USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

?Ziyarete Açık Kalması İçin Girişim De Bulunacağız?

?Ziyarete Açık Kalması İçin Girişim De Bulunacağız?

?Ziyarete Açık Kalması İçin Girişim De Bulunacağız?
30-11-2015 09:30
Google News


Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, tarihi yapının bu süre zarfında ziyarete kapalı kalmaması ve aynı zamanda ziyaret edilmesine imkân sağlanması için girişimde bulunacaklarını söyledi. Karaca, bu konuda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı da ziyaret ederek bir sunum yapacaklarını kaydetti

ERSAN ARSLAN

Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nda restorasyon süreci başladı. 1985 yılında UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası' listesine alınan, Cumhurbaşkanlığı makamının koruması altındaki İslam mimarisi başyapıtının restorasyon çalışmaları 4 yılda tamamlanacak. Sivas Vakıflar Bölge Müdürlüğü, her yıl ziyaretçi akınına uğrayan tarihi yapının 4 yıllık restorasyon sürecinde de ziyarete açık olması için çalışma başlattı. Bu konuda Kabe’yi örnek gösteren Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, Kabe’de restorasyon çalışmaları sürerken ziyaretin de devam ettiğini belirtti.

Bu konuda Ankara’da Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ı ziyaret ederek sunum yapacaklarını ve talebin değerlendirilmesi için girişimde bulunacaklarını belirten Karaca şu ifadeleri kullandı:

‘Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası proje-restorasyon işi şuanda bir firmaya verildi. Altyüklenici firma ise İtalyan firması… Önce proje çalışması yapılacak. Orada asıl olan şantiye alanı oluşması. Bu şantiye alanı oluştuğu zaman Rabbim nasip ederse restorasyon çalışmasına başlayacaklar. Divriği Ulu Camii UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde yer alan eşsiz bir eser. Bu sene 30’uncu seneyi devriyesini kutladık. Hem Divriği Ulu Camii hem de Darüşşifası birlikte restore edilecek. Nasip olursa 4 sene sürecek kadar bir restorasyon programı var. Ancak orada bizim devlet büyüklerimizden bir ricamız var. Bu süreç içerisinde ziyaretçi alması noktasında fırsat verilmesini istiyoruz. Çükü, inşaat sahasına girilmez. Biz belirli zamanlarda, diyelim ki hafta sonları belirli saatlerde turizme açık olmasını istiyoruz. Zira Sivas’ın turizm kaynaklarından bir tanesi… Bundan dolayı bu hususta fırsat verilmesini istedik. Şuanda hükümet yoğunluğu var biraz. Önümüzdeki hafta, Milli Savunma Bakanımızı ziyaret edeceğiz. Bu hususta bir bilgi sunumu yapacağız kendisine. İnşallah, bize bu hususta desteklerini verecekler ve genel müdürlükle görüşüp, burası için özel bir izin alınması için girişimde bulunacağız. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın da bu işe kanaat etmesi lazım. Onlardan da gerekiyorsa izin alacağız.’

KÂBE’Yİ ÖRNEK GÖSTERDİ

Restorasyon çalışmaları sürdüğü sırada ziyaretin de belirli şartlar dâhilinde olabileceğini belirten Sivas Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, bu konuda Kâbe’yi örnek gösterdi.

Karaca; ‘Benim örneğim şudur; Kabe şuanda restore ediliyor. Ziyaret de devam ediyor. Yani, dünyada örneği var. Tamam, risk var ama bu arada da bu şeyi de göz önünde bulundurmak lazım. Bütün risklerin minimize edildiği, hem ziyaret yapılabildiği, hem restorasyon çalışmalarının sürdüğü bir konsept uygulanması için talepte bulunacağız.’ İfadelerini kullandı.

‘ÇOK TİTİZ BİR

ÇALIŞMA YÜRÜTÜLECEK’

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası’nın restorasyonunun büyük bir iş olduğunu belirten Karaca, çalışmaların büyük bir ilmi heyetin gözetiminde yürütüleceğinin altını çizdi. Restorasyonu alan firmanın iyi ve güçlü bir firma olduğunu belirten Karaca, Vakıflar Bölge Müdürlüğü olarak, buradaki çalışmaları büyük bir titizlikle takip edeceklerini söyledi.

Karaca; ‘Çok güçlü bir ilmi heyetle Gerek Kültür Bakanlığı teftişi ile gerek Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden oluşturulan bir komisyon ve Vakıflar Bölge Müdürlüğümüzün görevlendireceği bir kontrolörle buradaki çalışmalar çok kapsamlı bir kontrolle yürütülecek. Burada en ufak bir taşı, kemeri, nakşı, motifi, kalem işi olan yerler titizlikle değerlendiriliyor. Onun için alelacele bir çalışma yapılması mümkün değil. Biz de bu hususta büyük gayret içerisindeyiz.’ İfadelerini kullandı.

DİVRİĞİ ULU CAMİ…

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası olarak bilinen yapı topluluğu, cami, darüşşifa ve türbeden meydana gelen bir külliyedir. Anadolu Selçuklu Devleti’ne bağlı Mengücek Beyliği döneminde inşa edilmiştir. Ulu Cami, Süleyman Şah’ın oğlu Ahmet Şah tarafından; Darüşşifa ise eşi Melike Turan Melek tarafından yaptırılmıştır. 1228 yılında başlanıp 1243 tarihinde tamamlanan yapı kompleksinin Baş Mimarı Muğis oğlu Ahlatlı Hürrem Şah'tır. 1985 yılında UNESCO tarafından 'Dünya Kültür Mirası' listesine alınan, İslam mimarisinin bu başyapıtı, aynı zamanda T.C. Cumhurbaşkanlığı makamının koruması altındadır. (Bilgi Kaynak: Divriği Kaymakamlığı Divriği Ulu Camii resmi web sitesi/ www.divrigiulucamii.com)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
26.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!