USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hentbola Adanmış Bir Ömür

Hentbola Adanmış Bir Ömür

Hentbola Adanmış Bir Ömür
28-06-2014 15:26
Google News


İRFAN ÖZŞEKER / ÖZEL HABER

Bu yıl gerek kulüp, gerekse okullararası müsabakalarda ortaya koyduğu başarılarla kalitesini bir kez daha ortaya koyan ve Sivas’ta hentbol denince akla gelen ilk isim olan Doğan Ardahanlı gazetemiz muhabirine çok özel açıklamalarda bulundu.

Geçtiğimiz sezon Kadınlar Hentbol 1. Ligde mücadele eden Dört Eylül Belediyespor’u play-off maçlarına taşıyan Ardahanlı, okullar ve kulüplerarası müsabakalarda kupalara damga vurdu. Okullararası Yıldız Kızlar Hentbol da Türkiye 3’ncü olan Danişment Ortaokulu ve Kulüplerarası Küçük Kızlar Hentbol da Türkiye Şampiyonu olan Dört Eylül Belediyespor ekiplerinde görevler yapan Doğan Ardahanlı, elde ettiği kupalarla kalitesini yine ortaya koydu.

Gazetemiz spor muhabiri İrfan Özşeker’in sorularını içtenlikle yanıtlayan Ardahanlı çok özel açıklamalarda bulundu. İşte başarılı antrenöre sorduğumuz sorular ve cevapları:

- ÖNCELİKLE KENDİNİZİ TANITIRMISINIZ

1955 Sivas doğumluyum. Doğma büyüme Ece Mahallesi Çiçeklide ikamet ettim. Temelde futbolla başladım. Askerden sonra da hentbola devam ettim. 1980 Sivas Eğitim Enstitüsü Sınıf Öğretmenliği mezunuyum. Daha sonra 90’da beden eğitimi sınıf öğretmenlerini sınavla almışlardı onun üzerine beden eğitimi olarak çalıştım. İlk tayin yerim Urfa daha sonra Isparta’ya geçtim, oradan Diyarbakır’a tayin olmuştum daha sonra eş durumundan Sivas’a geldim ve kaldım. 2 sene öncede Danişment Ortaokulu’ndan mezun oldum.

- HENTBOLA ADANMIŞ BİR ÖMÜR. BAŞARILARINIZI SAYABİLİRMİSİNİZ

Hentbola kız ve erkeklerde başladık. Önce bu okullarda devam edince Danişment Ortaokulunda o zaman ilköğretimdi daha sonra da Dört Eylül Ortaokulu ikisini birlikte çalıştırdık. Ortaokullarda ve Danişment ilkokulunda hiç yenilmeden 87 yılından beri devam ediyoruz ve hem kız hem erkek devam ediyorduk. Son zamanlarda lig takımımız kız takımımız olunca erkek takımını biraz daha gevşettik okullarımızda devam ettik ama genel olarak başarılarımız 8 defa Türkiye birincisi okullar, il karmaları, kulüpler bazında beş defa Türkiye ikinciliği, üç defada Türkiye üçüncülüğü. Türkiye dördüncülüğümüz çok fazla zaten onu söylemeye gerek yok.

-ŞİMDİYE KADAR KAÇ ÖĞRENCİ YETİŞTİRDİNİZ?

Çok öğrenci elimizden geldi geçti. Emekli olduktan sonra bir liste yaptık 52 tane elimizden geçmiş beden eğitimi öğretmeni ve antrenör yetiştirdik. Şuanda hepsi bir yerlerde devam ediyorlar. Burada da dışarıda da olanlarda var. Hatta zaman zaman karşılaştığımız öğrencilerimizde var.

-HENTBOLDAKİ HEDEFLERİNİZE GEÇİRDİĞİNİZ ZAMAN İÇERİSİNDE ULAŞTIĞINIZI DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ

Benim şansım aslında iyi öğrencilerle doğru zamanda çalışmak oldu. Gerçekten okulun en zeki öğrencilerini alıyorduk işimizde kolay oluyordu. Bunlarla uğraşmak daha basit. Birde biz hentbolda yazın çalışırız genelde. Çünkü okul zamanı çocukları bulmak zor. Velilerle karşılaşırsınız devamlı itişme kakışma olur vay dersleri bay, vay sınavları var diye yaz sezonunu hiç boş geçirmeyiz, 2 ay çok iyi çalışırız yaz spor okulları da buna dahil. Orada çalışırız hazırlarız okul açıldığı zaman sadece teknik ve taktik üzerine çalışırız. Başarı buradan geliyor diye düşünüyorum. Çünkü arkadaşlarımız beden eğitimi öğretmenleri olsun, antrenörlerimiz olsun yazın çok çalışmazlar onlar yazın boş geçirdikleri için Eylül, Ekim gibi çalışmaya başlarlar ama atı alan Üsküdar’ı geçmiştir. O zamana kadar biz hazır oluruz. Biz tekniğe taktiğe bakarken onlar daha yeni yeni top tutma becerileri edinmeye çalışırlar. Burada biraz sıkıntı var diye düşünüyorum benim yapmam da önemli değil. Yaş 59 bir yerlere geldik. Çok altı da gördük, çok üstüde gördük. Çok ezildiğimiz zamanlarda oldu ama başarıyı da yakaladık. Bu 52 tane öğrenci bir yerlerde birkaç tane genç yetiştirse Sivas’ta her şey çok daha farklı olur diye düşünüyorum.

-ŞUANDA KAÇ TAKIM VE KATEGORİ ÇALIŞTIRIYORSUNUZ?

Şuan da kategori olarak hepsi bende. Minik, yıldız, küçük, genç ve A takım tamamıyla çalışıyoruz. Çok büyük bir avantajımız şu A takımında olanlar yıldız, küçüklerin bir kısmında oynuyor genç takımda zaten oynamış oluyor beraber çalışıyoruz onlarla bu seferde kendi kategorilerine döndükleri zaman başarılı oluyorlar. Sadece miniklerde biraz uğraşıyoruz. Onlarda da yaz okullarında öğrencilerimiz var onlarla biraz ilgilendiğimiz zaman bu oynayan çocuklarımızı da sesliyoruz ablaları yardımcı oluyorlar. Onlarda o şekilde öğrenmiş oluyorlar. Yıldızlar da hiç sıkıntımız yok çünkü hepsi A takımda da oynuyor bunların. A takımda şu yaşta oynayacak diye bir şart yok. Ligin en genç takımı biziz. İşin garip tarafı da bu sene birinci ligin en çok gol atan takımlarından biriyiz ama en çok gol yiyen takımlardan da biriyiz. Buda Sivas şartlarında hentbol çok yaygınlaştı, çok seviliyor iyi bir dal ve bize uygun koşacak, mücadele edecek, karşılığını alacak, gol atacak yalnız savunmayı kimse sevmiyor, herkes gol atanı alkışlar ama savunma yapmaya gelince biraz zorlanıyoruz.

-BU SENE ELDE EDİLEN TÜRKİYE ŞAMPİYONLUĞU ÇITANIN YÜKSELMESİNE NEDEN OLDU BU SENE Kİ HEDEFLERİNİZ NELERDİR?

Şampiyonluk belki zor gelir ama onu koruması daha da zordur. Seneye biz ay yıldızlı formalarla maçlara çıkacağız. Bunu korumak da taşımakta zor biz geçmişte bunları yaşadık. Şu bir gerçek üst tarafa taşıdığımız sporcularımız iyi küçüklerde şampiyon oldu, küçüklerden yıldıza 4 oyuncumuz geçecek onlar hazır, onlara da miniklerden birkaç takviye yapacağız. Yine seneye ilk dört olur. Küçüklerden geçen yıldız takımızda en az dört beş tane çocuğumuz var onlarda çok iyi yere gelecek. Gençlerde biraz zorlanırız diye düşünüyorum. Çünkü gençlerde diğer takımlar daha büyük. Türkiye’de hangi takımların neler yaptığını takip etmek zorundasınız. Şuanda da alt yapısı en iyi en hazır olan biziz.

-1987 YILINDAN BERİ MAĞLUBİEY YÜZÜ GÖRMEDİĞİNİZİ SÖYLEDİNİZ. BUNUN DIŞINDA DA 52 TANE ANTRENÖR YETİŞTİRDİNİZİ SÖYLEDİNİZ, ŞİMDİYE KADAR NEDEN SİZİ YENEN ÇIKMADI?

Yenmek, yenilmek mesele değil ama bizim arkadaşlarımız genelde çıkmadan daha şartlanıyor. Maçlar başlayacak fikstür çekilecek kulüplerde olsun okullarda olsun çıkmadan kendisini yenik sayıyor. Diyorlar ki mesela Doğan Hocanın takımı bir olur. Halbuki geçen sene ki çocuklar oynamıyor. Mesela Danişment Ortaokulunda 6 tanesi liseye geçecek, alttan hazır gelen oyuncularımız var ama şimdi öbürleri çalışmazsa biz hazır hale geliyoruz. Bizi zorlamıyorlar ondan yenilgi yüzü görmüyoruz biraz zorlasalar belki yenecekler. Bunun bize de çok zararı var. Ben başladığım zaman 90, 92 hatta 2000’lerde çok çekişmeli maçlar oluyordu ve bizde daha çok çalışmak zorunda kalıyorduk iyide motive oluyordu çocuklar, çünkü rekabet başarıyı getirir her zaman. Şimdi en büyük sıkıntımız o zaten. Danişmet birinci, Dört Eylül Belediyespor birinci niye oynayalım. Gençlik spor miniklerde çok iyi diyip kenara çekildikleri zamanda bizde kendimizi çok iyi görüyoruz. Basitçe birincilik alıyoruz buda bizim için iyi olmuyor. Rakip olmayınca kendimizi geliştiremiyoruz, bu yüzden savunmamızı da oturtamıyoruz. İstanbul, İzmir ligde 8 – 10 takımla oynuyor ama en azından ligde yada kendi aralarında oynadıkları zaman farklı takımlarla oynama şansları var.

-DÖRT EYLÜL BELEDİYESPOR’DA YENİ YÖNETİME İLK KUPAYI SİZ HEDİYE ETTİNİZ. KULÜBÜN SİZE BAKIŞ AÇISI NASIL?

Ben Gençlik Spordan geçtim Belediyespor’a. Geçen sene ki Doğan Ürgüp Başkanlığında ve Ahmet Polat yönetiminde olan Belediye bizi davet etmişti bizde kabul ettik. Ama hedef büyük değildi. Oynadık sadece ama yinede başarılıyız geçen sene. Büyükler A Takımı play-off oynadı. Gençlerde ve yıldızlarda Türkiye dördüncüsü olduk, miniklerde de beşinci olduk o takım bu sene Türkiye birincisi oldu. Bu sene ki yönetim çok daha farklı bakıyor. Başarı geldikçe yönetimin bakış açısı da değişiyor. Bu sene ki hedefler A takımda çok farklı. Turhan Tunahan Başkanlığında yönetimimizin hentbola bakış açıları çok farklı. Ünal Aydın beyin Alanya’ya kadar gelip maçımızı izlemesi çok güzel şeyler. Eylül’de başlayacağız o zamana kadar da bazı şeyler ortaya çıkar. Tamamı Sivaslı olan bu kızların sahip çıkıldığı zaman neler yapabileceğini geçmişte gördük bundan sonrada görmeye devam edeceğiz.

SON OLARAK SÖYLEMEDİK İSTEDİKLERİNİZ NELERDİR?

Başarılı olunca herkes var ama başarısız olunca yanınızda kimse olmaz neyse ki başarısızlığı çok yaşamadık. Play-off oynamış, Türkiye dördüncüsü olmuş, İstanbul, Ankara takımları diyor ki ilk dörde girdiniz daha ne istiyorsunuz diyorlar biz hep biri istiyoruz. başarı bitmiyor ama bu başarı özellikle hentbol açısından basının bize ilgisi alakası olduğu sürece çok daha farklı yerlerde olacağımızı biliyorum. Hedefimiz daha iyi daha güzeli görmek. Yönetimimizde her türlü maddi manevi her türlü desteği vereceğini söylediler. Bu sene çok daha farklı olur diye düşünüyorum. İnşallah istediğimiz yere gelir, amacımıza ulaşırız. Ben burada hiçbir emeğini bizden esirgemeyen ve tesislerin kullanılmasında bize yardımcı olan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürümüz Salim Kılıç’a çok teşekkür ediyorum.  

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!