USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

3 tesis bakanlığın listesinde

3 tesis bakanlığın listesinde

3 tesis bakanlığın listesinde
20-06-2018 07:00
Google News


Fatih TABUR

Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü, Türkiye´nin kaplıca turizmine katkıda bulunmak amacıyla ?Türkiye´nin Kaplıcaları? listesini paylaştı. Bakanlığa ait http://www.kaplica.saglik.gov.tr adresinden yapılan bilgi paylaşımında Sivas´tan Kangal Balıklı Kaplıca, Cumhuriyet Üniversitesi  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi ve Soğuk Çermik Kaplıca olmak üzere 3 tesise yer verildi.

Devreye alınan Türkiye´nin kaplıca arama portalında kaplıca tesislerinin şifa özellikleri, sularının niteliği ve bu tesislerdeki tedavi birimleri ile işletici bilgilerine yer verildi.

SEDEF HASTALIĞININ TEDAVİSİNDE ÖNCÜ

Bakanlığın sitesinde Kavak köyü mevkiinde bulunan Kangal Balıklı Kaplıca Tesisi´nin  endikasyon bilgisine ilişkin olarak ?Akratotermal (Oligometalik) termal su niteliğinde olan kaplıca suyu psöriasis başta olmak üzere hiperkeratozla seyreden dermatolojik rahatsızlıklardır. Kronik egzematöz lezyonların, rezidüel ürtikerlerin ve nörodermitlerin tamamlayıcı tedavisinde helioterapi ile kombine şeklinde kullanılma endikasyonu bulunmaktadır. Bu hastalıkların yanı sıra suyun termal etkisinden yararlanarak dejeneratif eklem hastalıklarının, yumuşak doku romatizmalarının, inflamatuar artritlerin tamamlayıcı tedavisinde, ortopedik ve nörolojik sekellerin rehabilitasyonunda banyo uygulamaları şeklinde kullanılabilir niteliktedir. Balneoterapi Birimleri (2 termal havuz ) Balıklı Çermik Kaplıcası ülkemizde termal turizm açısından büyük bir öneme sahiptir. Tedavi özelliği ile dünyada benzeri bulunmayan Kangal Balıklı Kaplıcası sedef hastalığı olmak üzere diğer cilt hastalıkları için son derece olumlu etkilere sahiptir. Dişleri olmayan ve 2 -10 cm uzunluğunda olan Cyprinide (Sazangiller familyasından), Cyprinion Macrostamus (Beni balığı) ve Garra rufa (Yağlı balık) türündeki balıklar 36 - 37 ºC sıcaklıktaki suyun yumuşatmış olduğu ve tahriş olmuş durumdaki veya herhangi bir enfeksiyonla oluşmuş cilt dokusundaki yaraları, egzama, cerahatli sivilceler ve sedef hastalığı oluşumları gibi kabarık yara kabuklarını kopararak cildi pürüzsüz hale gelmesini sağlarlar. Tedaviden olumlu sonuç alınabilmesi için üç hafta süre ile günde üç defa havuza girilmesi ve iki saat süre ile suda kalınması tavsiye olunmaktadır. Ayrıca, sabahları aç karnına birkaç bardak şifalı su içmek tedaviyi desteklemektedir. Kaplıca suyunun biyolojik ve tedavi ediciyönünün Selenyum (1.3 ;ppm) içeriğinden kaynaklandığı da bilinmektedir? bilgisine yer verildi.

TERMOMİNERALLİ SU BİRÇOK HASTALIĞA İYİ GELİYOR

Kalın köyü mevkiinde bulunan Cumhuriyet Üniversitesi  Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi´nin endikasyon bilgisine ilişkin ise ?Anılan kaynak toplam 3075,178 mg/lt. Florürlü (2,43 mg/lt), bikarbonatlı, karışık (mixed) nitelikte termomineralli su. Hekim kontrolünde banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere) kronik dönemlerinde; kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak, artopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak; içme kürleri şeklinde florür içermesi nedeni ile osteoporozda yardımcı tedavi unsuru olarak, bikarbonat içeriğinden ötürü mide-barsak sisteminin fonksiyonel rahatsızlıklarında, seçilmiş üriner yol taşı olgularında taş metaproflaksisinde yardımcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir? ifadelerine yer verildi.

Bakanlık, Sivaslılar tarafından oldukça ilgi gören Soğuk Çermik Kaplıca Tesisi´nin endikasyon bilgilerine ilişkin de ?Anılan kaynak toplam 1777,856 mg/lt mineralizasyonu olan, florürlü ( 1,05 mg/lt ) karışık (mixed) nitelikte termomineralli sudur. Banyo uygulamaları şeklinde inflamatuvar romatizmal hastalıkların (romatiod artrit, ankilozan spondilit başta olmak üzere ) kronik dönemlerinde ; kronik bel ağrısı, osteoartrit gibi noninflamatuvar eklem hastalıklarının; miyozit, tendinit, travma, fibromiyalji sendromu gibi yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde tamamlayıcı tedavi unsuru olarak , ortopedik operasyonlar, beyin ve sinir cerrahisi sonrası gibi uzun süreli hareketsiz kalma durumlarında mobilizasyon çalışmalarında, kronik dönemdeki seçilmiş nörolojik rahatsızlıklarda , cerebral palsy gibi hastalıkların tedavisinde rehabilitasyon amacıyla, stres bozukluğu, nörovejetatif distoniler örneklerindeki gibi genel stres bozukluklarında ve spor yaralanmalarında tamamlayıcı tedavi unsuru olarak; içme uygulamaları şeklinde osteoporozda destekleyici/tamamlayıcı tedavi unsuru olarak kullanılabilir niteliktedir? açıklamasında bulunuldu.

 

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
Sosyal medyaya mı internet medyasına mı güveniyorsunuz?
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
29.03.2024
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
CİLALI TAŞ!