USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Sivas, Çok Şey Kaybetti?

?Sivas, Çok Şey Kaybetti?

?Sivas, Çok Şey Kaybetti?
16-07-2014 17:15
Google News


Aydın, ‘Sivas çok şey kaybetmiştir. Sadece 37 kişi hayatını kaybetmemiştir bu olayda Sivas çok şey kaybetmiştir. Biz kaybettiklerimizi almak istiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Bu da adalet ve ben adaletin tecelli edeceğine inanıyorum.’ dedi.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın Cumhurbaşkanlığı Devlet Denetleme Kurulu’nun (DDK) Madımak Olaylarına ilişkin raporunu değerlendirdi. Aydın; ‘bu rapor şunu ortaya çıkardı; Asıl suçlular hesap vermedi. Asıl suçlular soruşturmaya dahi tabi tutulmadı. Asıl suçlular hala, aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen böyle bir olayın araştırılmasından dahi rahatsızlık duyuyorlar. Neden rahatsızlık duyuyorlar çünkü gerçeklerin ortaya çıkmasını arzu etmeyenler var. Ben inanıyorum ki bu olay net olarak aydınlatılacak ve Sivas’tan özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Sivas bunun bedelini ağır ödedi’ dedi.

ERSAN ARSLAN

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, 2 Temmuz 1993’te meydana gelen ve 37 kişinin hayatını kaybetmesi ile sonuçlanan Madımak Olaylarına ilişkin DDK’nın açıkladığı raporu değerlendirdi.

Bir program sonrası basın mensuplarının konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Aydın, Alevi’si Sünni’si ile birlik, beraberlik ve kardeşlik içerisinde yaşayan Sivas halkının, 2 Temmuz 1993’te büyük bir oyunun kurbanı olduğunu belirterek, kentin bu olayla çok fazla şey kaybettiğini söyledi.

‘ASIL SUÇLULAR HESAP VERMEDİ’

DDK raporunun asıl suçluların hala hesap vermediğini ortaya koyduğunu savunan Başkan Aydın, bu kişilerin aradan yıllar geçmesine rağmen bu olayın araştırılmasından rahatsızlık duyduklarını belirterek, ‘Ben inanıyorum ki bu olay net olarak aydınlatılacak ve Sivas’tan özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Sivas bunun bedelini ağır ödedi’ dedi.

Başkan Aydın, şu ifadeleri kullandı:

‘Madımak olaylarının üzerinden çok uzun yıllar geçti. Gerçekten Sivas tarihindeki en önemli olaylardan bir tanesi maalesef ve hala bugün bunun izlerini Sivas üzerinde taşıyor, taşımak zorunda bırakıldı. Ama şunu biz çok iyi biliyorduk; inanıyorum ki o dönemi bilen, hatırlayan her Sivaslı da bunu çok iyi biliyor. Böyle bir kirli plan, kirli oyun bizim üzerimize atıldı Sivas olarak.  Ama asıl mağdur olan burada Sivas oldu. Sünni’si ile mağdur olduk, Alevi’si ile mağdur olduk. Bizler kardeşiz. Biz Sivas’ta Alevi-Sünni ayrımını maalesef 1978 ve Madımak olayları ile gördük. Yoksa bizim böyle kendi aramızda Alevi-Sünni ayrımı diye bir hadisemiz yoktu. Biz akraba, komşu, arkadaştık, ortaktık hala da öyleyiz. Ama maalesef Sivas’ta o kenetlenme o birlik ve beraberlik güçlü olmadığı için o dönemlerde, birileri Sivas’ı kullandı. Birçok insan mağdur oldu. Öncelikle hayatını kaybedenlere tekrar Allah’tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum. Ama bununla beraber olayla alakası olmayan birçok insanın da mağdur olduğunu biliyoruz. Buna ilave olarak bu rapor şunu ortaya çıkardı; Asıl suçlular hesap vermedi. Asıl suçlular soruşturmaya dahi tabi tutulmadı. Asıl suçlular hala, aradan yıllar geçmiş olmasına rağmen böyle bir olayın araştırılmasından dahi rahatsızlık duyuyorlar. Neden rahatsızlık duyuyorlar çünkü gerçeklerin ortaya çıkmasını arzu etmeyenler var. Ben inanıyorum ki bu olay net olarak aydınlatılacak ve Sivas’tan özür dilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü Sivas bunun bedelini ağır ödedi. Türkiye’nin en köklü illerinden birisi olan Sivas’ın bugün 30 tane büyükşehir içinde olmamasının, bu kadar fazla göç vermesinin ana nedenlerinden bir tanesi de Madımak olayıdır. Peki, biz bunu hak ettik mi? Ben hak ettiğimize inanmıyorum. O dönemde olayı görenlerden bir tanesiyim. Yaşananları maalesef, üzülerek gözlemleyenlerden bir tanesiyim. Maalesef olayların çarptırıldığı bilenlerden bir tanesiyim. Ama er veya geç adalet yerini bulacaktır. Asıl suçlular, ihmali olanlar kimlerse adalet önünde hesap verecektir. Ben buna inanıyorum.’

‘YILLARCA SİVASLILARI TAŞLADILAR’

Sivas’ın ve Sivaslının bu olay sonrasında büyük sıkıntılar çektiğini belirten Başkan Aydın, Sivaslıların, 58 plakalı araçların yıllarca gittikleri birçok yerde taşlandığını dile getirerek, bu olayın asıl sorumlularının cezalandırılmasını istediklerini söyledi.

‘Biz kaybettiklerimizi geri almak istiyoruz’ diyen aydın sözlerini şu ifadelerle noktaladı:

‘Herkesin çabasına saygı duyuyorum. Cumhurbaşkanlığı bu çalışmayı çok önceden başlatmıştı zaten. Yani bu sadece talep üzerine başlatılan bir çalışma değil. Bu gerçekten hassas bir konu… Ben sürecin bu aşamadan sonra hız kesmeden devam edeceğini düşünüyorum. Elbette Sivas Belediye Başkanı olarak, Sivas halkı olarak bunların takipçisi olacağız. Çünkü bizim derdimiz üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Biz hiç kimsenin haksız yere ceza görmesini arzu etmeyiz. İtham edilmesini de arzu etmeyiz. Kurumsa kurum, kişi ise kişi cezayı hak edenler cezasını çeksinler. Bizim ifade etmek istediğimiz bu. Sivaslı insanlar, 58 plaka yıllarca diğer şehirlerde bizim araçlarımız taşlandı. Sivaslı denildiği zaman direk damga vuruldu bize. Alevi olalım Sünni olalım ayırt etmediler. Bu elbette bir haktır, vebaldir. Bunların aydınlatılması gerekir. Elbette bir Sivaslı olarak bunları istemek de en doğal hakkımızdır.  Sivas çok şey kaybetmiştir. Sadece 37 kişi hayatını kaybetmemiştir bu olayda Sivas çok şey kaybetmiştir. Biz kaybettiklerimizi almak istiyoruz. Hakkımız olanı istiyoruz. Bu da adalet ve ben adaletin tecelli edeceğine inanıyorum.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
25.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!