USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Hızlı Tren´i Fırsata Dönüştürmeliyiz

Hızlı Tren´i Fırsata Dönüştürmeliyiz

Hızlı Tren´i Fırsata Dönüştürmeliyiz
10-11-2014 17:17
Google News


Albayrak, daha Hızlı Tren ilimize gelmeden önce bununla ilgili ortak akıl toplantıları düzenlenerek, bir yol haritası çıkarılması gerektiğini söyledi. Bu sayede hem Sivas’ın sahip olduğu değerlerin tanıtımının yapılarak Sivas’ın kapılarının Türkiye’ye açılacağını belirten Albayrak, hem de Sivas ekonomisinin de canlanacağını kaydetti.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Türkiye Kamu-Sen Sivas İl Temsilcisi ve Türk Ulaşım-Sen Sivas Şube Başkanı Nurullah Albayrak, önümüzdeki yıllarda ilimizde hizmete girecek Hızlı Tren Projesi hakkında gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.

Hızlı Tren istasyonunun mevcut Gar binasının yanına yapılmasının daha doğru olacağının altını çizen Albayrak, TCDD tarafından ilimiz genelinde yaptırılan anketlerde Sivas halkının yüzde 80’inin de bu yönde görüş bildirdiğini kaydetti.

Hızlı Tren’in Sivas’a gelmesinin ilimiz açısından büyük önem arz ettiğini kaydeden Albayrak, Sivas olarak bunu fırsata dönüştürmemiz gerektiğinin altını çizdi. Sivas’ın tarihi ve turistik değerler olarak çok zengin bir coğrafyaya sahip olduğunu belirten Albayrak, ilimizin mülke amirlerinin, siyasiler ve bürokratlarla birlikte Sivil Toplum Kuruluşlarının ellerini taşın altına koymaları gerektiğini ifade etti.

Albayrak, Hızlı Tren’in daha ilimize gelmeden önce düzenlenecek ortak akıl toplantı ile Hızlı Tren hakkında bir yol haritasının çıkarılması gerektiğini ve bu doğrultu da Sivas’ın tanıtımının yapılması gerektiğini belirtti. Bu fırsatla Sivas’ın kapılarının tüm Türkye’ye açılabileceğini kaydeden Albayrak, bununla birlikte Sivas ekonomisinin de canlanacağını belirtti.

Albayrak şöyle devam etti:

‘Ankara – Sivas arası Yüksek Hızlı Tren Projesi’nde gerek Bakanlık, gerekse Sivas TCDD Müdürlüğü olarak çalışmalar hızla devam ediyor. 2015 sonunda hizmete girmesi planlanan Hızlı Tren Projesi’nde kamulaştırma çalışmalarındaki bazı sıkıntılar nedeniyle biraz gecikme yaşanabilir. Ancak tabi ki kesin bir tarih vermemiz mümkün değil.

Bunun yanı sıra Hızlı Tren Projesi ile ilgili kamuoyunda çeşitli spekülasyonlar var. Bizler hem Türk Ulaşım-Sen hem de demiryolcular olarak Hızlı Tren Garı’nın mevcut Gar binasının yanına yapılmasının doğru olacağını söylemiştik.

Konuyla ilgili olarak Sivas kamuoyunda bir anket de yapıldı. Bu ankette Sivas halkına 3 seçenek sunuldu. TCDD tarafından yaptırılan anketin sonuçlarına göre Sivas halkının yüzde 80’inin teveccühü Hızlı Tren Gar’ının mevcut Gar’ın yanına yapılması yönünde olmuştu.

Bir hadiste ‘Kolaylaştırınız, zorlaştırmayınız’ buyruluyor. Burada Sivas halkının işini kolaylaştırmak adına Hızlı Tren Gar’ının mevcut gür bölgesine yapılması daha doğru olacaktır. Ankara’dan bir vatandaşımız Sivas’a gelse ve buradan da Divriği’ye, Malayta’ya veya Samsun’a normal hatlarla gidecek olsa zaman kaybı yaşamadan yolculuğuna devam edebilir. Ancak Hızlı Tren Gar’ı başka bir bölgeye yapıldığı takdirde bu vatandaşımızın Hızlı Tren Gar’ından indikten sonra mevcut Gar’a gelmesi gerekecek. Ama Hızlı Tren Gar’ı da mevcut Gar’ın yanına yapılırsa böyle bir zaman kaybı da olmayacaktır.’

ŞEHİR ZATEN İKİYE BÖLÜNMÜŞ

Bu noktada belki Hızlı Tren hattının şehri böleceği düşüncesi oluşabileceğini kaydeden Türk Ulaşım-Sen Şube Başkanı Nurullah Albayrak, ‘Ancak tren hattı zaten şehrimizi ikiye bölmüş kurulduğu 1930’lardan bugüne kadar… Ancak Hızlı Tren Gar’ı başka bir yere yapılacak olursa şehri bir kez daha bölmüş olacaksınız’ dedi.

Albayrak, ‘Yani planlamanın en uygunu, en mantıklısı kesinlikle ve kesinlikle Hızlı Tren hattının mevcut garın olduğu bölüme yapılmasıdır. Hızlı Tren Gar’ının burada olması halinde şehir merkezindeki vatandaşlarımız da hiç bur ulaşım aracı kullanmadan buraya ulaşabilecekler’ ifadelerini kullandı.

HIZLI TREN SİVAS’A

ÇOK ŞEY KAZANDIRACAK

Hızlı Tren’in Sivas’a çok şey kazandıracağını düşündüğünü belirten Albayrak şöyle devam etti:

‘Tabi ki teknoloji gelişiyor. Bugün gelinen noktada artık insanlar neredeyse uçağı bile tercih etmeyi bırakacaklar. Hızlı Tren ile birlikte Sivas çok daha büyük bir önem kazanacak. İlimizde Dünya’da eşi benzeri olmayan güzelliklerimiz var. Bunların ilk sırasında Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası yer alıyor ki UNESCO tarafından Dünya’nın 8. Harikası olarak gösteriliyor. Yine dünya’da eşi benzeri olmayan Kangal Köpeklerimiz ve Kangal Balıklı Kaplıcamız var. Bununla birlikte kent merkezinde eşi benzeri bulunmayan tarihi eserlerimiz mevcut.

Sivas olarak çok büyük değerlere sahibiz. Ancak ne yazık ki bu değerlerimizi daha tam manasıyla turizme kazandırmış değiliz. Hızlı Tren’in ilimize gelecek olması bu noktada da büyük önem arz ediyor. Eğer biz Sivas olarak bu değerlerin tanıtımını, reklamını iyi yaparsak, Sivas’ta turizm alanında büyük bir atılım gösterebiliriz. Hızlı Tren’le birlikte artık herkesin Sivas’a kolaylıkla gelmesini sağlayabileceğiz.

Bu konuda herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Başta Valimiz, Belediye Başkanımız, siyasilerimiz, bürokratlarımız ve Sivil toplum kuruluşları olarak herkesin elini taşın altına koyması gerekiyor. Sivas’a özellikle Hızlı Tren aracılığıyla turist çektiğimiz takdirde bu aynı zamanda Sivas ekonomisine de katkı sağlayacaktır.’

Hızlı Tren’in fırsata dönüştürülmesi gerektiğine vurgu yapan Albayrak, ‘Bu konuyla ilgili olarak herkes üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerekiyor. Yapılacak ortak akıl toplantılarıyla Hızlı Tren daha ilimize gelmeden önce Sivas olarak yol haritamızın çizilmesi gerekiyor’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
20.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!