USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Diplomaya 30 TL Bağış!

Diplomaya 30 TL Bağış!

Diplomaya 30 TL Bağış!
19-10-2015 16:45
Google News


Yıllarca gündeme bomba gibi düşen bu olaylar karşısında, hala okul idarecilerinin bu konuda ısrarcı olarak bağış yapmayan birçok öğrenciye diploma vermemesi akıllarda soru işaretleri uyandırdı. Diploma karşılığı 30 TL bağış isteyen okul idarecilerine karşılık, öğrenci velileri, ‘Yetkililer bu kurumları denetlemiyor mu? Zorunlu bağış yasak değil mi? Öğrencilerimizin yanında para olmadığı için diploma vermeden gönderen idareciler, arkadaşlarının yanında neden rencide ediliyor’ diyerek tepki gösterdiler.

SERCAN ÇETİNEL / ÖZEL HABER

İlimizde liselerden mezun olan öğrenci ve velilerin iddiasına göre, okullar diploma karşılığı bağış adı altında para almaya devam ediyor. 2011 yılında yürürlüğe giren genelgeye göre, diploma verilirken herhangi bir harç, bağış ve aidat talebinde bulunulmayacağına dair genelge olduğu halde, okul idarecilerinin bu tutumu velileri isyan ettiriyor.

2014-2015 eğitim-öğretim yılında mezun olan lise öğrencileri diplomaları almaya gittiklerinde, okul yöneticilerinden almış oldukları cevap karşısında şok olup geri dönüyor. Okul idarecilerinin, diploma vermek için 30 TL gibi bir bağış istediklerini, bağış yapmayan öğrencilere ise diploma vermedikleri iddia ediliyor.

İlimiz liselerinden geçtiğimiz eğitim-öğretim sezonunda mezun olan bazı öğrenciler ve velileri, diploma alma konusunda yaşadıkları sorunları gazetemizle paylaştı. Okula diploma almaya gittiklerinde o an üzerlerinde para olmadığı ve bağış yapamadıkları belirten öğrenciler, okul yöneticilerinden ‘4 yıl gelip gidiyorsunuz, yarın bir daha gelir bağış yapar diplomanızı alırsınız’ cevabı ile karşılaştıklarını belirttiler.

Öğrenci velileri ise bu duruma şahit olduklarını, okul yöneticilerinin yanına gittiklerinde 30 TL bağış istediklerini belirtti. Bağış yapmak istemediklerini belirten veliler, yöneticilerin onlarca lafları karşısında şaşıp kaldıklarını ifade ettiler. Bağış zorunlu değil ama yapmanız gerekir diyen okul idarecilerinin savunması ise ‘4 yıl boyunca şu kadar dersiniz oldu. Her birini 3 sınavla çarpın. Her sınavda soru kâğıtları veriyoruz. Bunları her biri 25 kuruştan hesaplandığında sizin vermiş olduğunuz bağış hiç kalır’ oluyor.

Velilerin gazetemize yapmış olduğu açıklamalarda, bağış olmasının zorlarına gittiğini belirterek, ‘Bizlere bağış olayını güzel bir dil ile söyleseler bizler zaten düşünmeden veririz. Çünkü o öğretmenler çocuklarımı eğitiyorlar ve gereğinden fazla emek veriyorlar. Bizlerde bağış yapmak isteriz. Ama bunu diploma zamanında, bağış yapacaksınız yoksa diploma alamazsınız ya da üzerinde para olmayan çocuklarımız diploma almaya geldiklerinde bağış yapamadıkları için diplomalarını vermeden gönderiyorlarsa burada bir sıkıntı oluşuyor. Çocuklarımızın okulları bitmeden önce biz velileri çağırarak, okul için yapmak istedikleri şeyler var ise bizlere iletirler gönlünden geçen veliler bağış yapar. Belki onların dediği gibi 30 TL gibi küçük rakamlarda olmaz. Kimi veliler belki daha büyük bağış yapar. Belki de yapmak istedikleri faaliyet karşısında okulun ödeneği yeterli olmayabilir ama tavır yanlış. Çünkü bizim çocuklarımız günün büyük çoğunluğu okullarda geçiriyor ve eksik bir şeylerinin olmasını istemeyiz’ diyerek tepkilerini ortaya koydular.

Kimi velilerin okul idarecilerinin bu laflar karşısında dik duruşu ile bağış yapmadan diplomaları alsa da kimi veliler mecbur bağış yapmak zorunda kalıyor.

‘BAĞIŞ ALINMASI KABUL EDİLEMEZ’

2011 yılında eski Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından yayınlanan genelgede şu ifadeler yer alıyor;

‘Eğitim alanında özellikle son yıllarda yapılan iyileştirmelerde Devlet-vatandaş işbirliğinin en güzel örneği yaşanırken, bir yandan da okullarımızda öğrenci kayıt-kabul esnasında ve diplomaların verilmesi sırasında velilerimizin bağış yapmaya zorlandığı yönünde az sayıda da olsa duyumlar alınmaktadır. Okullarımızda, öğrenci kayıtlarının' bağış şartına bağlanması ve bağış yapmayanlara diplomalarının verilmemesi kabul edilemez bir durumdur.

Bu sebeple; 1- Gerek merkezi sistemle gerekse sınavsız öğrenci alan Bakanlığımıza bağlı her tür ve düzeydeki resmi eğitim-öğretim kurumlarına öğrenci kayıt-kabullerinde ve diploma verilirken kesinlikle bağış talep edilmeyecektir.

2- Bu dönemlerde; okul-aile birlikleri temsilcileri, öğrenci velileri ile bağış yapılması amacıyla karşı karşıya getirilmeyecek, öğrenci kayıt-kabulü ve diploma verilmesi karşılığında okul-aile birlikleri hesabına para yatırılması gibi bir durum söz konusu olmayacaktır.

3- 492 sayılı Harçlar Kanunu kapsamındaki diploma harç ücretleri, ilgili mevzuatına göre değerlendirilecektir.’

‘BAĞIŞLARA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ’

Geçtiğimiz yıllarda Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’da bu konu hakkında basın önünde önemli açıklamalarda bulunmuştu. Bağış gibi olaylara asla müsaade etmeyeceklerini vurgulayan Bakan Avcı şu ifadelere kullanmıştı:

‘Kayıt dönemlerinde ve diploma verilirken kesinlikle gönüllülük adı altında bile velilerden bağış, aidat talep edilmeyecek. Herhangi bir ad altında okul aile birlikleri, velilere düzenli aidat ödemesi ile ilgili kararlar alamayacak. Kayıt kabul döneminde velilerden hiçbir ad altında aidat ve bağış alınmayacak. Diploma verilirken de herhangi bir harç, aidat veya bağış toplanmayacak. Onun dışında STK’ların, hayırsever vatandaşların eğitim kurumlarımıza, okullarımıza yapacakları bağışları memnuniyetle karşılıyoruz. Ama bunun velileri zor durumda bırakacak şekilde, özellikle kayıt kabul ve diploma döneminde bu tür uygulamalara asla müsaade etmiyoruz.’

İl Milli Eğitim Müdürlüğü bu konu karşısında nasıl bir tutum sergilediğini merak eden veliler, bağış yapmanın ve bağış almanın ne kadar doğru olduğunu, kendilerini hiç şikayet gelip gelmediğini merak ederken, bu konuya biran önce çözüm bulunulmasını istedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
04.05.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!