USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Tatbikat Nefes Kesti

Tatbikat Nefes Kesti

Tatbikat Nefes Kesti
13-06-2014 17:22
Google News


İRFAN ÖZŞEKER

Sivas’ta düzenlenen Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) tatbikatı gerçeğini aratmadı.

4 Eylül Sanayi Sitesi’nde boş bir alanda yapılan tatbikata Sivas ve Tokat'ın Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ile İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü'ne bağlı ekipler katıldı.

Senaryo gereği, bir fabrikada çıkan yangın ve ardından meydana gelen patlama nedeniyle bölgeye ekipler sevk edildi.  Alanda, biyolojik ve radyasyon açısından koruma bantlarını oluşturan özel kıyafetli ekipler, kazazedeleri dekontaminasyon çadırına taşıdı. Çadırda, kimyasaldan temizlenen yaralılar, sağlık ekiplerinin kontrolünde müşahede çadırına alındı ve ardından ambulanslarla hastaneye sevk edildi. Bölgenin kimyasal açıdan güvenli hale gelmesinden sonra itfaiye ekipleri köpükle yangın söndürme ve soğutma çalışması yaptı. Tatbikat gerçeğini aratmazken, ilginç görüntüler ortaya çıktı.

EĞİTİMLERİ ÖNEMSİYORUZ

Pazartesi gününden beri Gardaşlar Dağı civarlarında kamp yapan Sivas ve Tokat UMKE ekiplerinin kampın ardından tatbikat gerçekleştirdiğini bildiren Sivas İl Sağlık Müdürü Bahattin İlter bu eğitimlerini önemsediklerini ifade etti. İlter ‘Pazartesi’nden itibaren Tokat Bölgemizle birlikte 35 kişilik UMKE ekibimizle birlikte kamp yapıyorduk. UMKE eğitimlerini önemsiyoruz. Bu eğitimlerin çeşitlendirilmesi için uğraşıyoruz. Bugünde kampın bitiminde alınan eğitimlerin tatbikata dönüştürülmüş halini gördük. Bu tatbikatta ilimizde olabilecek herhangi bir kimyasal ve biyolojik saldırı halinde Sivas sağlık ekipleri, İtfaiye ve AFAD ekipleri olarak neler yapmamız gerektiğini kısaca tiyatro ettik. Karşıda gördüğünüz binada gelen patlamada AFAD ekipleri gerekli tedbirlerini aldılar, biyolojik veya radyasyon açısından koruma bantlarını oluşturdular akabinde tespit edilen kazazedeler bizim dekontaminasyon çadırı dediğimiz çadırımızda kimyasal açıdan temizlendikten sonra sağlık ekiplerinin kontrolünde müşahede çadırına alındı, orada tekrar tedavileri devam etti ve ambulansla kararlaştırılan en yakın hastaneye sevk edildiler. Bu eğitimleri önemsiyoruz. Çünkü günümüzde artık bu tür tehlikeleri daha çok bekliyoruz ve sağlık personellerinin de bu konuda hazır olmalarını istiyoruz. eğitimde ve tatbikatta bize destek veren AFAD ekibimize, itfaiye ekibimize ve bu alanda bu tatbikatı  yapmamıza müsaade eden Serkan Beye çok teşekkür ediyorum. Arkadaşlarıma da başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Tokat’ta da artık çok güçlü bir UMKE ekibimiz var onlara da güveniyoruz. Bu eğitimleri devam ettireceğiz. Daha farklı konularda eğitimlerimizi devam ettireceğiz’

İYİ BİR TATBİKATTI

Bu tatbikatın bugüne kadar yapılmadığını ifade eden Sivas Afet ve Acil Durum İl Müdürü Nazif Ekici 5 günlük kampın ardından iyi bir tatbikat gerçekleştirdiklerini söyledi. Ekici ‘İlimizde UMKE ekiplerinin Pazartesi’nden itibaren Tokat UMKE ekibi ile yürüttükleri bir eğitim çalışması vardı. Bu eğitim çalışmalarını biz AFAD olarak ve İtfaiye Teşkilatımız olarak destek verdik. Bugün burada izlediğiniz tatbikat bugüne kadar çok fazla yapılmış sıklıkla görülen bir tatbikat çeşidi değil. İlimizde de bu konuda gerek ekipman gerek deneyim anlamında sürekli bir iyileştirme söz konusu. AFAD teşkilatımız bu konuda çok büyük bir yapılanmaya girdi. Peyder pey imkanlarımız kabiliyetlerimiz sürekli artmakta. Tabi burada asıl olan top yekun hazır olmak. İlgili kurum kuruluşları ile vatandaş boyutu ile hazır olmak. Bugünde burada ufak bir görsel sunduk. Burada sıcak bölge arkadaşlarımızın bant ile çevirdiği ki zaten her şeyin en yoğun yaşandığı bölge sıcak bölge uygulaması orada müdahale daha sonra ılık bölgede sağlık ekiplerine yaralıların teslimi daha sonra onların dekontaminesi ve hastaneye sevkine varana kadar bir tahliye zinciri izledik ve en son itfaiye tatbikatımız tamamen alanda temizlik yaparak alanı arındırmış oldu. Tabi temennimiz böyle bir şeyle karşılaşmayalım ama dediğimiz gibi çağımız değişiyor teknoloji değişip geliştikçe bu tür riskler toplum hayatına daha fazla giriyor. Buna hazırlıklı olmak adına iyi bir tatbikattı’ dedi.

Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürü İbrahim Alaçam ise tatbikatların kurumların ortak becerisini sergilemesi açısından çok önemli olduğunu söyledi. Alaçam bu tip afetlerin ortak hareket edip vatandaşında dahil edilebileceği afetler olduğunu söyledi. Alaçam Sivas Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını ifade etti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!