USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Milli Eğitim´e Soruşturma Talebi

Milli Eğitim´e Soruşturma Talebi

Milli Eğitim´e Soruşturma Talebi
27-08-2014 17:13
Google News


Eryıldız, bu 29 kişinin geçtiğimiz hafta yapılan yönetici atamalarında görevlerinin gereğine aykırı hareket ettiklerini iddia etti.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Eğitim-Sen Sivas Şube Başkanı Nuri Eryıldız’ın ‘Müdürlük’ değerlendirmelerine katılan il ve ilçe Milli Eğitim Müdürleri ve şube müdürleri hakkında Sivas Valiliğine suç duyurusu talebinde bulundu.

İlimiz genelindeki yönetici atamalarıyla ilgili ‘idare soruşturma’ başlatılmasını talep eden Türk Eğitim-Sen Şube Başkanı Eryıldız şunları kaydetti:

‘Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül'ün eşi geçen günlerde yaptığı açıklamada ‘Biz bu son zamanlarda yaşadığımızı 28 Şubat sürecinde bile yaşamadık.’ diye ifade etti. Devletin en zirvesinde ve iktidarın adamı olan insanlar bile böyle ifadelerde bulunuyorlarsa vatandaş olarak bizim yaşadığımız ötekileştirme ve kıyımın boyutları düşünülmelidir. Müdürlük değerlendirmesinde puan veren il milli eğitim müdürü, ilçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürleriyle ilgili soruşturma açılması talebimizi valiliğe iletiyoruz. Aynı kişilerle ilgili birazdan Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunacağız.’

Okul Müdürlerinin değerlendirilmesinde yapılan kıyım ve adaletsizliğin çok açık şekilde ortada olduğunu savunan Eryıldız, ‘Milli Eğitim Müdürü’nün ilimize geldiği tarih herkes tarafından bilinmektedir. Geçen bu süre içerisinde Milli Eğitim Müdürü puan verdiği hangi okul müdürünü tanımıştır ve ona göre değerlendirmiştir’ dedi.

Yapılan bu değerlendirmelerin subjektif ve adaletten uzak olduğunu düşündüklerini ifade eden Eryıldız, ‘Yaşanan bütün olaylara rağmen hukuk devletine olan inancımızı kaybetmediğimizden dolayı ilgili kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunuyoruz. Valiliğe vermiş olduğumuz dilekçe örneği ekte mevcuttur’ dedi.

Türk Eğitim-Sen Sivas Şubesi adına Nuri Eryıldız tarafından Valiliğe sunulan dilekçenin bir bölümünde şu ifadelere yer verildi:

‘Nihayetinde eğitim kurumu müdürlerinin performans değerlendirme sonuçları 21.08.2014 tarihinde açıklanmıştır. Bu süreçte eğitim kurumu müdürlerinin amirleri tarafından değerlendirilmesi, genel değerlendirmede oransal olarak daha fazla yüzdeliğe sahip olduğu için, kişiye özel birçok farklı uygulama söz konusu olmuştur. Bu nokta da mevcut okul müdürlerinin değerlendirme formunda objektif bir değerlendirme yapılmamış, bir çok yöneticinin görev süresi bu nedenle uzatılamamıştır. Veyahut görev süresinin diğer eğitim kurumlarında uzatılması için başvuruda bulunan müdürlerin görev süreleri, tercihleri de dikkate alınarak değerlendirme formundan aldığı puan üstünlüğüne göre uzatılacağından, yine objektif olmayan değerlendirmeler sebebi ile hak ettiği puandan düşük puan alması nedeniyle istediği okula görevlendirilmesi engellenmiştir.

Açıklanan okul yöneticilerinin değerlendirme puanlarının tecrübe, başarı ve liyakatın hiçe sayılarak yapıldığı, okul müdürlerine puan veren amirlerin ise ideolojik davranarak, değerlendirme formunu doldurduğu kanaatine ulaşılmıştır. Başarılı okul müdürleri sübjektif bakış açısıyla ve siyasi ideolojileri doğrultusunda değerlendirilmiştir. 'Nesnel', 'Eşit' ve 'Objektif’ olmayan bu değerlendirmeler doğrultusunda çeşitli sorular akla gelmektedir. ‘Örneğin yeni göreve başlayan ilçe milli eğitim şube müdürü ve ilçe milli eğitim müdürünün okul müdürlerini tanımadan, çalışma performansını bilmeden az puan vermesi neye göre olmuştur?  Okulunda başarılı olduğunu, okul birliği başkanı ve başkan yardımcısının, öğrenci meclisi başkanının ve öğretmelerin yaptığı  puanlamada tam puan alarak kanıtlayan okul müdürleri, milli eğitim müdürlüklerinde neye göre değerlendirme yapılarak düşük puan almışlardır?’

Değerlendirme formu tamamen yöneticinin tutum ve davranışlarını ölçmeye yöneliktir. Değerlendirme formundaki sorulara cevaben düşük puan takdiri yapılabilmesi için mutlak suretle hukuken geçerli olabilecek şekilde gerekçelendirilmesi ve bu konuda ellerinde mutlak bir bilgi ve belge olması gerekmektedir. Ancak, değerlendirme formunda yer alan sorulara verilen cevapların bir gerekçesinin olmaması hukuka aykırı olacaktır.

Okul müdürlerinin görevlendirilmesinde yetki her ne kadar valiliklere bırakılmış olsa da, bu yetkinin sınırsız bir şekilde kullanılması mümkün değildir. Kullanılan yetki kamu yararı ve hizmetinin gereği ile sınırlandırılmıştır. Kamu görevlileri, kamu hizmetlerinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile kanunların, tüzüklerin ve yönetmeliklerin emrettiği ödevleri yerine getirmekle sorumlu ve bunları yaparken uyulması zorunlu olan hususları yapmakla mükelleftir. Bu suretle değerlendirme formundaki kriterleri puanlayan Sivas İl Milli Eğitim Müdürü, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İlçe Şube Müdürleri’nin görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, okul yöneticilerinin mağduriyetine ve kamu zararına neden olmuştur.

Dolayısıyla, kamu hizmetinin gereği gibi yürütülmesini sağlamak amacı ile yönetmeliğin emrettiği ödevi objektif olarak yerine getirmeyen ilgililer hakkında yasal işlem yapılması gereği ortaya çıkmaktadır. Görev süresi uzatılacak eğitim kurumu müdürleri için değerlendirme formunu ideolojik olarak puanlayan, Sivas İl Milli Eğitim Müdürü, Milli Eğitim Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, İlçe Milli Eğitim Müdürleri, İlçe Şube Müdürleri hakkında Valiliğiniz tarafından idari soruşturma açılarak, yasal işlem yapılmasını, bu hususta gereğinin takdir ve ifasını arz ederiz.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
28.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!