USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

YHT Güzergâhı Değişir Mi?

YHT Güzergâhı Değişir Mi?

YHT Güzergâhı Değişir Mi?
27-04-2014 22:36
Google News


TCDD 4. Bölge Müdürü Halil Şener ise; ‘Dünyada bu böyle; ben Madrid’i, Tokyo’yu gördüm, hepsinde şehrin ortasında YHT garları…’ dedi.

MUSTAFA IŞIK

Sivas Valisi Âlim Barut başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda 2016 yılı sonunda tamamlanması planlanan Sivas-Ankara YHT Projesinin kent içindeki güzergâhı gündeme geldi.

İl Genel Meclisi Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, kentin geleceğine büyük etki edecek proje ile ilgili güzergâhın iyi planlanması gerektiğini ve yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtirken, TCDD 4. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Şener, Avrupa’dan örnekler vererek, güzergâhın doğruluğuna vurgu yaptı. Yaşanan bu diyalogun ardından YHT şehir içi güzergâhının tartışmaya açılıp açılmayacağı, güzergâh üzerinde herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

‘YER SEÇİMLERİ ÇOK ÖNEMLİ’

Toplantıda bazı proje ve çalışmalar hakkında paylaşımlarda bulunan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, YHP Projesinin kente yapacağı etkiler ve planlanan güzergâhın oluşturacağı olumsuzluklara değindi. Bu konuda herkesin gereken adımı atması gerektiğini belirten Aydın, tüm etki unsurlarından destek istedi.

Aydın, şu ifadeleri kullandı:

 ‘Gerçekten büyük projeler, bu şehre kazandırıldığı zaman şehre ciddi bir ivme katıyor. Ancak bu büyük projelerin yer seçimleri de çok önemli. Bu anlamda bildiğiniz gibi hızlı tren güzergâhı var. Kişisel kanaatim, bu şehirde geçmişte 5 yıl belediye başkanlığı yapmış, teknik altyapısı olan ve bu işte eğitim almış birisi olarak mevcut tasarlanan güzergâh ile ilgili ciddi endişelerim var. Bu güzergâhın yeniden gözden geçirilmesi kanaatindeyim. Olaya sadece istasyon olarak bakmamak gerekiyor. Elbette hızlı tren istasyonu önemli ama güzergâhın tasarlanan noktadan geçmesi durumunda burada ses duvarlarının da olacağını varsaydığımızda şehri güneyde ciddi şekilde, ulaşımı da etkileyecek, gelecekte yapılacak bir takım projeleri de olumsuz etkileyecek bir durum söz konusu. Bu bakımdan bu konuyla ilgili elbette belirli bir aşama kaydedilmiş, mesafe kaydedilmiş ama bunun telafisi mümkün değil. Gerekirse belirli bir zaman kaybını da göze almak lazım ama bu hızlı tren güzergâhının yeniden ele alınması ve bu konuda ciddi tartışmaların olması ve bir beyin trafiğine ihtiyaç olduğu kanaatindeyim. Her görüş önemlidir. Dolayısıyla Sivas kamuoyunun da genel desteğini ve kabulünü sağlayacak bir güzergâhın olması kanaatindeyim. Bunu Sivas adına çok önemsiyorum çünkü çok büyük bir yatırım. Yapıldıktan sonra değişmesi mümkün olmayan bir yatırım.’

‘DÜNYADA BÖYLE…’

Aydın’ın sözlerine, TCDD 4. Bölge Müdürü Hacı Ahmet Şener cevap verdi. Söz sırası kendine geldiğinde kurum çalışmaları hakkında bilgi veren ve Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın’ın, YHT Şehir içi güzergahı ile ilgili sözlerine cevap veren Şener, Güzergahın doğru olduğunu destekleyen ifadeler kullanarak, dünyanın bir çok yerinde hızlı tren istasyonlarının şehirlerin içinde yer aldığını söyledi.

Şener; ‘Bu tür projeler şehirlerin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına çok ciddi katkıda bulunuyor. Sivas’ta, gelişmeye çok ihtiyacı olan, özellikle kültürel zenginliklerinin bir şekilde tanınması gereken bir şehir. Yüksek Hızlı Tren’in cazibesini yaşaması, var olması için YHT Garının şehir merkezine mümkün olduğu kadar yakın olması gerekiyor. Dünyada bu böyle; ben Madrid’i, Tokyo’yu gördüm, hepsinde şehrin ortasında YHT garları… Sivas’ın bu konuda ayrıca bir şansının olduğunu da düşünüyorum. Sivas’ta YHT garı için düşünülen yer esasında şehrin merkezine şehri bölmeden yaklaşıyor. Bu zaten mevcut demiryolu güzergâhının paralelinde geliyor daha sonra Kızılırmak’a doğru yönleniyor. Ankara’dan da hızlı tren geçiyor ve toplam 25 kilometresi yoğun yerleşim merkezinden geçiyor. Ses duvarı tabi yüksek hızla geçtiği yerler için söz konusu ama bunlar için alt geçitler, üst geçitler talep edildi. Özellikle Ankara’ya uçakla gidemiyoruz. Sivas toplama merkezi olarak çalışacağı için garın mutlaka kolay ulaşılabilir bir yerde olması gerekiyor. Burası ile ilgili kamulaştırmalar yapıldı ama yine de değişir mi bilmiyorum. Değişecekse de çok kolay ulaşılır yerler olması zaruret.’

Konuşmaların ardından, uzun süredir gündemde olan ancak geniş çaplı olarak kamuoyu ile paylaşılıp değerlendirilmeyen güzergâhın, tartışmaya açılıp açılmayacağı, herhangi bir değişiklik yapılıp yapılmayacağı merak konusu oldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!