsizim’ diyen bir kitle var, diğer tarafta da ‘eleman bulamıyorum’ diyen bir kitle var.

Sorun ne? Bizim işsiz dediğimiz kesim maalesef herhangi bir alanda eğitim almış veya kalifiye dediğimiz seviyeye ulaşamamış. O zaman bize yine bir görev düşüyor. Biz ne yapacağız? Bu gençlerimizi, kalifiye eleman statüsüne taşıyacağız. Bunun için hep beraber projeler üreteceğiz. Yine TSO’muz, Esnaf Odalarımızla, İş-Kur’umuzla, KOSGEB ile biz Sivas’ta kalifiye eleman sayısını artıracağız.’

‘BİR TAŞLA BİR KUŞ

VURMA LÜKSÜMÜZ YOK’

Göreve geldiğinde terminali yıkacağı yönündeki söylentilerle ilgili bir soru üzerine konuşan Aydın terminalin mevcut yerine yapılmasını doğru bulmadığını ancak göreve geldiğinde orayı yıkacağı yönündeki söylentilerin de doğru olmadığını söyledi.

Sivas’ın imkânlarını iyi kullanması gerektiğini belirten Aydın, ‘bir taşla 2-3 kuş vurmalıyız’ dedi.

Ayrın, şu ifadeleri kullandı:

‘Biz imkânları ve kaynakları çok güçlü olan bir şehir değiliz. Biz bir taşla bir kuş vurma lüksüne sahip değiliz. Biz bir taşla iki kuş, hatta üç kuş vurabilirsek ancak rakiplerimizi yakalarız. Eğer attığımız taşlar boşuna giderse o zaman hepten kaybederiz. Şimdi terminalin olduğu yer Sivas’ın en kıymetli, en stratejik parsellerinden bir tanesi. Böyle bir yeri terminal için kullanmak, ticari mantıkla, yöneticilik mantığıyla izah edilecek bir durum değil. Öyle bir terminalin oraya yapılması çok büyük bir hata. Biz orayı 2008’de ihale etmiştik. Oraya AVM projesi ve 5 yıldızlı otel yapılmak üzere süreci başlatmıştık. Yabancı ve yerli yatırımcılar bize teklifler vermeye başlamıştı. Biz her teklif verenden de şunu talep etmiştik, ‘yapacağınız minimum yatırım miktarını bize bildireceksiniz. Büyük ölçekli 5 firma 120 milyon Euro ile 80 milyon Euro arasında değişen yatırım taahhüdünde bulunmuşlardı. İkincisi o, 30 dönümlük alanı 50 milyon TL civarında bir bedelle alıyorlardı. Şöyle bir hesap edin. Belediye oradan 50 milyon TL kazanıyor. Sivas’ta ortalama 100 milyon Euro’luk bir yatırım oluşuyor, bu bütün Sivas’a, dolaylı yollardan esnafımıza, tüccarımıza yaşıyoruz. Hala eksikliğini konuştuğumuz AVM ve 5 yıldızlı otel Sivas’a kazandırılmış oluyor. Bu firmalar önce bizim terminalimizi gösterdiğimiz yere yapacaklardı daha sonra mevcut terminalin yerini biz onlara teslim edecektik. Şimdi Sivas ne kaybetti, 100 milyonluk yatırımı, 5 yıldızlı oteli, AVM’yi kaybetti, belediyenin bütçesine girecek 50 milyon TL’yi kaybetti. Üzerine ilave olarak da mevcut terminale harcanan para belediyenin bütçesinden çıktı. 17 milyon civarında… Şimdi bunu düşündüğünüz zaman proje yanlış. Ama yanlış yapıldı diye 17 milyonu sokağa atacak halimiz yok. Ben yanlış diyorum ama ‘Sami Aydın gelince orayı sökecekmiş, yıkacakmış’ söylemleri doğru değil. Niye atayım? Yapıldıysa artık belirli bir dönem devam etmesi lazım. Zaten onun parası da benim hesaba yazılmış. Seçimden sonra ödenmek üzere. Dolayısıyla borcunu ödemeden tutup da orayı niye yıkalım.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!