USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Kitap, Anne Sütü Kadar Kıymetli ?

?Kitap, Anne Sütü Kadar Kıymetli ?

?Kitap, Anne Sütü Kadar Kıymetli ?
01-04-2014 23:58
Google News


İRFAN ÖZŞEKER

Kızılırmak İlkokulu öğrencileri 50. Kütüphane Haftası kapsamda İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü’yü ziyaret etti.

Okul Müdürü Hüseyin Çıldır, burada yaptığı kısa konuşmada, ‘Kütüphaneler Haftası nedeniyle İl Kültür ve Turizm Müdürümüzü ziyaret ettik. Öğrencilerimiz hem kütüphaneler haftasında neler yapılacağını birinci ağızdan öğrensinler hem de Sivas’ta kitap okumak, kütüphane kullanımı yönünde bir farkındalık oluşturalım istedik’  dedi. Öğretmenler ise, Pürlü’den öğrenciler için Çanakkale gezisi düzenlenmesini talep etti. Bu talebi değerlendireceklerini belirten Pürlü, öğretmen ve öğrencilerden gelen talepleri tek tek not etti. Pürlü ise Raybüs ile ‘Divriği Gezisi’ teklifinde bulunarak, ’bu konuda bir değerlendirme yapalım’ dedi.

‘ANNE SÜTÜNDEN SONRA

EN ÖNEMLİ GIDAMIZ KİTAPTIR’

Okul Müdürü Çıldır, öğretmen ve öğrencilere teşekkür Eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü daha sonra yaptığı konuşmada kitap ve kitap okumanın önemine değindi.

Öğrencilere önemli tavsiyelerde bulunan Pürlü;  ‘Bu sene Kütüphane haftasının 50. Yılını kutluyoruz.  50 yıl demek, yarım asır demektir. Bu çok önemli… Bence anne sütünden sonra en kıymetli gıdamız kitaptır. Birinci annemizin sütüdür. ‘Anne sütü gibi temiz ve helal’ derler. Yani o kadar mübarektir ama ondan sonra da bence en büyük gıda kitaptır. Bütün milletler kitaplarla yücelmiştir. En meşhur şiirler, sözler, dinlerin kuralları, kutsal bildiğimiz her şey, kanunlar kitaplara yazılır. Yani bir milletin hatta insanlığın kendi mirasını değerlerini gelecek zamanlara aktarabilmesi için kitaplara ihtiyacımız vardır. Onun için ben hepinizin gözlerinden şunu okuyorum; ileride çok kitap okuyacaksınız gibi geliyor bana’ dedi.

Pürlü daha sonra öğrencilere kurumun faaliyetleri ve sorumluluk alanı hakkında bilgi verdi.

Pürlü, ‘İnsanlar tarafından üretilen her şey kültürdür. İnsanın yaşantısı kültürdür. Sivas’ta kültüre yönelik ne varsa hepsinden biz sorumluyuz. Konferansların yapılması, şehirle ilgili kitapların yayınlanması, türkülerin, halkoyunlarının korunması gibi…’ dedi.

ÖĞRENCİLERİN

SORULARINI YANITLADI

Pürlü daha sonra öğrencilerin sorularını yanıtladı.

Öğrencileri, ‘Sivas’ta en son kütüphane nereye ve ne zaman yapıldı?’, ‘Kültür Müdürü ne iş yapar?’ şekildeki sorularına şu şekilde cevap verdi:

‘Kültür Müdürü şehrin kültürüne turizmine sahip çıkar. Şehrin kültürünü ve turizmini tanıtır.

Sivas’ta en son nereye kütüphane yapıldığı sorusuna gelince, Sivas’ta en son Divriği İlçesi Halk Kütüphanesi yapıldı. Şuanda Behrampaşa İlköğretim Okulu bahçesinde bizim İl halk kütüphanesi var. Oradan yararlanabilirsiniz. Ayrıca, Alibaba Mahallesi’nin girişinde, Kümbet’te çocuk kütüphanesi var. Yine Meraküm Dediğimiz, Fatih Mahallesi’nde kütüphanemiz var. Bütün ilçelerimizde de kütüphane var. Ayrıca müzelerden de biz sorumluyuz. Sivas’ta şuanda faal olan iki tane müzemiz var. Bir tanesi Arkeoloji müzesi. Oranın eğitim bölümü var. Para yapıyoruz kendimize, para kesiyoruz, heykeller yapıyoruz. Onları resimliyoruz. Mutlaka ben size gün vereceğim, gideceksiniz orada eğitime katılacaksınız. Bir de Şarkışla’da Âşık Veysel Müzesi var. İnşallah orayı da gezmeye gidersiniz.

Tarihi Atatürk Kongre ve Etnografya Müzemiz de şuanda onarım da bitince orası da yine müze olarak faaliyet gösterecek’ dedi.

Pürlü bir öğrencinin ‘yeni kütüphane ne zaman açılacak?’ sorusuna ise, ‘Kent merkezimizdeki kütüphane de kısa süre içerisinde Sivas’a kazandırılacak inşallah. Tekel Binası’nın bulunduğu alana sizin için çok önemli bir kütüphane yapılıyor. 8 bin metre kare kapalı alanı var. Orada yok yok, salonlar, çocuk kütüphanesi, engellilere, görme engellilere yönelik kütüphane var. Şuanda orada hukuki bir durum var. O tamamlandığında hemen inşaatı başlayacak. Mahkeme konusu sonuçlanırsa 1 sene içerisinde biter. Yeni yapılacak olan kütüphane üniversite öğrencilerinin ders çalışması için 2 vardiya açık tutulacak. Bunu sağlayacağız.’ şeklinde cevap verdi.

Bir öğrenci ise Pürlü’ye ‘Kütüphane Haftasının amacı nedir?’ sorusunu yöneltti. Pürlü, ‘Kütüphane haftasının amacı kitapları hatırlatmaktır. Kitapları okumayı, okumanın güzelliklerini aktarmak aynı zamanda da toplumda kitap okuma bilincini kültürünü gündeme getirmek. Devletimiz senede bir gün de olsa kitapları hatırlamanın iyi olacağını düşünmüş ve bu haftayı koymuş’ ifadelerini kullandı.

‘BİR ZAMANLAR SİVAS

TÜRKİYE’DE 3. SIRADAYDI’

Bir öğrenci ise, Pürlü’ye ‘Sivas halkı kitap okumayı seviyor mu?’ sorusunu yöneltti. Pürlü bu soruya, bir zamanlar Sivas çocuk kütüphanesinin okumada Türkiye’de üçüncü sırada yer aldığını ama şimdiki durumunun çok da iyi olmadığını söyledi.

Pürlü,  ‘Bundan 6-7 sene önce Kent Meydanı’nda Buruciye Medresesi’nin yanında bir kütüphanemiz vardı. Siz onu göremediniz. Sivas çocuk kütüphanesinde okumada Türkiye’de 3. Sırada idi. Ama şimdi Sivas halkının kitap okuma sevgisinin olduğuna inanıyorum; ama şöyle bir cümleyi de sarf edemem ‘büyük bir katılımla hepimiz kitap okuyoruz’ diyemem. Ne yazık ki hepimizin ortak sorunu kitap okumayı ihmal ediyoruz. Hâlbuki okusak çok daha büyüyeceğiz. Çok daha bilgili ve görgülü insanlar olacağız. Kitap insanı büyütür. Sivas kültürlü bir şehirdir. Genelde kitap okumayı seven tipler var ama bunu daha da arttırmamız gerekiyor. Siz kitap okursanız şehirde kitap okur.

Kitap okuyan çocuklar bir ülkeyi uçurur. Bir ülkenin çocukları kitap okursa o ülke bilimde sanatta, eğitimde her alanda gelişir. Bu nedenle kitap çok önemlidir’ ifadelerini kullandı.

Öğrencilerle daha sonra çikolata ve meyve suyu ikramında bulunan Pürlü, ayrıca içerisinde, kitap, kalem, bloknot, dergi, Sivas tanıtım broşür ve materyallerinin yer aldığı çanta hediye etti.

KİTAP İNSANI ŞEKİLLENDİRİR

50. Kütüphaneler Haftası nedeni ile Kızılırmak İlkokulu İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile birlikte Buruciye Medresesi içinde farkındalık yaratmak için kitap okuma etkinliği düzenledi. Kızılırmak İlkokulu, Öğrenci, öğretmen ve velilerin katılımı ile gerçekleştirilen etkinliğe katılanlar hep birlikte kitap okudu. Buruciye Medresesini ziyaret eden İl Kültür ve Turizm Müdürü Kadir Pürlü’de çocuklarla birlikte kitap okudu.

Okul Müdürü Hüseyin Çıldır amaçlarının Sivas halkını kitaptan yararlanma konusunda bilgilendirmek olduğunu söyledi. Çıldır ‘Kütüphaneler haftası kutlamalarının 50. yılı nedeni ile Kızılırmak İlkokulu olarak bizde kamuoyunda farkındalık yaratmak için Kültür Müdürlüğü ile işbirliği yaparak öğrenci ve velilerimiz ile birlikte kitap okuma etkinliği yapıyoruz. Ayrıca bu etkinliklerimizin içinde Kültür Müdürlüğünü ziyaret ettik, bugün öğleden sonrada okulumuzdan bir grup öğrenci ve öğretmenlerimiz ile birlikte buraya gelerek ziyaret edecek. Amacımız bir hafta boyunca Sivas halkının kitaptan yararlanma konusunda bilgilendirmek.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!