USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sivas, Elektro-Optik´te Merkez Olacak?

?Sivas, Elektro-Optik´te Merkez Olacak?

?Sivas, Elektro-Optik´te Merkez Olacak?
16-03-2014 18:45
Google News


ASELSAN ve Sivaslı iş adamlarının ortaklığında kurulan ASELSAN Hassas Optik A.Ş. Fabrika binası temel atma törenine katılan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, ‘ASELSAN’ın kendi öz kaynaklarını kullanarak araştırma geliştirme yoluyla 20 yılı aşkın sürede kazanmış olduğu stratejik öneme sahip bilgi birikimi Sivas’ta kurulan bu şirkete aktarılacaktır. Sivas Türkiye’nin ilk elektro-optik merkezi olacaktır’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Sivas’ta, Askeri Elektronik Sanayi (ASELSAN) Hassas Optik A.Ş. Fabrikası’nın temel atma törenine katıldı.

Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesindeki Polis Meslek Yüksek Okulu’nun üst kısmında yer alan Cumhuriyet Teknokent arazisi üzerine inşa edilecek fabrikanın temel atma töreninde konuşan Bakan Yılmaz, tesisin Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

Temel atma törenine Bakan Yılmaz’ın yanı sıra Milli Savunma Bakanlığı Müşaviri Doç. Dr. Hasan Canpolat, Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı, ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, CÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sami Hizmetli, şirket ortağı Sivaslı İşadamları STSO Başkanı ve Yıltaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım, Sivaslı Sanayici İş Adamları Grubu Derneği Başkanı İsmail Gülle, Dekoline Genel Müdürü Göksel Aras, İş Adamı Ali Kösedağ ile il protokolünün önde gelen isimleri katıldı.

 ‘SİVAS İÇİN ÖNEMLİ BİR GÜN’

Temel atma töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Sivas’ın önemli bir teknolojik yatırıma kavuşacağını söyledi.

Bu tesisin Türkiye’de bir ilk olduğunun altını çizen Yılmaz, ‘Sivas’ımız ve Türk Savunma Sanayi için önemli bir gündeyiz. Çünkü savunma sanayinde stratejik öneme sahip bir tesisin Sivas’a kazandırılmasına hep beraber şahitlik ediyoruz. ASELSAN hassa optik üretim tesisleri öncelikli olarak savunma sanayinin ihtiyaç duyduğu mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için optik elemanların tasarımı ve üretimi konularında faaliyet gösterecektir. Bu tesis bu alanda Türkiye’de bir ilktir. Şirketin kurulması ile Sivas’a istihdam sağlamasının yanı sıra üniversite-sanayi işbirliği gerçekleştirilecek. Optik teknoloji anında bir kümelenme oluşumuna öncülük edilecek, üniversitede yapılan çalışmaların sanayileştirilerek ürüne dönüştürülmesi sağlanacaktır. Bu doğrultuda CÜ Bünyesinde Türkiye’de ilk defa olmak üzere optik bilimler uygulama ve araştırma merkezi ve optik mühendisliği bölümü de kurulmuştur. Böylece, CÜ ve ASELSAN tarafından yurt içinde ve yurt dışında yetkin kurumlar ile optik teknolojilere yönelik eğitim ve araştırma programları gerçekleştirilecektir. Bu alanda çalışanlar sektörümüz tarafından da ayrıca desteklenecektir. Üniversite-sanayi işbirliğinin sağlıklı olarak çalışması için tesisin Teknokent arazisine kurulmasına karar verilmiştir. Destekleri nedeniyle başta sayın rektörümüz olmak üzere CÜ’nün değerli mensuplarına ve Teknokent yönetimine teşekkür ediyorum’ dedi.

‘SİVAS TÜRKİYE’NİN İLK

ELEKTRO-OPTİK MERKEZİ OLACAK’

ASELSAN’ın 20 yıllık bilgi birikimini Sivas’ta kurulacak olan şirkete aktaracağını belirten Bakan Yılmaz, Sivas’ın Türkiye’nin ilk elektro-optik merkezi olacağını söyledi.

Bakan Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

 ‘ASELSAN Türkiye’nin en büyük, dünyanın da en büyük 3 savunma sanayi şirketinden biridir. Gurur duyduğumuz bir şirketimizdir. ASELSAN’ın sahip olduğu yüksek teknolojilerin özel sektör ortaklıkları yolu ile sanayileştirilmesine yönelik geliştirdiği modeli Türkiye’de ilk defa Sivas’ta uyguluyoruz. ASELSAN’ın kendi öz kaynaklarını kullanarak araştırma geliştirme yoluyla 20 yılı aşkın sürede kazanmış olduğu stratejik öneme sahip bilgi birikimi Sivas’ta kurulan bu şirkete aktarılacaktır.

Böylesine önemli teknolojik yetkinliğe sahip olmanın avantajı ile kurulacak olan bu tesis ve üniversitemizin birlikte çalışması ile Sivas Türkiye’nin ilk elektro optik merkezi olacaktır.

Ülkemizde her alanda olduğu gibi uzay teknolojilerinin geliştirilmesinde çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Yakın dönemde Türk mühendisleri tarafından geliştirilen Göktürk-2 uydumuz uzaya gönderildi. Mor ötesi görünür ve yakın kızılötesi bantlarda dünyada gelinen en uç teknoloji uzay teleskoplarıdır. Bu şirketin uzay teleskopları tasarımı ve üretimi konusunda da teknolojik derinleşmeyi sağlayacağına ve gereken teknolojilere sahip olacağına inanıyorum. Bu hedefin gerçekleşmesi için gereken desteği vereceğimizi de belirtmek istiyorum.

Bu şirket, uzay optik teknolojilerine ulaşma hedefine yönelik çalışmalarının yanı sıra özellikle sağlık sektöründe kullanılan optomedikal ürünlerin tasarımı ve üretimi konularında Türkiye’nin ihtiyaçlarını da dikkate alarak bir çalışma yapacaktır.’

‘FABRİKA BİNASI

12 AYDA TAMAMLANACAK’

ASELSAN Genel Müdürü Cengiz Ergeneman ise konuşmasında fabrika binasının 12 aylık sürede tamamlanacağını söyledi. Ergeneman fabrikanın Ağustos 2015’te üretime geçebilecek düzeye geleceğini belirtti.

Sivas’ı tercih etme nedenleri hakkında da bilgiler veren Ergeneman, şu ifadeleri kullandı:

‘Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde oluşturulan Optik Bilimler Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Optik Mühendisliği Bölümü ASELSAN’ın da desteğiyle kurulmuştur. Yeni oluşturulan bu bölümler ve ASELSAN’ın ar-ge faaliyetlerine verdiği önem sayesinde Cumhuriyet Üniversitesi ile işbirliğimizin artarak devam edeceğine inanmaktayım. Cumhuriyet Üniversitemiz işbirliği yaptığımız üniversiteler arasında önemli bir yere sahiptir. ASELSAN’ın faaliyet alanları ile örtüşen, önemli araştırmalara imza atan ve yıllardır yurt dışında görev yaparken faaliyetlerini takip ettiğimiz çok değerli bir bilim adamı olan bir profesörümüzün de Cumhuriyet Üniversitesi’ne gelmesinin heyecanımızı artırarak bu yatırımın kuruluş yeri olarak Sivas’ı seçmemize artı bir değer kattığını belirtmek isterim. Üniversite ile başlayan işbirliğimizin sağladığı imkânlara ek olarak Sivas’ta 2003 yılından beri faaliyet göstermekte olan, Türkiye’nin ilk ve tek kontak lens ve katarak cerrahide kullanılan göz içi lens üreticisi olan Anadolu Tıp Teknolojileri Anonim Şirketi’nin çok kıymetli birikimlere sahip olduğunu gördük. Sağlık alanında Sivas’ta var olan optik teknolojisi birikiminin Savunma Sanayisindeki ASELSAN Teknolojik birikimi ile bir sinerji yaratacağı kanaatine sahip olduk. ASELSAN, mor ötesi görünür ve yakın kızılötesi bantlarda optik elemanların tasarımı ve üretimi alanlarında hiçbir teknoloji transferi yapmadan tamamıyla kendi öz kaynaklarını kullanarak araştırma-geliştirme yoluyla 20 yılı aşkın sürede kazanmış olduğu stratejik öneme sahip olan bilgi birikimini Sivas’ta kurulmakta olan şirkete aktarmaktadır. ASELSAN Hassas Optik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yüzde 50 ASELSAN A.Ş. ve Yüzde 50 Sivas Optik Malzemeleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. ortaklığında kurulmuştur. Şirketin kurulması ile optik üretim alanında yurt dışına bağımlılığın ortadan kaldırılması ve başta ASELSAN olmak üzere yurt dışında faaliyet gösteren kurum ve kuruluşların mor ötesi, görünür ve yakın kızılötesi bantlar için optik mercek ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir. Temelini atmakta olduğumuz tesis aynı zamanda bölgenin ekonomik ve teknolojik gelişimine katkı sağlayacak önemli bir girişimdir.

Tesis inşaatının 12 aylık bir sürede tamamlanması planlanmaktadır. İnşaatın tamamlanmasını takiben tesisin gerekli makine ve teçhizatın kurulması, optik elemanların üretim süreçlerinin geliştirilmesi ve üretim hattının devreye alınmasının Ağustos 2015’te tamamlanması hedeflenmektedir.’

‘BU BİR İLK’

STSO Başkanı ve Yıltaş Grup Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım da ASELSAN’ın ilk defa bir Anadolu şehrine ortak olarak yatırım yaptığını kaydetti.

Gerçekleştirilen yatırıma ortak olan Sivaslı iş adamlarına teşekkür eden Yıldırım, ‘Atılan bu temel Türkiye’de bir ilk... Yani Türkiye’de üretilmeyen mercekler üretilecek. ASELSAN için de Türkiye’de bir ilk. İlk defa ASELSAN Ankara dışında bir Anadolu şehrine yatırım yapıyor, Türkiye’de olmayan bir ürünün üretimi için bir yatırım yapıyor ve yerli bir ortakla yapıyor. Bu uzun soluklu bir iş… Yatırımcılık bir maraton… Özellikle savunma sanayi olunca çok daha sabır gerektiren bir iş. Yani bugün ver, yarın al yok… Bu zor işi Sivas’taki birlikte yapalım diye birçok hemşerimize teklifte bulunduk. Bu tekliflerimizi üç tane hemşerimiz kabul etti. Kendilerine teşekkür ediyorum. Bunların bir tanesi Sivas İş Adamları Grubu Başkanımız İsmail Gülle, bir tanesi eski iş adamları grubu başkanı, Sanayicimiz Ali Kösedağ, yine bir tanesi de Sivas’ta hepimizin tanıdığı Dekoline firmasının genel Müdürü Göksel Aras, Ankara’da da daha önce bizim Anadolu Tıp’ın ar-ge çalışmalarını yapan Mutlu Bayar ve bizim grup birlikte bu hayırlı yola çıktık. Allah yolumuzu açık etsin. Biz her zaman bu birlikteliğin rahmetini yaşayacağımıza inanıyoruz’ ifadelerini kullandı.

‘DESTEĞE TEŞEKKÜR EDİYORUZ’

İstanbul Sivaslı Sanayici ve İş Adamları Grubu Başkanı İsmail Gülle ise konuşmasında kendilerine destek veren Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve TSO Başkanı Osman Yıldırım’a teşekkür etti.

Sivas için anlamlı ve önemli bir gün yaşandığını belirten Gülle, şu şekilde konuştu:

‘Buraya pek çok defa geldiğimizde, ‘Sivaslı iş adamları İstanbul’dan gelip gidiyorlar ama yiyorlar içiyorlar, buraya bir şey vermeden gidiyorlar’ tarzında serzenişlere maruz kalmıştık. Kendi açılarından haklıydılar tabi ki, beklenti yüksekti. Buraya iş adamlarımızın pek çok yatırım yapması beklentisi vardı. Ama netice itibariyle iş adamı sadece duygusal olarak bir şey yapmak değil, oradaki projenin değerliliğine inandığı zaman yatırım yapmaktan çekinmez. O açıdan bu temel atma törenini, yatırımı son derece anlamlı buluyoruz. Daha önce sayın valimiz vesile oldu burada babamın adına bir okul yaptım. Şimdi de sayın bakanım vesile oldu Allah ondan razı olsun, böyle anlamlı bir tesise ortak ve destek oluyoruz. Bize bunu sağlayan Sayın TSO Başkanımız Osman Yıldırım’a özellikle teşekkür ediyorum.’

Programda CÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Sami Hizmetli’de kısa bir selamlama konuşması yaptı. Hizmetli, üniversite sanayi işbirliği, teknokent faaliyetleri ve bu konudaki diğer çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Konuşmaların ardından Bakan Yılmaz ve beraberindekiler hep birlikte butona basarak ASELSAN Hassas Optik A.Ş. Fabrika binasının temelini attı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!