USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Kırk Azizler? Turizme Kazandırılacak

?Kırk Azizler? Turizme Kazandırılacak

?Kırk Azizler? Turizme Kazandırılacak
17-02-2015 00:46
Google News


Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, söz konusu arsa üzerinde hiçbir yapılaşmaya izin verilmemesi talimatını vererek, Belediye olarak söz konusu alanda gerekli düzenlemelerin yapılacağını kaydetti.

HAYRULLAH AĞKAŞ

Sivas, Hıristiyanlık açısından önemli bir merkeze dönüşecek. Sivas Belediyesi Üçlerbeyi Mahallesi’nde bulunan ve ‘Kırk Şehitler, Kırk Azizler ve Kırklar’ olarak bilinen alanı turizme kazandırmak için çalışma başlatacak. 17 asırlık ‘Kırk Şehitler’ efsanesi inanç turizmine kazandırılacak.

Hıristiyanlık dini açısından çok önemli bir noktada yer alıyor. İnanca göre 17 asır önce ilimizde şehit edilen 40 kişi Hıristiyanlık dininin ilk şehitleri olarak biliniyor. Bunun yanı sıra Kapadokya başta olmak üzere turizme kazandırılmış birçok merkezde ilimizdeki 40 Hıristiyan şehitleri anlatan sembollerin bulunduğu biliniyor.

Bu olay Hıristiyanlığın Roma İmparatorluğunda yasaklandığı Licinius (Likinyus) döneminde, MS 320’de, o zamanki adı Sebaste olan Sivas ilinde geçer ve Süryaniler bu hadiseyi her sene 9 Mart’ta anarlar.

Sivas’ın Hıristiyanlık açısından önemli bir merkez olmasına vesile olabilecek mezarlar kırk azizler ve kırk şehitler mezarlığı olarak bilinir. Bunlar Hıristiyan inancının ilk şehitleri olarak kabul edilmektedirler. Sivas’a sığınmışlar. Romalılar tarafından önce donmuş gölde bekletilmişler sonrasında sıcak hamama sokulup ölmeleri sağlanmıştır.

Sebaste Valisi Agricola, Roma ordusundan bu 40 genç askerin, cezalandırılacaklarını bildikleri halde İsa’ya sadık biçimde Hıristiyan olduğunu öğrenmiştir. Kırk asker Kralın Roma tanrılarına inanmayanların ölümle veya işkenceyle cezalandırılacaklarını bildiren fermanını uymadıkları için öldürülmüşlerdir.

Üçlerbey Mahallesinde bulunan Çukurpınar denilen mevkide bu tarihi olayın gerçekleşmiş olduğuna inanılmaktadır. Burada bulunan suyun eskiden orada olan gölden beslendiğine inanılırmış halen o bölgede bulunan söğüt ağaçlarının ise ö dönemden süregelen kök sürgünleri olduğuna inanılırmış.

Söz konusu ‘Kırk Azizler’ şehitliği geçtiğimiz haftalarda yapılan bir toplantıda gündeme gelmişti. Belediye Başkanı Sami Aydın’ın yanı sıra birçok kurum ve kuruluş yetkilileri ile sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcilerinin yer aldığı toplantıda Kırk Şehitler’in inanç turizmine kazandırılması önerildi.

O yıllardan bu zamana kadar şans eseri üzerine hiçbir yapının inşa edilmediği arsa halen boş duruyor. Şuanda halen arsada bulunan söğüt ağaçlarının da o dönemden bu yana varlığını koruduğu ifade ediliyor.

Belediye Başkanı Sami Aydın, kendisine sunulan öneri karşısında bu alanın inanç turizmine kazandırılması noktasında üzerlerine düşeni yapacaklarını kaydederek, Sivas Belediyesi İmar Müdürü Erol Genç’e de talimat vererek, bu alan üzerinde her hangi bir yapılaşmaya müsaade edilmemesini istedi.

Sivas Belediyesi’nin önümüzdeki süreçte söz konusu arsada çeşitli düzenlemeler yaparak, bu alanı Hıristiyanlık inancına göre kutsal kabul edilen bu alanı Kırk Azizler Şehitliği olarak düzenlemesi bekleniyor.

Halk arasında kutsal olarak bilinen bu yer ile ilgili olarak şu inanışlar bulunmaktadır:

Kırk kişi, putperestlik döneminde, Allah'a inandıkları için öldürülmüş. Onların öldürüldüğü yere Kırklar, burada akan suya da Kırklar pınarı adı verilmiş. Suyu şifalı olarak bilinen bu pınar, bilhassa kadınlar tarafından ziyaret edilirmiş. Pınarın suyu içilir, dilek dilenir, Allah tarafından dileklerinin kabul olacağına ve hastaların iyileşeceğine inanılırmış.

Kırklar pınarında kırk kız havan dövermiş. Havanda dövdükleri ilaçları pınarın suyuna katarlarmış. Bu sebeple pınarın suyu şifalı olup her türlü hastalıkta içildiği gibi hasta olmamak için de bu sudan içilirmiş.

Burada çok önceleri kırk kızın, kırk erişmiş kızın mezarı varmış. Otuz yıl önceleri ise burada bir pınar vardı ve suyu şifalı olarak bilinirdi. Berrak, temiz, acı ve biraz da soğuk suyu olan bu çeşmenin suyu da boldu. Daha çok kadınlar pınarın etrafında mum yakar, dilek dilerlerdi. Kırklar pınarının etrafında evler vardı ve burada halı-kilim yıkanırdı. Sonraları suyu azaldı, şimdi ise bu su kayboldu.

Eskiden burada kırk kızın mezarının olduğu söylenirdi. Halk arasında burada kırk kızın taş olduğu söylentisi de vardı.

Bu azizlerin adları şunlardır: İsilios, Meliton, İraklios, Smaragdos, Domnos, Evnoikos, Malis, Bibianos, Klaudius, Priskos, Teodulos, Eftihios, İannis, Ksantios, İlianos, Sisinios, Kırion, Agies, Aetius, Flebios, Akakios, Evdikios, Nisimahos, Aleksandros, İlias, Gorgonios, Teofilos, Dometianos, Gaios, Gorgonios, Eftihes, Atanosios, Krillos, Sahevdon, Nikolaos, Malerios, Filoktimon, Sevirianos, Hudion ve Aglaisos.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!