USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

15 TEMMUZ SÜRECİ ESNAFI ETKİLEDİ

15 TEMMUZ SÜRECİ ESNAFI ETKİLEDİ

15 TEMMUZ SÜRECİ ESNAFI ETKİLEDİ
26-01-2017 07:00
Google News


Hayrullah AĞKAŞ

?Başkanlar Konuşuyor? köşemizde siyasi partiler ve sendikaların ardından Meslek Odalarını konuk edeceğiz. Bu alandaki ilk konuğumuz ise Sivas Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Beşir Köksal oldu.

SESOB Başkanı Köksal, 2016 yılının esnaf ve sanatkârımız için nasıl geçtiğini yorumlarken, hükümet tarafından yapılan destekleri anlattı. İlimizin temel sorunlar ve beklentilerine de değinen Köksal, 2017 yılı beklentilerini de gazetemizle paylaştı.

DARBE GİRİŞİMİ

ESNAFIMIZI ETKİLEDİ

?2016 yılı hem esnafımız için hem de sanatkârımız için iyi bir yıl oldu diyemeyiz? diyen Köksal, ?Çünkü 2015 yılında bildiğiniz üzere 15 Temmuz süreci yapılan hareket gerçekten de ülkemizi ve bizleri üzdü.  Ama şuna şükrediyoruz ki başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere Başbakanımız Bakanlarımız Meclisimiz basınımız ve halkımız büyük bir fedakârlık göstererek, ülkemizi bu beladan kurtardı. Bununla birlikte Türk Milleti ne kadar asil bir millet olduğunu tüm dünyaya gösterdi. Yine bu olayda şehitlerimiz ve gazilerimiz oldu. Şehitlerimize Allah´tan rahmet diliyorum. Ülkemizin ve milletimizin başı sağ olsun? dedi.

Sivas halkı, esnaf ve sanatkârlar ile il idarecilerinin 26 gün meydanlarda demokrasi nöbeti tuttuğunu belirten Köksal, ?Bundan dolayı da başta Sayın Valimiz Davut Gül olmak üzere Belediye Başkanımıza Jandarma Komutanımıza, Emniyet Müdürüme, Sivas halkımıza, esnaf ve sanatkârlarımıza teşekkür ediyoruz. İnşallah Türk Milleti ve Türk Devleti büyük bir devlettir. Bu gibi olaylara boyun eğmeyecektir. Biz Ahi Teşkilatıyız. Biz her zaman devletimizin yanındayız, yeter ki devletimiz istikrarlı olsun? dedi.

ESNAF EKONOMİK

SIKINTIYA DÜŞTÜ

Köksal yapılan desteklemelerle ilgili şunları kaydetti:

?2016 yılında esnaf ve sanatkârımız bu olaylardan dolayı ister istemez ekonomik sıkıntıya düştü. Esnafımızın ekonomik sıkıntısı devam ediyor. Ama yine başta Sayın Başbakanımız olmak üzere Bakanlarımıza ve Milletvekillerimize teşekkür ediyoruz. Bu sıkıntılarda esnaf ve sanatkârlara yönelik bazı iyileştirici yasalar çıkardı.

Daha önceden emekli esnafımızdan kesilen yüzde 15´lik sosyal güvenlik destekleme primi önce yüzde 10´a düşürüldü ve sonrasında da tamamen kaldırıldı. Bu da gerçekten emekli esnafımıza büyük bir katkı oldu. Çünkü bizim esnafımızın emekliliği olmaz. Esnafımız emekli olsa da yine işine gücüne devam ediyor.

Bununla birlikte hükümetimiz tarafından uygulanan yapılandırma sağlandı. Bankalara ve diğer kuruluşlara borcu olan esnafımız borcunu ödeyemez durumdaydı. Bu yapılandırmadan dolayı da büyük bir katkı sağlanmış oldu. Bu kanundan dolayı da yine hükümetimize esnaf ve sanatkârımız adına teşekkür ediyoruz.

Yine bu önlemlerin arasında 50 Bin TL´lik faizsiz kredi verildi. Bu kredi biraz yeterli olmadı. Çünkü Türkiye genelinde sadece 15 bin esnaf ve sanatkâra verildi. Bugün Türkiye´de 2 Milyon esnaf ve sanatkâr var. Bununla ilgili daha önce Ankara´da düzenlenen bir toplantıda konuyu Başbakanımız Binali Yıldırım´a ilettik. Başbakanımız da talebimize haklısınız dedi. Bu kredilerin tekrar 20174 yılında da devam edeceğini ifade ettiler.?

SİCİL AFFI ESNAFI

RAHATLATTI

Esnaf ve sanatkârların sicil affı beklentisi olduğunu belirten SESOB Başkanı Köksal, hükümet tarafından yapılan düzenlemeyle ticari sicili bozuk olan esnaf ve sanatkârların sicillerinin temizlendiğini ifade etti.

Köksal, ?Bu esnafımız için çok önemliydi. Çünkü bazı esnaflarımızın yıllar öncesinde ya bir senedi protesto olmuş, ya çeki dönmüş. Esnafımız o dönemde bunu ödediği halde devlet tarafından verilen kredilerden veya bankalardan verilen kredilerden yararlanamıyordu. Bu esnafımız bankaya gittiği zaman senin ticari sicilin bozuk sana bu krediyi veremeyiz diyorlardı. Daha önce de yine iki kez sicil affı çıktı ama bankalar buna pek uyum sağlamıyorlardı. Bu sicil affı kimler için uygulanacak derseniz, şuanda icrada borcu olan esnaf ve sanatkârımız bu aftan yararlanamayacak.

Yine güzel bir iyileştirme basit usul vergi mükelleflerimizde oldu. Bu mükelleflerimizin 8 bin TL´ye kadar olan kazançlarına vergi muafiyeti getirildi. Yani 8 bin TL´ye kadar geliri olan esnafımız devlete vergi ödemeyecek.

Bu vesileyle Başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza bakanlarımıza, özellikle Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz´a, Milletvekillerimize esnaf ve sanatkârlarımız adına çok teşekkür ediyoruz. Bunlar yeterli mi tabi ki değil. Ancak demek ki imkânlar bu kadar. Hükümetimizin çalışmaları var. Genel Merkezimiz nezdinde bizlerde çalışmalarımızı sürdürüyoruz? dedi.

KÜLTÜR EVİ´NİN AÇILIŞI YAPILACAK

Esnaf ve Sanatkârlar Odası olarak tarihi ve kültürel yapılara da önem verdiklerini ifade eden Köksal, SESOB olarak tarihi bir konağın restorasyonunu yaptırdıklarını ve önümüzdeki aylarda da açılışını gerçekleştireceklerini ifade etti.

Köksal, ?SESOB olarak esnaf ve sanatkârlarımıza bir kültür evi kazandırdık. Onunda ufak tefek eksikliklerini giderdikten sonra bahar aylarında açılışını gerçekleştireceğiz. Bunları yaparken ilimizdeki yerel sorunlara da değinmek istiyorum? şeklinde konuştu.

EL SANATLARI ÇARŞISI

HAYATA GEÇİRİLECEK

SESOB Başkanı olarak Sivas El Sanatları Çarşısı´nın kurulmasıyla ilgili yıllardır mücadele verdiğini kaydeden Köksal, konuyla ilgili somut gelişmelerin yaşandığını belirterek, Sivas Valisi Davut Gül´ün konuyla yakından ilgilendiğini belirtti.

Köksal, şöyle devam etti:

?Yıllardan beri dile getiriyoruz ama artık projeye geçirdik. Esnaf Odaları Birliği Başkanı olarak esnaf ve sanatkârımıza layık bir El Sanatları Çarşısı hayalimiz vardı. Yıllardır bu konuyu gündemde tuttuk. Bununla ilgili Milli Eğitim Bakanımız İsmet Yılmaz ve Valimiz Davut Gül bu konuya çok önem veriyorlar. El Sanatları Çarşımızı inşallah hayata geçireceğiz.?

DEVLET TİCARET YAPAMAZ

Kamu sektörünün esnafın işini yaptığını belirten Köksal, konuyla ilgili Bakanlar ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşerek, sıkıntılarını dile getirdiklerini belirtti. ?Esnaf ve sanatkârlarımız bu ülkenin temel taşlarıdır? diyen Köksal, ?Bir ülkede esnaf ve sanatkâr eğer huzursuzsa o ülkede istikrardan bahsetmek mümkün değildir. Ama dediğimiz gibi hükümetimiz ve devletimiz esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik gerçekten önemli adımlar atıyor? ifadelerini kullandı.

Köksal şunları kaydetti:

?İlimizdeki en büyük sorunlardan bir tanesi esnaf ve sanatkârın işini kamu kurumları yapıyor. Bunu ben şahsen Maliye Bakanımıza, Gümrük ve Ticaret Bakanımıza ilettim. Açık ve net söylüyorum Maliye Bakanımız bana ?Böyle bir şey olamaz´ dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanımızda aynı tepkiyi verdi. Akabinde bu heyetle birlikte Köşk´te Başbakanımız Binali Yıldırım ile toplantımız vardı. Maliye Bakanımız konuyu Başbakanımıza iletti. Başbakanımız kürsüden aynen şu ifadeyi kullandılar. ?devlet, ticaret yapamaz. Yapsa da zarar eder. Çünkü sahibi başında yok. Vakıf gibi olur, sahibi başında olmadığı için zarar eder. Onun için herkes kendi işini yapmalıdır. Esnaf da devlet de kendi işini yapmalıdır.´ Başbakanımız konuşmasında bu ifadeleri kullandılar ancak henüz bununla ilgili bir genelge çıkmadı. Fakat biz konunun takipçisi olacağız. Ben ilimizdeki esnaf ve sanatkârlarımızın yasal sorunlarını bire bir hem genel başkanımıza hem de ilgili Bakanlıklarımıza iletiyorum. Bu sorunlarımızı sadece iletmekle kalmayıp, takipçisi olmaya da devam ediyoruz. Geçmişte olduğu gibi önümüzdeki süreçte de esnaf ve sanatkârlarımızın sorunlarına çare olmak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Ben ilimizde esnaf ve sanatkârlarımıza 30 yıldır hizmet ediyorum. Benim bir ekonomik sıkıntım yok. Ben sadece esnaf ve sanatkârımı nasıl mutlu ederim, onların sorunlarını nasıl çözerim. Bunlarla uğraşıyorum. Bunu bütün kamuoyu da bilir. İnşallah başarılı olacağımıza da inanıyorum.?

ALIŞVERİŞ MERKEZİ HİZMET

SEKTÖRÜNÜ ETKİLEDİ

Yeni açılan Alışveriş Merkezi´nin ilimiz merkezindeki esnafların ticaretini etkilemesiyle ilgili sorumuzu yanıtlayan Köksal, ?İlimizde hizmete açılan Alışveriş Merkezi´nin ilimiz merkezindeki esnaf ve sanatkârlara tabi ki zararı dokunacaktır. Ama baktığımız zaman bunun önüne geçilmesi mümkün de değildir. Çünkü hemen hemen artık her ilde AVM´ler var. Bundan önce de büyük marketlerle ilgili sıkıntı yaşanıyordu. Henüz o konu da çözülemedi. Şu da bir gerçek ki AVM´lerde iş yapan kişiler de bizim esnafımız. Bizim insanlarımız orada dükkân açtılar. Hizmet sektörüne biraz zararının dokunduğunu söyleyebiliriz. Çünkü kapalı olan olduğu için vatandaşlarımızda özellikle soğuk hava şartlarında Alışveriş Merkezine gitmeyi tercih ediyorlar. Ama bu süreç yavaş düzelecektir. Zaman zaman çarşımıza şöyle bir bakıyorum. Çarşımız yine kalabalık? dedi.

YENİ PROJELER ŞEHRE

KATKI SAĞLAYACAK

Önümüzdeki süreçte ilimize yapılacak projelerin şehrin ekonomisine katkı sağlayacağını belirten SESOB Başkanı Köksal, ?Biz bu konuların haricinde ilimize 2. Devlet Üniversitesi´nin açılmasını büyük bir heyecanla bekliyoruz. Bu esnaf ve sanatkârımız için çok önem arz ediyor. Bu üniversitemizin bir an evvel hayata geçirilmesini bekliyoruz. Kızılırmak sahip projesinin de yine en kısa zamanda hayata geçirilmesini arzu ediyorum. Bununla birlikte Nuri Demirağ Havalimanı´nın yurt dışı direk uçuşlarının başlatılmasını talep ediyoruz. Ankara ? Sivas Yüksek Hızlı Tren projesi yine ilimiz adına çok önem arz ediyor. Bu proje de ilimizin ekonomisine önemli katkı sağlayacaktır. Belediyemiz tarafından planlanan Şemsi Sivasi Meydanı´nı çok önemsiyoruz? diye konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
24.04.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!