USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

ÖĞRENCİ SAYISI 53 BİNİ AŞTI

ÖĞRENCİ SAYISI 53 BİNİ AŞTI

ÖĞRENCİ SAYISI 53 BİNİ AŞTI
08-09-2015 10:36
Google News


CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, ‘Öğrenci sayımız, 53 bine ulaştı. Geçen sene 49 bin civarındaydı. Bizim tahminiz 49 binden 8 bin civarındaki öğrencimizin mezun olacağı yönündeydi. Ama şuana kadar 6 bin 500 öğrencimiz mezun oldu. Biz, mezun olacak öğrencilerimizle 8 bin var sayıyoruz. 49 bin 527 öğrenciden 8 bini düşünce 41 bin 500 kalıyor. Bize bu sene 12 bin 978 kontenjan verildi. Türkiye’de en çok kontenjan verilen üniversiteler arasındayız. Bu kontenjandan şuanda ek kayıttan 600 civarında bir boşluk var, onlar da tamamlanacak. Dolayısıyla bunu eklediğimizde öğrenci sayımız 53 bini de geçiyor. Yüksek lisans, doktora öğrencileri ve yatay geçiş hariç.’ Dedi.

ERSAN ARSLAN

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, rektör yardımcıları Prof. Dr. Ali Erkul ve Prof. Dr. Sami Hizmetli, CÜ Genel Sekreter Vekili Prof. Dr. Ömer Poyraz, CÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe ve CÜ Vakfı Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet Baktır’ın da katılımı ile bilgilendirme toplantısı düzenledi. Rektörlük binasındaki senato salonunda düzenlenen toplantıda konuşan CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, ‘tüm çabamız öğrenci açısından; araştıran, sorgulayan, ülkesini, insanını seven, ülkesine faydalı, farklılıklara saygı duyan öğrenciler yetiştirmek. Hem bilim, hem sanayi, hem teknoloji yönünden de üniversitemiz öncü bir üniversite olsun, araştıran, araştırma merkezleri ağırlıklı olan bir üniversite olsun. Hem de Sivas’a bölgeye, ülkeye katkı sağlayan bir üniversite olsun diye çaba gösteriyoruz.’ Dedi.

‘PLANLI ÇALIŞIYORUZ’

Rektörlük olarak, göreve geldikleri günden itibaren planladıkları stratejik plana bağlı olarak çalıştıklarını belirten Rektör Kocacık, geride kalan 3 yılda bütçe planlarını yüzde yüz oranında gerçekleştirdiklerini söyledi.

Kocacık, ‘2014-2015 eğitim öğretim yılı biti. Çok şükür kazasız belasız tamamladık. 2015-2016 eğitim-öğretim yılına başlayacağız. 2014-2015 yılında bizi en çok stratejik planımızın uygulama işlemleri meşgul etti. Göreve başladığımızda 5 yıllık bir strateji planı açıklamıştık. Bunun 1 yılını uyguladık. Diğer kalan sürede de strateji planımıza uygun bir şekilde adımlarımızı atmaya devam ediyoruz. Bunun faydası; bütçeden kadroya kadar her yapacağımız işi önceden planlamak ve bu plana göre hareket etmek. Bütçe yönünden 2012-2013 ve 2014 yıllarında bütçe planımız yüzde 100 gerçekleşme oranına ulaştı. 2015 için ise şuanda 8 aylık dönemde yüzde 66 oranında gerçekleşme payı var.  Yılsonunda da inşallah plana uygun bir şekilde yüzde 100 gerçekleşmiş olacak.’ dedi.

‘ÖĞRENCİ SAYIMIZ 53 BİNİ AŞTI’

CÜ yeni eğitim-öğretin döneminde öğrenci sayısının 53 bini aşacağını belirten Rektör Kocacık, geçen yıl ki öğrenci sayısının 49 bin civarında olduğunu belirtti.

Kocacık; ‘Öğrenci sayımız, 53 bine ulaştı. Geçen sene 49 bin civarındaydı. Bizim tahminiz 49 binden 8 bin civarındaki öğrencimizin mezun olacağı yönündeydi. Ama şuana kadar 6 bin 500 öğrencimiz mezun oldu. Biz, mezun olacak öğrencilerimizle 8 bin var sayıyoruz. 49 bin 527 öğrenciden 8 bini düşünce 41 bin 500 kalıyor. Bize bu sene 12 bin 978 kontenjan verildi. Türkiye’de en çok kontenjan verilen üniversiteler arasındayız. Bu kontenjandan şuanda ek kayıttan 600 civarında bir boşluk var, onlar da tamamlanacak. Dolayısıyla bunu eklediğimizde öğrenci sayımız 53 bini de geçiyor. Yüksek lisans, doktora öğrencileri ve yatay geçiş hariç. Biz mütevazı olalım 53 bin diyelim. Öğrenci sayısının artmasına paralel olarak da önceden yapılması gereken işlerimiz vardı onları da tamamladık.

Öğrencilerimizle ilgili düzenlemeler de yaptık. Öğrencilerimizin şuandaki verilere göre yüzde 36’sı Sivaslı, yüzde 64’ü dışarıdan gelen öğrencilerimizden oluşuyor. Öğrencilerimizle ilgili yaptığımız yönetmelik düzenlemeleri var. Sık sık öğrencilerden şikâyetler geliyordu. Senatomuzda tüm gelen şikâyetleri tek tek dikkate alıyoruz ve öğrenci odaklı hareket ederek, öğrencilerimizin hiç mağdur olmayacağı, ama kanunlara da aykırı olmayacak şekilde düzenlemelerle çok şükür iyi bir noktaya geldik.’ İfadelerini kullandı.

Öğrencileri ilgilendiren diğer çalışma ve yenilikler hakkında da bilgiler veren Kocacık, sözlerini şu ifadelerle sürdürdü:

‘Diplomalarımız artık sistem üzerinden veriliyor. Kolaylaştı her şey. YÖKSİS programı ile tüm üniversiteler gibi entegrasyon sağladık. İlişik kesme belgesini kaldırdık, artık her şey online oluyor. Diploma eki çalışması çok önemliydi. Diplomaya ek olarak yapılan diğer faaliyetleri gösteren ve uluslar arası geçerliliği olması nedeniyle. Bunu sağladık. Ön kayıtlar ve kesin kayıtların hepsi internet üzerinden yapılıyor. Bunlar dışarıdan gelen ve buradaki öğrencilerimiz için büyük kolaylık sağladı.

Öğrencilerimizin en çok mağdur olduğu konu 1.8 kredi uygulamasıydı. Onu da kaldırdık. Dolayısıyla bu şekilde elimizden geldiği kadar öğrenci odaklı çalışmaya çalıştık.

Öğrencilerimize butiğimiz üzerinden kıyafet yardımlarımız oluyor. Sağ olsun değişik firmalar her sene bize hiç giyilmemiş kıyafet sağlıyorlar. İhtiyacı olan öğrencilerimiz hiçbir resmi işlem yapmadan, kimseye başvurmadan gidip orada beğenip alıyorlar.

Öğrencilerimiz öğle yemeğini 3 yıldır 1,5 liraya yiyor. Ama fiyatlar çok arttı. 1,5 liraya kartı olur ise yiyor. Fiş olursa 2 liraya yiyor. Bunu korumaya çalışıyoruz. Öğrencilerimize 4 çeşit yemeği mümkün olduğu kadar en düşük maliyetle vermeye çalışıyoruz. Ayrıca öğrencilerimize partime çalışma imkânı sağladık. Özellikle mağdur olan öğrencilerimiz ders saatleri dışında yemekhanemizde, öğrenci işlerinde, farklı alanlarda çalışarak harçlıklarını çıkarsınlar istedik. Geçen sene 109 öğrencimize böyle çalışma imkânı sağladık.

Barınma sorunu ile ilgili çalışmalarımızı göreve geldiğimiz ilk günden itibaren planladık. Vakfa ait arazilerimizin hepsini yurt yapımı içi tahsis ettik. Bir tanesi bin 400 kişilik, bir diğeri bin 600 kişilik. Hepsini de KYK’ya verdik. Hiçbir kar gözetmeden. Sadece öğrencilerimizin 3 bin kişilik bir yurt kapasitesi daha olsun istedik. Otelimizde yine sadece kız öğrencilerimize tahsis edilmiş bir kat var. 100’ün üzerinde öğrencimiz orada. Mahir Tevruz, Lütfi Abay özel yurtları yine çalışmaya devam ediyor. KYK’nın da inşaatları devam eden yurt projeleri var. Onlar da bittiğinde 10 bin kapasiteyi aşan bir yurt portföyümüz oluşacak ki bizim hedefimiz de buydu. 2014-2015 yılında 378 öğrencimize vakfımız tarafından burs verildi.’

HASTANE, KÜLTÜR MERKEZİ

VE DİĞER YATIRIMLAR…

CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık kütüphane, veri tabanı, fakülte, ek binalar, klinik binaları, ibadethaneler ile ilgili çalışmalar hakkında da bilgiler verdi. Kadın Doğum Çocuk Hastanesi ile ilgili son gelişmeleri de değerlendiren Kocacık, ‘Projesi bitti, inşaat ihalesi yapılacak.’ Dedi. Yeni bir kültür merkezi için de çalışmaların devam ettiğini belirten Kocacık, ‘Bin 200 kişilik ana salonu, daha küçük salonları ve diğer müştemilatı olan bir kültür merkezi yapılacak. Fen Fakültesi ek bina istiyor, ona hazırlık yapıyoruz. Yıldız Dağı’nda üniversitemizin bir tesisi var onun temeli atılacak. Sağlık Bilimleri Fakültesi için bir bina yapacağız. Planladığımız daha birçok çalışma var.’ Şeklinde konuştu.

TERMAL SERA KURULUYOR

CÜ’deki yeni proje, yatırım ve çalışmalar hakkında da bilgiler veren Rektör Kocacık, Teknoloji Fakültesi, TEKNOKENT bünyesinde gerçekleştirilen önemli çalışmalar değindi. Kocacık, Sivas’ta Sıcak Çermik Bölgesi’ne büyük bir jeotermal sera kurulacağını belirterek, üniversitenin bu projeye danışmanlık yaptığını belirtti.

Kocacık; ‘Sivas’ta en çok tarım ve hayvancılık önemli. Veterinerlik fakültemiz bünyesinde tarım ve hayvancılık merkezi kurduk. Bunlar Bakü Tiflis boru hattının etrafındaki yerleşim yerleri hibe aldı. O hibe programı bu sene de devam ediyor. 2015 yılı için 35 adet hibe programıyla 360 bin lira fon aktarılacak. Merkezi araştırma laboratuarımız bitti. Yakında inşallah orada ASELSAN ile ortak çalışmalarımız olacak. Hem kanser araştırmaları, hem enerji araştırmaları hem de mühendislik araştırmaları devam ediyor. Optik bilimleri Sivas’ta marka olacak. Teknoloji Fakültesi’ne optik mühendisliği bölümü açtık. Fabrikasını 2. OSB’ye kuruyorlar. ASELSAN ile ortak Optik Araştırma Merkezi binamızın inşaatı da bitti. Ekim ayında o da faaliyete başlayacak. TEKNOKENT’te 30’a yakın büromuz var ama o da yetmiyor. Bakanlığımızdan ikinci bir bina istedik. Bakanlıktan izin çıkar çıkmaz ikinci bir bina yapacağız. 2. TEKNOKENT binasını hem idari bina hem de kuluçka merkezi olarak kullanacağız. Firmalar tarafından 3 adet yurt içi, bir adet uluslar arası patent alındı.

İlimizde jeotermal seracılık faaliyetlerini başlattık. Bu çerçevede bir proje hazırlandı. Sıcak Çermik Bölgesi’nde 50 bin metrekarelik bir sera kuruluyor. Bu projeye üniversitemiz danışmanlık yapıyor. Bu tam faaliyete geçtiğinde göreceksiniz; etraftan, Antalya’dan gelecek sebze meyveye ihtiyaç kalmayacak. Belki sıkışık durumlarında onlara bile takviye yapabiliriz.’ Dedi.

AKADEMİK PERSONEL SAYISI ARTTI

Üniversite bünyesindeki akademisyen sayısında da önemli oranda artış yaşandığını belirten CÜ Rektörü Prof. Dr. Faruk Kocacık, personelin yaşadığı bazı sorunların ise ortadan kaldırıldığını söyledi.

Kocacık, şu ifadeleri kullandı:

‘Öğretim üyesi sayımız, şuanda 2015 yılı italarıyla 817’ye ulaştı. 2012 yılında 691 öğretim üyemiz vardı. Yardımcı Doçent, Doçent ve Profesörden bahsediyorum. Kalan bir yıllık sürede de ihtiyaca göre birimler talepte bulunursa onları da kullanacağız. Kadro mağduru birkaç kanuni eksiklikten dolayı olanları saymaz isek, çok şükür kadro mağdurumuz yok. Kimseyi boynu bükük bırakmadık. Üniversiteye yakışır bir şekilde herkesin özlük hakkına saygı duyarak bir ayrım yaratmadan bu rakama ulaştık. Kadro mağduriyetinin giderilmesi dışında yükselme, unvan değişikliği sınavları yapıldı, hizmet içi eğitimler verildi. Türkiye’de Gazi’den sonra ikinci olarak mobbing komisyonu oluşturuldu. Bu yenilikler gerçekten oldukça iyi sonuçlar veriyor.’

Kocacık, daha sonra üniversitede gerçekleştirilen eğitim, sağlık yatırımları ile diğer plan ve projeler hakkında bilgiler verdi. Kocacık ve CÜ Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Gökçe aha sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
19.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3287+53
2Fenerbahçe3285+57
3Trabzonspor3252+12
4Beşiktaş3351+6
5Çaykur Rizespor3248-4
6Başakşehir FK3246+4
7Kasımpaşa3246-2
8Sivasspor3244-5
9Antalyaspor3242-1
10Alanyaspor3242-5
11Adana Demirspor3240+5
12Samsunspor3238-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3237-9
15Konyaspor3236-11
16Hatayspor3233-8
17Gaziantep FK3231-15
18Fatih Karagümrük3230-6
19Pendikspor3230-28
20İstanbulspor3216-34
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!