USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Geçmişi Olmayanın Geleceği Olmaz

Geçmişi Olmayanın Geleceği Olmaz

Geçmişi Olmayanın Geleceği Olmaz
24-09-2014 17:45
Google News


Belediye Başkanı Sami Aydın ve SESOB Başkanı Beşir Köksal, Ahilik Kültürü’nün önemine dikkat çekerek, yeni nesillerin bu kültürü ve geleneği örnek almaları gerektiğini vurguladılar.

OĞUZHAN SARZEP / HAYRULLAH AĞKAŞ

Her yıl geleneksel olarak kutlanan Ahilik haftası etkinlikleri dün son buldu. Etkinliklerin son günündeki program Ahi Emir Ahmet Türbesi önünde dua okunmasıyla başladı. Program il protokolünün kortej yürüyüşü ile Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi önüne gelmesiyle devam etti.

Kortej yürüyüşü ve tören alanında Sivas Belediyesi Mehter Takımı’nın yoğun ilgi gördüğü program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Programın açılış konuşmasını Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı ve Ahilik Kutlama Komitesi Başkanı Beşir Köksal yaptı.

Köksal, ‘Kardeşlik, birlik, beraberlik gibi değerleri özünde toplayan Ahilik, ticaret ile ahlakı buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir’ dedi.

Ahilik kültürünün önemine dikkat çeken Köksal konuşmasında şunları kaydetti:

‘Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli, Hoca Ahmet Yesevi’den aldığı meşaleyi Anadolu topraklarına taşıyarak buraların bir Türk yurdu olmasına büyük katkı sağlayan; dürüstlüğü, , eşitliği şiar edinmiş bir gönül adamıdır. Ahi Evran-ı Veli, aynı zamanda çok yönlü bir ilim ve fikir adamıdır. O, bir filozoftur, hekimdir, eczacıdır. Hayatıyla ve mesleğiyle örnek bir insan, nefis terbiyecisi ve sabrın temsilcisidir

Günümüzde ‘ahilik’ esnaf ve sanatkâra özgü bir kavram olarak algılanmakta; ahilik denince esnaf, esnaf denince de ahilik akla gelmektedir. Ancak, bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan daha derin ve geniş anlamı da vardır. Ahilik, toplumda yaşayan herkesin birbirlerini yaklaştıran, kaynaştıran, dost edindiren ve dayanışma kurulmasına sağlayan bir olgudur.

Ahilik, birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu’da bin yıldan beri yaşamaları ‘Ahilik’ sayesinde olmuştur. Ahilik, din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Zengin, fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak, üretmek alın teri ile kazanmak ahilikte bir ahlak kuralıdır.

Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli ve onu yetiştiren Hoca Ahmet Yesevi başta olmak üzere Ahi Emir Ahmet’i, tüm ahilerimizi, ustalarımızı rahmet ve şükranla anıyorum.’

Sivas Valisi Âlim Barut, ‘Ahilik kültürü ve ahiliğin günümüze kadar gelmiş olmasında dikkat çekilmesi gereken bir önemi vardır. Geçmişi olmayan milletlerin geleceği de olamaz. Geleceğimizi tabi ki geçmişimiz üzerinden kuruyoruz’ dedi.

Ahilik Kültürü’nün Sivas’a çok yakıştığını kaydeden Vali Barut, ‘Ahiliğin yüzyılları aşan bir felsefesi, yüzyılları aşan bir uygulaması var. Sadece esnaf ve sanatkâra ilişkin değil. Tabii ki Ahiler esnaftı. Ama ortaya koyduğu ilkeler tamamıyla millet olma vasıfları, insanca yaşama, hayatta huzurlu, refaha ulaşır bir şekilde yaşamanın prensiplerini ortaya koyuyordu. Ahiliğe ilişkin birçok esas var. Ahilik artık günümüzde de olması gereken, yaşatılması gereken bilinmesi gereken ve özellikle gençler tarafından algılanması gereken bin müessesedir. Baktığımız zaman bir hayat felsefesi var. Çıraklık, kalfalık, ustalık olmak üzere bir eğitim sistemi var.

Barut, sözlerini ‘Milletimize, Sivas’ımıza ve tüm camiaya bunun yanı sıra tabi ki esnaf ve sanatkârlarımıza Ahilik Bayramı kutlu olsun. Ahilik Haftası bizlere de rehber olsun’ diyerek tamamladı.

Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise konuşmasında tüm esnaf ve sanatkârların Ahilik Bayramını tebrik etti. Geçmiş dönemlerde bir çorağın usta olabilmesi için belirli kuralları olduğuna dikkat çeken Başkan Aydın, ‘Bir çocuk bir ustanın yanında işe başlar, yıllarca ustasının prensipleri, talimatları doğrultusunda çalışır ve günü geldiği zaman ustası ona der ki evladım artık sen usta oldun, sen kendi iş yerinin sahibi olabilirsin, sen ustalığın gereklerini yerine getirdin ve bunu ustası söyledikten sonra o dönemin heyetine sunar, heyet huzurunda bugün yaptığımız gibi güzel bir organizasyonla o kişinin usta olması törenle topluma ilan edilir. Burada o kişinin usta olabilmesi için sadece o işi iyi bilmesi yeterli değildir. Ahlaki değerlerin her birini yerine getirecek kültüre kavuşmuş olması gerekmektedir’ dedi.

İlimizdeki tüm esnaf ve sanatkârların Ahilik Bayramını kutlayan Aydın, Ahilik Bayramı etkinliklerinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Protokol konuşmalarının ardından Sivas Belediyesi Halk Oyunları ekibi gösterisi gerçekleştirildi. Sonrasında ise Yılın Ahilik Onur Ödülü Sivas Valisi Âlim Barut’a verildi. Barut’a Ahilik Kaftanı’nı Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Beşir Köksal giydirdi. Burada bir konuşma yapan Vali Barut, bundan sonraki yaşantısında bu onur ödülüne layık olarak yaşantısını sürdürmeye gayret göstereceğini kaydetti.

Sonrasında yılın Ahisi seçilen tornacı esnafı Muharrem Ercins’e Yılın Bayan girişimci esnafı Huriye Tülay ve Yılın girişimci erkek esnafı İhsan Say’a plaketleri takdim edildi.

Temsili olarak canlandırılan Şed Kuşatma Töreni’nin ardından yaklaşık bin 500 kişiye ahilik pilavı ikram edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!