USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Aşure, Çok Güzel Bir Birlik, Beraberlik Örneği?

?Aşure, Çok Güzel Bir Birlik, Beraberlik Örneği?

?Aşure, Çok Güzel Bir Birlik, Beraberlik Örneği?
30-10-2015 17:19
Google News


TBMM Başkanı İsmet Yılmaz; ‘Aşure çok güzel bir birlik ve beraberlik örneği. Aşure’nin içinde kaç çeşit yiyecek vardır? Kimisi üzerine nar tanesi, kimisi gül suyu döküyor, fındık, fıstık ceviz… Yani, belki 40 çeşide kadar çıkar. Ama bu içine koyduğumuz şeylerin her birisini tek başına yeseniz fazla bir tadı olmaz. Buğday, tuz, şeker, tek başına bir şey etmez… Ama bir kazanın içine koyduğunuzda, beraber kaynadığında farklı bir tat ortaya çıkar. İşte millette böyledir. Bizler de bu bin yıllık coğrafyada ortak acı ve sevinçlerle yoğrulduk ve her birimizin üzerinde farklı bir anlayış ortaya çıktı.’ Dedi

ERSAN ARSLAN

Sivas’ta, tarihi Subaşı Hanında faaliyet gösteren esnaflar Aşure programı düzenledi. Bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Geleneksel Aşure Programına, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, AK Parti Sivas Milletvekili Adayı Habib Soluk, AK Parti İl Başkanı Av. Ziya Şahin, Subaşı Hanı Dernek Başkanı Hüseyin Demir ile esnaf ve vatandaşlar katıldı. TBMM Başkanı Yılmaz, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk ile birlikte vatandaşlara aşure ikramında bulundu.

‘AŞURE ÇOK GÜZEL BİR

BİRLİK, BERABERLİK ÖRNEĞİ’

Programda konuşan TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, birçok meyvenin bir araya gelmesi ile oluşan ve eşsiz bir tadı olan aşurenin çok güzel bir birlik ve beraberlik örneği olduğunu söyledi.

Aşure geleneğini yaşatan ve 14 yıldır düzenleyen Subaşı Hanı esnafına teşekkür eden Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

‘Öncelikle; Subaşı Hanı Dernek Başkanı Hüseyin beyi, han esnaflarımızı ve çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum. Bir geleneğimiz var; aşure geleneği. Bu aşure geleneği bizim kültürümüzün bir parçası ve yaşatıyorlar. ‘14 yıldır yapıyoruz’ diyor. Bundan sonra inşallah devam ettirirler. Bu kültür bizi diğerlerinden farklı kılar ama üstün kılmaz. Üstün kılarsak farklı anlama gider. Ama farklı olması bizim geleneğimiz ve zenginliğimiz. İnşallah bunu yaşatmak lazım… ‘Allah razı olsun’ diyorum. Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum. Hemşerilerimizin toplanacağı güzel bir alan, güzel bir meydan ortaya çıkardı. Allah razı olsun. Sivas’ın her yeri hizmete muhtaç… Nereyi yapsak orada güzel bir eser çıkar. Burada da güzel bir eser ortaya çıkmış.

Aşure çok güzel bir birlik ve beraberlik örneği… Aşure’nin içinde kaç çeşit yiyecek vardır? Kimisi üzerine nar tanesi, kimisi gül suyu döküyor, fındık, fıstık ceviz… Yani, belki 40 çeşide kadar çıkar. Ama bu içine koyduğumuz şeylerin her birisini tek başına yeseniz fazla bir tadı olmaz. Buğday, tuz, şeker, tek başına bir şey etmez… Ama bir kazanın içine koyduğunuzda, beraber kaynadığında farklı bir tat ortaya çıkar. İşte millette böyledir. Bizler de bu bin yıllık coğrafyada ortak acı ve sevinçlerle yoğrulduk ve her birimizin üzerinde farklı bir anlayış ortaya çıktı. İşte o Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan Türk milleti… Bu Türk milleti, kendisini oluşturan her bireyden ve her toplumun üstünde ve daha kuşatıcı… İnşallah bu birlik ve beraberliğimizi devam ettiririz. Allah ağız tadımızı bozmasın, birlik ve beraberliğimizi daim eylesin. Allah, nice yıllarda huzur içerisinde aşure günlerini yaşamayı, Muharrem Ayı’nı anmayı ve anlamayı nasip eylesin. Her söylediğiniz hak, yüzünüz ak olsun.’

BİZİ AYIRMAK İSTEYENLERE

FIRSAT VERMEYELİM’

Birlik, beraberlik ve kardeşlik vurgusu yapan Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ise bu ülkede yaşayan 78 milyon insanın kardeş olduğunu belirterek, ‘Bizleri ayırmak, ayrıştırmak isteyenlere fırsat vermeyelim’ dedi.

Aydın; ‘Muharrem ayı matem ayı. Muharrem Ayı’nı iki şekilde değerlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Birincisi Kerbela, aradan yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen hala acısını derin bir şekilde hissettiğimiz ibret almamız gereken bir hadise. Muharrem Ayı’nda aşure de bir tatlı olarak gelenek haline gelmiş, çok değişik meyveler bir araya getirilerek güzel bir tat ortaya çıkarılmış. Aslında Aşure bu anlamda Kerbela’ya da bir yerde atıfta bulunan, bölünmüşlüğün parçalanmışlığın ne kadar gereksiz ve yanlış olduğunu ortaya koyan simgesel bir tatlımız. Kerbela’da şehit olanlar da Müslüman, katledenler de Müslüman. Bugün ülkemize ve dünyaya bakıyoruz, benzeri tabloları maalesef hala görüyoruz. Terörist olan kurbanına bıçağı sallarken Allahu Ekber diyor, biraz sonra hakkın rahmetine kavuşacak kişi Allahu Ekber diyor. Bunda bir çelişki yok mu? Yine bakıyoruz çevremizdeki ülkelerde yaşanan benzeri hadiseler var. İşte bizim bunlardan ders çıkarmamız lazım. Elbette her sene bu tür organizasyon ve programlar yapılıyor ama esas ve önemli olan sembolik programlar değil, o mesajı doğru algılamamız gerektiğini düşünüyorum. Bu ülkede yaşayan 78 milyonun kardeş olduğu hepimizin malumudur. Bizlerin Alevi-Sünni, Türk-Kürt, Çerkez-Laz şeklinde ayrışmamızı veya ayrıştırılmamızı isteyenlere fırsat vermememiz gerektiğini düşünüyorum. Aşure gibi, hepimizin bir arada olduğu zaman güzel bir tadın ortaya çıktığını, bunun ülkemiz için kültürel bir zenginlik olduğunu bilerek hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. İnşallah bu aşure programı bu anlamda bilinçlenmemize, kardeşliğimizin pekişmesine katkı sunar, vesile olur diye düşünüyorum.’ İfadelerini kullandı.

‘YENİ KERBELALAR YAŞANMASIN’

AK Parti Sivas Milletvekili Adayı Mehmet Habib Soluk ise Muharrem Ayı’nın kutsal bir ay olduğunu ve matem ayı olduğunu belirterek, ‘Allah’tan niyazım, yeni Kerbela’ların yaşanmaması’ dedi.

Soluk; ‘Hepinizin Muharrem Ayı’nı kutluyorum. İnancımıza göre Muharrem Ayı kutsaldır ama matem ayıdır. Bedir’den bu yana İslam Coğrafyasında çok büyük acılar yaşanmıştır. Allah’tan niyazım yeni Kerbela’ların yaşanmaması. Cenabı Allah’tan Hiçbir İslam coğrafyasında ve ülkemizde bu şekil acıları bir daha bir daha göstermemesini, birlik beraberlik ve kardeşliğimizin devam etmesini temenni ediyorum.’ Dedi.

‘BİRLİK VE BERABERLİĞE

İHTİYACIMIZ VAR’

Subaşı Hanı Dernek Başkanı Hüseyin Derviş de konuşmasında birlik ve beraberlik mesajı vererek, bu amaçla aşure programını 14 yıldır gerçekleştirdiklerini söyledi.

Derviş; ‘Her yıl düzenlediğimiz Aşure Programımızda bu yıl 14’üncü seneyi tamamlayacağız inşallah. Biz han esnafları olarak bu birliğe çok ihtiyacımızın olduğunu düşünerek her yıl böyle bir program düzenliyoruz ve bundan çok memnun oluyoruz. Sivas halkı da aynı zamanda memnun kalıyor. Biz aşure gibi böyle herkesi bir araya getirmenin peşindeyiz. Her zenginlik bir araya geldiği zaman işte böyle aşure gibi oluyor.  Türkiye’nin şuandaki halini biz esnaflar olarak hiç iyi görmüyoruz. İnşallah bu dönemde bu olumsuzluklar ortadan kalkacak.’ Dedi. Derviş, programın gerçekleştirildiği alanı yeniden düzenleyen Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve ekibine de teşekkür etti.

Konuşmaların ardından TBMM Başkanı Yılmaz, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın ve AK Parti Sivas Milletvekili Habib Soluk ile birlikte vatandaşlara aşure ikramında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!