USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bu Bir Fırsattır

Bu Bir Fırsattır

Bu Bir Fırsattır
21-04-2014 19:49
Google News


Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı tanıtım toplantısında konuşan Vali Alim Barut; ‘Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın program otoritesi olduğu 81 il için 30 milyon avro bütçe ayrılan bu program ilimizdeki dezavantajlı gruplara yönelik sorunların birazda olsa çözülmesi için bir fırsattır’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta, Dezavantajlı Kişilerin Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı tanıtım toplantısı düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, Sivas Valisi Alim Barut, Belediye Başkanı Sami Aydın, CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu, ÇSGB AB Koordinasyon Dairesi Başkanı Alper Zeytun ve il protokolünün önde gelen isimleri ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda hibe programı ile ilgili tanıtım filmi gösterime sunuldu.

‘SİVAS 8. SIRADA’

Programda konuşan Sivas Valisi Alim Barut, AB hibe programlarından faydalanma noktasında Sivas’ın 81 il içinde 8. Sırada olduğunu belirtti. Vali Barut, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın 30 milyon Avro bütçe ayırdığı dezavantajlı gruplara yönelik hibe programından da Sivas’ın en iyi şekilde faydalanmasını arzuladığını söyledi.

Barut; şu ifadeleri kullandı:

‘İlimizde 2004 yılından itibaren Avrupa Birliği projeleri hakkında çalışmalar yürütülmektedir. Özellikle son yıllarda gerek bizlerin Avrupa Birliği projeleri hazırlama becerisinin artması gerekse ilimizdeki kurumlarımızın artik Avrupa birliği projelerinin önemini kavramaya başlamasıyla ilimizin mali yardımlardan faydalanma oranı da ciddi oranda artmıştır. Öyle ki Sivas artik ülkemizde hibe programlarından yararlanma oranı bakımından oldukça iyi durumdadır. İlimiz, 81 il içerisinde hibe desteği aldığı 98 projesi ile 8. sıradadır.

Şimdi, ‘Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi’ hibe programını iyi değerlendirip,  ilimizin ihtiyaçlarının öncelikli olarak ele alınıp, bugünün ve zamanın şartlarının gözetilip, dezavantajlı grupların istihdam olanaklarının arttırılması ve bu grupların ekonomik faaliyetler içerisinde aktif olarak yer almasını hedefleyen projeler hazırlanmalıdır.

Ülkemizdeki engelli bireyleri, yoksul veya yoksulluk riski altındaki bireyleri, yerinden olmuşları, eski mahkûm veya tutukluları, yoksulluk riski altındaki çocukları, şiddet mağduru kadınları, madde bağımlılarını, çalışan çocukları ve ailelerini dezavantajlı gruplara örnek olarak sayabiliriz. Dezavantajlı grupların istihdamda geri kalmamaları, toplumla sağlıklı entegre olabilmeleri için desteğe ihtiyaçları olduğu son derece açıktır.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın program otoritesi olduğu 81 il için 30 milyon avro bütçe ayrılan bu program ilimizdeki dezavantajlı gruplara yönelik sorunların birazda olsa çözülmesi için bir fırsattır. Bu fırsatı değerlendirmek için kamu kuruluşlarımız, yerel yönetimlerimiz, üniversitemiz, meslek kuruluşlarımız, sivil toplum kuruluşlarımız ile eğitim ve öğretim kurumlarımızın doğru kurgulanmış, yeterli kalitede proje tekliflerinin hazırlanması oldukça önemlidir.’

‘BİZ; ÜRETMELİYİZ, NİTELİKLİ

VASIFLI KİŞİLER OLMALIYIZ’

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise konuşmasında bu hibe programının vasıflı eleman probleminin çözümüne de katkı sağlayacağını söyledi. Kentte, her gün yüzlerce kişinin iş talebinde bulunduğunu, bu iş taleplerinin de kişilerin anne, baba, amca ve teyzelerinden geldiğini belirten Aydın; bu projenin gençlerin sosyal yönden gelişimine de katkı sağlayacağına inandığını söyledi:

Avrupa’nın gelişmiş ülkelerinde hangi iş olursa olsun o işi yapacak kişinin eğitim aldığını belirten Aydın; ‘Biz; üretmeliyiz, nitelikli, vasıflı kişiler olmalıyız’ dedi.

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

‘Ülkemizde olduğu gibi Sivas’ımızda da şöyle bir gerçek var; bir tarafta iş arayan, iş bulmak isteyen ciddi bir kesim var ama bunun karşılığında diğer tarafta da istediği vasıflarda elaman bulmakta sıkıntı yaşayan bir kitle var. İşte bu proje bu iki ihtiyacı birlikte karşılayacağımızı düşündüğümüz bir proje. Yaklaşık iki hafta önce görevimize başladık. Her gün yüzlerce bizden iş talebinde bulunan teyzelerimiz ve amcalarımız var. Torunu, çocuğu, yeğeni için… Hal bu ki, ben bir iş adamı olarak teyzemin iş istemesini değil de işe ihtiyacı olan gencin iş istemesini beklerim. Neden? Onu karşımda görmem lazım, onunla sohbet etmem lazım, onun benim aradığım eleman olup olmadığını hissetmem lazım. İşte bu proje; insanların sosyal yönünü de geliştiren, özgüvenini artıran bir proje. Bizim gençlerimiz işin kolayına kaçıyor. Kendileri kahvehanelerde veya farklı yerlerde zaman geçirirken, gariban anne, baba, teyzeleri onlar için iş arıyor. Onun için bu projenin sosyal ve kültürel boyutu da çok önemli. Ben inanıyorum ki Sivas’ta, böyle bir projeye ciddi şekilde ihtiyaç var.

Biz; üretmeliyiz, nitelikli, vasıflı kişiler olmalıyız. Gelişmiş dediğimiz ülkelerde hiçbir işi yapan kişi iş olsun diye bir görevi üstlenmiyor. Sokakları mı süpüreceksiniz, bunun bir eğitimi olmalı… Su işlerinde altyapıda mı çalışacaksınız, bunun bir eğitimi olmalı. Bu hem çalışan için, hem çalıştıran için geçerli ve ihtiyaç. O yüzden ülkemizin bu tür projelere çok büyük ihtiyacı olduğu bir gerçek.

Tabi bunları her isteyen alamıyor. Hibe projelerini alabilmemiz için istenen nitelikte ve vasıfta projeler üretmemiz lazım. Bu konuda çok değerli hemşerilerimle konuştuğum için onlar adına söz vermiş gibi olmayalım ama ben inanıyorum ki onların Sivas sevgisi, bizim Sivas ile ilgili taleplerimizde onlarda yorgunluk oluşturmayacaktır. Gereken katkıyı desteği, fikri ve önerilerini bize sunacaklarına inanıyorum. Bu projeden azami ölçüde yararlanalım. Sivas’ta, engelli bireylerimizin, hanım kardeşlerimizin vasıflı hale gelmesi hem onlar için hem şehrimiz adına çok büyük bir kazanım olacaktır. Bu bireylerimiz, belirli dallarda, belirli alanlarda vasıflı eleman haline dönüştüklerinde iş bulma noktasında aracıya ihtiyaçları da kalmayacaktır.’

AÇIĞI KAPATMALIYIZ’

ÇSGB Çalışma Genel Müdür Yardımcısı Lütfi İnciroğlu ise ÇSGB’nca işgücü piyasasındaki yapısal sorunların çözülmesi ve işsizlik sorununa kalıcı çözüm bulmak için bir ulusal istihdam stratejisi hazırlandığını söyledi.

28 Avrupa ülkesinde kadınların işgücüne katılım oranının yüzde 59 seviyesinde olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 27,1 olduğunu belirten İnciroğlu; ‘Bu farkı süratli bir şekilde bizim aşağı indirmemiz lazım’ dedi.

İnciroğlu, şu şekilde konuştu:

‘Dezavantajlı gruplara yönelik çalışmalar hakkında bilgiler veren İnciroğlu; ‘Dünyada gelişmiş ülkeler, çağdaş ülkeler sosyal devlet olmanın gereği olarak engelli, yaşlı ve kadın gibi dezavantajlı grupları sosyal hayata dâhil eden politikalar geliştirmektedirler. Çünkü sosyal olarak dışlanmış bu kişiler eşitsizliğe uğramış, savunmasız, zayıf ve korumasız kişilerdir. Sosyal dışlanma bireyin sosyal ilişkilerinin ve sosyal etkileşimlerinin tamamen ortadan kalkmasını ifade eder. Ülkemizde son dönemde yaşanan hızlı toplumsal gelişim sürecinde sosyal dışlanma ile mücadele kavramı ön plana çıkmıştır. Sosyal dışlanmaya maruz kalmış kişi veya gruplar; eğitim, sağlık ve kültürel yönden belirli imkânlardan yararlanamamakta, üretim etkinlikleri içerisinde yer alamamakta ve iş gücü piyasasında dezavantajlı duruma düşmektedirler. Çağdaş devletlerin en önemli ve temel görevi söz konusu grupları istihdam etme, onları sağlık ve sosyal güvence altına almak, bu güvencelerden onları faydalandırmaktır.

Avrupa Komisyonunun 2013 yılı istatistiklerine baktığımızda 28 AB ülkesinin kadın istihdam oranı yüzde 59’dur. Ülkemizde ise kadınların istihdam oranı yüzde 27,1’dir. Aramızda yüzde 32’lik bir fark var. Bu farkı süratli bir şekilde bizim aşağı indirmemiz lazım. Bu kapsamda 2014-2018 yılları arasında 10. Kalkınma planında kadınların iş gücü ve istihdama katılımlarının artırılması ile ilgili politikalar öngörülmektedir. Bakanlığımız da işgücü piyasasındaki yapısal sorunların çözülmesi ve işsizlik sorununa kalıcı çözüm bulmak için bir ulusal istihdam stratejisi hazırlamıştır.’

‘SİVAS’IN BU HİBEDEN

YARARLANMASINI İSTİYORUM’

Bir Sivaslı olarak kentin bu hibe programından en iyi şekilde yararlanmasını arzuladığını ve bunun için Sivas’a özellikle geldiğini belirten İnciroğlu; eğitimlere katılımın üst düzey olmasını beklediğini söyledi.

İnciroğlu; ‘Bakanlık olarak bu programı önemsiyoruz. Sayın bakanımız da ciddi manada bu hibe programına destek veriyor. 30 milyon Euro’luk bir hibe programıdır bu. Bunun 9 milyon Euro’su Roman vatandaşlarımıza ayrılmıştır. Geriye kalan 21 milyon Euro da diğer dezavantajlı gruplar için tahsis edilmiştir.  Bu hibe programı sayesinde çok sayıda dezavantajlı gruba ulaşmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda ortak bir amaç çerçevesinde birleşmek ve mücadele etmek için özellikle sivil toplum örgütlerimiz, ve kamu kuruluşlarımızın da; İl Özel İdaresi, belediye başkanlıklarımız ve üniversitemizin ayakları yere basan proje sunmaları halinde bu 21 milyon Euro’dan yararlanmaları mümkündür.

Ben de bu memleketin insanı olarak, bir Sivaslı olarak özellikle bu program kapsamında geldim ki benim ilim de bu projeden yararlansın.

Başta İl Özel İdaresi, Üniversitemiz, Belediye başkanlıklarımız ekipler kurarak anlatılacak olan proje hazırlama teknikleri eğitimine teknik adamlarını göndersinler, bir proje nasıl hazırlanır, değerli kardeşlerim bunu öğrensin ve projelerini biran önce hazırlasınlar istiyoruz’ ifadelerini kullandı.

ÇSGB AB Koordinasyon Dairesi Başkanı Alper Zeytun ise konuşmasında; yapılan bazı çalışmalar hakkında bilgi verdi. Zeytun; ‘Hepimizin bildiği üzere AB ile ilişkilerimizi iki ana başlık altında toplayabiliriz. Bunlardan birisi yapısal reformlar ve bu çerçevedeki hukuki düzenlemeler, ikincisi; mali işbirliği.

Mali İşbirliği çerçevesinde yapılan projelerle, kız çocuklarının okullaştırılmasından hayat boyu öğrenmeye, mesleki eğitime, kadın istihdamından, genç istihdamına kadar birçok alanda eğitimler verilmiş, birçok vatandaşımıza kendi iş imkânlarının kurulması sağlanmıştır.

Eğitim, istihdam ve sosyal içerme alanlarında, kısaca insan kaynaklarının geliştirilmesi operasyon el programı yetkisi başkanlığımızdadır ve bu çerçevede çalışmalarımızı yürütmekteyiz’ dedi.

Konuşmaların ardından bilgilendirme toplantısı yapıldı. Programının bugünkü bölümünde kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerine hibe programı ile ilgili eğitim verilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
23.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!