USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Sağlık Çalışanlarından İş Bırakma Eylemi

Sağlık Çalışanlarından İş Bırakma Eylemi

Sağlık Çalışanlarından İş Bırakma Eylemi
13-03-2015 23:32
Google News


Ortak yapılan basın açıklamasında bugün de kararlarını devam ettirerek, ‘Aile Hekimliklerinde ve Toplum Sağlığı Merkezlerinde (TSM) nöbete hayır’ diyerek iş bırakacaklarını açıkladılar

SERCAN ÇETİNEL

Sivas Türk Sağlık-Sen, Sivas-Erzincan Tabip Odası ve Sivas Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) dün kent meydanında bir araya gelerek basın açıklaması yaptılar. Çalışma koşullarına karşı tepkilerini ortaya koymak amacıyla bir araya gelerek dün iş bıraktıklarını açıklayan sendika başkanları, bugün yine kararlarını devam ettireceklerini, aile hekimliklerinde ve toplum sağlığı merkezlerinde (TSM) nöbete hayır diyerek iş bırakacaklarını ifade ettiler.

Sivas Erzincan Tabip Odası Başkanı Dr. Sedat Özbay yaptığı açıklamada, çalışırken de emeklilikte de insanca yaşayabilecek güvenceli bir gelir talep ettiklerini ifade etti.

Dr. Özbay, ‘Hazırladığımız yasa teklifi doğrultusunda acilen emekliliğe yansıyan ücretimizin ve mevcut emekli hekim maaşlarının iki katına çıkmasını istiyoruz. İnsanüstü bir çabayla, insanlık dışı, şiddet gördüğümüz koşullarda çalışıyoruz. 36 saat kesintisiz, ihtiyaç molası dahi veremeden, performans-ciro baskısı altında, sağlıksız koşullarda, şiddet baskısı altında, taşeron sistemiyle çalışıyoruz. Çalışma koşullarımızın acilen düzeltilmesini talep ediyor; yetkilileri taşeron sistemine 'çağdaş köleliğe' son vermeye çağırıyoruz’ dedi.

‘Yıllarca haftada 40 saatlik yasal sürenin çok üzerinde ve ağır koşullarda çalıştığımız halde bugüne dek bir türlü verilemeyen fiili hizmet zammını talep ediyoruz’ diyen Dr. Özbay şunları kaydetti:

‘Başta tıp eğitimi olmak üzere sağlık alanındaki mesleki eğitimin niteliğinin giderek bozulduğunu, bunun halkımızın geleceğini tehdit ettiğini görüyoruz. Tıp ve sağlık eğitiminde meslek örgütleriyle, ilgili derneklerle işbirliği yapılmasını, sayıyı değil niteliği önceleyen bir politikayı talep ediyoruz. Katkı, katılım paylarıyla, istisnai hizmet tanımıyla, fark ücretleriyle, 5 dakikalık randevu süreleriyle halkımızın sağlık hizmetine erişimi kısıtlanmaktadır. Nitelikli sağlık hizmetine bütün yurttaşlarımızın ücretsiz ulaşabilmesini talep ediyoruz. Son olarak Sağlık çalışanlarının özlük hakları ve sağlık hakkı için yürüttüğümüz mücadeleye destek veren herkese şimdiden çok teşekkür eder saygılarımızı sunarız.’

Daha sonra açıklamala yapan Türk Sağlık-Sen Sivas Şube Başkanı Hamza Binici ise sağlık çalışanlarının problemlerinin giderek arttığı bir dönemde yaşadıklarını, bu dönemde özellikle çalışan memnuniyeti göz ardı edilmekte olduğunu ve çalışan talepleri sürekli ötelendiğini ifade etti.

‘Şiddet, yetersiz istihdam, ağır iş yükü, bitmek bilmeyen nöbetler, yapılan haksız uygulamalar nedeniyle sağlık çalışanları ağır bir tükenmişlik sendromu ile karşı karşıyadırlar’ ifadelerini kullanan Binici şöyle devam etti:

‘Bunların yanı sıra sağlık çalışanları için tüm memurların maaşla aldığı sabit ek ödemelerin her ay geciktirilerek yatırılması, yoğun çalışmaya rağmen performans ücretlerinin 1 buçuk TL gibi komik ücretlere inmesi ve ekonomik kayıpların dayanılacak sınırı çoktan aşması gibi durumlar yaşanmaktadır. Emeklilikte bekleyen sefalet ile ilgili de sürekli topun taca atılması çalışanda dayanılacak hal bırakmamıştır. Doktorlarımızın sorunlarına sürekli kulak tıkanarak, niteliği olmadan ucuz iş gücü için ince hesaplar yapılarak, yabancı doktor rüyalarına dalınmaktadır. Asistanlar 36 saate varan nöbetlerde helak olmakta, hemşireler, ebeler, sağlık çalışanları ağır iş yükü altında adeta kan ağlamaktadırlar. Aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına angarya Cumartesi nöbeti dayatılmakta ve pazarda çalışacaksınız denilerek hızla köle sistemine dümen kırılmaktadır.

Kamu hizmeti yürüten ama kadro talepleri yerine getirilmeyen kamu dışı aile sağlığı çalışanları, vekil ebe hemşireler ve 4/C’liler umutsuzluğa sevk edilmektedir. Memurlarımız yok sayılmış, Hizmetliler görevini yaptıkları memur kadrosuna atanmamıştır. Kısacası Sağlık hizmetlerinde görev alan doktorumuzdan hemşiresine, ebemizden sağlık memurumuza sağlık teknisyenine, teknik personelden, memura, hizmetli arkadaşlara kadar her birinin sorunu ve sıkıntısı vardır.

Kısacası dertler boyu aşmış, sabır taşı çatlatmıştır. Ama hala çözümden uzak açıklamaları ile iktidar, vatandaşın sağlık personeline yaptığı dua ile bizleri avutmaktadır. Sağlık Bakanlığı dün 'Şifa Veren Ele Vefa' adlı bir program düzenlemiştir. Öncelikle belirtmek isteriz ki Bakanlık hiçbir zaman sağlık çalışanlarına vefa göstermemiştir. Şifa veren elleri sorunları ve dertleri ile baş başa bırakmıştır. Süslü toplantılarla bu işi geçiştirmeyi adet edinmiştir.

Bu toplantıda Sayın Başbakan sağlık çalışanlarının haklan ile ilgili bazı açıklamalar yapmıştır. Nöbet ücretlerine yüzde 50 zam yapacağız demiştir. Bir saatlik nöbet ücreti bir doktor için şu anda 7 TL, ebe hemşire arkadaşlarımız için 4.7 TL’ dir. Bu komik ücretlerin yüzde 50 artması çok büyük bir müjde midir? 70 yaşma kadar istenirse çalışılabilecekmiş, biz 70 yaşma kadar çalışma değil, emeklilikte rahat etmek ve insanca bir ücret almak istiyoruz. Bunun için döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmasını talep ediyoruz. Bugün şiddet uygulayanların tutuklu yargılanmasına yönelik düzenleme var olmasına rağmen tam uygulanmıyor. Gözaltı süresini uzatınca şiddete çözüm mü bulunacaktır?

Yıpranma payı ile ilgili çalışma yapılıyormuş, yıpranma payı için 1 senedir aynı sözler söyleniyor. Somut bir adım, ortaya çıkmış bir icraat yok. Artık siyasetçinin iki dudağı arasından öteye gitmeyen vaatlerden bunalan çalışanlar; devletin somut adımlarını, hayata geçen uygulamalarını görmek istiyor.

Sağlık çalışanları olarak ne lütuf bekliyoruz, ne de karşılanamaz talepleri dile getiriyoruz. Sadece hakkımızı talep ediyoruz. Haklı taleplerimizi dile getirmek ve çalışanların talepleri karşısındaki vurdumduymazlığa tepki olarak Tıp Bayramı Arifesinde 13 Martta iş bırakıyoruz. Ayrıca 14 Mart Cumartesi günü de kararlığımızı devam ettirip, aile hekimliklerinde ve TSM’lerde Cumartesi nöbetine hayır diyerek iş bırakacağız.’

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!