USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Kadınlar, Güçlü Türkiye´nin Yollarını Açmaktadır

Kadınlar, Güçlü Türkiye´nin Yollarını Açmaktadır

Kadınlar, Güçlü Türkiye´nin Yollarını Açmaktadır
09-09-2014 17:01
Google News


Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı, ‘Kadınlar mesleki beceri ile eğitim ile donanımlı hale geldiklerinde kendilerine güveni artmakta, kendilerini iyi şekilde ifade edebilmekte ve istihdama katılımları artmakta. Bu şekilde kadınlar, karar alma mekanizmalarına dâhil olmakta ve güçlü Türkiye’nin yollarını açmaktadırlar.’

ERSAN ARSLAN

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde gerçekleştirilen Gönül Elçileri Projesi Sivas’ta öğretmenlere tanıtıldı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nün düzenlediği programda öğretmenlere Gönül Elçileri Projesi hakkında bilgi verildi.

Kent merkezindeki Fidan Yazıcıoğlu Hanımlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı ve eşi Nilgün Kalaylı, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Aykut ve öğretmenler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan programda, Gönül Elçileri Projesi tanıtım filmi gösterime sunuldu. Tanıtım filminin ardından bir konuşma yapan Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı, öğretmenlerden çeşitli nedenlerden dolayı eğitimine ara vermiş ya da okulu bırakmak zorunda kalmış kız ve erkek çocuklarının eğitime kazandırılması noktasında yapılacak çalışmalara destek olmalarını istedi.

Kadın-erkek eşitliğinin önemine vurgu yapan Kalaylı, kadınların eğitim imkânı sağlandığında istihdama daha fazla katıldığını belirterek ‘Bu şekilde kadınlar karar alma mekanizmalarına dâhil olmakta ve güçlü Türkiye’nin yollarını açmaktadırlar’ ifadelerini kullandı.

Proje hakkında bilgiler veren Kalaylı; ‘Bu toplantıları biz dört oturum halinde bütün öğretmenlerimize dönük olarak yapacağız. Geçen sene başlamıştı bu proje. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan hanımefendinin himayelerinde yürütülen bir proje. Gönül Elçileri Projesi’nin 5 alt bileşeni var ve biz şuanda ikincisini, ‘kadın ve güçlenme’ bileşenini yürütüyoruz. Kadın ve güçlenme niçin önemlidir? Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik pek çok kanuni düzenleme ve uygulama olmasına rağmen halen ülkemizde kadın erkek eşitliğinin istihdam noktasında iyi olmadığını görmekteyiz. Kadın-erkek arasındaki fırsat eşitliğinin sağlanmasında en önemli alanlardan bir tanesi de eğitimdir. Kadınlara yönelik eğitim imkânı sağlandığı zaman kadınların istihdama daha fazla katıldığını görmekteyiz. Kadın istihdamı niçin önemlidir? Kadın istihdamı, toplumlar, milletler için gelişmenin, modernleşmenin göstergesidir. Kadınlar mesleki beceri ile eğitim ile donanımlı hale geldiklerinde kendilerine güveni artmakta, kendilerini iyi şekilde ifade edebilmekte ve istihdama katılımları artmakta. Bu şekilde kadınlar karar alma mekanizmalarına dâhil olmakta ve güçlü Türkiye’nin yollarını açmaktadırlar. Biz, bu projeyi ilimizde yürütüyoruz. Amacımız özellikle çeşitli sebeplerden dolayı eğitimi yarıda kalmış olan kızlarımız var. Bunların bir şekilde tekrar eğitime dâhil edilmesi gerekiyor. Mutlaka çevremizde, mahallemizde, yakın komşularımızda bir sebepten dolayı eğitimini tamamlayamamış, liseyi terk etmiş ya da ortaokuldan sonra okula devam etmemiş olan kız ve erkek öğrencilerimiz var. Önceliğimiz kız çocuklarımız ama bütün vatandaşlarımızın eğitim hakkından faydalanması lazım. Temel eğitim bir insan hakkıdır ve bütün çocuklarımızın, gençlerimizin bu eğitim imkânından sonuna kadar faydalanması gerekiyor. Sizlerden istediğimiz bu çocuklarımızın tespitinin yapılması, bizlere bildirilmesi ve bunların eğitim hayatına tekrar kazandırılması. Bütün herkese görev düşüyor ama özellikle öğretmenlerimizi bu konuda bilgilendirmek ve aydınlatmak istedik. İstiyoruz ki hiçbir çocuğumuz eğitim imkânından yoksun bırakılmasın. Bu vesile ile inşallah bütün çocuklarımızı eğitim imkânına kavuşturmuş olacağız. Eğer maddi imkânsızlıktan dolayı okula devam etmemişlerse biz, bu manada valilik olarak, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı olarak gerekli yardımları sonuna kadar göstermiş olacağız.’ İfadelerini kullandı.

‘GÜÇLÜ KADIN, GÜÇLÜ TÜRKİYE’

Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Aykut ise Gönül Elçileri Projesi’nin hedeflerinin gerçekleştirilmesi için öğretmenlerden gönüllü olmalarını istedi. Kadınların Türkiye’deki, eğitim, istihdam ve okuma-yazma oranları hakkında bilgiler veren Aykut, daha sonra Gönül Elçileri Projesi’nin hedeflerini açıkladı.

Aykut, şu şekilde konuştu:

‘Gönül Elçileri Projesindeki amaç, toplumda gönüllülük konusunda farkındalık oluşturmak, gönüllülük ile toplumun sorunlarının çözümüne katkı sağlamaktır. Bu bağlamda ikinci alt bileşen olan kadın istihdamı ve güçlendirme noktasında çalışmalarımız devam etmektedir. Kadınların durumuna genel olarak bakıldığında, Türkiye’de kadınların iş gücüne katılımı yüzde 30, İstihdama katılım oranı yüzde 27, kadınların işsizlik oranı yüzde 10.8, okuma-yazma bilen kadın oranı yüzde 92’dir. Kadın lise mezunu ise daha yüksek işsizlik riski ile karşı karşıyayken bu risk, üniversite mezunu kadınlarda daha aza inmektedir.

Proje ile örgün eğitimin dışında kalan kadınları yeniden eğitime kazandırmayı, ilköğretim veya ortaokul mezunu kadınların mesleki açık öğretim liselerine kayıtlarını yaptırmayı, mesleki açık öğretim liselerinden mezun olan kadınların iş yaşamına katılımlarına aracı olmayı, mesleki açık öğretim lisesinde okuyan kadınların çocuklarının bakımlarına destek vermeyi, yerel düzeyde ihtiyaç duyulan iş kollarını ortaya çıkarmayı, kız çocuklarının okula devam etme ve okulda kalma sürelerini artırmayı, kadınların eğitimi noktasında toplumda farkındalık yaratarak onlara rol model olmayı teşvik etmeyi, yine kadınların mesleki eğitimlerinin yanı sıra kişisel gelişimlerini destekleyecek eğitimler almalarını desteklemeyi, yerel düzeyde işletmelerin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağının yetiştirilmesinde katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu öncelikli hedeflerin gerçekleştirilmesi noktasında sizleri yardımcı olmaya, destek olmaya, üye olmaya davet ediyoruz. Güçlü kadın, güçlü toplum, Güçlü Türkiye diyorum.’

Konuşmaların Ardından Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü Çocuk Geşimcisi Melike Dal, Gönül Elçileri Projesi hakkında sunum yaptı. Daha sonra Dal ile birlikte, Vali Yardımcısı Ömer Kalaylı ve Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hasan Aykut, öğretmenlerden gelen soruları yanıtladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!