USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Umutlar Suya Düştü?

?Umutlar Suya Düştü?

?Umutlar Suya Düştü?
07-06-2014 10:16
Google News


Hükümetin kadro beklentisi içindeki taşeron işçilerinin umutlarını suya düşürdüğü gibi taşeron çalışmayı da genişletecek bir düzenleme hazırlığında olduğu ortaya çıktı’ dedi.

MUSTAFA IŞIK

Kamu-Sen İl Temsilcisi Nurullah Albayrak, iktidarın taşeronlaşmayı ortadan kaldırmak yerine kapsamını genişletmek için çalışma yaptığını söyledi. Hazırlanan taslakla Türkiye’de memur kalmayacağını savunan Albayrak, Başbakan, 17 Aralık operasyonu sonrasında yurtdışından dönerken gazetecilere yaptığı ‘Memurun iş güvencesinin kaldırılması gerekir’ açıklamasını bu taslakla hayata geçirmiş olacaktır’ dedi.

Kamuda çalışan 750 bin taşeron işçi için kadro hayalinin boşa çıktığını belirten Albayrak; ‘Algı yönetimiyle taşeron işçilere yeni haklar getirileceğine dair kamuoyunda ortaya atılan bazı haberlere rağmen gerçekler açıklananlarla örtüşmüyor. Kamuoyunda taşeron işçilere kadro verileceği yönündeki haberleri yalanlamayarak toplumun beklenti içerisine girmesine göz yuman iktidar oluşturduğu algıyı hakları geriletmekte kullanıyor. Basın yayın organlarında yer alan haberlere göre,  kamuda çalışan 750 bin taşeron işçinin kadro hayali boşa çıktı. Üç bakanlığın üzerinde çalıştığı taşeron yasa taslağında kadro olmadığı belirtildi. Ücret, kıdem ve yıllık izinde yeni haklar gelirken kamuda taşeron işçiliğinin kapısı da ardına kadar aralanacak. Habere göre, Bakanlar Kurulu kamuda hangi işlerin taşerona yaptırılacağını tek tek belirleyecek. Taşeron sözleşmesi kamuda 3 yıl, özel sektörde ise 1 yıl olacak.’ İfadelerini kulandı.

Hazırlanan taşeron taslağında çalışma şartlarının düzeltilmesine yönelik somut adımlar atılmadığını belirten Albayrak, ‘Hükümet’in hazırladığı taşeron taslağında kamuda çalışan yaklaşık 750 bin taşeron işçisinin kıdem tazminatı, ücret garantisi ve yıllık izin hakkına yeni iyileştirmeler getirilirken, çalışma şartlarının düzeltilmesine yönelik somut adım yer almıyor.

Taslak düzenleme toplam 14 maddeden oluşuyor. Taslağın Soma faciası öncesinde Bakanlar Kurulu’nda görüşüldüğü ancak olay sonrası yeni eklemelerin olabileceği belirtiliyor.’ Dedi.

‘TAŞERON İŞÇİLER MEMURLARIN

YERİNE ÇALIŞTIRILABİLECEK’

Yeni düzenleme ile kamu kurumlarının asli işin duşundaki yardımcı işler için taşeron hizmeti satın alabileceğini belirten Albayrak, personel yeterli olmaması durumunda asli işler için de taşeron işçi çalıştırılmasının önünün açıldığını söyledi.

Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

‘Haberde konu edilen taslağa göre; kamu kurumları bugün olduğu gibi asli işin dışındaki yardımcı işler için taşeronlardan hizmet satın alabilecek.

Kamuda yeterli nitelik ve sayıda personel olmaması durumunda asli ve sürekli işlerin de taşerona verilmesinin önü taslak düzenlemeyle açılıyor. Örneğin kamu hastaneleri hemşire, doktor ya da teknisyeni taşeron işçi olarak dışarıdan alamayacak. Ancak, kadrolu doktor ya da hemşire sayısının yetersiz kalması durumunda bu hastaneler taşeron yoluyla doktor ya da hemşire çalıştırabilecek.’

‘TÜRKİYE’DE MEMUR KALMAZ’

Hazırlanan taslağın Türkiye’de memur bırakmayacağını savunan Albayrak, kamuda yeterli personel olmadığı takdirde taşeron işçiliği yoluyla hizmet açığının kapatılabileceğine dair uygulamanın bugün için bütün hizmet alanlarında devletin asli ve sürekli görevlerinin taşeron işçileri eliyle gördürülmesinin önünü açacağını ileri sürdü.

Albayrak, şu ifadeleri kullandı:

‘Bu taslak bu haliyle yasalaşırsa Türkiye’de memur kalmaz. Başbakan, 17 Aralık operasyonu sonrasında yurtdışından dönerken gazetecilere yaptığı ‘Memurun iş güvencesinin kaldırılması gerekir’ açıklamasını bu taslakla hayata geçirmiş olacaktır. Kamuda yeterli personel olmadığı takdirde taşeron işçiliği yoluyla hizmet açığının kapatılabileceğine dair bir uygulama bugün için bütün hizmet alanlarında devletin asli ve sürekli görevlerinin taşeron işçileri eliyle gördürülmesinin önünü açacaktır. Bilindiği gibi kamuda sağlık, eğitim gibi bütün sektörlerde mühendis, doktor, öğretmen gibi büyük bir personel açığı bulunuyor. Buna göre devlet bu alanlara memur almak yerine taşeron çalıştırarak bu hizmetleri sağlamayı planlıyor. Türkiye Kamu-Sen olarak yıllardır AKP’nin uygulamalarının arka planındaki bu gerçeği kamuoyuna duyurmaya ve memurlarımızı uyarmaya çalışıyoruz.

Bugün iş güvenliğinin, sosyal devlet ilkesinin ayaklar altına alındığı bir dönemde memurun iş güvencesi de tehdit altındadır. Bizler bütün sektörlerde iş güvencesinin sağlanması, taşeron işçiliğinin, 4/C’li çalıştırmanın, sözleşmeli statünün kaldırılması için mücadele ederken iktidarın milletimizi çağdaş köleliğe sürüklemesi kabul edilemez.

Biz konfederasyonumuz ve bağlı 11 sendikamızla böyle bir uygulama karşısında ülkenin her yerinde her türlü eylemi gerçekleştireceğimizi bir kere daha hatırlatıyor, bütün memur arkadaşlarımızı geleceklerine ve iş güvencelerine sahip çıkmaya davet ediyoruz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
18.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3248+4
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3237-1
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!