USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Teşvik belgeli otele içki muafiyeti

Teşvik belgeli otele içki muafiyeti

Teşvik belgeli otele içki muafiyeti
16-05-2013 10:04
Google News


TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, alkol tüketiminde yeni yasakları gündeme getiren Ak Parti teklifini görüştü. Tartışılan teklif, üzerinde bazı değişiklikler yapılması için Ak Parti tarafından alt komisyona gönderildi.
Edinilen bilgiye göre CHP´nin teklifi üzerine alt komisyonda bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre, turizm teşvik belgesi sahibi oteller, ?cami ve eğitim kurumu 100 metre yakınında içki tüketilmemesi? maddesinden muaf tutulacak. ?Eğitim kurumu yakınında içki tüketilmemesi? maddesi, kurs, dershane gibi yapıları değil, sadece örgün eğitim kurumlarını kapsayacak.

Erteleme geldi
Dershaneler, dans kursları, dil kursları, ehliyet kursları, müzik kurslarının çevresindeki işletmeler yasaktan etkilenmeyecek. Diğer yasaklar ise aynen korundu. Oteller, tatil köyleri, yayla evleri ve benzeri tesisler, turizm teşvik belgesi kapsamında değerlendiriliyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı´ndan turizm belgesi alan eğlence yerleri de turizm teşviğine dahil edilebiliyor. Özel olarak turistik amaçla inşa edildiği belgelenen tesisler dışındaki bar ve restoranlar ise teşvik belgesi kapsamına alınmıyor. Mevcut mevzuat nedeniyle yasa teklifinde rötuş yapılsa bile pek çok merkezi yerde içki tüketimi yasak hale gelecek.
Bir diğer düzeltme ise yasanın yürürlük tarihi için yapıldı. İçki şişelerinin üzerindeki sağlık uyarıları, büyütülmüş alkol oranı ibareleri hemen değil, sektörün hazırlık yapması için 9 ay sonra yürürlüğe girecek. Alt komisyonda yapılan başka bir değişikliğe göre sadece spor müsabakası yapılan yerlerde içki satılmayacak. Bu yerledeki VIP bölümlerde ise içki servisi yapılacak. Spor merkezi bulunan yapılarda  ve rezidanslardaki barlar ise kapatılmayacak.

İçki şişesindeki sağlık uyarısı 1 - 2 yıl ertelenebilir
Bir diğer düzeltme ise yasanın yürürlük tarihi için gündeme gelecek. Mevcut yasa teklifine göre içki şişelerinin üzerindeki sağlık uyarıları, büyütülmüş alkol oranı ibareleri hemen hayata geçmek zorunda. Sektör ise depolardaki tonlanca içkinin bu özellikleri taşımadığını belirtiyor. Yasada öngörülen bu gibi maddeler için 1 ya da 2 yıllık ertelemenin gündeme gelmesi bekleniyor.
Yasa teklifine karşı içki şirketleri de devreye girdi. Başta yabancı içki şirketleri olmak üzere pek çok şirket temsilcisi TBMM´ye gelerek yasa teklifine karşı kulis yaptı. Şirket yöneticileri, yasa teklifinin ekonomiye vereceği zarar konusunda milletvektillerini uyardı. Komisyon başkanı AK Partili Lütfi Elvan ise teklifle doğrudan ilgisi olan STK´ları TBMM´ye çağırdıklarını belirterek, ?100 tane STK´yı buraya çağıramayız. Şarap Üreticileri Derneği talip oldu, ?buyurun gelin´ dedik? diye konuştu.

Diageo: Ciddi hayal kırıklığı yaşarız
Yeni Rakı´nın üreticisi Mey İçki´nin sahibi olan İngiliz Diageo son gelişmeler üzerine ?Türkiye´nin yasalarına saygı duymakla birlikte, düzenlemelerin en kısıtlayıcı haliyle geçmesi durumunda ciddi hayal kırıklığına uğrayacağımızı belirtmek istiyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin kültürel farklılıklarını görmekteyiz. Hükümetlerle ve toplumlarla ortak bir zemin bulmak üzere işbirliği içinde çalışmayı gözetiyoruz. Bu amaçla ilgili bakanlıklarla daha dengeli bir sonuca ulaşabilmek için birlikte çalışabilmeye değer veriyoruz? denildi.

Komisyonda ?4. Recai´ ve düello atışması
Komisyonda vekiller arası gerilimli anlar yaşandı. CHP Milletvekili Ferit Mevlüt Aslanoğlu, teklifte imzası olan AK Parti Milletvekili Recai Berber´i, içki yasağıyla bilinen Osmanlı padişahı 4. Murat´a benzetip, ?4. Recai´ dedi. CHP Milletvekili Veli Ağbaba da ?4. Murat yasakladı ama kendi gizli içerdi. 4. Murat´a rahmet okuttunuz? diye konuştu.
Aslanoğlu´nun mağdur bira firmalarından bahsetmesi üzerine AK Parti Milletvekili Feramuz Üstün, ?Reklam yapma. İnsanın beyninin süngerleşmesinden gurur duymam? dedi.
?Edep´ tartışması...
Komisyona dışarıdan katılan CHP Milletvekili Mahmut Tanal, Elvan´ın kendisine söz vermemesi üzerine, ?Burası babanızın çiftliği değil? dedi. AK Parti Milletvekili Muzaffer Baştopçu da Tanal´a, ?Provokasyona mı geldin? diye yanıt verdi. Tartışmaya katılan Ağbaba, Baştopçu´nun, ?Edepsizlik yapma? sözleri üzerine, ?Sana edebi öğretirim? dedi. Ağbaba, Baştopçu´nun ?İstediğin yerde görüşürüz? demesine de ?Görüşelim, beni düelloya davet ediyor? yanıtını verdi.
 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!