USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Tamamen Teknik Bir Arıza?

?Tamamen Teknik Bir Arıza?

?Tamamen Teknik Bir Arıza?
15-06-2015 13:10
Google News


OĞUZHAN SARZEP

Sivas'ta kent merkezinin 3'te 1 su ihtiyacını karşılaşan Paşabahçe güzergâhından gelen boruların, yeni yapılan yol altında kalması ve kaynak yerlerinden patlaması sonucu geçen cuma günü su kesintisi oldu. Yaklaşık 20 mahalle 3 gün boyunca susuz kaldı.

Belediye’nin daha önceki uygulamalarının aksine su kesintileri olan mahallelere tanker gönderilmeyince evlerde ciddi su sıkıntısı çekildi. Mahalleliler ambalajlı su satın alarak veya kent merkezine yakın yerlerdeki sokak çeşmelerinden ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı.

Mahalle sakinleri kesintisi nedeni ile 3 gün büyük sıkıntı çektiklerini ihtiyacı kısmı karşılamak için tanker gönderilmemesi nedeniyle ile belediyeye tepki gösterdi.

‘1200’LÜK BORULARDA ARIZA MEYDANA GELDİ’

Belediye Başkanı Sami Aydın, cuma günü görülen arızanın suyun verildiği Paşabahçe güzergâhındaki yol çalışmasından kaynaklandığını söyledi. Aydın, şöyle dedi; ‘Sivas Paşabahçe deposu hattından gelen 1200’lük borularda Cuma günü bir arıza meydana geldi. Paşabahçe yolunda da çalışmalar devam ediyor. Bu yolun altında 1200’lük çelik borular geçiyor. Özellikle yağmurlarında aşırı yağması nedeniyle alttaki borulara basınç oluyor. Bu normal çok üzerinde yansıdı. Bundan dolayı çelik borunun ek yerinde bir kırılmak, kopma meydana gelmişti Cuma günü. Arkadaşlarımız bunun tamir ettikten sonra devamındaki çelik boruda bir daha kopma meydana geldi. Pazar sabah saat 08.30 itibariyle sisteme, Paşabahçe depolarında beslenen hatta su verildi. Ancak suyu etap etap vermek zorundaydık. Hızlı verdiğimiz zaman tekrar bir patlama riski, kırılma riski olacağından dolayı yavaş yavaş suları verdik.’

‘YENİ BİR HAT YAPACAĞIZ’

Boruların yol altında kalmasının bu sıkıntıyı tekrar ettirebileceğini belirten Aydın,  bölgedeki askeri alan içerisinden 4 metrelik koridoru su borusu geçirmek üzere protokol yaptıklarını, bu çalışmayla ilgili ihale hazırlığını tamamladıklarını belirtirken; ‘Bu hatta biz aslında bu riski gördük. Ama dolgu yapılmıştı, borular altta kalmıştı. Bunun ileride sıkıntı olacağını ön görerek biz askeri alan içerisinden, askeriyeden de izinler alarak 4 metrelik bir koridoru su borusu geçirmek üzere askeriye ile protokolümüzü yaptık. Bu çalışma ve proje ile ilgili ihale hazırlıklarımızı tamamladık. Geçtiğimiz hafta meclisten onaylandı. Yeni bir hat yapacağız. Bu da yaklaşık 4 milyon gibi bir maliyet olan proje ama şehrin geleceği açısından bunun zorunlu ve kaçınılmaz olduğunu düşündük. Tedbirimizi aldık fakat bazı sıkıntılar ön gördüğümüz süreden daha kısa zamanda karşımıza çıktı. Bu bizim elimizde olan bir şey değil’ dedi.

‘EVDE SUYUN OLMAYIŞI ÇOK BÜYÜK BİR SIKINTI’

Evlerde suyun olmamasının büyük bir sıkıntı olduğunu anımsatan Başkan Aydın; ‘Altyapı bir şehrin can damarı, alt yapıya yapılan yatırım belki vatandaşı ramsız ediyor, yapım aşamasında rahatsız ediyor. Daha sonra belediye açısından çok büyük maliyetli projeler olmasına rağmen bu kamuoyunda önemli bir hizmet gibi algılanmıyor. Ancak aşırı yağmur yağıyor yağmur hatlarının önemli olduğunu anlıyoruz. Su hatlarından sıkıntı oluyor bunların da önemli olduğunu anlıyoruz. Ama biz gerek ilk dönemimizde gerekse bu dönemde Sivas’ımızın alt yapısına ciddi yatırımlar yaptık yapmaya da devam edeceğiz. İnşallah bu tür aksiliklerle tekrar karşılaşmayız. Ben vatandaşlarımıza, duyarlılıklarından dolayı, sabırlı olmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Doğru bir evde suyun olmayışı çok büyük bir sıkıntı. Ama bu bizim elimizde olan bir neden değil tamamen teknik bir arıza’ ifadelerini kullandı.

‘TANKERLERLE BAĞLANTI

KURMAK DOĞRU DEĞİL’

Başkan Aydın, mahallelere tankerle su dağıtılmaması eleştirileri ile ilgili olarak da; ‘Tankerle ihtiyaç olayına çok istisna durumlarda biz gerekirse veririz ama bugün Paşabahçe depodan beslenen 20 tane mahalle var yaklaşık. Yani şehrin 3’te 1’i besleniyor. Dolayısıyla siz 3’te 1’ine suyu dağıtamazsınız. Zaten şehrin belli yerlerinde su gene mevcut. Buna tankerlerle bağlantı kurmanın çok doğru olduğunu düşünmüyorum. Bu çok istisnai bir durum. Çok büyük bir boru 1200’lük boru. Böyle sıkıntılar çok nadir olabilir ama biz olmaması için gereken tedbirleri alacağız. Borunun kaynaklarından kırılma oluyor, boruda sıkıntı yok. Bunun sebebi de bu borular yıllar önce yapılmış borular. Ama kaynak noktaları katatük koruma altına alınmamış. Daha doğrusu zaman içerisinde o kaynaklar zayıflamış. Üstten de biraz aşırı basınç geldiği zaman kırılıyor. Zamanındaki işçilik hatası diyelim buna. Biz bunları yapmaya çalışacağız, olmaması için gereken tedbirleri alacağız. Ben Sivas’ta altyapıyla ilgili aşılamayacak sorunların olduğunu düşünmüyorum. Biz tedbirimizi hayata geçirdiğimiz zaman böyle bir sorunla bir daha karşılaşmayacağımızı ümit ediyorum’ dedi.

VATANDAŞLAR SOKAK ÇEŞMELERİNE AKIN ETTİ

Sivaslı vatandaşlar kent merkezine yakın yerlerdeki sokak çeşmelerinden ihtiyaçlarını gidermeye çalıştı. Mahalle sakinleri su kesintisi nedeni ile 3 gün büyük sıkıntı çektiklerini ihtiyacı kısmı karşılamak için tanker gönderilmemesi nedeniyle ile Belediye’ye tepki gösterdi. Çeşitli mahallelerdeki sokak çeşmelerine akın eden vatandaşların su doldurmaları için uzun kuyruklar oluşturdukları görüldü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!